17 Οκτ 2011

Στις 21 σοσιαλισμός

Σοσιαλισμός(με την καλή έννοια)
Ακούγονται διάφορα και πολλά για την μεγάλη 48ωρη απεργία στις 19-20/10 τόσο στον έξω κόσμο όσο, και ακόμα περισσότερο στον μέσα(ιντερνέτ, τηλεόραση κλπ). Με τόσα που ακούγονται, όπως είναι λογικό, ο καθ ένας που προβληματίζεται για το μέλλον του λαού αυτού του τόπου, προσπαθεί μέσα στο κεφάλι του, και μέσα από συζητήσεις και ενημέρωση, να αξιολογήσει τα όποια δεδομένα και να εκτιμήσει την κατάσταση. Παρακάτω πρόκειται να κάνω μια καταγραφή μερικών δικών μου σκέψεων πάνω στο ζήτημα, αφενός για να τις βάλω σε μια σειρά, και αφετέρου για να τις μοιραστώ και να πάρω την ανάλογη ανατροφοδότηση από όσους προτίθενται να σχολιάσουν.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, βρίσκει τον ελληνικό λαό(συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μοιράζονται τον τόπο μαζί του) σε μια κατάσταση δίχως προηγούμενο, που όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα ολοένα και χειροτερεύει. Συναισθήματα απόγνωσης, οργής, αγανάκτησης κυριεύουν τον κόσμο, αλλά μαζί με αυτά, και η ανάγκη να μάθει, να αξιολογήσει, να αντιδράσει, να επικοινωνήσει, να αγωνιστεί και κυρίως να συναγωνιστεί. Αυτού του είδους η ζύμωση είναι ικανή σταδιακά να τον οδηγήσει στην απόρριψη εκείνου του παλιού συστήματος παθητικής σκέψης, που καθόλου πλέον δεν δείχνει να τον βοηθάει, αντίθετα λειτουργεί περισσότερο σαν βαρίδι και αυτό είναι κάτι που πολλοί έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και να το αντιπαλεύουν.

Την 48ωρη απεργία εγώ προσωπικά, ανάλογα και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα(διότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στους οποίους θα αναφερθώ και παρακάτω), την βλέπω ως έναν πιθανό καταλύτη, ικανό να επισπεύσει την διαδικασία της ζύμωσης σε ένα ικανοποιητικό αριθμό ανθρώπων. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να αρχίσει ο λαός να συνειδητοποιεί την δύναμη του. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται να του αποκαλυφθούν οι αδυναμίες, αρχικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και σε δεύτερο χρόνο, όλων εκείνων των πολιτικών μορφωμάτων που έχουν παρόμοιους στόχους, προσηλωμένους στην διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος και του φορτώματος της κρίσης του στην πλάτη του λαού. Η μαζικότητα της απεργίας και η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις είναι η καλύτερη μέθοδος για να ξεβρακωθούν όλοι εκείνοι που έχουν καταφέρει, όχι από ανικανότητα αλλά εκτελώντας ένα σχέδιο δεκαετιών, να μας χώσουν βαθιά στο σκοτεινό τούνελ από το οποίο ελπίζουν ότι δεν θα βρούμε διέξοδο.

Το σύστημα βέβαια θα αντιδράσει, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, για να μην μας ξεφύγει το πράγμα από τα χέρια. Τρόποι αντίδρασης του συστήματος είναι για παράδειγμα η άγρια καταστολή των διαδηλωτών, ούτως ώστε να εξαγριωθεί ο κόσμος και να αντιδρά, όχι βάσει της λογικής, αλλά των εκρηκτικών εκείνων συναισθημάτων που έχουν συσσωρεύει μέσα του και έτσι να καταλήξει το όλο πράγμα σε μια ακόμα μπαχαλοκατάσταση. Ένας εύκολος τρόπος να πυροδοτηθεί μια τέτοια διαδικασία, είναι μέσα από αντιδράσεις τύπου κουκουλοφόρων, αστυνομικών και μη, οι οποίοι θα δώσουν την αφορμή για να ξεκινήσουν οι οδομαχίες και τα όσα έπονται αυτών. Θεωρώ πως το διήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αυτός είναι ένας από τους κινδύνους που δύσκολα θα αποφευχθεί, για αυτό και εμείς θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14 στην περιφρούρηση, ώστε να αποφύγουμε να μας χρεώσουν(όπως έχουν προσπαθήσει κατά το παρελθόν), πρωτοφανή παρατράγουδα τα οποία δεν θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν το πλήθος αντιδράσει ως όχλος και κάνει καμιά περίεργη κίνηση(να αποπειραθεί να μπει στην βουλή εννοώ), τότε πρόκειται να χυθεί αίμα, και αυτό δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, θεωρώ πάντως πως δύσκολα να μας βγει σε καλό(και εννοώ του λαού), τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα, δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα έτοιμοι για το μεγάλο «μπάμ», αν και σίγουρα πηγαίνουμε με γοργά βήματα προς αυτό. Πάνω σε αυτό έκανα μια σειρά από σκέψεις, οι οποίες σχηματοποιήθηκαν στο μυαλό μου με την παρακάτω παρομοίωση.

Όσοι πηγαίνετε στην θάλασσα για μπάνιο την άνοιξη, ή στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχετε διαπιστώσει πως ο πιο εύκολος τρόπος να μπει κανείς στο νερό, όταν αυτό δεν είναι  και τόσο ζεστό, είναι να πάρει φόρα και να βουτήξει με την μια, θα πάρει υποστεί μια στιγμιαία ψυχρολουσία, αλλά γρήγορα θα συνηθίσει. Αν όμως το πάει σιγά σιγά, μέχρι το νερό να του φτάσει στο στήθος, που είναι και το τελευταίο ευαίσθητο σημείο, θα δεινοπαθήσει και θα βασανιστεί για πολύ περισσότερη ώρα. Τι θέλω να πω; Ότι ορισμένες φορές είναι καλύτερα να ορμήσεις στα γρήγορα, και όχι να κάθεσαι να το «φιλοσοφείς» διότι έτσι στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσεις, ενώ στη χειρότερη θα το αναβάλεις επ’ αόριστο. Το ζήτημα είναι, ότι για να φτάσω εγώ σε αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή ότι είναι καλύτερα να βουτάς παρά να (ανα)μασάς, πρώτα δοκίμασα κάμποσες φορές και τις δύο μεθόδους, και κατόπιν της απαραίτητης ορθολογικής διαδικασίας που λέγεται συγκριτική  μέθοδος, πήρα την όποια απόφαση. Δηλαδή με λίγα λόγια, μπορεί όταν θα έρθει εκείνη η ευλογημένη στιγμή, της ανατροπής, να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να αρμέξουμε σαν ταύροι, όμως πρέπει πρώτα να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να σκεφθούμε αναλύοντας τα όποια δεδομένα και διερευνώντας πως θα καταλήξουμε στα ζητούμενα.

Μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής:

-        Είμαστε εμείς σαν άτομα έτοιμοι;

-        Είναι ο λαός έτοιμος;

-        Είναι το κόμμα έτοιμο;(ένα ειν το κόμμα είπαμε)

-        Ποιες είναι οι δυνάμεις μας;

-        Ποιες είναι οι δυνάμεις του αντιπάλου;(μην ξεχνάμε πως αυτοί έχουν τανκ και έχουν μπάσει και στην χώρα ευρωκομάντο)

-        Ποιο είναι το πλάνο;

Αυτές φυσικά είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις οι οποίες ζητούν απαντήσεις ή έστω κριτική προσέγγιση. Υπάρχουν όπως είναι λογικό αμέτρητες, και ερχόμαστε πάλι στο ζήτημα του (ανα)μασήματος μέχρι αηδίας, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αναβάλουμε την δράση μας για πάντα, διότι οι εξελίξεις δεν μας περιμένουν. Επίσης αν μείνουμε στις ερωτήσεις χωρίς να οργανώνουμε ταυτόχρονα τις δυνάμεις μας, πάλι δεν κάνουμε τίποτα και είναι πιθανό να βρεθούμε εμείς, και όχι ο καπιταλισμός με τα σώβρακα κατεβασμένα. Εκτιμώ πάντως, και να σημειωθεί στα πρακτικά, ότι ως τώρα τα πάμε καλά τόσο και στην θεωρία, όσο και στην δράση, και πως όταν έρθει (με την συνδρομή μας)εκείνη η ευλογημένη στιγμή δεν θα τρέχουμε σαν σπρίντερ με τη γλώσσα έξω για να μην χάσουμε την ευκαιρία.

Κάπου εδώ όμως θα σταματήσω, με την ελπίδα να ξεκινήσει διάλογος, καληνύχτα ή καλημέρα, ότι εσείς προτιμάτε…

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

35 σχόλια:

  1. Να παραφράσω το γνωστό έργο του Οστρόφσκι και να πω με δυο λόγια "Πως θα δέσουμε το ατσάλι στην Ελλάδα".

    1. Από ... σε λίγο, περιοδείες σε μαζικούς χώρους δουλειάς
    2. Στην αγορά
    3. Απεργιακή κινητοποίηση άκρως περιφρουρημένη - ξέρουμε πως
    4. Καταλήψεις ...

    Ο στόχος ;
    Να ξυπνήσουμε τον κόσμο ...
    Να του δείξουμε ότι ο αγώνας ΔΕΝ είναι να βλέπουμε τα κανάλια ...
    Ότι τους λένε ψέματα.

    Ότι πρέπει να αντιδράσει.
    Μαζικά, Οργανωμένα, Ταξικά !

    Και, αυτό το διήμερο (τετραήμερο αν βάλεις και ατο ... από σήμερα) είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παραπάνω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω σε πολλα από τα παρα πανω ( ελπιζω να εχω το χρονο να υποβαλλω τις σκεψεις μου πιο αναλυτικά ) αλλά διαφωνώ κάθετα με τον ατυχή -θα τον χαρακτήριζα - τίτλο και την φωτογραφια ( στις 21 Σοσιαλισμός ) γιατι παραπεμπει σ' εκεινο το ανιστόρητο και ανεκδιήγητο στις 18 σοσιαλισμος του Πασοκ όπου δημιουργησε παραπλανητική καιλαθεμένη αντίληψη για τον Σοσιαλισμό και πώς τον θέλουμε !!!! Ακόμα έρχεται σε αντίφαση με τα ερωτήματα που υποβάλλεις πιο πάνω, δλδ. αν εμεις και ο λαός, το κομμα είναι έτοιμοι. Νομίζω λοιπόν ότι ναι.Ειναι καλό να γίνονται τέτοιου ειδους βήματα και δρασεις, με σαφή προσανατολισμό, όπως η περικύκλωση της βουλής και μαλιστα απο δυνάμεις ταξικές όπως το ΠΑ.ΜΕ. γιατί έχει άλλη βαρύτητα και αξια κατι τέτοιο, (με σωματεια και οργανώσεις ) εξω από τη βουλη, απο το "τυφλο " και αλλαλουμ πλήθος που δεν ξέρει ακριβως τι ζηταει και πιο στόχο έχει. Ομως αυτό δεν αναιρει την προτεραιότητα του κινήματος και του κόμματος κατ' επέκταση , που ειναι η : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και οχι μονο σε συνθηκες καπιταλισμου αλλα και την ευλογημενη εκεινη μέρα που στην εξουσια θα ερθειο Λαός !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ρωτήσουμε τις σόλες μας. Ναι τις σόλες μας.

    Αυτές ξέρουν πολύ καλύτερα να απαντήσουν, πόσο τις ταλαιπωρήσαμε για το δίκιο του αγώνα. Αυτές ξέρουν τι είπαμε στους εργάτες για την απεργία, πως μας αντιμετώπισαν οι άνεργοι, οι εργάτες στη μηχανή, την ώρα του σχολάσματος.

    Στις σόλες μας, βρίσκεται η απάντηση για όλα μας τα ερωτήματα. Τις λιώσαμε συναγωνιστές; Τα παπούτσια μας τρύπησαν στις εξορμήσεις; Τα χέρια μας γέμισαν μελάνι από τις προκηρύξεις;

    Τελευταία νομίζω ότι οι σόλες "μου" άρχισαν να γελάνε κάτω από τη σκόνη. Σα να ψήλωσαν λιγάκι φουσκωμένες από περηφάνια. Έτσι μου φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρη, ο καθ ενας έχει τα όρια του, και οι κομματικοί μας, και οι φιλοι του κομματος όπως εγω. Δεν μπορουμε να εχουμε στο νου μας μονο τον ταξικό αγώνα αυτον καθ αυτον, γιατι ειμαστε ανρθωποι και ως ανθρωποι, εχουμε και αλλα προβληματα που καθε φορα μας περιμενουν εξω απο την πορτα, η και μεσα.

    Μην παρεξηγηθω, εννοείται πως πρεπει να εντεινουμε τις προσπάθειες μας και τους αγωνες μας, απλα υπάρχουν και καποια αντικειμενικα ορια και πρέπει να αναγνωρίζονται ελαφρυντικά.

    Επισης δεν πιστευω οτι υπαρχει στους ομοιδεάτες μας αυτον τον καιρο ετσι και αλλιως μια επαγρύπνηση, και φυσικα, οπως λες και εσυ, πρέπει να ενταθουν ακομα περισσοτερο οι προσπάθειες μας, δεν θεωρω ότι ολοι δινουμε τον καλυτερο μας εαυτο(ούτε για μενα εννοειται το πιστευω αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαρο συμφωνω με ολα οσα λες, καλημερα και καλη βδομαδα, και δεν ειναι μια τυχαια βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στελλα δεν με "πιάνεις":), ειρωνικα τον εβαλα τον τιτλο, για ολους εκεινους που "βιάζονται" και λενε μεγαλα λογια, τους υπερεπαναστάτες.

    Η εικονα παρολα αυτα μου αρεσει εμενα, δινει ενα καλο κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανω paste και κάτι που βρήκα δημοσιευμένο στο facebook.

    ---
    «...Δεν γεννά κάθε επαναστατική κατάσταση επανάσταση, αλλά μόνο μια τέτοια κατάσταση, όπου οι αντικειμενικές αλλαγές... συνενώνονται με τις υποκειμενικές αλλαγές και συγκεκριμένα: με την ικανότητα της επαναστατικής τάξης να αναλάβει επαναστατική μαζική δράση, αρκετά ισχυρή, ώστε να τσακίσει (ή να εξασθενίσει σημαντικά) την παλιά κυβέρνηση που ποτέ, ακόμη και στην εποχή κρίσεων, δεν «πέφτει», αν δεν την «ρίξουν»»
    Β. Ι. Λένιν, «Απαντα», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τόμος 26, σελ. 221
    --

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχα τωρα ειδα οτι το ειχες ανεβάσει εσυ Στέλλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μαλλον καταμπερδευτηκαμε !!!!! χαχαχαχα... κι' εγω δεν καταλαβα ποιοs εισαι στο fb

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε εκει εχω παραπλανητική φώτο:)

    Οπως θα εχεις καταλαβει γουσταρω πολυ να χρησιμοποιω στοιχεια και ιερα σύμβολα:) του ΠΑΣΟΚ για περιπαιχτικος σκοπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Poe,

    Διαβασε κι ενα αποσπασμα απο τον Καρτεσιο
    http://kartesios.com/?cat=28

    ..''Εν ολίγοις, πού πάμε; Στο διάολο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Είναι τόσο αλληλοσυγκρουόμενα τα συμφέροντα των Ελλήνων που σήμερα αγανακτούν, ώστε δεν πρόκειται να τα βρουν μεταξύ τους.

    Επίσης, δεν είναι μόνο η αφετηρία της αγανάκτησης που διαφέρει, είναι και το ζητούμενο αυτής της αγανάκτησης. Ο ένας θέλει να πέσει το καθεστώς για να έρθει η Ν.Δ., ο άλλος για να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τρίτος για να παραμείνει το πελατειακό Δημόσιο αλλά να έχει δικό του γνωστό στη νέα κατάσταση, ο τέταρτος επειδή του κόπηκαν οι λαμογιές και δε μπορεί να ρίξει πολλά λέλουδα στον Ρέμο. Υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι ιδεολόγοι που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Αυτοί μπορεί μεν να είναι τα καλύτερα παιδιά απ’ όλους μας, αλλά είναι οι άνθρωποι που στο τέλος θα φάνε τη μεγαλύτερη πίκρα γιατί θα ζήσουν στο πετσί τους το «Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα…».
    Από τους Έλληνες, ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα, λείπει η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και η κάθε επαγγελματική τάξη διεκδικεί τον τίτλο του πιο μεγάλου θύματος, ενώ βλέπει όλους τους υπόλοιπους σαν τους πιο βολεμένους.
    Έτσι πάμε. Την αλήθεια να λέμε. Γι’ αυτό κι ο Βενιζέλος ακούγεται κάθε μέρα να λέει για μας «άαααααντε ρε, αφού είναι μ@λ@κες, καλά να πάθουν''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελβα, ζω στην ελλαδα, στα χανια βεβαια και οχι σε κααποιο μεγαλο αστικο κέντρο, και ισως καποια πραγματα μπορω να τα δω καλύτερα.

    Δεν λεω οτι εχουν γινει θαύματα αλλα ούτε και οτι αυτο αφορα τους παντες, ουτε καν τους περισσότερους, πάντως ενα γενικο shift που λενε εχει γίνει, η συνηδείσεις, όπως είναι φυσικό έχουν αρχίσει κάποιων ανθρωπων που μέχρι χθες κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου να ξυπνούν.

    Ξαναλεω, οχι τραγικα πράγματα, ομως πρεπει να πάρουμε υπόψην μας τα παρακάτω(μερικα απο τα οποια τα ειπαι και στο άρθρο)

    - Δεν ειναι αναγκη να συνειδητοποιηθούν ολοι
    - Μερικες φορες οσα δεν φερνει ο χρόνος τα φέρνει η ωρα(επειδη συσσωρεύονται πραγματα με τον καιρο και γινονται εκρήξεις κάθε είδους)
    - Η πορεια της κοινωνιας προς ενα ανώτερο επίπεδο ειναι διαλεκτική και οι σημερινές συνθήκες ως ενα βαθμο επισπεύδουν αυτην την διαδικασια "διδασκαλιας" μεσω των βιωμάτων των αδιεξοδων του συστήματος, και των προβλημάτων.

    Δεν ειμαι ουτε αισιοδοξος ουτε απαισιοδοξος, απλα προσπαθω να εκτιμήσω την κατάσταση και λεω αυτα που βλέπω. Βεβαια δεν βλεπω μονο αυτα, βλεπω και ενα σωρο αλλα που με απογοητεύουν και φοβάμαι κιόλας μην ξεφύγει το πράγμα και τι επιπτώσεις μπορει να έχει αυτό(ισως και αυτο βεβαια να ειναι ευκαιρια).

    Τεσπα ελπιζω να καταλαβες το point μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α συμπληρωματικα, οσο απογυμνωνονται τα μικροαστικα ονειρα που κανουν τον καθε ελληνα να νομιζει οτι ανήκει στην μεση ταξη, κατι που του γενα μια διαδικασία εγωκεντρικών προσεγγισεων στην ζωή(καποια στιγμη ισως πρπεει να γραψουμε κανα αρθρο και για αυτο), τοσο θα μενει με την πραγματικοτητα παρεα, συμφωνα με την οποια, το μελλον του, αν δεν αντιδράσει, δεν διαφέρει ιδιαίτερα απο το μελλον εκείνων που μεχρι χθες θεωρούσε ανταγωνιστες ή κατώτερους κοινωνικα, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενα μικρό σχολιάκι. Πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα του άρθρου θα τις έχουμε την Παρασκευή.
    Για τους από πάνω, είναι κυριολεκτικά χεσμένοι, το ξέρουμε από σήμερα. Συνάντηση με τον Σαμαρά ζήτησε ο Γεώργιος ο Β' Παππατζής ο 3ος. Πριν καν την απεργία!
    Για το αν οι "από κάτω" είναι έτοιμοι για το "άλμα", θα έχουμε ένα δείγμα από την μαζικότητα στην απεργία τις δύο μέρες (48ωρη είναι σκληρό πράγμα).
    Ακόμη θα έχουμε μία απάντηση και για την ετοιμότητα του οργανωτικού φορέα της εργατικής τάξης, καθώς η ταυτόχρονη και διμέτωπη περιφρούρηση (σε μπάτσους και μπάχαλα) την Πέμπτη, σε ένα χώρο όπως το Σύνταγμα, θα τεντώσει τις οργανωτικές μας δυνατότητες στα όρια τους.
    Crash test, για όλους και όλα λοιπόν το διήμερο, και σιδεροκέφαλοι σύντροφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Επισης δεν πιστευω οτι υπαρχει στους ομοιδεάτες μας αυτον τον καιρο ετσι και αλλιως μια επαγρύπνηση"

    Εδω εννοούσα πως πιστεύω ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση, το "δεν" το εβαλα καταλάθος.

    ----

    Τρας συμφωνώ μαζι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κομμαντο λαϊκομετωπικής εντροπίαςΔευ Οκτ 17, 08:45:00 μ.μ. EEST

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1342443

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κομάντο, θεωρω οτι η εκτιμηση το συγκεκριμενου αρθου που μας εστειλες ειναι λανθασμενη, επισης περιέχει πολλές ανακρίβειες, δεν το σχολιαζω τωρα διοτι ειναι μεγαλο, θεωρω παντως οτι οι δικες μου τοποθετησεις, των σχολιαστων, και του αρχικού μου άρθρθρου αν διαβαστούν συνολικά, φαίνεται ξεκάθαρα ποια ειναι η διαφορά οπτικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεγονός πρώτο: Το ΠΑΜΕ καλεί σε ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ της Βουλής.

    Γεγονός δεύτερο: Το ΠΑΜΕ για πρώτη φορά καλεί στον ίδιο χρόνο και τόπο με άλλες δυνάμεις.

    Γεγονός τρίτο: Η Παπαρήγα δηλώνει οτι η "περικυκλωση"...απλά δεν είναι.

    Γεγονός τέταρτο: Η λαϊκή οργη έχει πλέον παρει μαζικές διαστάσεις όπως βλέπουμε και απο τη φάση της ΠΟΕ ΟΤΑ και το ξύλο και τις δηλώσεις που έχουν παίξει με τα ΜΑΤ τον τελευταίο καιρό.

    Αυτή τη φορά δύο τινα μπορεί να συμβούν. Ή το ΠΑΜΕ θα ενεργήσει ως κατασταλτικός παράγωντας για τους υπόλοιπους, ή θα μπεί στο χορό. Ή θα αποφασίσει να μην πάει καν στη Βουλή. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το ΚΚΕ την Παρασκευή θα είναι ένα άλλο κόμμα. Το πως θα έχει αλλάξει, θα το δούμε λιαν συντόμως. Πάντως θα θυμίσω τον Δεκέμβρη του 2008 τι επίπτωση είχε αυτός στον αριθμό των μελών της ΚΝΕ.

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. metalminer
    ενδιαφέρον αυτό που γράφεις για τις "επιπτώσεις" σχετικά με τον Δεκέμβρη του 08...γιατί εγώ δικαίωση σε όσα είπε βλέπω και όχι λάθος εκτίμηση...ούτε "επανάσταση" είχαμε και μια χαρά τους βολέψαν για εκτόνωση της δικαιας λαικής οργής οι μπαχαλομαγκιές ορισμένων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νταξ αμα δεν είχαμε επανάσταση, τότε δικαιώθηκε. Η διαλεκτική των μυγών μιλάμε...

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ματώστε αύριο και μεθαύριο με τον κόσμο, πολεμήστε με τις δυνάμεις καταστολής να νικήσουμε όλοι μαζί το φόβο στην πράξη και θα έχετε κερδίσει την πρωτοπορία. Αλλιώς θα είστε σαν το λαγό που λέει καμιά μαλακία που και που που για να περνάει η ώρα. Ή το κόμμα του λαού ή το κόμμα του δειλού. Διαλέξτε. Και στην τελική αν δε θέλετε να κάνετε κάτι οργανωμένα αφήστε τα μέλη σας να πράξουν κατά συνείδηση.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τρολλετάριε,

    τα μελη μας κατα συνειδηση ειναι στο κομμα, κανεναν δεν τον κρατάμε με το ζόρι.

    Τα ειπαμε και τα ξαναπαμε, σκεφτομαστε ορθολογικά, δεν παρασυρομαστε απο φωνες "υπερεπαναστατικες" που μπορει και να κατευθύνονται απο ασφαλιτικα κεντρα. Εμεις τον λαο αυτης της χωρας δεν θα τον στειλουμε στην σφαγη, ουτε θα ανακοψουμε το μεγάλωμα του κινήματος για να σας κανουμε τα καπρίτσια.

    Οι απαντησεις θα δωθουν, οπως διδονται παντα, στους δρομους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειας και οχι στις ονειροφαντασιες μας που στερουνται καθε είδος λογικης, στρατηγικής και τακτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μεταλ μαινερ, μην παρασυρεσαι, ψυχραιμια χρειαζεται ως και την τελευταια στιγμη.

    Εχε εμπιστοσύνη στο κομμα, εγω τουλαχιστον του εχω απειρως περισσοτερη απο οτι εχω σε εκεινες τις φωνες που ζητουν σωνει και καλα στις 20 επανασταση και στις 21 σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποιος σου μίλησε για επανάσταση? Βίαια εξέγερση πρέπει να γίνει για να να βαθύνει και άλλο η πολιτική αστάθεια. Δε σου είπε κανείς να συγκρουστείς με τα γυναικόπεδα στην πλάτη. Αυτά μπορούν να διαλυθούν και να μείνει η περιφρούρηση. Ξέρεις τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην κοινωνία? θα ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι πως το λένε. Φτιάξτε οδοφράγματα να κατέβει ο λαός να πολεμήσει εδώ που είμαστε δεν υπάρχει επιστροφή.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Poe, ξέρεις τι λέει ο γκροτέσκος λαός μας για την εμπιστοσύνη και τον κώλο του. Μην τα επαναλαμβάνω. Εμπιστοσύνη δεν έχω. Εγώ κρίνω την κάθε κίνηση και τοποθετώ το ανάλογο πρόσημο. Μπράβο στο ΚΚΕ που έχει γεμίσει την Αθήνα με υλικό προπαγάνδισης της πορείας, πολύ φάουλ του που υποσχέθηκε κάτι που δεν μπορούσε να εκπληρώσει. Είναι υποχρέωση όλων των πραγματικών επαναστατών να είναι αμείλικτα κριτικοί απέναντι σε κάθε στραβό. Ειδικά όταν σε ένα κόμμα οι αποφάσεις λαμβάνωνται χωρίς τη συμμετοχή της βάσης. Ειδάλως μιλάμε για παραθρησκευτική σέχτα, όχι για κομμουνιστικό κίνημα.

    metal

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μαίστα,διαλεκτική των μυγών λοιπόν...γιατί όχι,ας συνεχίσουμε έτσι...αυτό που σου έγραψα metal miner (ελπίζω το Metal να έχει να κάνει και λίγο με την μουσική για να χαρώ λίγο μετά το εξαιρετικά ηλίθιο σημερινό ατύχημά μου) είχε να κάνει με το σχόλιό σου περι επιπτώσεων στο ΚΚΕ εξαιτίας της στάσης του στα γεγονότα του Δεκέμβρη...όταν λοιπόν το ΚΚΕ (σε αντίθεση με μερικούς μερικούς που χαιδεύαν αυτάκια-μπαχαλάκια κτλ και ονειρευόταν μαηδες και ματζούνια)ΕΓΚΑΙΡΑ έβαζε τα γεγονότα εκείνα στην σωστή τους βάση,κανείς δεν περίμενε ότι θα δικαιωθεί τόσο συντομα από την εξέλιξη των πραγμάτων...περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τους αριθμούς σου για τα μέλη του ΚΚΕ πριν και μετά τον Δεκέμβρη του 08,καθώς και τις εκτιμήσεις σου για τις επιπτώσεις...όσο για την προτελευταία πρότασή σου στο σχόλιο των 9,43 ελπίζω ότι δεν μιλάς για το ΚΚΕ καθώς από το καταστατηκό του ,η ληψη αποφάσεων είναι από την βάση ... εκτός αν δεν καταλαβα καλά και μιλάς γενικά οπότε sorry από έναν τραυματία (ούτε καν πορείας ο άχρηστος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κοίτα, χέστηκα για τον Δεκέμβρη. Σόρι κιόλας αλλά μετά απο τα σημερινά δεν μπορώ ούτε να διαβάσω τι έγραψες.Το θέμα είναι: Σήμερα κατέβηκε μισό εκατομύριο κόσμος στο δρόμο. Ταυτόχρονα συμβαίνουν καταλήψεις, συνελεύσεις γειτονιών, δράσεις, ακτιβισμοί σε όλη την Ελλάδα. Η αστική εξουσία είναι ανίκανη να επιβάλει το παραμικρό. Αύριο το θέμα είναι να γίνει το έξτρα βήμα και να διεκδικηθεί η εξουσία. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Μπορεί και θέλει το ΚΚΕ να το κάνει αυτό; Ή θα χαθεί η ιστορική ευκαιρία ανοίγωντας το δρόμο για την άνοδο του νέου φασισμού;

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καθόλου δεν διαφωνούμε σε αυτό... μόλις προχθές υπάρχει ανακοίνωση τοης ΚΕ για το θέμα εξουσίας πλέον...απλα εσύ αναφέρθηκες στο δεκέμβρη οποτε δεν ειναι κομψή η τούμπα περί χεσίματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητέ συναγωνιστή metalminer,
    Δεν θέλω να νομίσεις ότι πάω να κάνω τον έξυπνο, αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι το ΚΚΕ, βάζει το ζήτημα της Εξουσίας από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του !

    Το Πρόγραμμα του Κόμματος, αν μπορείς ζήτα το από κάποιον που ξέρεις, βάζει ανοιχτά το θέμα.
    Επίσης, τώρα τελευταία (δυστυχώς έχει "πέσει" το σάιτ του www.kke.gr, αλλιώς θα σου έβαζα λινκς, να έβλεπες ότι μιλάμε ξεκάθαρα για την Λαϊκή Εξουσία, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία ... και περιγράφεται καθαρά πως θα γίνει αυτό !

    Με άλλα λόγια, Φίλε μου:
    Το ΚΚΕ μπορεί και θέλεις, το θέμα είναι να θελήσει κι ο λαός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. αν κατάλαβα καλά πάντως από τον τόνο του μέταλου δεν το βάζει σε αυτή τη βάση ... μάλλον είναι σε κανένα σωματείο που τον έχουν αγανακτήσει οι κατα όνομα συνδικαλιστές και απλά ανυπομονει το ΚΚΕ να κάνει πιό γρήγορα βήματα (κάτι που κι εγώ θέλω εδώ που τα λέμε, καθώς θεωρώ ότι οι συνθήκες ειναι πλέον ευνοικές)...το πέτυχα μέταλε ή δεν κάνω μία για αναλυτής σκέψης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είπα οτι μετά τα σημερινά το τελευταίο που έχω διάθεση να μιλήσω είναι για τον Δεκέμβρη. Τώρα αν νομίζεις οτι αξίζει να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια για αυτό,ας το κάνουμε.

    Τώρα, για αυτά που έχουν πιο πολύ σημασία, το θέμα δεν είναι να βάζει θέμα εξουσίας στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Πως θα γίνει η επανάσταση αν όχι έτσι; Με εκλογές; Και πότε καλύτερη στιγμή να το κάνεις απο την μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση που έχουμε δεί ποτε; Οταν θα ξεφουσκώσει πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. άσε τον δεκέμβρη στην άκρη γιατί τσάμπα το κουράζουμε...δεν θεωρείς ότι ένα επαναστατικό-πρωτοπόρο Κόμμα σαν το ΚΚΕ θα πρέπει να διπλοπροσέχει τις κινήσεις του ώστε (πολύ απλά) να μην "καίει" και δυνάμεις και άτομα ,ποντάροντας (λέξη καζίνου μια και είναι της μόδας χεχε) την λάθος στιγμή ,επειδή ,νομίζει κάποιος,ότι οι συνθήκες ευνοούν;...μου αρέσει (αλήθεια) που είσαι ανυπόμονος...τέτοιοι ανυπόμονοι μόνο καλό κάνουν...ίσως εδώ πάντως να κολλάει το περι "εμπιστοσύνης" που είπε παραπάνω ο Poe...τεσπα για να μην ανακυκλωνουμε λέξεις....καλά ήταν σήμερα,καλό θα είναι όλοι όσοι κάναν το πρώτο βήμα ,να κάνουν και το δεύτερο και ευκαιρίες και αφορμές για αγώνα και ανατροπή ,δόξα το Λαό,τα γιουσουφάκια του αστικού συντήματος ,προσφέρουν απλόχερα...καλή μας δύναμη ,σύντροφοι και συναγωνιστές
    υγ.τελικά θα μου πείς αν το metal ,πάει και με την μουσική ή θα σου στείλω τον άδωνι για ιδιαίτερα μαθήματα (σαδιστικό το ξέρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. συστήματος ,παναθεμα το πληκτρολόγιο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πάει με την καταγωγή μου.

    metalminer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κοπέλια, εμεις οτι και να λεμε θα παρουν τον λογο οι εξελίξεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...