28 Νοε 2011

Λάθος που επαναλαμβάνεται ονομάζεται πολιτική θέση.

"Λάθος που επαναλαμβάνεται παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και παρακλήσεις τρίτων, παύει να χαρακτηρίζεται λάθος και αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα που κρύβεται απο πίσω", έλεγε πριν καμια ώρα ο Φώτης Κουβέλης στην ΝΕΤ, αναφερόμενος φυσικά στην απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει την Κρατική Τηλεόραση στις ρυθμίσεις των ΔΕΚΟ. Και πολύ σωστά το έθετε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστερής, μόνο που ξέχασε στιγμιαία, πως σε αυτήν την κατηγορία, των επαναλαμβανόμενων λαθών και λανθασμένων διαπιστώσεων υποπίπτει ο ίδιος εδώ και πάνω απο 20 χρόνια ... απο τότε που υπέγραφε την συνθήκη του Μάαστριχτ, μέχρι σήμερα που συνεχίζει να ξερογλύφεται σοσιαλδημοκρατικά στο άκουσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σοσιαλδημοκρατία που είναι ένα ξεπερασμένο λάθος, ξεχασμένο απο την ίδια την ανθρώπινη ιστορία, γιατί αποτελεί άραγε ακόμα το πολιτικό σας όχημα κ. Κουβέλη ?

Η ελληνική κοινωνία φτωχοποιείται μαζικά, βάση οργανωμένου σχεδίου καταστροφής κεφαλαίων και παραγωγικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Ευρώπης. Μια πραγματική κρίση αποκρύπτεται, μια κρίση συστημική, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κερδών, μια κρίση που αποκαλύπτει σε βάθος αυτά που οι μαρξιστές ισχυρίζονται εδώ και 150 χρόνια, αυτά που οι σοσιαλδημοκράτες περασμένων ετών παραδέχονταν ανοιχτά (σας χρωστάω συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1976 που μιλάει για την κρίση υπερπαραγωγής και την επέλαση των μονοπωλίων, να τραβάτε τα μαλλιά σας). Όμως όπως έλεγε και ο Κουβέλης, όταν έχεις διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι συστημικό και συνεχίζεις παρ'αυτά να διαχειρίζεσαι αυτό το σύστημα λες και η Ελλάδα αποτελεί απλά μια κακή παρένθεση στο καπιταλιστικό θαύμα, τότε είτε είσαι διανοητικά καθυστερημένος, είτε θεωρείς πως εξυπηρετώντας τα συμφέροντα συγκεκριμένων μονοπωλίων, μπορείς και εσύ να ζήσεις μια ζωή χαρισάμενη.


Και έτσι παρακολουθούμε στον αντίποδα της πραγματικής καπιταλιστικής κρίσης, να εφευρίσκονται διάφορες κάλπικες κρισιακές υποομάδες, που σχετίζονται με το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, με την ρευστότητα των τραπεζών, με την "αναποτελεσματικότητα" του δημοσίου τομέα, με τις λάθος κατα συρροή πολιτικές επιλογές ... Και στην βάση όλων αυτών, με τις έξυπνες βόμβες του Μνημονίου, βόμβες που χτυπούν με απόλυτη ακρίβεια στον στόχο τους, όσο ανίκανους και εαν θεωρούν ορισμένοι τους χειριστές τους,
προσπαθούν να επιλύσουν, ΟΧΙ την κρίση χρέους που μας λεν, αλλά την κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης για την οποία δεν μας λεν.

Ο φοίνικας μέσα απο τις στάχτες του μπορεί να ξαναγεννηθεί, και έτσι όπως πάμε οι στάχτες θα είναι οι κατεστραμμένοι λαοί αυτού του πλανήτη, ενώ στην θέση του φοίνικα θα είναι τα μονοπώλια και οι αγορές τους. Εκτός και εαν έχετε όρεξη να αντιστρέψουμε τους όρους και τις θέσεις .... Έχετε ? Όσο θα αναρωτιέστε ο φοίνικας Καπιταλισμός θα κάνει τα πάντα ώστε να ξαναγεννηθεί μέσα απο την δικιά σας χρεωκοπία, και μάλιστα θα το κάνει χωρίς καμία γενετική μετάλλαξη, με τα ίδια ακριβώς "βιολογικά" στοιχεία που τον κάνουν εξ'αρχής προβληματικό για τους λαούς και προσοδοφόρο για την αστική τάξη και τα μονοπώλια.

Η λύση είναι τόσο απλή, εαν χρησιμοποιηθεί για μία μονάχα φορά η λογική. Αυτό δηλαδή που μας έκανε να διαφέρουμε τάχα απο τα υπόλοιπα θηλαστικά αυτού του πλανήτη και μας προίκισε με δυνατότητες να χτίσουμε μια κοινωνία που δεν θα μοιάζει με τις ζούγκλες απο όπου προήλθαμε. Κι όμως ακόμα σε ζούγκλες περιφερόμαστε.

Θεωρώ αδιανόητο το να πεινάσει ο πληθυσμός της Ελλάδας εν καιρώ ειρήνης, η οποία έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να παράξει όσα και όποια τρόφιμα θελήσουν οι κάτοικοί της ! Κι όμως με τον δρόμο που έχουν καθορίσει οι αγορές και τα μονοπώλια, εκεί πάμε ολοταχώς.

Θεωρώ τραγικό μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία είχε και έχει τις παραγωγικές δυνατότητες για τα πάντα, πραγματικά για τα πάντα ... από ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές, έως καράβια δεκάδων χιλιάδων τόνων, να εισάγει σήμερα ακόμα και τις οδοντογλυφίδες, επειδή παράγονται πιο φθηνά στην Ταϋλάνδη αποφέροντας έτσι περισσότερα κέρδη στον βιομήχανο που μετέφερε εκεί την επιχείρηση του.

Θεωρώ άρρωστο να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των πετρελαϊκών μονοπωλίων, οι τρομερές δυνατότητες της χώρας να παράξει ενέργεια, μαζικά, μέσω του ήλιου, του ανέμου, των ποταμών και της γεωθερμίας και τόσων άλλων ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΩΝ πηγών που απλόχερα μας δίνει ο πλανήτης, ειδικά σε τούτα εδώ τα μέρη ... Ακόμα και σήμερα που η επιστημονική γνώση για την παραγωγή ενέργειας μέσω των ΑΠΕ είναι περιορισμένη, μπορούμε να καλύψουμε της ανάγκες ολόκληρης της χώρας αποκλειστικά με αυτές.

Θεωρώ ασύλληπτο, μια χώρα όπως η Ελλάδα, η γεωγραφική θέση της οποίας έχει αποδειχτεί ως ο πιο σημαντικός, ιστορικός, ρυθμιστής της κοινωνικής της ανάπτυξης και πρόοδου στο παρελθόν, να μην μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε οι κάτοικοι της χώρας αυτής (σε πρώτη φάση) να δημιουργήσουν έναν νέο σύγχρονο πολιτισμό, αντάξιο του σημερινού επιστημονικού και τεχνικού επιπέδου και παράδειγμα για ολόκληρο τον πλανήτη.

Κι όμως, όλα αυτά δεν εξετάζονται και δεν συζητιούνται καν, απο τους έχοντες την εξουσία σήμερα, διότι προϋποθέτουν ένα σημαντικό στοιχείο που τσακίζει την σπονδυλική στήλη του έρποντος Καπιταλισμού. Τον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, που μόνο μια λαϊκού τύπου οικονομία με κοινωνικοποιημένη παραγωγή, θα μπορούσε να φέρει ... ένας αναβαθμισμένος και εμπλουτισμένος Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Αναβαθμισμένος λόγω της τεχνολογικής πρόοδου και εμπλουτισμένος απο τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Αντ'αυτού κραυγάζουν, πως εμείς οι κομμουνιστές, θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα, σε Κούβα της Μεσογείου, δείχνωντας φυσικά τα οικονομικά στοιχεία της Κούβας και όχι τα κοινωνικά ή τα πολιτικά. Το αστείο σε αυτό είναι, πως ενώ εμείς οι κομμουνιστές ποτέ δεν μπορούσαμε ακόμα και εαν θέλαμε, να μετατρέψουμε οικονομικά την χώρα σε Κούβα της Μεσογείου, καθώς η Ελλάδα δεν παράγει μονάχα ζαχαροκάλαμα και πούρα ... εντούτοις η χώρα κουβανοποιείται οικονομικά, απο το δικό τους καπιταλιστικό Μνημόνιο και την δικιά τους αστική, αντιλαϊκή πολιτική.

Και τα "λάθη" απλά συνεχίζονται ...

5 σχόλια:

  1. Ειμαι εκτος θεματος,το ξερω,αλλα θα ηθελα μια απαντηση σε ενα ζητημα που με εχει απασχολησει πολυ εντονα τελευταια.

    Διαβαζοντας το βιβλιο το Χρηστου Θεοχαρατου για τον Χαριλαο Φλωρακη-ενα εξαιρετικα καλογραμμενο βιβλιο,θα το προτεινα και ως λογοτεχνικο αναγνωσμα,ακομα και για καποιον που δεν ενδιαφερεται για την ιστορια-,διαβαζοντας το βιβλιο του λοιπον,στα κεφαλαια που κανει λογο για οσα προηγηθηκαν και σε οσα επακολουθησαν των Δεκεμβριανων,μου κανει εντυπωση η απουσια οποιασδηποτε αναφορας σε επισημη διπλωματικη αντιδραση της ΕΣΣΔ.

    Και εξηγουμαι.
    Η επεμβαση των Αγγλων ηταν περα για περα παρανομη,ακομα και με κριτηρια διεθνους δικαιου.Ηταν επεμμβαση στρατιωτικη που στοχο ειχε να καθορισει τα πολιτικα πραγματα στη χωρα,προκειμενου να εξυπηρετησει τα συμφεροντα τους.Αποσκοπουσε δηλαδη στο να μετατρεψει την Ελλαδα σε αποικια κατα καποιον τροπο,κατα παατωντας με βαναυσο και ωμο τροπο το δικαιωμα του Ελληνικου Λαου να καθορισει ο ιδιος την τυχη του,δικαιωμα που το κατεκτησε με αγωνες.Επομενως η επεμβαση των αγγλων καταπατουσε ανοιχτα το διεθνες δικαιο,παραβιαζοντας την εθνικη κυριαρχια της Ελλαδας,και το δικαιωμα του Ελληνικου Λαου για αυτοδιαθεση.

    Ερωτημα πρωτο.Δεν θα μπορουσε η ΕΣΣΔ να θεσει το θεμα σε διεθνεις συνδιασκεψεις,και να καλεσει τη Μ.Βρεταννια να σεβαστει τους κανονες του Διενους Δικαιου?

    Ερωημα δευτερο.Στο βιβλιο του Χ.Θεοχαρατου αναφερεται οτι υπηρχε "τριμερης"συναντηση πριν τη συμφωνια της Βαρκιζας με αντιπροσωπους των Αγγλων,της κυβερνησης"εθνικης ενοτητας",και της πλευρας ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ.Σ αυτην την συναντηση παρεβρεθηκαν ως "επιτηρητες",εκπρωσοποι των μεγαλων δυναμεων,των ΗΠΑ,της Γαλλιας,της ΕΣΣΔ(αν θυμαμαι καλα ο αντιστρατηγος Ποπωφ).Δεν θα μπορουσε ο εκπροσωπος της ΕΣΣΔ να παρει θεση για τις βιαιοτητες των Αγγλων,για την ανοιχτη τους επεμβαση στη χωρα?

    Αυτα τα δυο ερωτηματα,και ζητω συγγνωμη για το off topic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την θέση των Σοβιετικών κατά τον Δεκέμβρη του '44, θα υπενθυνήσω πως ήταν αρκετά περίπλοκη.
    -Αρχικά ας μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος τελείωσε σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, και η Αγγλία ήταν σύμμαχος των σοβιετικών. Αυτή η συμμαχία παρέμεινε πολύ εύθραυστη και μέχρι το τέλος του πολέμου οστώσο δεν έπαψε να είναι αναγκαία για την τελική συμμαχική νίκη. Πάντως συζητήσεις για αναστροφή των συμαχιών και επίθεση στην Σοβιετική ένωση γίνοταν ήδη κατά το '44, τόσο από εγγλέζικους, όσο και αμερικάνικους κύκλους.
    -Ο ΕΛΑΣ υπάγοταν διοικητικά (κατόπιν δικής του συμφωνίας) στο συμμαχικό στρατηγείο της μέσης ανατολής. Δηλαδή τυπικά, κατά την ώρα που διεξάγοταν η μάχη της Αθήνας ο ΕΛΑΣ τελούσε υπό τις διαταγές του (διοικητή του ΣΣΜΑ) στρατηγού ...Σκόμπυ! το "δικαίωμα" της επέμβασης δηλαδή, τοείχε δώσει στους Αγγλους το ίδιο το ΕΑΜ! Τι να πουν οι Σοβιετικοί;
    -Μετά τα παραπάνω, είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν αποτελούσε την πρώτη προτεραιότητα της Σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής, με μεγάλη ευθήνη και του ίδιου του ΕΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο ΕΛΑΣ υπάγοταν διοικητικά (κατόπιν δικής του συμφωνίας) στο συμμαχικό στρατηγείο της μέσης ανατολής. Δηλαδή τυπικά, κατά την ώρα που διεξάγοταν η μάχη της Αθήνας ο ΕΛΑΣ τελούσε υπό τις διαταγές του (διοικητή του ΣΣΜΑ) στρατηγού ...Σκόμπυ! το "δικαίωμα" της επέμβασης δηλαδή, τοείχε δώσει στους Αγγλους το ίδιο το ΕΑΜ! Τι να πουν οι Σοβιετικοί;"

    Πολυ σωστη επισημανση.Δεν ειχα σκεφτει να συνδυασω αυτο το γεγονος με την επισημη σταση της ΕΣΣΔ.

    Πραγματι,για να λογιζεται το ΕΑΜ συμμαχικη δυναμη,δεν ειχε αλλη επιλογη απ το να υπαχθει στο ΣΣΜΑ,το οποιο βεβαια ηταν στην δικαιοδοσια των Βρεταννων.

    Το λαθος του ΕΑΜ ηταν οτι δεν εκτιμησε σωστα την μεταστροφη της καταστασης και παρεβλεψε τον ιμπεριαλιστικο χαρακτηρα του προσωρινα συμμαχικου στρατου των Αγγλων.Και η αληθεια ειναι οτι μια τετοια εκτιμηση ηταν δυσκολη να γινει οταν οι Βρεταννοι ειχαν πολεμησει για τρια χρονια στο πλευρο των αγωνιστων της Εθνικης Αντιστασης(δηλ. του ΕΑΜ κυριως).

    Παντως οι Σοβιετικοι,μετα την Βαρκιζα και κατα τη διαρκεια του Εμφυλιου,δεν επαψαν να φερνουν το ελληνικο ζητημα στα διεθνη αρμοδια οργανα και στον ΟΗΕ.Εμενα με προβληματισε η απουσια τους κατα το κρισιμο εκεινο διαστημα αναμεσα στην απελευθερωση και τα δεκεμβριανα.Μια επισημη παρεμβαση(διπλωματικη παντα) σ εκεινο το χρονικο διαστημα ισως να βοηθουσε την ηγεσια να κατανοησει τον προσωρινο χαρακτηρα της συμμαχιας με μια ιμπεριαλιστικη δυναμη,και και να διαλυσει τις αυταπατες οτι ο Λαος θα ηταν ελευθερος να οικοδομησει το μελλον του ,με την παρουσια των Βρεταννων.

    Η αδρανεια των Σοβιετικων κατα εκεινο το χρονικο διαστημα(αδρανεια στο ελληνικο ζητημα),εξηγηται βεβαια απο τα γεγονοτα,οπως σωστα επισημαινεις.Πραγματι,ο πολεμος με τους Ναζι βρισκοταν ακομα σε εξελιξη(και η διαφαινομενη ηττα εξαγριωνε ακομα περισσοτερο τους Ναζι)ενω το ΕΑΜ τελουσε υπο την αρχηγια των Αγγλων.Μη ξεχναμενα οτι εκεινη την περιοδο υπηρχαν ακομα τμηματα του ελληνικου εδαφους υπο γερμανικη κατοχη...ασχετα αν οι Αγγλοι προετοιμαζαν τη δικη τους κατοχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ιστορικά γεγονότα έχουν καταγραφεί ... Το να συζητάμε εμείς πράγματα με την "απουσία" κάποιων πρωταγωνιστών ... απλά "αγγίζουμε" το θέμα.

    Καλώς γίνεται ... το θέμα είναι το γιατί !

    Το λοιπόν, επί του άρθρου, ο κ. Κουβέλης δεν κάνει λάθος ... κατά τη γνώμη μου !
    Ο άνθρωπος είναι συνεπής όλα αυτά τα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε τη κληρονόμησε ...
    Άρα, τον συμφέρει η υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος, διότι από κει τρώει.
    Το αν αυτό το κάνει με έναν ... "αριστερό" τρόπο, δεν αλλάζει την ουσία !

    Η απλή αλήθεια είναι ότι το ποτάμει έχει δύο όχθεις.
    Η μία είναι ο καπιταλισμός και η άλλη ο σοσιαλισμός.
    Και, το ζήτημα είναι σε ποια όχθη είναι κάποιος, όχι στο πως ... περπατάει εκεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα γράψει παλιότερα για "αριστερούς" τύπου Κουβέλη:
    Προσπαθούν να μας πείσουν πως μπορούν να κάνουν τον καπιταλιστικό κροκόδειλο να τρώει ...σαλάτες!
    Ε, ή θα ψοφήσει ή θα μας φάει, και επειδή να ψοφήσει μόνος του αποκλείεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...