31 Μαρ 2013

Νίκος Μπογιόπουλος: Λάθος πορεία


1) Αντιγράφω (Ντοκουμέντα 16ου Συνεδρίου, σελ. 71, σ. Παπαρήγα):

«Στο 15ο Συνέδριο ξεκαθαρίσαμε το εξής πράγμα: Οτι η συγκέντρωση δυνάμεων, η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος χτίζεται πάνω στην αντίθεση μονοπώλια - ιμπεριαλισμός. (...). Τι είναι ο ιμπεριαλισμός; Το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Ομως, δεν μπορούμε να χτίσουμε συμμαχία στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός, γιατί σημαίνει συμμαχία για τη σοσιαλιστική επανάσταση και συμμαχία για τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό δεν μπορούμε να το βάλουμε. Και δεν μπορούμε να το βάλουμε, γιατί είναι και λυμένο θεωρητικά, αλλά και η πείρα αυτό δείχνει». Κανένα νέο δεδομένο δεν επιτρέπει αναθεώρηση όσων θεωρητικά και εμπειρικά, κατά το 16ο Συνέδριο, είναι λυμένα. Εντούτοις στις Θέσεις γίνεται ακριβώς αυτό το λάθος: Προτείνεται οικοδόμηση πολιτικής συμμαχιών στην αντίθεση καπιταλισμός - σοσιαλισμός. Αλλά πάνω σε αυτή την αντίθεση, όπως σωστά διαπιστώναμε στο 16ο Συνέδριο, δεν χτίζεται η - στρατηγικής σημασίας για την Επανάσταση - πολιτική συμμαχιών.

2) Με αυτήν την (μη) πολιτική συμμαχιών «πλησιάζουμε» το σοσιαλισμό μόνο ως αντικατοπτρισμό. Η Λαϊκή Συμμαχία, που δεν είναι πολιτική, δεν συμμετέχει σε εκλογικές μάχες, που απορρίπτει όσους διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ (Θέση 67), που «έχει μια ορισμένη μορφή διαμόρφωσης με τη δράση σε κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ», είναι «συμμαχία» μόνο με τον εαυτό μας.

3) Η πολιτική γραμμή των Θέσεων ουσιαστικά εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Εχουμε ήδη δείγματα ότι δεν περπατάει: οργανωτική στασιμότητα, πτώση κυκλοφορίας «Ρ», επίπεδο ταξικού κινήματος, οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Ας σταθούμε στις εκλογές. Η σ. Παπαρήγα («Ρ», 22/3/2012) έλεγε: «Αντικειμενικά λοιπόν στην εκλογική μάχη το κριτήριο ψήφου προς το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι πάνω στη συνολική του στρατηγική». Δεν συνιστά απολυτότητα να λέμε ότι «επιβεβαιώθηκε» (Θέση 48) μια στρατηγική που την αναδείξαμε ως κριτήριο ψήφου, αλλά αντί να συγκεντρώσει δυνάμεις τις μείωσε στο μισό; Βέβαια, όποτε έρχεται η κουβέντα στο εκλογικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνουμε τα περί «κοινοβουλευτικών αυταπατών». Οχι. Αυταπάτες δημιουργούνται όταν αρνούμαστε να ερμηνεύσουμε απροκατάληπτα την ζωντανή εμπειρία από κάθε πολιτική μάχη. Τέτοια μάχη είναι και οι εκλογές. Δεν σπέρνει «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» ο Λένιν όταν ισχυρίζεται («Γράμματα στον Γκόργκι») ότι «απ' τα αποτελέσματα των εκλογών εξαρτάται κατά πολύ και η ανάπτυξη του κόμματος».

4) Επί κρίσης, θέτοντας ως προαπαιτούμενο κάθε λαϊκής συσπείρωσης τη συμφωνία με τη θέση μας για λαϊκή εξουσία, αφήσαμε αναξιοποίητους σειρά πολιτικούς «κρίκους». Π.χ. Το «δεν πληρώνω». Εμείς είπαμε: Δεν πληρώνω, αλλά πρώτα λαϊκή εξουσία. Χρέος. Εμείς είπαμε: Οχι στο χρέος, αλλά στη λαϊκή εξουσία. Ευρώ - ΕΕ. Εμείς είπαμε: Δεν αρκεί το όχι στην ΕΕ, χωρίς το «ναι» στη λαϊκή εξουσία. Μνημόνιο. Εμείς είπαμε: Δεν φταίει το μνημόνιο, αλλά ο καπιταλισμός, η κρίση και ότι δεν έχουμε λαϊκή εξουσία. Σωστά. Ομως υπηρετείται ο στόχος της λαϊκής εξουσίας, όταν, στη μαζική πάλη για την ανακούφιση του λαού από τα βάσανά του, τίθεται σαν (διαχωριστική) προϋπόθεση; Πανομοιότυπα απουσιάσαμε από το καθήκον να παρέμβουμε στο αυθόρμητο που εκδηλώθηκε. Δεν δηλώσαμε «παρών» για τον προσανατολισμό και τη συνειδητοποίησή του. Αφήσαμε άλλους να το κατευθύνουν, να το αξιοποιούν. Από τις πλατείες που τις καταγγείλαμε από την Ισπανία κιόλας, πριν ακόμα εμφανιστούν στην Ελλάδα, μέχρι τις πατάτες. Από τις διαδηλώσεις για το μνημόνιο μέχρι τα διόδια - όταν έρχονταν άλλοι εμείς φεύγαμε.

5) Η εξάρτηση για την αστική τάξη μιας εξαρτημένης χώρας είναι το πλαίσιο προσαρμογής της στο διεθνή καπιταλισμό. Πολιτικά, η εξάρτηση για την αστική τάξη σημαίνει τη διεθνή της εγγύηση - στήριξη για την παραμονή της στην εξουσία. Η ταξική ανάδειξη του εξαρτημένου χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού δεν σημαίνει συσκότιση των ευθυνών της αστικής τάξης για τα δεινά του λαού ή απαλλαγή από αυτές, ή πολύ περισσότερο «παράθυρο» συνεργασίας με τμήματά της. Είναι πολιτική της καταδίκη. Η εξάρτηση συνιστά καταισχύνη του συνόλου της αστικής τάξης και χειροπιαστή απόδειξη ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και για το λόγο αυτό, για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, υποδουλώνει το λαό, σε συμμαχία με το ξένο κεφάλαιο. Αυτή η ανάλυση του Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό», στο «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» του Μπάτση, στο «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» του Μπελογιάννη, ισχύει ακέραια και σε συνδυασμό με τα σημερινά οικονομικά και πολιτικά δεδομένα, η πραγματικότητα βοά: Η εξάρτηση της Ελλάδας βαθαίνει. Πραγματικότητα που για να έχουμε αποτελεσματική πολιτική γενικά (και ειδικά όσον αφορά τη διασύνδεση του ταξικού με το πατριωτικό) δεν γίνεται να αγνοούμε, να θολώνουμε με σχήματα περί «αλληλεξάρτησης», να μισοδεχόμαστε (ή μισοαρνιόμαστε) με φράσεις όπως «ισχυρές εξαρτήσεις», εισάγοντας έτσι στην επιστήμη του μαρξισμού το «ολίγον έγκυος».

6) «Ριζοσπάστης»: Δημοσιεύματα όπως το διήγημα για το δολοφόνο του 15χρονου, τα «πέρασε για λίγο από τον ΔΣΕ» για τον Μίσσιο, ανιστόρητες αναφορές ότι «το ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με την αριστερά», κείμενα όπου αντί επιχειρημάτων βρίθουν ασυνταξιών και αφορισμών, πρωτοσέλιδα όπου απουσιάζει ή υποβαθμίζεται το σημαντικό της επικαιρότητας (π.χ. θάνατος Τσάβες), δεν συνηγορούν στην εκτίμηση περί «βελτίωσής του».

ΠΡΟΤΑΣΗ: Επαναφορά - επικαιροποίηση του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου, συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου, με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού. Ενα Πρόγραμμα πιο αναγκαίο κι από την πρώτη φορά που το εμπνευστήκαμε επειδή ακριβώς τα προβλήματα που επιφέρουν ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, οι αντιδημοκρατικές εκτροπές, η αναβίωση του φασισμού, η καπιταλιστική κρίση, έχουν οξυνθεί στο έπακρο. Το ΑΑΔΜ μπορεί να οικοδομήσει αντικαπιταλιστική συμμαχία, διότι:

Πρώτον, συνδέει τώρα, σήμερα, την πάλη για το καθημερινό πρόβλημα με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Δεύτερον, είναι πειστικό και το κατορθώνει γιατί λαμβάνει υπόψη, ειδικά στις παρούσες συνθήκες εξαθλίωσης του λαού, ότι πρώτα «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να ζουν για να μπορούν να κάνουν ιστορία» (Μαρξ - Ενγκελς, «Γερμανική ιδεολογία»).

Τρίτον, δεν παραιτείται από κανένα όπλο και από κανένα ενδεχόμενο - έστω και το πιο αμυδρό - στον επαναστατικό αγώνα, μη εξαιρουμένου του ενδεχομένου κυβέρνησης του ΑΑΔΜ, η οποία θα συνιστούσε διαστρέβλωση αν συσχετιζόταν με «στάδια», με «ενδιάμεσες εξουσίες» ή με την «αριστερή» κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τέταρτον, μιας και εμείς δεν είμαστε Μπλανκιστές ώστε να αδιαφορούμε για τη λαϊκή πλειοψηφία, συνιστά επιτομή του αντικαπιταλιστικού αγώνα γιατί οικοδομεί λαϊκή πλειοψηφία, που δικό της έργο με επικεφαλής την εργατική τάξη είναι η Επανάσταση, καθώς προωθεί τις αναγκαίες συμμαχίες που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου ανατροπής του καπιταλισμού.

Νίκος Μπογιόπουλος
μέλος ΚΟΒ «Ριζοσπάστη»

112 σχόλια:

  1. Το κείμενο είναι από τον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται στο ΚΚΕ.
    Η αναπαρωγή του σημαίνει και συμφωνία με τις αιτιάσεις του σ.Ν.Μπογιόπουλου;
    Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί ενώ θα ήταν παρέμαβαση στον προσυνεδριακό να τοποθετηθώ πάνω στα λεγόμενα του Μπογιόπουλου, αντίθετα θα ήταν θεμιτό να συνομιλήσω μαζί σας εφόσον υιοθετείτε τις απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ευαισθησία είναι τούτη με την αναδημοσίευση του κειμένου του Μπογιόπουλου από Elva! Αν την βλέπαμε και εδώ με την αναδημοσίευση του άρθρου του Μεντρέκα από ad placitum, θα λέγαμε ότι δεν είναι υποκριτική...α, ξέχασα, του Μεντρέκα δεν ήταν στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου ούτε στις αντίστοιχες στήλες του "Ρ" ούτε στα πλαίσια του ορίου λέξεων που έχει θεσπίσει η Οργανωτική...αχ, χα, χα...δεν είναι γέλιο, καλυσίγελος, σύντροφοι..

      Διαγραφή
  2. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ Ο σ. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΠΟΥ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ!ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΣ!ΤΑ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΜΟΥΝΤΖΩΜΑΤΑ,ΝΑ ΚΑΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ...ΤΑ ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ Μ/Λ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΑΔΜ;ΚΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @KAZ:
      Πρόσεξε λίγο τον τρόπο που θέτεις τα ζητήματα. Φιλικά το λέω.
      Δεν υπάρχουν δύο εχθρικά στρατόπεδα για να είναι κάποιος ".ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ".
      Υπαρχει ανταλλαγή απόψεων και διαφωνιών ή συμφωνιών, μεταξύ συντρόφων. Επί του παρόντος τουλάχιστον. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε σαν να έχει συντελεστεί κάποια διάσπαση, ούτε και να την προεξοφλούμε. Πολύ δε περισσότερο που κάτι τέτοιο θα ήταν η χαριστική βολή στο εργατικό κίνημα στις δεδομένες συνθήκες.
      Προσωπικά διαφωνώ με τις απόψεις του Μπογιόπουλου που δεν περιέχουν μόνο λάθος (κατά την άποψη μου) εκτιμήσεις, αλλά και αρκετές παραλείψεις-ανακρίβειες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
      Παρά τις μεταξύ μας διαφωνίες, την χάρη να αλληλοφαγωθούμε όπως επιδιώκουν εδώ και καιρό κάποιοι, καλό είναι να μην τους την κάνουμε

      Διαγραφή
  3. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΚυρ Μαρ 31, 03:13:00 μ.μ. EEST

    Το διάβασα χτες βράδι. Απογοήτευση.
    Περίμενα πιο βαθύ και κυρίως πιο προωθημένο προβληματισμό από τον Νικόλα, που έχει δόσει πολλές μάχες σαν κομμουνιστής, παρά τα όποια λάθη του.
    Είχε δίκηο η Γ.Γ. για το "αγραμματωσύνη", κι ας ακούστηκε "άγαρμπο".
    Νομίζω πως υποτιμά και ο ίδιος τον εαυτό του, γι αυτό δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο σε αυτό:
    http://sfyrodrepano.blogspot.com/2013/03/blog-post_29.html?showComment=1364685767814#comment-c6471511912308523376

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν μπορώ να αντιληφθώ την αναγκαιότητα αναπαραγωγής κειμένων είτε αυτά συμφωνούν με τις θέσεις είτε όχι,κυρίως όταν γίνεται επιλεκτικά...στα περισσότερα τα οποία αναφέρεται ο σ.Μπογιόπουλος διαφωνώ ριζικά και σε κάποια από αυτά (κυρίως για τον Ριζοσπάστη και κυρίως για το "επίπεδο" κάποιων κειμένων του) συμφωνώ...και φυσικά τις απόψεις μου τις έχω θέσει στη διάθεση ου Κομματος μέσω των οργάνων του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα αγράμματος κι ο Μπογιόπουλος...
    Τουλάχιστον ρε φίλε πρόσεχε λίγο την ορθογραφία όταν γράφεις για "αγραμματωσύνη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν είχες διαβάσει έστω και κατά λάθος τις συγκεκριμένες δηλώσεις της Αλέκας θα καταλάβαινες τί εννοούσε για "αγράμματους" και ίσως καταλάβαινες πως το έθεσε ο σεχτάρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΚυρ Μαρ 31, 03:50:00 μ.μ. EEST

    εξωγήϊνε, αν με βόηθαγες λίγο στο "αγραμματωσύνη"..., ποιό ακριβώς είναι το ορθογραφικό λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να σημειωσω μονο οτι το κινημα της πατατας (λαικες ανευ μεσαζοντων) εχει τεθει κατω απο την αιγιδα του υπ. Αγροτικης αναπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε καμία περίπτωση ο σ. δεν είναι αγράμματος(και το εννοώ και Μαρξιστικά). Ας σταματήσουμε να καλλιεργούμε -κατά λάθος ή όχι- πολεμικό κλίμα. Το ύφος του κειμένου με βρίσκει αντίθετο αν και συμφωνώ σε ορισμένα κομμάτια. Η σ. Αλέκα είχε συγκεκριμένους αποδέκτες με το "αγράμματοι" και όχι όποιον διαφωνεί όπως κάποιοι νομίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι διάφορες αδυναμίες αντικειμενικές ή υποκειμενικές δεν μπορούν να μετατίθονται στην ηγεσία σαν αποκλειστικά υπεύθυνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε εκλογολάγνοι ούτε οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δικαιολογεί την συνεργασία σε επίπεδο κορυφής μικροαστικών κομμάτων και μάλιστα μετά από την πείρα ξεπουλήματος που έχουμε απ' τον καιρό του Λένιν. Η Λαϊκή Συμμαχία που είναι συνέχεια του ΑΑΔΜ και με ποιό συγκεκριμένες θέσεις σήμερα, χτίζεται στη βάση του λαού όταν και όποτε αυτός το αποφασίσει και σε καμιά περίπτωση δεν θα πάμε με αυτούς που κάνουν συνεργασίες στα συνδικάτα στους δήμους κλπ για να απομονώσουν τους Κομμουνιστές και έτσι να περάσει ανενόχλητα η πολιτική του κεφαλαίου στις εργασιακές σχέσεις και η κυρίαρχη προπαγάνδα που λέει ότι όλα τα κόστοι να τα αναλάβουν οι Δήμοι και ο λαός να συνεχίζει να πληρώνει φόρους και χαράτσια στο μεγάλο νταβαντζή. Τι να πρωτοπούμε!!! Όσο για τον Μίσιο που αναφέρεται ο σ. Μπογιόπουλος, εγώ από τα λεγόμενα του κατάλαβα ότι η ευτυχία και η ζωή είναι να καλλιεργείς ντοματούλες και αγγουράκια στον κήπο σου, τι θα ήθελε να γράψει λοιπόν ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ότι θα πρέπει να καλλιεργούμε και αυταπάτες ίσως; αλλά δεν κατάλαβα με ποιούς θέλει ακριβώς να συνεργαστούμε σε επίπεδο κορυφής ποιούς επιτέλους δεν μας λέει για να φωτιστούμε και μεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαφωνώ με τον Μπογιόπουλο και συμφωνώ με τις Θέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως εμείς που βρισκόμαστε σε σωματεία κλπ ξέρουμε ακριβώς γιατί παλεύουμε και κυρίως με ποιούς. Αλλά εκτός από κριτική ας κάνει και αυτοκριτική γιατί τόσον καιρό στα ηγετικά πεδία βρισκόταν και σε υπεύθυνες θέσεις δεν ήταν σε άλλο κόμμα. Αναρρωτιέμαι αν δίνουν λαβές και όπλα στους αντιπάλους μας ή μας χτυπούν κατάμουτρα με τα όπλα των αντιπάλων και μεις κοιμόμαστε...! Α.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψυχραιμία κάποιοι.
    Όσο και αν διαφωνούμε με τον Μπογιόπουλο (προσωπικά περίπου στο 90% όσων λέει) η παρέμβαση του ήταν σε στντροφικό ύφος, και στα πλαίσια που ορίζει το καταστατικό. Εξάλλου την στήριξε την μέχρι τώρα γραμμή παρά τις διαφωνίες του, συμμορφούμενος με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Ομοίως και ο Σκυλάκος.
    Ας μην τους εξομοιώνουμε με άλλους που έβγαλαν μαχαίρια για να διαμορφώσουν κλίμα. Ας μην τους κάνουμε την χάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ας μην "σταυρώσουμε" την Elva μα ούτε και το blog για την ανάρτηση !
    Ας επικεντρωθούμε στο συνέδριο του κόμματος. Να απορρίψουμε κάθε οπορτουνιστική άποψη, κάθε άποψη που μας πισωγυρίζει.
    Θυμίζω ότι οι απόψεις τύπου "Μπογιόπουλου" έχουν στοιχίσει ακριβά στο παρελθόν (περίεργες και αλλοπρόσαλλες εκλογικές συμμαχίες σε τοπικό κυρίως επίπεδο.....).
    Ο σ. Μπογιόπουλος έχει δώσει κι άλλα δείγματα γραφής στο παρελθόν χωρίς αυτό να τον "καταδικάζει"...προς το παρόν !
    Σύντροφοι, "οι νύχτες είναι γκαστρωμένες", μας θέλουν στη γωνιά....να μην τους κανουμε τη χάρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ρωμαίοι σταύρωναν. Εδώ πολιτική κουβέντα κάνουμε...
      Και τα διακυβεύματα του συγκεριμένου συνέδριου είναι σημαντικά.
      Και ούτε φυσικά έχω από κανέναν άλλον απαίτηση να καταλάβει πράγματα που από ότι φαίνεται δεν μπορούν να τα καταλάβουν ένας Μπογιόπουλος και ένας Σκυλάκος...

      Διαγραφή
  15. Τι ευαισθησία είναι τούτη με την αναδημοσίευση του κειμένου του Μπογιόπουλου από Elva! Αν την βλέπαμε και εδώ με την αναδημοσίευση του άρθρου του Μεντρέκα από ad placitum, θα λέγαμε ότι δεν είναι υποκριτική...α, ξέχασα, του Μεντρέκα δεν ήταν στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου ούτε στις αντίστοιχες στήλες του "Ρ" ούτε στα πλαίσια του ορίου λέξεων που έχει θεσπίσει η Οργανωτική...χα, χα, χα...δεν είναι γέλιο, κλαυσίγελος, σύντροφοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προθεσμία αποστολής απόψεων για τις Θέσεις:15 Μαρ

    Τα παρακάτω πώς εξηγούνται;;;
    http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-19-31-33/760-2013-03-31-14-55-36

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλάκας, βαλτός ή άσχετος με τον (πραγματικό) συνδικαλισμό? Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ορέ αστροπελέκι μπρίκια κολλάμε και δεν έχουμε μετρήσει τους αντιπρόσωπους που εκλέχτηκαν με το ΠΑΜΕ? Ή περιμέναμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στο συνέδριο από τους εκλεγμένους συνδικαλισταράδες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού? Οι αντιπρόσωποι έχουν εκλεγεί πριν μήνες. Red…go…

      Διαγραφή
    2. «πήγαμε -λέει- στο πρόσφατο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ». «Πήγαμε». Όχι «θα πάμε». «Στο πρόσφατο». Όχι «στο επικείμενο».

      Διαγραφή
  17. Οι Θέσεις είναι σωστές θα περάσουν και οι αποφάσεις του συνεδρίου του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου είναι ΔΙΑΤΑΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σύντροφοι γεια και χαρά! Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι σύντροφοί μας,μέλη,στελέχη,οπαδοί αυτό που θέλουν είναι το καλό του κόμματός μας.Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.Δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουμε τις γνώσεις και την μόρφωση,δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε όλοι τι είπε ο Μαρξ και ο Λένιν στο τάδε κεφάλαιο η τι έλεγε το κόμμα στο 15ο συνέδριο η στο 16ο. Εκείνο που έχει σημασία κατά την γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δούμε τα λάθη μας,τις αδυναμίες μας και να φροντίσουμε να τα διορθώσουμε. Σκοπός δεν είναι να διαφωνούμε και να ανοίγουμε μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν.Οι θέσεις του κόμματος κατά την άποψή μου είναι ξεκάθαρες.Οτιδήποτε άλλο θα ήταν έξω από την ιδεολογία του κομουνιστή.Όσο αφορά τα στελέχη και τα μέλη που ίσως νομίζουν ότι παραγκωνίζονται έχω να πω ότι είναι λάθος από όπου κι αν προέρχεται.Αυτά μακριά από εμάς. Τι πρέπει να πουν τότε όλοι αυτοί που θυσιάστηκαν,φυλακίστηκαν,εξορίστηκαν,εκτελέσθηκαν.Δώσανε στον αγώνα ότι πολυτιμότερο είχαν την ίδια τους την ζωή.Και ήταν χιλιάδες.Πάλεψαν για τα ιδανικά τους για το δίκιο τους για το κόμμα τους.Όλοι αυτοί δεν ζήτησαν τίποτα για τον εαυτό τους μόνο πρόσφεραν. Κράτησαν το κόμμα ψηλά μέσα και έξω από τις φυλακές.Πάλεψαν σε συνθήκες πολύ-πολύ δύσκολες.Ας σκεφτούμε λοιπόν τι πέρασαν οι σύντροφοί μας και ας υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ψυχής τους.Σήμερα ζούμε και υπάρχουμε χάρη σε αυτούς.Δεν νομίζω να υπάρχουν σύντροφοι που θα ήθελαν το καλύτερο του κόμματος από αυτούς. Και να μην ξεχνάμε ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε.Ο αληθινός κομουνιστής θα φανεί στο τελευταίο χειροκρότημα.(Ο πατέρας μου 89 χρονών σήμερα, με 22 χρόνια φυλακές και εξορίες, με 73 χρόνια κομματική ζωή αυτό λέει.) Ξεκάθαρα λοιπόν η με το κεφάλαιο η με τους εργάτες.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  19. Ψηφίζω ΚΚΕ συνειδητά κι όχι από συναισθηματισμό, θυμό ή οικογενειακή παράδοση. Δεν είμαι μέλος του κόμματος μα νομίζω πως μπορώ να εκφράσω άποψη.
    Ο Μπογιόπουλος, κατά τη γνώμη μου, εκφράζει φωναχτά και υπογράφει, όσα λέγονται στα ψιθυριστά από φίλους αλλά και μέλη του κόμματος.
    Συμμετείχα σε συζήτηση που έγινε προχτές στην Καβάλα με ομιλητή τον Μήτσο Αρβανιτάκη. Τα ίδια ακούγονταν κι εδώ. Ψιθυριστά όμως..
    Η αλήθεια είναι πως η πλειονότητα των φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Μπογιόπουλο , που δεν τον φτάνει κανείς στην πένα ή στη συζήτηση.
    Αν προσμένουμε να πάει προς τα μπρος το εργατικό κίνημα και οι λαικές μάζες με την καθοδήγηση του Μαίλη, του Αρβανιτάκη και του Μεντρέκα , ζήτω που καήκαμε. Δεν πείθουν ούτε τον εαυτό τους.
    Κι επιτέλους, δεν μπορεί να φταίει μόνον ο λαός που δεν κατάλαβε. Κάποιο λάθος θα έχει κάνει κι η καθοδήγηση.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ψεύτης και το Συνέδριο θα το αποδείξει.
      Η σπέκουλα πάει σύννεφο.

      Διαγραφή
    2. Ψηφίζω ΚΚΕ συνειδητά και με σώας τας φρένας!Ένιωσα την αδικία στο πετσί μου και στο πετσί της οικογένειας μου.ΣΤΑ 50 μου χρόνια είδα και άκουσα πολλά.Σίγουρα είμαι συναισθηματικά συνδεδεμένη με το κόμμα αλλά όπως και να το κάνεις αν κάτι δεν το πιστεύεις αληθινά δεν μένεις πιστός τόσα χρόνια.Μπράβο σου που ψηφίζεις συνειδητά. Ούτε εγώ είμαι μέλος του κόμματος αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη και άποψη. Αλίμονο! Το θέμα είναι ότι αν αλλάξουμε πορεία και πάμε αλλιώς κατά όπως θέλουν μερικοί τότε δυστυχώς δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τους αριστερούλιδες. Και βέβαια έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Μπογιόπουλο εξαιρετικός άνθρωπος και δημοσιογράφος δεν τον αμφισβητώ.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητος.Κανείς δεν είναι σωστός σε όλα.Σίγουρα έχουν γίνει λάθη από μεριάς καθοδήγησης.Τα ξέρουμε, τα διαβάσαμε και τα ακούσαμε στην κριτική της ΚΕ επιτροπής.Τώρα όμως πρέπει να καταλάβουμε και να προχωρήσουμε. Είμαστε κομουνιστές όχι λίγο αλλά πολύ.Τελικά δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι!Αυτό είναι το ΚΚΕ από την ίδρυση του όποια παραλλαγή θα μας κάνει ολίγο από γιουβέτσι.Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.Επειδή το εκλογικό ποσοστό μειώθηκε όσο μειώθηκε πρέπει να αλλάξουμε ρώτα?Συμμαχίες με ποιους με τους καπιταλιστές και τα φερέφωνα τους? Ε!ΟΧΙ!ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ!!!!!! Όσο εγωιστικό και αν ακούγετε.-

      Διαγραφή
    3. Λίγο "στραβό" αυτό το "Ψηφίζω ΚΚΕ συνειδητά κι όχι από συναισθηματισμό, θυμό ή οικογενειακή παράδοση.", αν παίζαμε μπάλα δεν θα ήταν απλά ένα φάουλ στο κέντρο αλλά πέναλτυ.
      Δήλαδή πόσο συνεοδητά μπορεί να ψηφίζει κάποιος όταν θεωρεί καθυστερημένους, πολιτικά, αυτούς που είναι στο κόμμα (δεν βάζω ερωτηματικό γιατί δεν ρωτάω κανένα).
      Μήπως θυμάσαι τίποτα από τα προηγούμενα συνέδρια πχ το 15ο. Οι περισσότεροι εκφράζοντες αρνητικη κριτική στις θέσεις, έκαναν το ίδιο και τότε όπως. Έχει δίκιο στις επιμέρους διαφωνίες του ο Μπογιο, αν έχει θα φανεί από τις εξελίξεις. Και κάτι σχετικά με την πλειονότητα, όπως την λες, των φίλων και ψηφοφόρων. Αν έκαναν τον "κόπο" να διαβάζουν Ριζο τακτικά (5 με 6 χιλ φύλλα, μόνο, την ημέρα!!!), να συμμετέχουν ενεργά στα του κόμματος, να λένε αυτό που σκέφτονται ανοικτά στην καθοδήγηση(ευτυχώς έχουν ανοικτά αυτιά), να είναι στα σωματεία τους (7% γραμμένοι μόνο!!!) και δεν περίμεναν από ένα κόμμα που λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικές λύσεις, δεν γίνεται διαχείριση με την εξουσία να την έχουν τα μονοπώλια, μόνο με επανάσταση μπορεί να πάρει ο λαός την εξουσία, τότε...
      Τότε φίλε μου θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, τότε θα είχες πιθανότητες όχι για ΑΑΔΜ και Λαική Συμμαχία αλλά για πραγματική λαική εξουσία. Δεν αρκεί να λες ότι στηρίζω το ΚΚΕ, πρέπει να το κάνεις κιόλας με πράξεις όχι μόνο με την με ψήφο και κρυφές κουβεντούλες με τους "δικούς" μας, με έργα και συμμετοχή παντού.
      Για να μην νομίσει κάποιος ότι διαφωνώ με τις κριτικές και συμφωνώ μόνο με ότι λέει το κόμμα, θέλω να πω ότι υπάρχουν στις κριτικές κάποιων, θετικά στοιχεία και είμαι σίγουρος ότι θα τα λάβουν υπ όψιν τους στο συνέδριο.

      Διαγραφή
  20. Μπράβο στην Elva που το ανέβασε και φυσικά μπράβο στον Μπογιόπουλο. Στην βαθύτερη κρίση του καπιταλισμού, το ΚΚΕ συρρικνώνεται (όχι μόνο εκλογικά) και μεταλλάσσεται σε φιλολογική λέσχη προβληματισμού. Είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία, στα σχολεία, στις γειτονιές ακόμα και στους χώρους δουλειάς και βαυκαλίζεται πως παράγει επαναστατικό έργο με το ΠΑΜΕ και τις ΛΕ. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε δηλαδή. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς πως οι επιλογές των γραφειοκρατών της ηγεσίας τα τελευταία χρόνια είναι λανθασμένες; Έχει σχέση με την κομμουνιστική ηθική όλη αυτή η μικρόψυχη Μαϊλιος λογική που θέλει για παράδειγμα τον Μίσσιο απλό διερχόμενο από τον ΔΣΕ; Αντί να συσπειρωθείτε γύρω από τον καθαρό λόγο του Μπογιόπουλου (και άλλων) που μιλάνε για τις οθφαλμοφανέστατες στρεβλώσεις, αρέσκεστε στα έπεα πτερόεντα διαφόρων θεωρητικών "ογκόλιθων" (θου Κύριε…) που μπερδεύουν το βόλεϊ με το τρόλεϊ. Έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 'ανυπαρκτο' ΚΚΕ κατεβάζει δεκάδες χιλιάδες με το πλαίσιο του ενω η αξιωματική αντιπολίτευση του 27% περίπου 1500.
      Έλεος σοσιαλδημοκράτες του κερατά.
      Ο διαχωρισμός είναι Σοσιαλισμός-Καπιταλισμός.
      Το καπιταλιστικό σύστημα ότι είχε να δώσει το έδωσε ΤΩΡΑ πρεπει να υπάρξει συσπήρωσει και μπόλιασμα του κόσμου με το όραμα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ του καπιταλιστικού συστήματος. ΟΧΙ του 'κομμουνιστή' υπουργού με το Χρηματηστήριο και τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους ευγενικούς συνομιλητές. Ο λαος πρεπει να μπολιαστεί με την ιδεα ότι φταίνε οι καπιταλιστές και όχι οι υπάλληλοι υπουργοί τους παρόλο που δεν τους βλέπει στην τηλεόραση του ποτε...
      Μετά από όλο τον διάλογο στηρίζω τις Θέσεις με ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ.
      Εαν ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ κάποιοι να ψηφίσουν θέσεις κυβερνητικής συμμαχίας (μελλοντικής ή τωρινής) με σοσιαλδημοκράτες εγω θα ψηφίζω λευκό απο εδώ και πέρα.
      Υ.Γ. Μεγαλύτερα ποσοστά έχει και η ΧΑ και η ΔΗΜΑΡ απο το ΚΚΕ μήπως πρέπει το ΚΚΕ να αρχίσει να σκοτώνει μετανάστες και να είναι υπεύθυνη αριστερά. Το ψωμιά σας είναι μετρημένα. Μέχρι πότε; Μεχρι να γινει κυβέρνηση αυτος ο εσμος του ΣΥΡΙΖΑ μετα θα φτύσετε το γάλα της μάνας σας.

      Διαγραφή
    2. ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΟΥΠΟΥΛΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ(ΜΕ ΤΟΥΣ ΄΄ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ΄΄ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΖΙΠΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΕΞΙΟΙ ).ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΘΕΣΗ)ΝΑ ΟΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΨΗΦΟΥΣ

      Διαγραφή
    3. vlakometro@: Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, έτσι; Δεν σε έχω ματαδιαβάσει, μα μου κάνεις για ΚΟΕ ή το παρατράβηξα και είσαι πιο ...αριστερός; Τα ...χειροκροτήματα στον Τσίπρα.
      Και που 'σαι την επόμενη φορά να έρθεις, όχι με τον κηδεμόνα σου αλλά με τις ...χιλιάδες των μελών και διαδηλωτών που γεμίζουν τις πλατείες, όταν αποφασίσει να κάνει αντίσταση το "κίνημα" των ΣΥΡΙΖΑιων μαζί με τους ΑΝΕΛληνες και την αριστερή ΔΕΙΜΑΡ.

      Διαγραφή
    4. geranista και λοιποι που λοιδωρουν τη πολιτικη του blog

      Ασχετα το ποσο συμφωνει,ή διαφωνει κανεις με τα λεγομενα του Μπογιοπουλου, προσωπικα διαφωνω με πολλα, αλλα δεν εχει σημασια, θεωρω ομως οτι ειναι μεσα στα πλαισια του διαλογου να αναδημοσιευει ελευθερα γνωμες και αποψεις, ειδικα προ του συνεδριου και ειδικα μαλιστα οταν εχουν δημοσιευθει πρωτα στον ιδιο τον ..Ριζοσπαστη!

      Υ.Γ
      Ειδικα για το φιλο του blog, varometro θα ελεγα να μην γραφεις ..εξυπναδες περι ΣΥΡΙΖΑ κλπ αν δεν εχεις διαβασει τι κατα καιρους εχει γραψει και στο δικο του blog, αλλα και εδω αρκετες φορες που χρειαστηκε να υπερασπιστουμε καποιοι απο εμας το δικαιωμα του να μπορει κανεις να διαφωνει εποικοδομητικα και οχι προς ..οφελος αλλων, αλλα κατι τετοια ειναι ..ψιλα γραμματα για καποιους δυστυχως!

      Διαγραφή
    5. @ geranista
      Ακόμα και ΚΟΕ να 'μουνα και ΟΑΚΚΕ μη σου πω, το γεγονός ότι με βρίζεις ενώ δεν έβρισα κανέναν και πολύ περισσότερο εσένα προσωπικά, καταδεικνύει το πόσο κακό έχει κάνει η mentalité του Μαίλη και του Μεντρέκα, που από ότι φαίνεται έχει περάσει στην βάση. Μπορείς να συνεχίσεις το βρίσιμο αν νομίζεις πως στο ΚΚΕδόμετρο του μυαλού σου δεν έχω τύχη. Είναι πολύ πιο βολικό να ψάχνεις για εχθρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς από το να δεις την πραγματικότητα: το κόμμα αργά αλλά σταθερά οδηγείται στην απαξίωση, διολισθαίνοντας σε περίεργες (τουλάχιστον) στρατηγικές. Και υπάρχουν υπεύθυνοι γι' αυτό. Αν νομίζεις πως η ηγεσία ενός ΚΚ είναι στο απυρόβλητο τότε προφανώς κάτι δεν έχεις καταλάβει. Τώρα πάλι αν πρότυπο ΚΚ θεωρείται αυτό της Βόρειας Κορέας, τότε προφανώς εγώ δεν έχω καταλάβει την τύφλα μου και με την ουρά στα σκέλια πάω να κλάψω για την άγνοιά μου μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους μου στην ΚΟΕ.

      Διαγραφή
    6. @Elva:
      Κανείς δεν λοιδώρησε τίποτε.
      Από την άλλη το γλόμπινγκ δεν αναδημοσιεύει όλες τις τοποθετήσεις που έχουν μπει στον "Ριζοσπάστη" από τον προσυνεδριακό.
      Δημοσίευσε επιλεκτικά μία πολύ συγκεκριμένη.
      Οπότε εύκολα οδηγείται ο αναγνώστης στο συμπέρασμα, πως η επιλέκτική αναπαραγωγή της συγκεκριμένης τοποθέτησης δεν μπορεί παρά να προέρχεται από ανομολόγητη(;) συμφωνία με αυτήν.

      Εγώ πάλι, μια και γνωριζόμαστε κάπως καλύτερα και μπορώ ίσως να καταλάβω κάπως πιο καλά τον τρόπο που σκέφτεσαι, δεν θεώρησα αυτονόητη την συμφωνία σου με το άρθρο του Μπογιό, και θεώρησα καλό να ρωτήσω ευθέως.

      Ελπίζω τα περί "λοιδωρίας του μπλογκ" ή οποιουδήποτε συντελεστή του, να μην απευθήνονται και σε εμένα....

      Διαγραφή
    7. @Varometro:
      Ο "καθαρός λόγος" του Μπογιόπουλου;
      Δεν το ξαναδιαβάζεις λίγο; Οι αντιφάσεις, οι παραλείψεις και οι ανακρίβειες που περιέχει βγάζουν μάτι.
      Π.χ. "δεν έχουμε πολιτική συμμαχιών" αλλά όπως παραδέχεται αργότερα "δεν υπάρχει και κάποια πολιτική δύναμη που να πληρεί τις προϋποθέσεις για συμμαχία μαζί της"...
      Και πολλά ακόμη, αν θες επανέρχομαι

      Διαγραφή
    8. @ψηφοφόρος
      Αγαπητέ ψηφοφόρε λες: "To "ανυπαρκτο" ΚΚΕ κατεβάζει δεκάδες χιλιάδες με το πλαίσιο". Η απάντηση είναι: Ε, και; Τι αποτέλεσμα είχαν οι -χωρίς στάση- βόλτες του…"πλαισίου" από την Ομόνοια στο Φιξ;

      Είδες πουθενά στο κείμενο του Μπογιόπουλου να μιλάει για κομμουνιστές υπουργούς; Διάβασα άλλο εγώ μήπως;

      Τώρα για τον αφορισμό "Μεγαλύτερα ποσοστά έχει και η ΧΑ και η ΔΗΜΑΡ απο το ΚΚΕ μήπως πρέπει το ΚΚΕ να αρχίσει να σκοτώνει μετανάστες και να είναι υπεύθυνη αριστερά.", τι να πει κανείς… Αν νομίζεις ότι για να αυξήσεις την επιρροή σου στο λαό υπάρχει μόνο η Λ.Ε. από την μια και το να σκοτώνεις μετανάστες, ή να συμμετέχεις στην αστική διακυβέρνηση από την άλλη, τότε προφανώς κάτι σου διαφεύγει.

      Διαγραφή
    9. @varometro:
      -"βόλτες" οι απεργιακές διαδηλώσεις;
      Για πες μας τώρα και πια διαδήλωση δεν είναι "βόλτα" κατά την γνώμη σου, για να ξέρουμε και για τι πράγμα μιλάμε δηλαδή, και από ποιά θέση ο καθένας.
      Γιατί με τόσους "φίλους" του ΚΚΕ, είναι απορίας άξιο να μιλάμε για λάθη. Αν όλοι αυτοί που "κόπτονται" για την πορεία του ΚΚΕ είναι ειλικρινείς, ένα 25% στις εκλογές το έχουμε στην κωλότσεπη, οπότε μια χαρά και οι χειρισμοί και η τακτική και τα πάντα....

      Διαγραφή
    10. @TRASH
      Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Πετυχημένη είναι μια απεργιακή κινητοποίηση, ένας απεργιακός αγώνας καλύτερα, που έχει αποτέλεσμα. Τρία μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων κλπ και… ΚΚΕ 4,5%. Οπότε φίλε TRASH μιλάμε για βόλτες και μόνο.

      θα μπορούσα βέβαια να προσθέσω το θέμα της μαζικότητας (τριάντα και σαράντα χιλιάδες δεν λένε τίποτα ενώ π.χ. μισό εκατομμύριο σαν αριθμός και μόνο τρομάζει), το θέμα της "αποστείρωσης" από "μολυσματικές επαφές" με άλλες δυνάμεις, αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα. Η στρατηγική της μοναχικής βόλτας Ομόνοια-Φιξ τους εργοδότες βοήθησε που γλίτωσαν μεροκάματα και μόνο.

      Ο Μπογίοπουλος είναι από τους ελάχιστους στο ΚΚΕ που μπορεί να εκφέρει έναν ελκυστικό, πειστικό και ταυτόχρονα ιδεολογικά συνεπή και καθαρό (επαναλαμβάνω) λόγο. Ο λόγος του Μαϊλη και του Μεντρέκα είναι, για όσους δεν έχουν πρόβλημα ακοής, μια καλή αφορμή για να αλλάξουν σταθμό. Πέρα από την ιδεολογία, τα πρόσωπα, δυστυχώς ή ευτυχώς, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι. Από την στιγμή που το ΚΚΕ επέλεξε να παίξει με τους όρους της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει τέτοια εκπροσώπηση και ομοίως δεν μπορεί να έχει τέτοια εφημερίδα. Τον Ριζοσπάστη (τον συντάκτη των πρωτοσέλιδων του οποίου θα 'θελα πολύ να γνωρίσω) αξίζει να τον διαβάσει κανείς για δυο στήλες και μόνο: για την στήλη του Μπογιόπουλου και για την στήλη του Κακουλίδη. Δες λοιπόν -εκτός από τον Μπογιόπουλο- τι γράφει και ο Κακουλίδης.

      Διαγραφή
    11. @varometro:
      Μάλιστα...
      Για να κάνουμε δηλαδή έναν αγώνα, θα πρέπει πριν να παραλάβουμε εγγύηση με χαρτόσημο πως θα πετύχει, αλλιώς πολύ κακώς έγινε, και τον ονομάζουμε «βόλτα». Με την λογική (του παραλόγου) σου, και ο ΔΣΕ προφανώς έκοβε βόλτες στον Γράμμο εφόσον και δεν νίκησε (τελικά).
      Και δεν είναι μαζικοί λες οι αγώνες με 30-40.000 (μέσο όρο λέμε πάντα, έχουμε κάνει και πενταψήφια), λες και υπάρχει και κάποιος άλλος που έχει βρει την συνταγή για να μαζέψει περισσότερους και εμείς δεν την ακολουθούμε. Όταν το ΠΑΜΕ που στηρίζεται αποκλειστικά από ένα κόμμα (του 4,5% μάλιστα) καταφέρνει σταθερά να προσελκύει στις γραμμές του ισάριθμο ή περισσότερο κόσμο από ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των υπολοίπων που αντιπροσωπεύουν το 95,5%, εσύ το θεωρείς και ...λίγο! Εγώ πάλι λαμβάνοντας υπόψην τις συνθήκες, το θεωρώ άθλο! Για τον ΣΥΡΙΖΑ που με 27% δεν κατάφερε χθες να μαζέψει ούτε 700 νοματαίους τι έχεις να πεις; Πρέπει να κάνουν χαρακίρι ή όχι,σύμφωνα με την άποψη σου;
      -Το θέμα της αποστείρωσης από «άλλες δυνάμεις»;
      -Ποιές δυνάμεις;
      - Αυτές που δολοφόνησαν τον Κοτζαρίδη ή αυτές που τους έκαναν πολιτικές πλάτες;
      -Μήπως τις δυνάμεις της πλειοψηφείας της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ; Μήπως την Α.Π. που συνεργάζεται χρόνια με την ΠΑΣΚΕ σε όλα τα επίπεδα; Μήπως τους τάχα «υπεραριστερούς» που καταγγέλουν σε όλους τους τόνους την «πουλημένη ΓΣΕΕ», αλλά όταν προκύρηξε απεργία το ΠΑΜΕ χωρίς την έγκριση της έκαναν απεργοσπασία;
      Κατονόμασε λοιπόν τις «δυνάμεις» που λες. Γιατί εγώ δύο μόνο γνωρίζω μέσα στο εργατικό κίνημα. Την ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ. Λες πως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί το ΠΑΜΕ και εξακολουθήσουν οι ταξικές δυνάμεις να νομιμοποιούν και να πλαισιώνουν με την παρουσία τους την ξεφωνημένη ΓΣΕΕ; Πες το ανοιχτά αν είναι...
      Και ποιός ακριβώς κατέβασε «μισό εκατομύριο κόσμο» και έχει πρόβλημα το ΚΚΕ που δεν μπορεί να το κάνει;
      Και φυσικά δεν υπάρχει θέμα «πως το ΚΚΕ αποφάσισε να παιξει με όρους αστικής δημοκρατίας», γιατί πολύ απλά ποτέ δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο. Εκτός εάν μου βρεις κάποια απόφαση που να λέει πως ο σοσιαλισμός θα έρθει με εκλογές, οπότε πάω πάσο... Το ΚΚΕ κάνει ότι κάνουν όλα τα Μ-Λ κόμματα. Εκμεταλεύεται τις δυνατότητες που του προσφέρει η αστική δημοκρατία για να προωθήσει τις θέσεις του. Τίποτε λιγότερο- τίποτε περισσότερο από αυτό.
      Τέλος,
      Εάν από όλη την ειδησιογραφία του ριζοσπάστη που αφορά το εργατικό κίνημα και που δεν θα την βρείς πουθενά αλλού, εσύ μου λες πως αξίζει να διαβαστεί μόνο για δύο προσωπικές στήλες, τι να πω...
      Πάντως σίγουρα ΚΚΕε δεν είσαι.
      Αλήθεια τι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές, και γιατί;
      Υ.Γ.
      Ενα επί της ουσίας θέμα έβαλα για το κείμενο του Μπογιόπουλου, και κάνεις πως δεν το είδες. Αγένεια...

      Διαγραφή
    12. Θα αρχίσω από το τέλος.

      - "Αλήθεια τι ψήφισες στις τελευταίες εκλογές, και γιατί;"
      Δεν αισθάνομαι πως πρέπει να δώσω διαπιστευτήρια αλλά αφού ρωτάς, είμαι 40 χρονών και δεν έχω ψηφίσει άλλο κόμμα από το ΚΚΕ μέχρι σήμερα, χωρίς να είμαι μέλος του. Το γιατί που βάζεις στη συνέχεια το θεωρώ προβοκατόρικο, αλλά αν επιμένεις ευχαρίστως να σου απαντήσω.

      - "Πάντως σίγουρα ΚΚΕε δεν είσαι."
      Πολύ πιθανόν. Το ότι ψηφίζω ΚΚΕ δεν σημαίνει ότι είμαι και ΚΚΕ.

      - "Εάν από όλη την ειδησιογραφία του ριζοσπάστη που αφορά το εργατικό κίνημα και που δεν θα την βρείς πουθενά αλλού, εσύ μου λες πως αξίζει να διαβαστεί μόνο για δύο προσωπικές στήλες, τι να πω…"
      Μια εφημερίδα είναι, ή τουλάχιστον θα 'πρεπε να είναι, κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα εργατικό δελτίο. Αλήθεια ποια η εκπαιδευτική, αξία του Ριζοσπάστη; Ποια η σχέση του με την κουλτούρα, την καινοτομία, την επιστήμη, την έρευνα; Καμιά. Τα ίδια και τα ίδια, οι ίδιοι και οι ίδιοι, ανιαροί, βαρετοί λες και κάθε φύλλο είναι φωτοτυπία του προηγούμενου. Ο Ριζοσπάστης δίνει την εντύπωση πως γράφεται από αγράμματους, πλην 2-3 αξιόλογων ανθρώπων.

      - "Το ΚΚΕ κάνει ότι κάνουν όλα τα Μ-Λ κόμματα. Εκμεταλεύεται τις δυνατότητες που του προσφέρει η αστική δημοκρατία για να προωθήσει τις θέσεις του. Τίποτε λιγότερο- τίποτε περισσότερο από αυτό."
      Α, γεια σου! Αφού την κάνει λοιπόν που την κάνει την "εκμετάλλευση", θα πρέπει να την κάνει σωστά. Στα λόγια μου έρχεσαι.

      - "Και ποιός ακριβώς κατέβασε «μισό εκατομύριο κόσμο» και έχει πρόβλημα το ΚΚΕ που δεν μπορεί να το κάνει;"
      To ίδιο το ΚΚΕ πολλές φορές στην ιστορία του είχε κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες.

      - "Λες πως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί το ΠΑΜΕ και εξακολουθήσουν οι ταξικές δυνάμεις να νομιμοποιούν και να πλαισιώνουν με την παρουσία τους την ξεφωνημένη ΓΣΕΕ; Πες το ανοιχτά αν είναι…"
      Η ιστορία θα δείξει αν έπρεπε ή όχι να δημιουργηθεί το ΠΑΜΕ. Επέτρεψέ μου να μην έχω άποψη επ' αυτού. Αν είχα θα στην έλεγα να είσαι σίγουρος. Έχω την άποψη όμως πως οι συγκεντρώσεις με την ΓΣΕΕ θα έπρεπε να ήταν κοινές. Κρατάς την αυτοτέλειά σου, τα μπλοκ σου αν θες, αλλά είσαι μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες. Τουλάχιστον θέτεις ένα κοινό προορισμό αν σε προβληματίζει η κοινή αφετηρία και δεν την κοπανάς χωρίς στάση για την Συγγρού.

      - "Για να κάνουμε δηλαδή έναν αγώνα, θα πρέπει πριν να παραλάβουμε εγγύηση με χαρτόσημο πως θα πετύχει, αλλιώς πολύ κακώς έγινε, και τον ονομάζουμε «βόλτα»."
      Όχι, αλλά όταν ένας αγώνας δεν αποδίδει αλλάζεις την στρατηγική. Βασική διαλεκτική αρχή. Η μάλλον άσε την διαλεκτική. Βασική αρχή της εξέλιξης των έμβιων όντων.

      - "Με την λογική (του παραλόγου) σου, και ο ΔΣΕ προφανώς έκοβε βόλτες στον Γράμμο εφόσον και δεν νίκησε (τελικά)."
      Αμφιβάλεις ότι για να οδηγηθεί στην ήττα προφανώς κάποια λάθη έκανε ο ΔΣΕ και το ΚΚΕ; Το ίδιο τα έχει αναγνωρίσει άλλωστε.

      Και για να μην νομίσεις πως υπεκφεύγω στο "Ενα επί της ουσίας θέμα" που έβαλες για το κείμενο του Μπογιόπουλου. Σαφώς και δεν υπάρχει καμιά αντίφαση, ή ανακρίβεια. Το αν υπάρχει, ή όχι, πολιτική δύναμη που πληρεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας είναι άλλο πράγμα και άλλο η δημιουργία πολιτικής συμμαχιών.

      Διαγραφή
    13. @Varometro:
      -Ναι επιμένω να μου απαντήσεις στο γιατί (ψήφισες ΚΚΕ), και δεν είναι καθόλου προβοκατόρικο. Εχει πολύ μεγάλη σημασία.
      -Η μονη εφημερίδα με εργατικό ρεπορτάζ είναι. Στις άλλες το κάνουν διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη»! (αν έχεις κανέναν γνωστό δημοσιογράφο, ρώτα τον να στο επιβεβαιώσει). Βέβαια εσύ τώρα μας λες (με αρκετή δόση χολής) πως ο «ρίζος» είναι «εργατικό δελτίο», λες και υπάρχουν και άλλα ή λες και αυτό δεν είναι σημαντικό. Εγώ θα σου υπενθυμήσω πως ο Ριζοσπάστης είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα σου θυμήσω επίσης πως σύμφωνα τόσο με το υσχίον όσο και το προτινόμενο καταστατικό το ΚΚΕ είναι «το Κόμμα της εργατικής τάξης». Ούτε το κόμμα του «πολιτισμού», ούτε κάτι άλλο λέει πουθενά πως είναι. Από την ύδριση του αυτό, έτσι; Δεν το έβαλε προχτές ο Μεντρέκας στο καταστατικό...
      Κατά συνέπεια η κύρια δουλειά του οργάνου αυτού είναι η προβολή των αγώνων της εργατικής τάξης, και η συμβολή του στην ιδεολογική διαπαιδαγώγηση της τάξης αυτής. Νομίζω πως αφιερώνεται αρκετός χώρος και στα δύο. Δεν είναι ελευθεροτυπία ο Ρίζος για να έχει 52 στήλες με αντικρουόμενες απόψεις επί παντός επιστητού. Όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ είναι. Εάν εσένα σου είναι αδιάφοροι οι αγώνες της εργατικής τάξης, και δεν συμφωνείς με την ιδεολογία του ΚΚΕ (που προωθείται μέσω της εφημερίδας), αλλά απλά απολαμβάνεις δύο καλές πένες «άποψης», το πρόβλημα δεν είναι του «Ρ». Μάλλον εσύ έχεις διαλλέξει λάθος εφημερίδα για να καλύψει τις αναγνωστικές ανυσηχίες σου.
      -Από το να εκμεταλεύεσαι τις δυνατότητες που σου δίνει η αστική δημοκρατία, μέχει το να μην βλέπεις κανέναν ορίζοντα πέραν αυτών, αλλά και να σε καθορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων αυτών, υπάρχει κάποια απόσταση, δεν νομίζεις;
      -Η τακτική των κοινών συγκεντρώσεων με την ΓΣΕΕ έχει δοκιμαστεί πριν την ύδριση του ΠΑΜΕ (που άργησε κατά την γνώμη μου), και δεν απέτρεψε σε τίποτε την πλήρη απαξιώση του συνόλου του εργατικού κινήματος (και του ταξικού μαζί). Αυτά είναι λυμένα. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ και οι ξεχωριστές του συγκεντρώσεις για να φαίνονται οι συσχετισμοι και να ασκείται πίεση, πόσες απεργίες θα είχαν γίνει την τελευταία τετραετία; Μην σου πως πως αν δεν είχε πάρει το ΠΑΜΕ την πρωτοβουλία να κάνει απεργίες μόνο του, η ΓΣΕΕ δεν θα είχε κάνει καμμία... Καλό θα ήταν να ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε λοιπόν.
      -Μετά λαθροχειρείς. Μου απαντάς: «Αμφιβάλεις ότι για να οδηγηθεί στην ήττα προφανώς κάποια λάθη έκανε ο ΔΣΕ και το ΚΚΕ; Το ίδιο τα έχει αναγνωρίσει άλλωστε.». Εσύ δεν μίλησες για λάθη όμως. Εσύ μίλησες για «βόλτες». Είπες πως οι μη-νικηφόροι αγώνες είναι «βόλτες». Τώρα το παίρνεις πίσω αν κατάλαβα καλά;
      Επιπλέον, η πιθανότητα να έχεις την δέουσα στρατηγική και τακτική (που φυσικά πάντα γίνονται καλύτερες αλλά...), αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων να είναι τόσο άνισος που να ηττηθείς παρόλα αυτά, έχει περάσει από το μυαλό σου σαν ενδεχόμενο;
      Μετά λες:
      «Το αν υπάρχει, ή όχι, πολιτική δύναμη που πληρεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας είναι άλλο πράγμα και άλλο η δημιουργία πολιτικής συμμαχιών.»
      Η δημιουργία πολιτικής συμμαχιών με δυνάμεις που υπάρχουν μόνο στην φαντασία μας δηλαδή, αν συμφωνούμε πως δεν υπάρχει υπαρκτή δύναμη που να πληρεί τις προϋποθέσεις συμμαχίας. Δεν μου μοιάζουν λογικά όλα αυτά....
      Τέλος και ένα δωράκι, ένα βίντεο από «μη-αποστειρωμένη» συγκέντρωση που πλησιάσαμε τις «άλλες δυνάμεις» από την 48ωρη του περασμένου Ιούνη (έχει και πολλά άλλα δίπλα στο you tube, βλέπε για να γουστάρεις)
      http://www.youtube.com/watch?v=zJ2IqGx-IZE&feature=endscreen&NR=1
      δες και εδώ:
      http://www.youtube.com/watch?v=nragKC80f5Y
      γιατί κάποιοι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου...

      Διαγραφή
    14. και ξέχασα,
      το να μου λες το είχε κάνει κάποτε συγκέντρωση μισού εκατομυρίου (τελευταία τέτοια το 1945 με την επιστροφή Ζαχαριάδη, στο καλιμάρμαρο), σε τελείως διαφορετικούς εσωτερικούς και διεθνείς συσχετισμούς, είναι ασφαλώς εκτός τόπου και χρόνου.
      Συγκεκριμένη ανάλυση -συγκεκριμένης κατάστασης κάννουμε. Στις δοσμένες και όχι σε φαντασιακές συνθήκες.
      Οπότε εάν μιλάμε για λάθη πρέπει να τα κατονομάσουμε, αν μιλάμε για συμμαχίες πρέπει να τις κατονομάσουμε. Συγκεκριμένα, για να δούμε και τι από όλα αυτά στέκει και τι όχι.
      Αλλιώς απαξιώνουμε αγώνες, απαξιώνουμε ανθρώπους και απλά εκτονώνουμε τον αντικομμουνισμό μας. Γιατί εσύ βγάζεις μίσος... Και αν σου φαίνεται η κουβέντα βαριά, και εμένα βαρύ μου φαίνεται να αποκαλεί κάποιος κινητοποιήσεις, στις οποίες έχω θέσει συχνά σε κύνδινο την σωματική και οικονομική μου ακεραιότητα, "βόλτες"

      Διαγραφή
    15. Απαντώ μόνο στην Εlva κάνοντας την ερώτηση, γιατί μάλλον δεν κατάλαβα, τι είναι αυτό που έγραψα και το θεωρείς "λοιδορία" του γλομπινγκ. Αν έγραψα κάτι που σε πείραξε να το πάρω πίσω, γιατί δεν αναφέρθηκα σε κανένα σημείο του σχολίου μου σ εσένα.

      Διαγραφή
    16. Αγαπητέ TRASH ο εργατισμός, που εκφράζεις, ή καλύτερα η εργατίστικη λογική σου και εν πολλοίς η λογική της ηγεσίας του ΚΚΕ, ουδεμία σχέση έχει με τον κομμουνισμό. Αυτό το αμίμητο "το ΚΚΕ δεν είναι το κόμμα του πολιτισμού", αν ήταν εφικτό, θα άξιζε τον κόπο να το απευθύνεις στον Γληνό, στον Κορδάτο, στον Κατράκη, στον Νίκο Καρούζο, στον Ρίτσο, στην Διδώ Σωτηρίου, στον Τζαβαλά Καρούσο, στον Θεοδωράκη, στον Λοϊζο, στον Μιχάλη Κατσαρό, στην Μαρίκα Κρεβατά, στην Ταϋγέτη, στον Θανάση Βέγγο, στον Ραφαηλίδη, στην Καρέζη και σε ένα σωρό άλλους, μόνο και μόνο για να βλέπαμε τις αντιδράσεις τους. Αλήθεια δεν σου φαίνεται περίεργη η σύμπτωση της συρρίκνωσης του ΚΚΕ την στιγμή που "απέμεινε" με τον Πασχαλίδη και τους Goin' Through;

      Αν ο Ριζοσπάστης όπως λες είναι απλά "το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ" τότε δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει η απήχησή του. Θα μπορούσε η ΚΕ να ανεβάζει τις αποφάσεις της στο διαδίκτυο και να τελειώνει το παραμύθι. Κάτι σαν την εφημερίδα της κυβερνήσεως ένα πράμα. Ούτε έξοδα, ούτε εκτυπωτικά, ούτε δημοσιογράφοι (που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι - μην ξεχνιόμαστε), ούτε "πένες άποψης", ούτε τίποτα. Όμως δεν είναι έτσι. Και πολύ σωστά δεν είναι έτσι. Άλλωστε σε διαψεύδει η αγωνία του ίδιου του κόμματος για τον Ριζοσπάστη.

      Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου και για να μην αφήσω ερωτήματα και υποψίες μιας και η σχέση μου με τους περισσότερους εδώ μέσα είναι σχέση εκτίμησης. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε ποτέ υποστήριξα ότι έχω την θεωρητική κατάρτιση που πιθανόν κάποιοι συνομιλητές διαθέτουν. Επίσης αναμφίβολα η θέση μου ως φίλου του ΚΚΕ και όχι ως μέλους κάνει την κριτική μου "εύκολη" και "ανέξοδη", σε αντίθεση με αυτόν που πρέπει (και σωστά) να τηρήσει τις κομματικές διαδικασίες.

      Ο TRASH, που οικειοθελώς επέλεξε τον ρόλο του ιεροεξεταστή, με ρώτησε γιατί ψηφίζω ΚΚΕ. Θα μπορούσα να απαντήσω στο προβοκατόρικο αυτό ερώτημα πως ψηφίζω ΚΚΕ από βίτσιο, από ανωμαλία, από σεβασμό στα κόκαλα των παππούδων μου που έμειναν στην Μακρόνησο, από σεβασμό στον πατέρα μου που, χωρίς να του περισσεύουν, κάθε μα κάθε μέρα αγοράζει δυο Ριζοσπάστες για να ενισχύσει το κόμμα. Θα μπορούσα επίσης να πω πως ψηφίζω ΚΚΕ γιατί παλεύει για τα δικαιώματα των εργατών, για τον σοσιαλισμό, γιατί είναι συνεπές και τίμιο και διάφορα άλλα πομπώδη που, ψέματα δεν είναι, αλλά από την στιγμή που τα μεταχειρίζονται πολλοί πλην ΚΚΕ, λίγη αξία έχουν. Η αλήθεια είναι πως ψηφίζω ΚΚΕ γιατί, παρ' όλες τις αδυναμίες του, είναι το μόνο κόμμα που βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Που βλέπει τα προβλήματα μακροσκοπικά και προσπαθεί (αναμφίβολα με επιτυχία τις περισσότερες φορές) να τα ερμηνεύσει. Είναι το μόνο κόμμα στο οποίο κουτσά-στραβά γίνεται ιδεολογική ζύμωση όχι σε επίπεδο βιτρίνας όπως αλλού. Κι αυτή εδώ η συζήτηση είναι ένα δείγμα παρόλο που μερικοί ξέφυγαν. Το θέμα για το ΚΚΕ όμως είναι ότι συνήθως μένει στην ερμηνεία…

      Διαγραφή
    17. Τις διαφωνίες μου τις καταθέτω γιατί πρώτα από όλα θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Έτσι θεωρώ την τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια λανθασμένη. Είναι αυτή ακριβώς η τακτική που έκανε μάγκες τους αριβίστες του ΣΥΡΙΖΑ - και να μένουν τα υποκριτικά του στυλ "πτωχός πλην τίμιος" και τι αξία έχουν τα εκλογικά ποσοστά μπροστά στην "ιδεολογική καθαρότητα". Αν δεν σε ενδιαφέρουν τα εκλογικά ποσοστά μην παίρνεις μέρος στις εκλογές και χτύπα το σύστημα απ' έξω. Είναι επίσης αυτή η τακτική που συρρίκνωσε το κόμμα στο peak της καπιταλιστικής κρίσης, η τακτική που μείωσε την κυκλοφορία του Ριζοσπάστη, η τακτική που απομάκρυνε δυνητικούς συμμάχους είτε σε επίπεδο απλών ανθρώπων, είτε σε επίπεδο συλλογικοτήτων, είτε σε επίπεδο κομμάτων (αριστερή πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η τακτική που αποστασιοποίησε συνεργαζόμενους με αξία και έρμα (πχ Ρούσης), η τακτική που άφησε χωρίς αντικείμενο διάφορα γκρουπούσκουλα που αγωνίζονταν για την δικαίωση του Στάλιν.

      Όσο κι αν πληγώνει κάποιους, αυτό που έγραψα πριν, πως το ΚΚΕ είναι απών από την κοινωνία, είναι η πικρή αλήθεια και έχω απτά παραδείγματα περί αυτού. Φαντάζομαι όλοι έχετε. Αν και ένα ΚΚ δεν είναι προσωποπαγές κι αρχηγικό κόμμα, η τακτική και η στρατηγική εκπορεύονται από πρόσωπα τα οποία φέρουν και την ευθύνη. Η ΓΓ του ΚΚΕ και οι συνεργάτες της θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ανεπάρκειά τους αυτή την κρίσιμη στιγμή και να ανοίξουν τον δρόμο σε ανθρώπους που μπορούν να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν τον λαό όπως ο Μπογιόπουλος κι όχι μόνο.

      Η ιστορία θα τους αναγνωρίσει αναμφίβολα το ότι έμειναν όρθιοι στις αρχές της δεκαετίας του '90 και -μαζί με άλλους- κράτησαν το κόμμα, όμως το ΚΚΕ υποθέτω δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ο ΓΓ δεν είναι θρησκευτικός ηγέτης για να αντικαθίσταται με τον θάνατό του (αν και εσχάτως ακόμα κι ο Πάπας την είδε αλλιώς). Σχεδόν 1/4 του αιώνα είναι πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται ΚΚ που σέβεται τον εαυτό του να εκπροσωπείται από τον Μεντρέκα και τον Μαϊλη. Όχι ότι έχω προσωπικά με τους ανθρώπους, όμως τους θεωρώ πολιτικά "λίγους". Δυστυχώς το ΚΚΕ σήμερα δεν έχει φυσική ηγεσία. Και η σπουδαιότητα της φυσικής ηγεσίας δεν αμφισβητείται από καμιά μα καμιά θεωρία…

      Διαγραφή
    18. Τι έχει ο Πασχαλίδης και οι Goin' through?

      Διαγραφή
    19. @Varometro
      Επειδή κι από παλιότερα γραπτά σου ξέρω οτι δεν είσαι ούτε ΚΟΕ ουτε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, επέτρεψε μου να σου πω κάτι:
      Με προβληματίζει(και με πληγώνει ίσως) πολύ όταν λες πως το ΚΚΕ είναι "απών από την κοινωνία". Ξέρω οτι και ΚΚΕ ψηφίζεις και το στηρίζεις και καλοπροαίρετα εκφράζεις τις διαφωνείες σου, αλλά ποιά είναι η επαφή σου με το ΚΚΕ? Ποια είναι η επαφή σου με τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του?
      Σε ρωτάω γιατί προσωπικά σε καμιά περιπτωση δεν βλέπω το ΚΚΕ "απών". Όσα μέλη του κόμματος ξέρω εγώ, τους βλέπω να τρέχουν κυριολεκτικά όλη μέρα, όχι μόνο για να μην είναι το ΚΚΕ "απών" αλλά να είναι παντού... η τουλάχιστον όπου μπορεί και προλαβαίνει....
      Στην περιοχή που ζώ τουλάχιστον (δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλα δεν νομίζω να διαφέρουν τρελά οι αναλογίες) τα μέλη του ΚΚΕ δεν είναι ούτε χιλιάδες ούτε εκατοντάδες.... είναι λογικό να μην είναι παντού και να υπάρχει μια ιεράρχιση... όπου όμως πρέπει και μπορούν ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ!
      Και αυτοί οι λίγοι (γτ θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι) άνθρωποι, καταφέρνουν όχι μόνο να είναι σχεδόν παντού αλλά και να κατεβάζουν χιλιάδες κόσμο σε κάθε απεργία και κινητοποίηση...
      Το θεωρείς λίγο κάτι τέτοιο?
      Ίσως σου φαίνεται χαζό που σου απαντάω σε κάτι που φαινεται "ιδεολογικο" με κάτι εντελώς πρακτικό (όπως ο αριθμός των ανθρώπων)... αλλά είναι βασικός παράγοντας κατα τη γνώμη μου, τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχεις ανθρώπους...
      Κι εδώ έρχεται και η δική μας ευθύνη, στο κατα πόσον έμείς οι φίλοι του κόμματος που συνειδητά είμαστε στο πλευρό του βοηθάμε και η ίδιοι στο να είναι το ΚΚΕ παντού. Κατά πόσον δηλαδή κι εμείς (όχι ως επισιμοι εκφραστές του Κόμματος αλλά έστω και ως υποστηρικτές της Μ-Λ θεωρείας του) είμαστε παντού για να το βοηθήσουμε να είναι παντου! Είμαστε άραγε?

      Διαγραφή
    20. @Varometro:
      -Υσχίον καταστατικό ΚΚΕ/ εισαγωγή/ πρώτη πρόταση (σελ.7)
      α. Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή πρωτοπορεία, η ανώτατη μορφή οργάνωσης της.
      Προτεινόμενο σχέδιο καταστατικού/ εισαγωγή/ πρώτη πρόταση (Θέσεις/σελ.77)
      α. Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή πρωτοπορεία, η ανώτατη μορφή οργάνωσης της. (σ.σ. ακριβώς το ίδιο)
      Αυτό για την ενημέρωση σου σε σχέση με τον χαρακτήρα του κομμουνιστικού κόμματος που προφανώς αγνοείς. ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ούτε της κουλτούρας, ούτε του πολιτισμού, ούτε της αριστεράς και της ...προόδου. ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ! Ποιά ακριβώς λέξη δεν καταλαβαίνεις;
      Το γεγονός πως άνθρωποι της επιστήμης και της τέχνης επέλεξαν συνειδητά να συστρατευθούν με την εργατική τάξη και το κόμμα της, αποτελεί τιμή για αυτούς, αλλά δεν αλλάζει (και ούτε και θα μπορούσε ή θα έπρεπε) τον χαρακτήρα του κόμματος αυτού.
      -Ο ριζοσπάστης πάλι, ακριβώς κάτω από τον τίτλο του έχει αν κάνεις τον κόπο να την παρατηρήσεις, την επισήμανση «όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ». Όχι «καθημερινή εφημερίδα ποικίλης ύλης», αλλά «ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ». Κατά συνέπεια λοιπόν ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ θα τον κρίνουμε, και όχι ως κάτι που ούτε είναι, ούτε και φιλοδόξησε ποτέ του να γίνει.
      Και φυσικά και έχει αξία η έκδοση και η κυκλοφορία του, σε σχέση όμως με το πόσο επηρρεάζει την εργατική τάξη σαν τέτοια, και δευτερευόντος για ό,τι άλλο.
      Ως όργανο λοιπόν ενός κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται ως ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, η βασική του δουλειά είναι η ενημέρωση και η πολιτική διαπαιδαγώγηση της τάξης αυτής. Πράγμα που το κάνει ικανοποιητικά θα έλεγα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης του.
      Αυτό φυσικά απέχει παρασάγγες από τον μηδενισμό της προσφοράς του που επιχειρείς εσύ.

      -Για τον «εργατισμό» μου, σε παραπέμπω και πάλι στο πρώτο άρθρο του καταστατικού. Το περίεργο θα ήταν να συστρατευόμουν με το κόμμα της εργατικής τάξης, και να μην είμουν «εργατιστής», αλλά κάτι άλλο...
      Τώρα για το πόση σχέση έχει αυτό με τον κομμουνισμό, ο παππούς Κάρολος άλλα λέει, και μάλλον θα εμπιστευτώ αυτόν και όχι εσένα.
      «...από όλες τις τάξεις που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την μπουρζουαζία, το προλεταριάτο μονάχα είναι τάξη αληθινά επαναστατική...» (κομμουνιστικό μανιφέστο, σελ.40, εκδ. Αθήνα 1963, μεταφρ.Γ.Κορδάτου)
      -Παρακάτω,
      Δεν μου φαίνεται περίεργο το γεγονός της (εκλογικής- γιατί αλλού υπάρχει ανάπτυξη) συρρίκνωσης του ΚΚΕ, σε φάσης πλήρους συντηριτικοποίησης μιας κοινωνίας που μπατάρησε απότομα προς τα (ακρο)δεξιά λόγω κρίσης. Το αντίστροφο θα μου φαινόταν παράξενο. Η κοινωνία να συντηριτικοποιείται και το ΚΚΕ να ανεβάζει τα εκλογικά ποσοστά του. Κάτι λάθος θα είχε κάνει...
      -Και γιατί είναι «ιεροεξεταστής» παρακαλώ κάποιος που εκφράζει την απορία του, για τον λόγο που ψήφισες ένα κόμμα το οποίο καθολικά απαξιώνεις και χλευάζεις;
      Δεν είναι η απορία εύλογη;

      Διαγραφή
    21. @Varometro:
      Τα υπόλοιπα που λες, δεν έχουν κατά την γνώμη μου αρχή μέση και τέλος.
      Εξηγούμαι:
      Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα είναι πολιτικό τσίρκο. Αυτό δεν του κάνει κακό. Ίσα-ίσα αυτό είναι που πουλάει. Ο κόσμος που τον ψήφισε, τον ψήφισε ακριβώς για αυτήν του την ιδιότητα. Τσίρκο ήθελε και όχι επαναστατικό κόμμα. Οπότε και να γινόταν τσίρκο και το ΚΚΕ για να του αποσπάσει κανένα ψιφαλάκι, ούτε σκόπιμο θα ήταν, ούτε και αποτελεσματικό, μια και ο κόσμος προτιμάει πάντα το πρωτότυπο από τις απομιμήσεις. Κατά συνέπεια δεν είναι η τακτική του ΚΚΕ που τους έκανε μάγκες, αλλά το γεγονός πως το επίπεδο σκέψης και λόγου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ εγγύτερα στην γελοιότητα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάβεται τα πράγματα η ελληνική κοινωνία. Δεν είναι σωστό να κάνουμε συγκρίσεις ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ λες και πρόκειται για πράγματα ομοειδή, πολύ περισσότερο που καμμία μεταξύ τους σχέση δεν έχουν.

      Τώρα για τους «δυνειτικούς συμμάχους» του ...ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα πω καμμία βαριά κουβέντα (για αυτούς-όχι για σένα) γιατί μιλάμε για αυτούς ακριβώς που έχουν εξαπολύσει τον πιο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο ΚΚΕ. Μιλάμε για αυτούς ακριβώς για τους οποίους η εξαφάνιση του ΚΚΕ έχει μετατραπεί (και δικαίως αφού τους ξεμπροστιάζει ως πολιτικούς απατεώνες) σε υπαρξιακή αγωνία. Μόνο σε αυτό το μπλογκ έχουν μπει ένα σωρό αναρτήσεις σε σχέση με αυτά. Καλά, μόνο εσύ δεν έχεις πάρει χαμπάρι τίποτε τόσα χρόνια;
      Ή τι να πούμε για τον ψυχοπαθολογικά αντικομμουνιστή Ρούση που από τις στήλες της ελευθεροτυπίας είχε εβδομαδιαία στήλη επί χρόνια, με αποκλειστικό θέμα «για όλα φταίει το ΚΚΕ»; Αυτός είναι που έχει «έρμα»;
      Ούτε αυτό υπέπεσε στην αντίληψη σου;
      Με αυτούς θα συμμαχούσαμε; Με τον Λαφαζάνη και τον Αλαβάνο που υποστήριζαν πως το ΚΚΕ πρέπει να ...αυτοδυαλυθεί(!!) από τότε που ήταν μέλη του ακόμη;

      -Και από που προκύπτει ανεπάρκεια της ΓΓ ή της ΚΕ; Πολύ περισσότερο, αν αυτοί είναι «ανεπαρκείς», δεν είναι φανερό πως «ανεπαρκή» είναι και τα κομματικά μέλη που τους ψήφισαν; (δεν κατέβηκαν από το Κρεμλίνο ούτε η ΓΓ, ούτε το ΠΓ, ούτε η ΚΕ, εκλεγμένοι είναι). Και από που προκύπτει πως «άλλοι» που γράφουν περισσότερο στο γυαλί έχουν περισσότερη οργανωτική επάρκεια ή θεωρητική κατάρτιση από την σημερινή καθοδήγηση;

      Όσο για τον Μεντρέκα και τον Μαΐλη, λίγος περισσότερος σεβασμός δεν θα έβλαφτε νομίζω. Μπορεί για την TV να είναι πράγματι «λίγοι», αλλά δεν είναι αυτό το κριτήριο για τα καθοδηγητικά όργανα ενός ΚΚ.

      Διαγραφή
    22. @Varometro:
      Αυτό το "το ΚΚΕ είναι απών από την κοινωνία" μόνο σαν ύβρις μπορεί να μου ακουστεί για το μόνο κόμμα που ΜΕΤΑ τις εκλογές δεν σταμάτησε να τρέχει, σε γειτονιές, σε ΙΚΑ, σε εφορίες, σε ΔΕΗ, σε απεργίες, σε σε σε... για να λύσει τα προβλήματα αυτών που στις εκλογές έκριναν την ύπαρξη του περιττή...

      Διαγραφή
    23. TRASH έχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Θεωρείς ότι τα γραπτά μου δεν έχουν αρχή μέση και τέλος. Επέτρεψέ μου να διαφωνώ και να θεωρώ ότι οι απόψεις σου είναι εργατίστικες και όχι εργατικές όπως αναφέρει το καταστατικό (δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι την διαφορά) και πως μονίμως πετάς την μπάλα στη εξέδρα.

      Το τελευταίο πράγμα που θα με ενοχλούσε είναι το αν η Αλέκα, ο Μαϊλης κι ο Μεντρέκας δεν έγραφαν στο γυαλί. Η αιτιάσεις μου έχουν να κάνουν με το ότι είναι πολιτικά "λίγοι" και όχι αντιτηλεοπτικοί.

      Από ότι κατάλαβα πιστεύεις πως δεν υπάρχει φορέας, σχηματισμός ή άνθρωπος στον πλανήτη Γη με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΚΚΕ και πως θα έρθουμε κοντά με άλλες μάζες μόνο στα πλαίσια της "λαϊκής συμμαχίας". Μήπως μπορείς να μας πεις αν στις Λαϊκές Επιτροπές συμμετέχει άλλος πλην των κομματικών μελών; Είναι ή δεν είναι οι ΛΕ οι ΚΟΒΕΣ με άλλη ταμπέλα; Μήπως μπορείς να μας πεις επίσης αν στο ΠΑΜΕ στην ΠΑΣΥ και στα υπόλοιπα, συμμετέχει άλλος πλην του ΚΚΕ; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Δεν θέλω απάντηση.

      Καταρχάς μια αναγκαία διευκρίνιση. Μαζί με όλους τους άλλους στο γλόμπινγκ σαφώς και συνεχίζω να εκτιμώ τον TRASH ανεξαρτήτως της αντιπαράθεσης. Παρότι διαφωνώ με την τακτική του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ την αντίθετη άποψη κακοπροαίρετη, ούτε έχω αυταπάτες πως εκφράζω την απόλυτη αλήθεια. Σε αντίθεση με το ύφος των εκφραστών της επίσημης γραμμής του κόμματος που όπως σωστά λέει ο βραχόκηπος πολύ εύκολα μιλάνε για "πράκτορες, συριζαίους, οπορτουνιστές, ψεύτες, απατεώνες", εγώ δεν θεωρώ κανέναν ψεύτη και κανέναν απατεώνα, πράκτορα και οπορτουνιστή.

      Έχω όμως το δικαίωμα να θεωρώ (επαναλαμβάνω) κάποιους πολιτικά "λίγους" για την περίσταση και κατ' επέκταση λάθος την στρατηγική που σχεδίασαν και στην οποία οδήγησαν το κόμμα δια της διολίσθησης. Πριν o TRASH με ρώτησε αν είμαι ΚΚΕ και του απάντησα ότι το ότι ψηφίζω ΚΚΕ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαι και ΚΚΕ. Αυτό για το οποίο μπορώ να τον διαβεβαιώσω είναι πως δεν είμαι εχθρός του ΚΚΕ. Ακόμα κι αν οι δρόμοι μας χωρίσουν (όλα μέσα στην ζωή είναι) αυτό δεν σημαίνει πως για μένα το ΚΚΕ θα είναι απέναντι. Στις πορείες που ο TRASH λέει "έχω θέσει συχνά σε κίνδυνο την σωματική και οικονομική μου ακεραιότητα" και εγώ αποκαλώ καθ' υπερβολή "βόλτες", στις περισσότερες τουλάχιστον, ήμουν παρών (για να είμαι ειλικρινής χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική μου και η οικονομική μου ακεραιότητα) και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσω να είμαι και στις μελλοντικές είτε "είμαι ΚΚΕ" είτε όχι.

      Διαγραφή
    24. Φίλη xrwmatakaiskies δεν μου φαίνεται καθόλου χαζή η απάντησή σου. Το αντίθετο ακριβώς. Την σέβομαι απόλυτα. θα σου πω μόνο δύο παραδείγματα αν και έχω πολλά.

      α) Δούλευα για 15 χρόνια σε μια επιχείρηση μαζί με άλλα 40-50 άτομα περίπου. Παρείχε υπηρεσίες και απασχολούσε προσωπικό κατά κύριο λόγο με ανώτερη εκπαίδευση. Δεν μιλάμε για εργάτες με την κλασσική έννοια του όρου δηλαδή. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση παρέλαυνε (χωρίς πρόσκληση) κάθε καρυδιάς καρύδι. Απ' τον Μίμη Ανδρουλάκη, μέχρι οικολόγους, Συριζαίους, Καρατζαφερικούς ως κι απ' το κόμμα του Τζήμερου. ΠΟΤΕ κανένας από το ΚΚΕ δεν μπήκε στον κόπο να έρθει να μιλήσει στους ανθρώπους. Παρότι προσωπικά δυο φορές απευθύνθηκα σε μέλη του ΚΚΕ και μείναμε στο ότι θα κανονιστεί ώστε να έρθει κάποιος, ακόμα περιμένω.

      β) Κι αν κάποιος πει πως το ότι δεν διαφωτίστηκαν 50 μπουρζουάδες δεν είναι και σπουδαίο πράμα, θα σου πω ότι θεωρώ απαράδεκτο ολόκληρες περιοχές της Αθήνας να έχουν παραδοθεί "αμαχητί" στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και δεν μιλάμε για τα βόρεια, ή τα νότια προάστια, αλλά για γειτονιές όπου κυριαρχεί το λαϊκό στοιχείο. Τι θα 'πρεπε να κάνει το ΚΚΕ; Μην λέμε μεγάλα λόγια περί νέας ΟΠΛΑ, αν και στην ανάγκη γιατί όχι από την στιγμή που αίμα αθώων ανθρώπων βάφει τα πεζοδρόμια (τα ίδια τα στελέχη του ΚΚΕ πολλές φορές αναφέρουν -και σωστά- ότι έχουμε πόλεμο). Μια έντονη και σχεδιασμένη παρέμβαση στις περιοχές αυτές με καθημερινή παρουσία, με εκδηλώσεις, με συζητήσεις, με διαφώτιση του κόσμου για το μεταναστευτικό, με μεταφορά των δραστηριοτήτων του κόμματος, με προτάσεις που δεν ανάγονται στην Λ.Ε. και στον Σοσιαλισμό (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ακόμα δεν έχω καταλάβει αν είναι το ίδιο πράγμα, ή διαφορετικό) αλλά λύνουν τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων, θα έστελνε πίσω στις τρύπες του τα ορκ του Μιχαλολιάκου. Να πάει ο Κνίτης να περάσει απέναντι την Γριούλα και να την βοηθήσει να πάρει την σύνταξή της από την τράπεζα κι όχι το ούγκανο. Δεν το θεωρώ καθόλου υποκριτικό και καθόλου δήθεν. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται και στο ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος σε έναν παρατημένο και εγκαταλειμμένο από όλους (και από το ΚΚΕ) κόσμο.

      Όπως και να 'χει νομίζω πως η κουβέντα εξάντλησε την ουσία της. Κυρίως εσείς που είστε μέσα στο κόμμα πείτε με όπως θέλετε: πράκτορα, προβοκάτορα, οπορτουνιστή, Συριζαίο και τα ρέστα - δεν με ενοχλεί καθόλου από την στιγμή που δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά. Δύο πράγματα θα σας έλεγα μόνο. Το ένα το έθεσε πρώτος ο spiral architect. Μην κάψετε τον Μπογιόπουλο και όσους διαφωνούν με την στρατηγική της Λαϊκής Εξουσίας. Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν έχει πολλούς Μπογιόπουλους. Το δεύτερο νομίζω είναι αυτονόητο. Ρίξτε τους τόνους και προσπαθήστε να βρεθεί μια σύνθεση ώστε να μην οδηγηθεί το ΚΚΕ σε διαγραφές, αποχωρήσεις και διασπάσεις. Η διαλεκτική άλλωστε είναι ο βασικός πυρήνας της θεωρίας του κόμματος. Η αγωνιώδης εμφάνιση του Παφίλη χθες βράδυ στον 902 και οι χαρακτηρισμοί για τους διαφωνούντες α) δεν βοηθάνε και β) δείχνουν πόσο μεγάλη απήχηση είχε το κείμενο του Μπογιόπουλου στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ.

      Διαγραφή
  21. Συμφωνω σε αρκετα απο οσα λεει ο Ν.Μπογιοπουλος-ΟΧΙ ολα ομως

    Το ΑΑΔΜ ΔΕΝ εθετε ως προυποθεση τον σοσιαλισμο για την συμπτυξη του μετωπου, αλλα την απορριψη της Ε.Ε. ,την κοινωνικοποιηση των μονοπωλιων κλπ
    Με το αντικαπιταλιστικο μετωπο(ορο που καποτε απεριπτε το ΚΚΕ) και ουσιαστικα με την πρακτικη του κομματος εδω και περιπου 4 χρονια ΟΛΑ μα ΟΛΑ αναγονται στον σοσιαλισμο

    Εφθασε στο σημειο ο ριζοσπαστης να δημοσιευει ανακοινωση οτι το διλημμα ευρω η' δραχμη ειναι...εκβιαστικο...(αληθεια τοτε γιατι ημασταν ολοι εναντια στο ευρω...οταν πρωτοτεθηκε το ζητημα-και σωστα ημασταν)

    Εκχωρησαμε τον ορο αριστερα στον συριζα και την δημαρ.Ο Ελληνικος λαος εχει ταυτισει την αριστερα με το ΚΚΕ και γινοταν παλη να 'σπρωξουν' στην αριστερα κομματα οπως το πασοκ και το συν διαφοροι καναλαρχες και μεριδα αστων....τελικα δεν ηθελε κοπο...φροντισε η γγ να το επιτυχει

    Η γ.γ. ζητουσε επιμονα το φθινοπωρο του 2011 εκλογες για να εκφραστει ο λαος... και οταν αυτες ηρθαν εκφρασαμε ως κομμα μια αντιεκλογικιστικη σταση και πλεον κατρακυλουμε σε λογικες οτι οι εκλογες εκμαυλιζουν τις ταξικες συνειδησεις...(no further comment)

    Ο 'Ρ' προεκλογικα απομονωνε φραση της γ.γ. και την προεβαλε ως πρωτοσελιδο οτι 'Καμια κυβερνηση δεν θα λυσει τα προβληματα', αποψη απο αλλο πλανητη
    Μα φυσικα και κυβερνησεις λυνουν ΚΑΙ προβληματα, μικρα ειτε καπως πιο σημαντικα, της καθημερινοτητας(προφανως εννοουσε κυβερνηση αστικης διαχειρισης δεν μπορει να ανατρεψει τον καπιταλισμο...αλλα ας το ελεγε καθαρα)

    Για την υποθεση με τις πατατες, η πρωτη ανακοινωση ηταν 'πατατα' χοντρη και αποδειξη η εκδοση δευτερης. Περαιτερω αποδειξη η παραδοχη του λαθους(οπως και του πρωτοσελιδου του Ρ πιο πανω) σε συζητησεις με οπαδους, μελη και φιλους για τα αποτελεσματα των εκλογων πριν καποιους μηνες.

    Επισης, οι θεσεις του συνεδριου ταυτιζουν αμυντικους και επιθετικους πολεμους...καταργουμε εν ολιγοις τον κλασσικο διαχωρισμο περι αδικων και δικαιων πολεμων. Αφηνει εντονα υπονοουμενα περι μη συνταξης σε περιπτωση αμυντικου πολεμου με τον στρατο...ας θυμηθουμε το γραμμα ζαχαριαδη και τελικα την αποκατασταση (πολιτικη και κομματικη) του να την εννοουμε. Η θεση για το ζητημα αυτο ειναι το λιγοτερο θολη και αφηνει υπονοουμενα επικρατησης της προσεγγισης των αρχειομαρξιστων καποτε...εκπιζω απλα να εχω καταλαβει λαθος




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Περαιτερω ασαφεια-εαν η λαικη εξουσια ειναι ο σοσιαλισμος γιατι δεν τον λεμε ετσι:;
    Εαν παλι δεν ειναι 'ακριβως ο σοσιαλισμος' τοτε μηπως μιλαμε για ενδιαμεσο σταδιο:;

    Περι εκλογικου αποτελεσματος, ουσιαστικα βαρυνε στην πρωτη αναμετρηση το εγκληματικο συνθημα(απορω ποιος εγκεφαλος το επινοησε) 'Μην σκορπας την ψηφο σου δεξια και αριστερα'(ποιος διαολο ειναι αριστερα??????εμεις διαολε), το οτι αντι να προβαλουμε την θετικη μας προταση(που ειχαμε ξεκαθαρη και σωστη ) και να ξεμπροστασιουμε ετσι τις λοβιτουρες περι συνεργασιας του συριζα και λοιπων σταβλιτων του αστισμου η γ.γ. απαντησε στην διακαναλικη 'οτι δεν μας εβαλλαν στο χερι το 92...δεν θα μας βαλλουν τωρα'' Μα διαολε δεν ειναι θεμα πικριας, ουτε εγωισμου ειναι θεμα ΟΥΣΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Ειμαστε σε αλλη οχθη του ποταμου απο τον συριζα. Αν προσθεσουμε σε αυτο την διαρκη εμμονη να απαξιωνουμε την θεση του εκπροσωπου τυπου του ΚΚΕ και την απαξιωση του ρολου της εικονας, των ΜΜΕ κλπ εχουμε αρκετες απο τις αιτιες+την μη εγκαιρη αναγνωση της τασης αποδυναμωσης του δικομματισμου και δυναμωσης της νεας σοσιαλδημοκρατιας


    Στα του Μπογιοπουλου διαφωνω σε αυτο που υπονοει για το ρολο του ΚΚΕ στις πλατειες, θεωρω οτι σωστα το χειριστηκε το κομμα τοτε. Αλλα τα σημεια 4) και 6) που θετει ειναι καυστικοτατα και σωστοτατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τελος λεπτομερεις για τον προσυνεδριακο διαλογο
    Υπαρχει επιτροπη προσυνεδριακου διαλογου και εθεσε κανονες συμμετοχης κλπ
    Ειναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ και προκειται για απαραδεκτη ενεργεια στελεχη να δημοσιευουν σε στηλες εκτος αυτων του προσυνεδριακου διαλογου κειμενα ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, με μεγεθος κειμενου μεγαλυτερο απο το προβλεπομενο και σε χωρο ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ.
    Εαν δεν τηρουν τους κανονισμους τα ιδια τα στελεχη τοτε τι ακριβως εξυπηρετουν αυτοι:;

    Επισης, αρθρο οπως αυτο του Μεντρεκα 28/3 ειναι καταπτυστο. Εμπεριεχει χαρακτηρισμους απεριγραπτους και προσωπικες επιθεσεις , στοχοποιηση προσωπων και ταυτιση τους με ανωνυμα μπλογκ λασπης, καναλαρχες του αστισμου κλπ. Και ο λογος...οτι εκφραζουν διαφωνια με τις θεσεις(ακολουθωντας μαλιστα τους κανονες που εθεσε η επιτροπη προσυνεδριακου διαλογου). Απο ποτε τα μελη και τα στελεχη του ΚΚΕ αρχιζαν να χωριζονται σε συντροφους με και χωρις εισαγωγικα;;;;Αυτο ασχετως με το εα νσυμφωνω ειτε διαφωνω με οσα εψραψαν οι σκυλακος, καλαματιανος, γεωργιαδης κλπ
    Αναρωτιεμαι πως θα επρεπε τοτε να αντιμετωπιστουν οσα στελεχη κληθηκαν να διαχειριστουν τα οικονομικα του κοαμματος και τα ζητηματα του 'Ρ' που τοσο εχουν εκθεσει το κομμα.

    υγ.Το σημειο 3) του Μπογιοπουλου εχει και ορισμενα σημεια αδικα για την ηγεσια ,γιατι στο συνδικαλιστικο κινημα μαλλον ισχυροποιηθηκε το ΚΚΕ την τελευταια 4ετια, η πτωση κυκλοφοριας του 'Ρ' δεν εξαρταται μονο απο τους παραγοντες που αναφερει(υπαρχει και μια οικονομικη κριση στην ,μεση), αν και στο θεμα των εκλογων ταυτιζομαι με τον τροπο που το αναφερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα κινήματα και οι δράσεις που ταρακούνησαν τον καναπέ του μικροαστού (αγανακτισμένοι, διόδια, πατάτες κλπ)θαρρώ ότι χρειάζονταν μια άλλη φρασεολογία ανάδειξης του μικροαστισμού τους στις επισημες ανακοινώσεις του Κόμματος.
    Το να προσεταιριστείς με οποιοδήποτε τρόπο όλους τους παραπάνω φάνηκε απ' την αρχή ότι ήταν αδύνατο, ειδικά σε όσους κοψομεσιαζόντουσαν να πείσουν την πλατεία, τη στιγμή που το "κίνημα" ήταν εντελώς αρνητικό σε οτιδήποτε "κατεστημένο", έστω κι αν αυτό ήταν το επίσημο ΚΚΕ, ή κάποια μέλη ή φίλοι του σε ατομικό επίπεδο προσέγγισης.
    Όσοι ήταν στις πλατείες κομμουνιστές σε ατομικό επίπεδο και παρουσία ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.
    Οπότε οι απόψεις του Μπογιό, όσο και καλοπροαίρετες (ή εν τέλει αναδίδοντας μια πίκρα) αναιρούνται στην πράξη.
    Χθεσινό: Συλλαλητήριο με μικρή συμμετοχή στο Σύνταγμα.

    Το μοναδικό λάθος του ΚΚΕ ήταν ότι στις κινητοποιήσεις αφού έκανε την ενδεδειγμένη πορεία, αποχωρούσε.
    Μεγάλο πάτημα για κατηγόριες το τελευταίο!
    (αν και ίσως κάτι άλλο θα έβρισκαν για να μας την πουν ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @spiral architect:
      Πολλοί δείχνουν να "ξεχνούν" πως όταν το ΠΑΜΕ δεν αποχώρησε μετά την πορεία, δέχτηκε επίθεση. Τόσο στην 48ωρη του Ιούνη, όσο και στις 20 Οκτώβρη του '11.
      Υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ήταν αδύνατη.
      Ας μην ψάχνουμε για "λάθη" εκεί που δεν υπάρχουν...

      Διαγραφή
    2. ... ναι, αυτά δεν ξεχνιούνται!
      Ήταν οι φορές που δεν το περίμεναν και θεώρησαν καλό να τους διαλύσουν δια της βίας.
      (ακόμα κλαίω τη μηχανή μου απ' τα επεισόδια του Οκτ '11)

      Σε γενικές γραμμές το Κόμμα, παρ' όλα τα λάθη του (που για μένα είναι περισσότερο λάθη δημοσίων σχέσεων και φρασεολογίας και όχι ουσιαστικά ιδεολογικά λάθη) χαλάει τη μανέστρα των ντεμεκ αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων τύπου de Linke, ΣΥΡΙΖΑ, "Κ"Κ Πορτογαλίας, Γαλλίας κλπ αποφύσεων τύπου ΡΗΜΑΔ ή Μπερσάνι. Το Κόμμα είναι μια πραγματική εκλογική (και όχι μόνο) διέξοδος εν αντιθέσει με τα ευρωπαϊκά, αρκεί να λέει τα πράματα με τ' όνομά τους (τα λέει) αλλά και με γλαφυρό κατανοητό τρόπο. (τα λέει μόνο ο Μπογιό και κοινοβουλευτικά ο Παφίλης)

      Εμείς δυστυχώς στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στις MME τις περισσότερες φορές φερόμαστε με το γάντι.

      Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

      Υ.Γ.: Για τη χθεσινή αναβίωση των κινημάτων πλατείας με την συνδρομή τώρα και των κουμπάρων εν Ελλάδι Κυπρίων, τα΄γραψε και ο Αντώνης-LR και βλέπω ότι το αναδημοσίευσες και συ.

      Διαγραφή
  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου
    Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν άρθρα που ασκούν αυστηρή κριτική στις αδυναμίες, στα κενά και στα λάθη του ΚΚΕ με στόχο να αντιμετωπιστούν, ώστε να εκπληρωθούν καλύτερα οι βασικές κεντρικές επιλογές του Κόμματος. Υπάρχουν και άρθρα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αξιοποιούν τις αδυναμίες, τις παραλείψεις, τα κενά για να επιτεθούν, να υπονομεύσουν τις Θέσεις και τη στρατηγική, τις νέες επεξεργασίες του ΚΚΕ.

    Ορισμένα όμως άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο «επώνυμων» πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», ξεπερνούν κατά πολύ και αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν άρθρα που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    Γράφει π.χ. ο Π. Γεωργιάδης:

    «Προβάλαμε την εργατική εξουσία και την εργατική κυβέρνηση παραιτημένοι από την πρόταση του 15ου. Ουσιαστικά, θεωρήσαμε την κυβέρνηση του 15ου κυβέρνηση αστικής διαχείρισης»!

    Πού το βρήκε γραμμένο ότι το 15ο Συνέδριο έβαζε ως επιδίωξη του ΚΚΕ τη δημιουργία κυβέρνησης; Ούτε έβαζε, ούτε έλεγε ότι το ΚΚΕ θα έπαιρνε μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, αν αυτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις διαμορφωνόταν.
    Αντίθετα το 15ο Συνέδριο υπογράμμιζε:

    «Το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική».

    Αλλά υπάρχει και το εξής που δεν απαντά: Η κυβέρνηση για την οποία το 15ο Συνέδριο έλεγε ότι μπορεί να προκύψει, τι σχέση έχει με την κυβέρνηση που ο Π. Γεωργιάδης και άλλοι θεωρούν ότι έπρεπε το ΚΚΕ να προτείνει; Ποιες θεωρούν αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, στις οποίες έπρεπε το ΚΚΕ να απευθυνθεί προεκλογικά; Ας τις πουν με το όνομά τους.
    Τα όσα, λοιπόν, υποστηρίζει διαστρεβλώνοντας το 15ο Συνέδριο δεν είναι παρανόηση. Είναι ψέμα. Οπως είναι ψέμα και ο ισχυρισμός του ότι «θεωρήσαμε την κρίση προσχηματική»! Προφανώς μπερδεύει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του ΚΚΕ.

    συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ...συνέχεια

    Γράφει η Ελ. Μαυρούλη:

    «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατεκμηρίωτης εκτίμησης (σ.σ. εννοεί του Κόμματος) η άποψη περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας». Πού το βρήκε αυτό; Πού έχει διατυπώσει αυτή την άποψη το ΚΚΕ; Πουθενά. Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο λένε: «Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

    Οσο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος -το ΚΚΕ πάντως δεν το κάνει- ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει τη δύναμη και τον επιθετικό ρόλο που έχουν οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας κλπ., άλλο τόσο και περισσότερο ανόητο είναι να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ελληνική πλουτοκρατία δε δαγκώνει το λαό, δε δαγκώνει τους λαούς προς τα έξω όπου και όταν την παίρνει! Οτι από υποτέλεια και όχι από συμφέρον είναι μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
    Ας αφήσουν, λοιπόν, τα τεχνάσματα και τα μαγειρέματα λέξεων και εννοιών για να μπερδέψουν καθαρά πράγματα. Ποια κριτήρια για τον ιμπεριαλισμό, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, που έχει θέσει ο Λένιν δεν ισχύουν σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας; Ας απαντήσουν αν τολμούν. Το ΚΚΕ απαντάει ότι ισχύουν όλα και με το παραπάνω.

    Για τις αθλιότητες και τις τερατολογίες που αναμασά ο Γ. Πετρόπουλος τι να πρωτοπείς; Πέρα από το χολερικό λόγο των ύποπτων ιστοσελίδων, δυστυχώς γι' αυτόν υπάρχει το άρθρο του στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, στο οποίο, ο ίδιος που κόπτεται (!) σήμερα για το 15ο Συνέδριο, έγραψε τότε:

    «Από την πρώτη στιγμή που το Σχέδιο Προγράμματος δόθηκε στη δημοσιότητα, είχα εκφράσει την άποψη (...) πως πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που απέχει παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε επιστημονική ανάλυση και (...) σε γενικές γραμμές (...) επιχειρείται να δικαιολογηθεί ο βολονταρισμός με τον οποίο οι συντάκτες του προσπαθούν να προδιαγράψουν το παρόν και το μέλλον του κινήματος»!

    Και όμως, αυτός ο κύριος έχει το θράσος να πετάει βρωμιές στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και να εμφανίζεται ως τιμητής του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Πρόκειται περί κατάντιας, ορισμένοι να επιχειρούν, αξιοποιώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, να πουν ότι το ΚΚΕ με τις Θέσεις του έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία του και τη λενινιστική κληρονομιά.
    Δεν είναι γελοίο να καταφεύγουν σε διάφορα τσιτάτα του Λένιν για να απορρίψουν αυτό που ο Λένιν απέδειξε και με το έργο του και με την πράξη, την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917; Οτι ανάμεσα στο μονοπωλιακό καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν υπάρχει ενδιάμεσο σκαλοπάτι;
    Αποφεύγουν σαν τον διάολο να τοποθετηθούν στα καίρια και συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει το 19ο Συνέδριο! Π.χ. είναι ο σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος, όσο ποτέ; Οι συμμαχίες του Κόμματος και η δράση του καθορίζονται και κρίνονται πρώτα απ' όλα από το κατά πόσο υπηρετούν αυτόν το σκοπό; Κατά πόσο ριζοσπαστικοποιούν τις συνειδήσεις της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, βοηθούν να χειραφετηθούν απέναντι στην αστική τάξη, τα ανώτερα μεσαία στρώματα, την εργατική αριστοκρατία κλπ;

    συνεχίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ...συνέχεια...

    Οταν πάνε ορισμένοι να τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα, τότε αποκαλύπτονται. Π.χ., ο Π. Γεωργιάδης, αφού κατηγορεί το ΚΚΕ για όλες τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σύστημα, καταλήγει ότι «φανήκαμε φανερά ανέτοιμοι». Το ΚΚΕ βρέθηκε ανέτοιμο; Με ποιο κόμμα μας συγκρίνει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο;

    Τα συνθήματα που έριξε το ΚΚΕ «θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία», «πατριωτισμός είναι να μην πτωχεύσει ο λαός», «ξεσηκωμός», «λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» κλπ τα διάβασε πουθενά αλλού ή τα είπε κανένας άλλος προτού να αρχίσουν να γίνονται ορατές οι συνέπειες; Υπάρχει άλλο κόμμα που να μάτωσε για να οργανώσει την εργατική λαϊκή πάλη, όσο το ΚΚΕ; Γίνανε αλλού μεγαλύτεροι αγώνες απ' ό,τι εδώ; Αλήθεια, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν έχει σχέση και με τις παρεμβάσεις συγκεκριμένων μηχανισμών, με εμφανή στόχο να εμποδιστούν λαϊκές μάζες να προσεγγίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ; Δεν είδαν, δεν ξέρουν για αστικές δυνάμεις και ΜΜΕ, για στελέχη ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν στις πρώτες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ;

    Τέλος, πάει πολύ να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αντιγράφει θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που υιοθετούν όλο τον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιούν την πολεμική του κατά του ΚΚΕ, αλλά και αστικών κομμάτων, ακόμη και εθνικιστικών, όπως στην ουσία με τα περί κατοχής της Ελλάδας και τα περί άβουλης ελληνικής αστικής τάξης.
    Πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντίπαλου. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια, καθώς και στα συμπεράσματα από την ταξική πάλη που διεξάγεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια. Φαίνεται ότι γι' αυτούς αντεπανάσταση μάλλον... δεν υπήρξε, ή δεν είναι σε θέση να βγάλουν κανένα συμπέρασμα.

    Οι συγκεκριμένοι δεν τολμούν να πουν τι είναι αυτό που μυρίζει δύσοσμα και δεν αντέχεται. Είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός, της κρίσης, της διαφθοράς, της βαρβαρότητας, των πολέμων. Ο δρόμος που θα ήθελαν να βαδίσει το ΚΚΕ είναι αυτός που υιοθέτησαν άλλα κόμματα στην Ευρώπη και αλλού, τα οποία οδηγήθηκαν στον εκφυλισμό, στη μετάλλαξη και ανοιχτά στην προδοσία της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.
    Είναι φανερό ότι αυτοί οι αρθρογράφοι δεν ενδιαφέρονται για να πείσουν τα μέλη του Κόμματος, αλλά να προσφέρουν με τα γραφόμενά τους ως όπλα στον ταξικό αντίπαλο για να τα ξαναστρέψει κατά του Κόμματος. Γνωστή η μέθοδος και έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Το ΚΚΕ όμως, εκτός του ότι είναι έμπειρο και δοκιμασμένο, πατάει και γερά στην πραγματικότητα.
    Ας λυσσομανά η πλουτοκρατία και οι μηχανισμοί του συστήματος και από δίπλα ο οπορτουνισμός. Οσο κι αν το θέλουν κι αν προσπαθούν, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν τους φοβάται, ούτε εξαγοράζεται. Εχει εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στις δυνάμεις του.

    Του
    Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ*
    * Ο Παναγιώτης Μεντρέκας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7359644

    Για να καταγραφεί και μία άλλη άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όσα λες.Και άκρως επαναστατικά.Μιά παρατήρηση μόνο,αν μου επιτρέπεις. Είναι πολύ επαναστατική μαγκιά να "ξετινάζεις" άρθρα ανθρώπων,που λόγω καταστατικού και Κομμουνιστικής ηθικής,αδυνατούν να απαντήσουν.Και λέω για Κομματική ηθική,γιατί θα μπορούσαν να σου απαντήσουν σαν "Καπετάν Μιχάλης". Και κάτι ακόμα,από τα "παλιά" του Χ. Φλωράκη,αν το όνομα σου λέει κάτι:"Οταν το κατσίκι τρώει το κλαρί,λύκος θα φάει την μάνα του".

      Διαγραφή
    2. @ΟΠΛΑ:
      Δεν τα λέω εγώ.
      Ο Ριζοσπάστης τα λέει, και όχι από τις στήλες του προσυνεδριακού. Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι "άποψη", αλλά "γραμμή".
      Και ο νοών νοήτω...

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα.Μετά από 30 χρόνια ΚΚΕ έμαθα πως εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου δίνεται γραμμή,γιά το τι είναι "σωστό" και τι όχι.Αν αποφασίζει ο σ. Μεντρέκας ή ο σ. Μαϊλης,το συνέδριο τι θα κάνει; Σ. καταλαβαίνεις τι λες;Γιατί αν καταλαβαίνεις,μάλλον κακώς σε αντιμετωπίζω ως σύντροφο. Αλλού πρέπει να σε κατατάξω,αν μ' εννοείς.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν και πράγματα που δεν είναι προς συζήτηση, αλλά λυμένα.
      Αυτά τα αυτονόητα επαναλαμβάνει ο σ.Μεντρέκας, και δεν έχω δει κάποιον να τα αντικρούσει μέχρο στιγμής.
      Ή μήπως είναι θέμα "συζήτησης" οι διατυπώσεις του 15ου συνέδριου για το ΑΑΔΜ (στις οποίες ο Μεντρέκας παραπέμπει) και στις οποίες μπορεί να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε;

      Διαγραφή
    5. Ας ανατρέξουμε λοιπόν... Η θέση για το Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό - Δημοκρατικό Μέτωπο εκφράζει τη διαλεκτική σχέση τακτικής και στρατηγικής.

      Πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποσπάται η τακτική από τη στρατηγική, είτε το αντίθετο, να ταυτίζεται. Θέλει ικανότητα και επαγρύπνηση. Είναι σημείο - κλειδί. Δεν το λύνουμε, όμως, μιλώντας συνέχεια για τον κίνδυνο λαθών. Το θέμα είναι να έχουμε σωστό Πρόγραμμα, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθιστώντας το Κόμμα ισχυρό, δεμένο με το λαό. Απαιτείται σε κάθε φάση, το Κόμμα να έχει σαφή εκτίμηση του συσχετισμού των Το Πρόγραμμα καθορίζει ότι ο δρόμος της συσπείρωσης των δυνάμεων και η διαμόρφωση της στρατιάς της επανάστασης βασίζεται στην αντίθεση "μονοπώλια

      ιμπεριαλισμός - λαός", που βεβαίως εμείς θέλουμε να βαθύνει, να παίρνει αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, γιατί, λόγω των εξελίξεων, είναι ακόμα πιο αναπόσπαστα δεμένη με τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού. Είναι μια αντίθεση με πλατιά κοινωνική βάση και διασφαλίζει τη γραμμή της συμμαχίας της εργατικής τάξης.δυνάμεων, της διάταξής τους, να βρίσκει τον κατάλληλο κρίκο, την κατάλληλη γραμμή, για τη μια ή την άλλη φάση, που βοηθάει στη δημιουργία δυνατοτήτων προς τα μπρος και όχι στο πισωγύρισμα.

      Είπαν ορισμένοι σύντροφοι ότι δεν είναι απαραίτητο μέσα στο Πρόγραμμα να ασχοληθούμε με θέματα πολιτικών συμμαχιών. Αν θα εμφανιστεί μορφή λαϊκής εξουσίας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες ή αν θα εμφανιστεί κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, του Μετώπου, μέσα από κοινοβουλευτική διαδικασία. Λένε, αυτά ας τα βγάλουμε απ' το Πρόγραμμα, είναι θέματα τακτικής, που θα τα αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα.

      ,Σύντροφοι, είναι λάθος η άποψη. Δεν είναι θέματα τακτικής. Ακριβώς αυτή η άποψη οδηγεί στην αποσύνδεση της τακτικής απ' τη στρατηγική μας. Οι συμμαχίες, οι μορφές προσέγγισης προς το σοσιαλισμό, η αντιμετώπιση της αντεπίθεσης του αντίπαλου (εκεί εκδηλώνεται - δείτε την πείρα της Χιλής και της Πορτογαλίας) είναι θέματα στρατηγικής σημασίας.

      Και απ' αυτή την άποψη, αλίμονο, αν αυτά τα ζητήματα τα βγάλουμε απ' το Πρόγραμμα και έχουμε μια γενική θέση, "παλεύουμε για τον σοσιαλισμό"..... ......Το Πρόγραμμα καθορίζει ότι ο δρόμος της συσπείρωσης των δυνάμεων και η διαμόρφωση της στρατιάς της επανάστασης βασίζεται στην αντίθεση "μονοπώλια

      ιμπεριαλισμός - λαός", που βεβαίως εμείς θέλουμε να βαθύνει, να παίρνει αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα, γιατί, λόγω των εξελίξεων, είναι ακόμα πιο αναπόσπαστα δεμένη με τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού. Είναι μια αντίθεση με πλατιά κοινωνική βάση και διασφαλίζει τη γραμμή της συμμαχίας της εργατικής τάξης....

      Διαγραφή
  29. O προσυνεδριακός διάλογος του Κόμματος γίνεται από τις σελίδες του "Ρ" και της "ΚΟΜΕΠ". Δεύτερο πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι είναι υποχρέωση κάθε συντρόφου ή φίλου του Κόμματος, να γράψει την άποψή του, για τις θέσεις του συνεδρίου. Το αν είναι "επώνυμος" ή όχι δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν μπορεί επειδή είναι "επώνυμος" να αυτολογοκριθεί, γιατί με αυτό τον τρόπο κάνει ζημιά στο Κόμμα. Η ενότητα και η πάλη των αντιθέτων οδηγούν σε ανώτερη ποιότητα. Το ζήτημα για όσους σχολιάζουν, είναι να μην ανοίγουμε τάφρους και χάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Εξάλλου είναι καταστατικό καθήκον όλων, να σεβαστούν τις αποφάσεις του συνεδρίου, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν με τις θέσεις. Εξακολουθεί να ιδσχύει η λενινιστική θέση ότι ο σύντροφος που διαφωνεί πρέπει να δουλέψει δέκα φορές πιο αποτελεσματικά για την επιτυχία των θέσεων του Κόμματος. Εκεί κρινόμαστε όλοι.
    Τέλος πραγματικά πρέπει να στιγματιστεί η πρακτική απάντησης, μέσα από τις στήλες του "Ρ" σε άρθρα που δημοσιεύονται στον προσυνεδριακό διάλογο, καθώς όχι μόνο παραβιάζονται οι κανόνες διεξαγωγής του, αλλά το κύριο που το ξεχνάμε, είναι ότι τελικά το συνέδριο, το ανώτατο όργανο του Κόμματος, μπορεί πραγματικά να δεχθεί τις απόψεις που επικρίνονται στα άρθρα των στελεχών του Κόμματος. Τότε τι θα πουν οι σύντροφοι που τα υπογράφουν ; Ότι έγραφαν την προσωπική τους γνώμη ; Εκτός αν κάποιοι θεωρούν τις αποφάσεις του συνεδρίου του Κόμματος προαποφασισμένες, πράγμα απαράδεκτο. Καλή συνέχεια σύντροφοι και ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. dimos tanalias

      Συμφωνω απολυτα με την αποψη σου σχετικα με την υποχρέωση κάθε συντρόφου, ή φίλου του Κόμματος, να γράψει την άποψή του, για τις θέσεις του συνεδρίου, ασχετα αν ειναι "επώνυμος",ή όχι.

      Διαγραφή
  30. λοιπόοοοοοοοοον...να γιατί πιστεύω ότι ή θα βάζεις όλες τις απόψεις που δημοσιεύονται στον Ρίζο ,είτε συμφωνούν είτε όχι (το όχι πάει σε κείμενα σαν του Μπογιόπουλου και όχι σε κινητά τρολ) ή δεν θα βάζεις καμία,ακόμα και τύπου απαντήσεων όπως του Μεντρέκα...αυτό που έγινε με τα παραπάνω σχόλια θα ήθελα να αποφύγουμε...τέσπα...επειδή ξέρω τις καλές προθέσεις της elva και επειδή οι γνωστοί άγνωστοι που ψάχνουν λάθη του ΚΚΕ ακόμα και στο καιρικό,θα έβρισκαν τρόπο για χολές,πάω πάσο...θα πώ όμως σε κάποιους σχολιαστές να προσέχουν λίγο με τους σχολιασμούς και αναφέρομαι στους χαρακτηρισμούς προς τον φίλο varometro.Παρόλες τις ΤΙΜΙΕΣ και από τις αγωνίες του (για την καλυτέρευση και βελτίωση του ΚΚΕ και του κινήματος) κριτικές και ίσως διαφωνίες,ο varometros είναι πάντα δίπλα και ποτέ αυτές οι αγωνίες και διαφωνίες δεν τον έχουν κάνει να βγάζει χολές...λανθασμένες (για εμένα) ναι, αλλά ποτέ σκατόψυχες...αυτό πάντως που έχει σημασία και δεν εστιάσαμε εκεί είναι ότι το κακό ΚΚΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟ σε αντίθεση με μερικούς μερικούς που αλλάζουν καρεκλιές στα συνέδριά τους ή δίνουν στους σύνεδρους κείμενα την ημέρα της ψηφοφορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΔευ Απρ 01, 04:24:00 μ.μ. EEST

    dimos tanalias, Δευ Απρ 01, 11:51:00 π.μ,
    Ποιοί κανόνες διεξαγωγής παραβιάστηκαν με "την πρακτική απάντησης κλπ.", που πρέπει μάλιστα να "στιγματιστεί";
    Ούτε το Κόμμα, ούτε τα στελέχη του αναστέλλουν τη δράση τους στη διάρκεια του Συνεδρίου, το αντίθετο. Και πάντα έτσι γινόταν.
    Κι αυτό πάλι: "Τι θα πουν οι σύντροφοι που τα υπογράφουν";
    Εχουμε, καταρχήν ένδειξη πως πρόκειται για αυθαίρετες η πρωτοβουλιακές ενέργειες του Μεντρέκα η του Μαϊλη; Πόθεν η καχυποψία;
    Αλλά, έστω ότι πρόκειται για πρωτοβουλιακές πράξεις, ξέρουμε ποιά είναι τα όλα δεδομένα, που τις επέβαλαν; Οι ηγέτες μπορούν και επιβάλλεται να ενεργούν και αυτόβουλα, με κριτήριο την κατάρτιση, την συνείδηση, το ταξικό τους ένστικτο, και ο Λένιν βοηθός.... Δεν είναι εύκολη η δουλειά κανενός ηγέτη, πολύ περισσότερο του κομμουνιστή ηγέτη.
    Αν είναι σωστοί κομμουνιστές (και δεν έχω ένδειξη περί του εναντίου), θεωρώ, πως είναι δεδομένο γι αυτούς τι θα πουν και τι θα κάνουν στην περίπτωση, που θα διαπιστώσουν ότι βρίσκονταν σε τόση δυσαρμονία με το κομματικό σώμα. Προς τι, άραγε, η απορία;
    Και αυτός ο υποθετικός λόγος "...προαποφασισμένες....", που μάλιστα καταδικάζεται και προκαταβολικά (!) σαν "πράγμα απαράδεκτο";
    Τα ίδια ισχύουν και για τον Μπογιό, βεβαίως, γιατί και αυτός εξ αντικειμένου ηγετικά καθήκοντα εκτελούσε, όταν έδινε τις μάχες για το Κατίν π.χ., η στα πάνελ, που τον έστελνε το Κόμμα, (και στα περισσότερα θεωρώ πως τάβγαλε παλληκαρίσια). Αλλά εδώ έχουμε μια τοποθέτησή του, τυπικά κομματικότατη, που θεωρώ πως στην ουσία της αδικεί την προϊστορία του. Τάγραψαν άλλοι σύντροφοι.
    Και δεν συμμερίζομαι τις αιτιάσεις στην Elva, γιατί το δημοσίευσε κλπ.
    Εκανε πολύ καλά, που το δημοσίευσε, γιατί (λέω εγώ) έχουμε απαιτήσεις από τα στελέχη μας, και τα καταστατικά και τα άτυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΔευ Απρ 01, 04:24:00 μ.μ
      Επειδή παρακολουθώ τα σχόλιά σου, και νομίζω ότι είσαι αρκετά παλιός για να ξέρεις.
      Αν το κομματικό μοντέλο εσωκομματικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης (εν προκειμένω προσυνεδριακής) εξακολουθεί να ειναι αυτή των μπολσεβίκων έχω τις παρακάτω παρατηρήσεις :
      Όταν ο Λένιν έκανε ιδεολογική αντιπαράθεση (από τη μέρα που άρχισε να γράφει μέχρι τη μέρα που έφυγε) το έκανε μπροστά στα μάτια όλου του ρώσικου λαού. Εκεί απαντούσε δημόσια, σε δημόσια άρθρα στελεχών του κόμματος, και η ιδεολογική κυριαρχία του λενινισμού στο κόμμα, επιτεύχθηκε όχι επειδή ο Βλαδίμηρος έγραφε επ' ονόματι της ΚΕ του, αλλά γιατί ήταν αυτός που ήταν. Η δυνατότητα ανταπάντησης υπήρχε πάντα. Το ίδιο συνεχίστηκε στα χρόνια του Ιωσήφ.
      Τώρα για τους κανόνες διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου σε παραπέμπω στην ανακοίνωση της επιτροπής προσυνεδριακού διαλόγου. Αν κάποιος σύντροφος θέλει να απαντήσει, πρέπει να το κάνει μέσα από τις στήλες του "Ρ" για τον προσυνεδριακό διάλογο, και όχι με ολοσέλιδες καταχωρήσεις, χωρίς περιορισμό λέξεων και χαρακτηρισμών. Εξάλλου είχαν τη δυνατότητα να γράψουν την άποψή τους επίσημα μέσα από τις στήλες του διαλόγου, πράγμα που δεν έκαναν.
      Επίσης νομίζω ότι υποτιμάς αυτά που γράφω όταν λες ότι υπονοώ ότι το κόμμα ή τα στελέχη του αναστέλλουν τη δράση τους την περίοδο του συνεδρίου. Δε νομίζω ότι προκύπτει αυτό από πουθενά, εξάλλου δεν το πιστεύω.
      Τέλος δε νομίζεις βρε σύντροφε, όποιες και να είναι οι διαθέσεις του κομματικού σώματος, ότι κανείς εκτός από το συνέδριο του Κόμματος δε δικαιούται να το εκφράζει, πριν μάλιστα από αυτό ;

      Υ.Γ. Εννοείται ότι επειδή αποφεύγω γενικά τους χαρακτηρισμούς, όταν τους κάνω τους εννοώ.

      Διαγραφή
    2. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΔευ Απρ 01, 10:27:00 μ.μ. EEST

      Δήμο, δεν νομίζω πως υπάρχουν εποχές για αντιγραφή. Αλλωστε και οι μπολσεβίκοι κάποια στιγμή αποφάσισαν να καταργήσουν τις φράξιες και τις τάσεις, νομίζω αυτό έγινε μετά το '17. Αρα ούτε αυτοί είχαν τυφλοσούρτες. Εκείνο, που έχει κατασταλάξει σαν εμπειρία είναι πως προέχει η ενότητα του κόμματος, σαν πρωταρχικός όρος ύπαρξής του. Ολοι, και ιδιαίτερα τα ηγετικά στελέχη, η έστω τα προβεβλημένα, πρέπει να το προσέχουν αυτό. Νομίζω ότι η πλευρά της "αντιπολίτευσης" βλέποντας πως χάνει το παιχνίδι, αποφάσισε να λειτουργήσει σαν φράξια, για την πραξικοπηματική επιβολή της αποψής της, που γνώριζε πως είναι μειοψηφική. Η άποψή μου είναι πως σε τέτοια περίπτωση παίρνεις το καπέλο σου και φεύγεις, αν επιλέξεις την συνέπεια στις πεποιθήσεις σου, που θεωρείς ισχυρές, αλλιώς τις εκφράζεις κατά τρόπο, που δεν προσβάλουν την ενότητα, αν εξακολουθείς να προκρίνεις την τελευταία. Μιλάω για τα ηγετικά/προβεβλημένα στελέχη, που πρέπει να ξέρουν πως ακριβώς λόγω της ξεχωριστής θέσης τους δεν έχουν τις ελευθερίες, που έχει το απλό μέλος. Ο Μπογιό και άλλοι ήξεραν πως οι απόψεις τους δεν έχουν απήχηση μέσα στο Κόμμα, αλλά δεν φέρονται, όπως υπονόησα πιο πάνω. Κλασσικός ελιτισμός η συνειδητή πρόθεση διάσπασης;
      Θα δείξει σύντομα.
      Δεν ιδρύεις ένα καινούργιο κόμμα κάθε Σαββατοκύριακο, και στην Ελλάδα, ούτε κάθε είκοσι χρόνια, όπως μας έχει πια διδάξει η ιστορία.
      Και δεν πιστεύω πως η Γ.Γ. η ο Μαϊλης κάνουν κατάχρηση ελυθερίας, που δεν αναγνωρίζουν στον Νικόλα η στον Σκυλλάκο. Μην είμαστε σίγουροι για το τί θα ήθελε η ψυχούλα του καθενός.

      Διαγραφή
    3. η ενοτητα του κομματος ειναι μια αξια σιγουρα πρωταρχικη
      ομως δεν γινεται στο ονομα αυτης της ενοτητας να μην βαζουμε ζητηματα που κρινουν την πορεια .
      οταν την δεκαετια του 70 αλλα και του 80 ιδεολογικα τους μαοικους και παιρναμε την θεση υπερ της ΕΣΣΔ δεν ακουσα κανεναν απο την τωρινη ηγεσια να λεει αυτα που λεει τωρα .Δλδ οτι η ΕΣΣΔ ηταν σε λαθος τοτε δρομο .
      Κατι που ειχα διαπιστωσει κι εγω λογω της δουλειας μου ,
      Οταν ομως ειπα κατι η απαντηση ηταν --ξερει το κομμα τι κανει .
      Αυτη η σταση ηταν να με κανει να μεινω απο εξω και να παρακολουθω πλεον οτι γινοταν εκτος κομματος (αποχωρησα μονος μου )
      ομως ποτε δεν περασα σε αντικομματικες θεσεις ακομη και τις δυσκολες εποχες που ολα ειχαν διαλυθει
      Ετσι και τωρα οι ιδιοι ανθρωποι κανουν τα ιδια λαθη .

      Ιακωβος Μ.

      Διαγραφή
    4. @Σέχταρ
      "δεν νομίζω πως υπάρχουν εποχές για αντιγραφή"
      Αν έλεγες κάτι τέτοιο τη δεκαετία του '70 και του '80 όπως γνωρίζεις θα σε τσουβάλιαζε η μισή ΚΝΕ της περιοχής σου. Όπως πολύ καλά θυμάσαι, η βασική λογική των αναθεωρητών εκείνες τις δεκαετιες ήταν ότι ο Λένιν ήταν ανεπίκαιρος, γιατί πλέον είχαν αλλάξει τα πράγματα.
      Όπως το Κόμμα τότε έτσι και γώ σήμερα δεν μιλάμε για στείρα αντιγραφή.
      Όμως είναι θέμα αντιγραφής οι καταστατικές αρχές λειτουργίας ή μήπως είναι ένα γεγονός το οποίο σε βοήθησε όσο τίποτα στα 95 χρόνια να υπάρξεις και να μεγαλουργήσεις ;
      Αν μπούμε στη διαδικασία να αναθεωρήσουμε τους κλασικούς, λίγο πριν το Λένιν σου θυμίζω ότι υπάρχει ο Μαρξ και ο Ένγκελς, και λίγο μετά ο Στάλιν.
      Νομίζω ότι από τους κλασικούς, αυτό που μένει στο διάβα των χρόνων, είναι ότι δεν αντιγράφουμε έτοιμες συνταγές. Η θεωρία μας λοιπόν μας έχει βοηθήσει, πέρα από το να γίνουμε Άνθρωποι, να έχουμε μέθοδο ανάλυσης της πραγματικότητας στηριγμένη στη διαλεκτική. Η διαλεκτική λοιπόν ανάμεσα στα άλλα λέει ότι αν μπούμε στη λογική "αντιπολίτευσης-συμπολίτευσης" το έχουμε χάσει το παιχνίδι.
      Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι αν είσαι μειοψηφία μένεις στο Κόμμα και δουλεύεις δέκα φορές περισσότερο και καλύτερα από αυτόν που συμφωνεί, για να συνεισφέρεις στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κόμματος. Αυτό λέει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, ο οποίος και αυτός μεθοδολογικά στηρίζεται στη διαλεκτική. Γι' αυτό είναι τουλάχιστον αντικομματική η άποψη που λέει ότι όποιος διαφωνεί να τα μαζέψει και να φύγει. Από που να φύγει ; Από το σπίτι ποιανού ; Είναι κάποιος ιδιοκτήτης του σπιτιού και δεν το ξέρω ;
      Αυτό λέει η ψυχούλα η δικιά μου.

      Διαγραφή
    5. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΤετ Απρ 03, 12:52:00 π.μ. EEST

      Μομίζω τάπαμε Δήμο, πιο σαφής δεν μπορούσα να γίνω, και ποτέ δε φιλοδοξώ να πιέσω τον συνομιλητή μου - ότι κατάλαβε, κατάλαβε. Ανταλλαγή απόψεων κάνουμε, όχι κατήχηση. Εγώ πάντως δεν έχω πλέον απορίες στα ερωτήματα που σου έθεσα. Κατάλαβα τις απόψεις σου.
      Α, και όσο ήμουνα σε αυτό το σπίτι, και τώρα, που είμαι απέξω, ηξερα και ξέρω, πως και ιδιοκτήτη έχει, και ποιός είναι αυτός, και ποιός το διαχειρίζεται σήμερα, και πως οφείλουν να φέρονται οι ένοικοι και οι επισκέπτες. Δεν είναι ούτε "στέκι" ούτε κοινόβιο.
      Αλλά, ...πάλι με προκάλεσες και σταματάω εδώ. Νάσαι καλά!

      Διαγραφή
  32. ...συμφωνώ στον λιθοβολισμό του Μπογιόπουλου, καθώς και στην παραδειγματική τιμωρία του VAROMETRO ως...ύποπτου και ελαφρώς σοσιαλδημοκρατίζοντος υποκειμένου. Τον Jorje7 που τα μασάει (και υπέρ και κατά Μπογιόπουλου)να τον έχουμε υπό παρακολούθηση, μέχρι να δείξει ακριβή σημεία γραφής.

    Εμένα με εκφράζουν μόνο οι Μαϊλης-Μεντρέκας και στηρίζω Θέσεις και Καθοδήγηση μέχρι τελικής πτώσεως. Συμφωνώ ότι η "μείωση" της εκλογικής δύναμης του κόμματος είναι μεγάλη επιτυχία και πιστεύω ακράδαντα, ότι πάλι με χρόνια με καιρούς...κτλ

    Συμφωνώ 100% και όλες τις ώρες της μέρας, η "τιμωρία" μου (που μου έχουν κόψει οι σ. ακόμα και την καλημέρα) γιά ακριβώς τον ίδιο λόγο που παίζεται ο Μπογιόπουλος μαν του μαν σε όλο το γήπεδο, είχε -όπως βλέπετε- ευεργετικά αποτελέσματα.

    Ομολογώ, ότι με είχε πλανέψει ο ΣΥΡΙΖΑς,ο Τροτσκισμός και (ίσως)τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα του...Λοβέρδου. Τώρα όμως που κατάλαβα τι εστί ΠΙΣΤΗ, ΤΥΦΛΗ ΠΙΣΤΗ, ΤΥΦΛΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ στο κόμμα, τώρα ,μπορώ να βγω και να ζητήσω δημόσια συγνώμη.

    Αυτά προς το παρόν, καλό μήνα και καλά κρασιά, και προσέξτε το ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ που δείχνει πολύ μούτρο και αμφισβητίας ολκής... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @βραχόκηπος:
      Καλώς τα τρολάκια τα ζουμπουρλούδικα...

      Διαγραφή
    2. ...γιατί, καλά δεν τα είπα Τρας; Ή μήπως αμφιβάλεις για τις ικανότητες του σ. Μαϊλη; Όσον αφορά την...προσφώνηση μου, αν δεν...λάμπει εδώ η Διαλεκτική και δεν αστράφτει το κομμουνιστικό ήθος, τότε τι...λάμπει και τι αστράφτει;

      Διαγραφή
    3. κάτι συνωνυμίες ρε παιδάκι μου....
      http://vrahokipos.net/
      συμπτώσεις όλα....

      Διαγραφή
    4. Καμμία σχέση το Link αυτό με το vraxokipos.blogspot.com Trash, πρωτη φορά το ακούω. Δεν καλυπτομαι πίσω από την ανωνυμία φίλε μου, Γιώργος Πάλλης είναι τ όνομα μου. Αν μπορείς και θέλεις διάλογο επί της ουσίας (με ή χωρίς σαρκασμό) ευχαρίστως. Αν όχι πάλι καλά. Αλλά ας αφήσουμε καλύτερα τα...στολίδια για κανένα λιμάνι ή όπου αλλού ταιριάΖουν.

      Διαγραφή
    5. ΣΥΡΙΖΑΟΣ ΒΛΑΧΟΚΗΠΟΣ.ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΡΟΥΝ ΚΙΑΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΔΩ ΓΥΡΩ...

      Διαγραφή
    6. @βραχόκηπος:
      Καλά με αυτό ας πούμε πως δεν έχεις σχέση (που είμαι δύσπιστος).
      Ούτε με αυτό http://poexania.files.wordpress.com/2013/04/untitled-1.jpg (σαν Γιώργος Πάλλης) έχεις;
      Τελικά τι είσαι; ΚΚΕ, αναρχικός, ΣΥΡΙΖΑ ή τίποτε από τα παραπάνω;

      Διαγραφή
    7. Πολύ...Ασφάλεια βρε Τρας! Σαν εκείνες τις μαύρες παλιές ημέρες που το ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΡΕ; ήταν στην ημερήσια διάταξη. Δεν παραπονιέμαι φυσικά, τότε έπεφτε και σφαλιάρα (στην καλύτερη περίπτωση). Άλλα από τα γραφόμενα σου φαίνεται να μην τις έζησες αυτές τις μέρες, γιατί δεν είχες γεννηθεί. Και τελειώνω με αυτό: Αυτό που είμαι εγώ φίλε μου, είναι αυτό ακριβώς που εσύ ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι είσαι...

      Διαγραφή
    8. Τι ασφαλεια ρε επαγγελματια προβοκατορα;
      Ειχες μπει στο γλομπινγκ λεγοντας μας οτι εισαι κκε
      τα εκανες ολα μανταρα με τα προβοκατορικα σου αρθρα
      ελεγες οτι σε παιρναμε τηλεφωνο και σε απειλουσαμε
      και τωρα απλα, το μονο που εκανα ηταν να ψαξω το ονομα που εδωσες στο φεησμπουκ
      ας προσεχες

      ακους εκει ασφαλεια

      Διαγραφή
  33. ζαβλαμά,τη βόλτα σου προς νευροσπάστη και λοιπά βλαμμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ------------------------------Ο ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ-----------------------------
    ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥΕ-------------------------------------------------------
    ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΑΓΓΕΛΕΙΣ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΠΑΓΟ ΣΕ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ.--------------------------------------------------------------
    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ
    ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ------------------------------------------------------------
    ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΚΑΙ
    ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ--------------------------------------------------------------
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ
    ------------------------------------------------------------------------
    ΑΦΕΝΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΖΕΙΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΩ, ΕΣΥ ΜΕ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΩ ΚΙ ΑΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΟΥΛΕΣ ΘΑ ΚΑΝΩ 15 ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ
    ------------------------------------------------------------------------
    ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ. ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΕ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ
    ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ, ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ. ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΟΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ
    ΦΙΛΕΤΑ . ΓΙΑΥΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΜΠΑΤΣΗΣ, Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΕΣΥ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΙΣΙΤΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΕΕΙΜΟΝΕΣ. ΝΤΡΟΠΗ.
    ------------------------------------------------------------------------
    ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ. ΑΛΛΟΙ
    ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΑΙ.--------------------
    ------------------------------------------------------------------------
    ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ
    1>ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΝΚΑΡΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΟΣΚΙΑ. ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ
    ΑΚΟΜΑΤΙΣΤΟ
    2> ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
    ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
    ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΚΡΟΥΠΑΚΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ, ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΡΑΤΙΩΤΗ ΔΕΞΙΑ
    ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΜΕ 6-7 ΑΚΟΜΑ
    ΣΟΦΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΚΟΜΑΤΙΣΤΑ.
    ------------------------------------------------------------------------
    3> ΟΛΟΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ,ΣΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.
    ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΑΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΝΕ, ΕΛΑΤΕ ΕΛΑΤΕ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ
    ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 2 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ. ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΑΣΤΕΙΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
    4>ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ Β.ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ. ΤΟΥΣ
    ΦΩΝΑΖΑΝΕ ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΑΝΕ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
    ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΣΙΑ. 1ΟΟ ΟΟΟΟ ΛΑΟΥ ΤΟΥΣ
    ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕ .ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟΔΕΔΙΓΜΕΝΑ ΠΙΑ.
    ------------------------------------------------------------------------
    5>ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
    ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΠΛΥΜΗΡΑ ΛΑΟΥ. ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΑΜΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ. ΕΙΣΧΩΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΒΡΙΣΙΕΣ Κ.Τ.Λ ΕΦΥΓΑ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΗΣ. ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΣ, ΑΣΤΑ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ. ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ. ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΑΜΙΤΗ ΝΕΚΡΟ.
    4>
    Αφήσαμε άλλους να το κατευθύνουν, να το αξιοποιούν. Από τις πλατείες που τις καταγγείλαμε από την Ισπανία κιόλας, πριν ακόμα εμφανιστούν στην Ελλάδα, μέχρι τις πατάτες. Από τις διαδηλώσεις για το μνημόνιο μέχρι τα διόδια - όταν έρχονταν άλλοι εμείς φεύγαμε.
    ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΜΝΗΣΤΗΡΑ ΣΟΥ. ΠΑΝΤΩΣ ΒΙΟΝ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ
    ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευτυχώς που μερικοί μιλάνε "συντροφικά"... σκέψου να ήταν και "αντίπαλοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι το σχόλιό σου περιλαμβάνει και τις "συντροφικές" τοποθετήσεις των Μεντρέκα και Μαϊλη...

      Διαγραφή
  36. Αναδημοσίευση του άρθρου του Μπογιό απο ΓΛΟΜΠΙΝΓΚ: 74 σχόλια so far...

    Αναδημοσίευση του άρθρου του Μεντρέκα από ΓΛΟΜΠΙΝΓΚ: ΜΗΔΕΝ (0) σχόλια

    εδώ:
    http://e-globbing.blogspot.gr/2013/03/19.html

    ΥΓ.TRah, τζάμπα έκανες copy/paste το "εμπνευσμένο" άρθρο του Μεντρέκα στα σχόλια αυτής της ανάρτησης...σου ξέφυγε ότι ήδη είχε αναδημοσιευτεί στο Γλομπινγκ...εκτός κι αν μας το επαναφέρεις για να το εμπεδώσουμε..μη χάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμο τρολάκι (αλλιώς γιατί ανώνυμο;), δεν σου κάνει εντύπωση πως κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει τον Μεντρέκα, ούτε εδώ ούτε σε άλλα μπλογκ;
      Ενόχλησε πολύ κάποιους φαίνεται....

      Διαγραφή
  37. Και δεν μου λες κυριε Παλλη, ολα αυτα μας τα λες απο την πλευρα του κομμουνιστη που μας το επαιζες οταν εξαιτιας σου αποχωρησαμε απο το γλομπινγκ εγω και το τρας ή απο του συριζαιου που πραγματικα εισαι;

    Και οποιος δεν πιστευει ας δει και την παρακατω εικονα

    http://poexania.files.wordpress.com/2013/04/untitled-1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...καταλαβαίνω το προσωπικό σου δράμα αγαπητέ ΠΟΕ, σε πιστεύω, δεν χρειάζεται να φιλήσεις σταυρό. Είμαι σίγουρος, ότι τώρα που επεστρεψες θα προσφέρεις πολύτιμες υπηρεσίες. Εγώ πρέπει να κάνω εσπευσμένα αίτηση ένταξης στον Σύριζα, η παντρεια με τον Καμμένο ανοίγει βλέπεις νέες επαναστατικές προοπτικες. Για τι εικόνα μιλάς βρε συ ΠΟΕ; Βαλτην να την δούμε, να μας φύγει η περιέργεια

      Διαγραφή
    2. Τι ασφαλεια ρε επαγγελματια προβοκατορα;
      Ειχες μπει στο γλομπινγκ λεγοντας μας οτι εισαι κκε
      τα εκανες ολα μανταρα με τα προβοκατορικα σου αρθρα
      ελεγες οτι σε παιρναμε τηλεφωνο και σε απειλουσαμε
      και τωρα απλα, το μονο που εκανα ηταν να ψαξω το ονομα που εδωσες στο φεησμπουκ
      ας προσεχες

      ακους εκει ασφαλεια

      Διαγραφή
    3. Πάντως ο βραχόκηπος πρέπει να είχε πολύ γέλιο με την πάρτη μας όταν τον περάσαμε για ...κομμουνιστή!
      Μην πω πως θα γελάει ακόμη με τους αφελείς...

      Διαγραφή
  38. 1. Διαβασα το αρθρο απο την εφημεριδα χωρις να δω ποιος υπογραφει, διοτι αυτο μου ειναι αδιαφορο συνηθως, απλα θελω να δω τις διαφορες αποψεις, και το προσπερασα ως ενα τουλαχιστον μετριο χωρις καμια στοιχειοθετηση, με συμφωνιες και ασυμφωνιες προφανως, αυτο ομως αφορα εμενα και μονο.
    Μονο για το σημειο 4 θα κανω σχολιο, που το θεωρω τουλαχιστον προκλητικο. Δεν θελω να γινω κακος αλλα εχω την εντυπωση οτι ο σ. Μπογιοπουλος αντιλαμβανεται περισσοτερο τις κινητοποιησεις του κομματος οπως προβαλλονται απο τα αστικα μεσα παρα απο την ιδια την εμπειρια...
    2. Πολυς λογος γινεται για τα αρθρα των στελεχων του ΚΚΕ. Περα απο το γεγονος οτι δεν νομιζω πως θα επρεπε να απαντησουν, οχι λογω των ορων που τεθηκαν, αλλα διοτι ο χρονος της δημοσιευσης δεν επιτρεπει ανταπαντηση, αυτο μπορει ομως ανετα να γινει στο συνεδριο και τα σταδια που οδηγουν εκει, δεν μπορω να καταλαβω γιατι κανεις δεν αντιμετωπιζει τα συγκεκριμενα αρθρα στην ουσια τους αλλα μονο σε οτι αφορα το τυπικο μερος.

    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. βρηκα το σχολιο του Μπογιοπουλου πολυ σωστο
    απλα καπποιοι δεν καταλαβαν αυτο που ειπε για τις πλατειες και τις αλλες κινητοποιησεις .
    Οτι το κομμα εμεινε μακρυα και δεν μπορεσε να τις επιρεασει σωστα .
    Οι κομμουνιστες δεν φοβουνται να ειναι μεσα στις μαζες και να δουλευουν και ετσι πρεπει να ειναι.
    Το κομμα δυστυχως με την ταχτικη που ακολουθει τοσα χρονια αλλα και τωρα τα 3 τελευταια δεν εχει κατορθωσει να αποχτησει την συμπαθεια εστω των λαικων στρωματων και αυτο αποτυπωθηκε και στις τελευταιες εκλογες.
    Δεν μπορει παντα και για ολα να φταινε οι αλλοι ,πρεπει να δουμε καποια στιγμη κι εμεις τι κανουμε λαθος.
    Και δυστυχως μεσα στις θεσεις δεν ειδα ιχνος αυτοκριτικης
    Δεν ειναι εχθρος του κομματος οποιος κανει κριτικη και μαλιστα αυστηρη
    Αυτες τις ταμπελοποιησεις τις εχει πληρωσει ακριβα
    Καιρος πια να δουμε καποια πραγματα καταμματα

    Ιακωβος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κυριε Παλλη, μηπως, λεω μηπως, ειστε αυτος;

    http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/f7108f0e-4aa0-41f5-83fb-5b8d731ea12

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  41. Ο Γιώργος Πάλλης υποψήφιος Δήμαρχος
    Τρίτη 24 Αυγούστου 2010 | Στην επικαιρότητα

    Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

    Προχθές το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κατέληξε στο πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου που θα στηρίξει για το Δήμο Λέσβου. Πρόκειται για το Γιώργο Πάλλη, γιο του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Πάλλη.
    Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι, δήλωσαν στο «Ε» ότι η κίνηση που συγκροτείται, δεν θα αποτελείται μόνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συμμετάσχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, άλλες οργανώσεις της Αριστεράς και ανένταχτοι.
    Μόλις ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να γίνει επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Πάλλη, καθώς και η δημοσιοποίηση του πολιτικού πλαισίου του συνδυασμού. Το οποίο αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες αναφορές τόσο στο κλίμα της πολιτικής περιόδου που διανύουμε, όσο και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λέσβου.
    Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων για την συνεργασία τους στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο υπογραμμίζεται πως μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία απόφαση ή συμφωνία για το πρόσωπο του επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

    Ποιος είναι ο Γιώργος Πάλλης
    Ο Γιώργος Πάλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1979. Πήγε σχολείο στη Μυτιλήνη, όπου και τέλειωσε το Λύκειο. Το 1998 πήγε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, όπου σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στον ελληνικό σύλλογο φοιτητών της Κραϊόβα. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 2004 και από τότε εργάζεται ως φαρμακοποιός, μαζί με τον πατέρα του.
    Από το 2007 είναι μέλος του Συνασπισμού στη Λέσβο. Δραστηριοποιείται στο κίνημα υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, συμμετέχοντας σε αντίστοιχες οργανώσεις. Είναι παντρεμένος με τη Σιμόνα.

    http://www.emprosnet.gr/emprosnet-archive/f7108f0e-4aa0-41f5-83fb-5b8d731ea12c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...αν ήμουν αυτός, θα κινδυνευες να σε χαρακτηρίσει κανένας ζόρικος "ρουφ...". Αλλά αφού δεν είμαι...Δήμαρχος, ούτε καν υποψήφιος, θα μου επιτρέψεις να σε χαρακτηρίσω απλά...χιουμοριστα. :-)

      Διαγραφή
    2. Χιουμοριστας ναι, αλλα δεν ειναι καπως περιεργο να υπαρχει blog βραχοκηπος και στην Μυτιληνη;

      Διαγραφή
    3. ...βρε ΠΟΕ, άσε τις επικεφαλίδες και ρίξε μια ματιά στο περιεχόμενο, να καταλάβεις ποιός είναι τι....βαρέθηκα να δίνω εξηγήσεις για όποιον βραχοκηπο υπάρχει στον κόσμο. Εξ άλλου άλλο είναι το θέμα. μας εδώ. Τι παίζει στο κόμμα; Καλή και αγία η δημοσίευση επιστολών με σκληρή κριτική στην ηγεσία, τιμάει και τον Ριζο και το ΚΚΕ, αλλά όπως βλέπουμε και σε τούτο εδώ το ποστ, η άλλη γνώμη, ο σ. που τα βλέπει διαφορετικά και τολμάει να το εκφράζει δημόσια στήνεται στον τοίχο. Πράκτορας, συριζαιος, οπορτουνιστης, ψεύτης, απατεώνας κ.α κοσμητικά που μόνο σ ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ δεν αρμόζουν. Η γραμμή μίσους, ύβρεων, συκοφαντιών κτλ που λανσάρουν εδώ και χρόνια σ. όπως ο Μεντρεκας, η στοχοποίηση κάθε άλλης έκφρασης μόνο σαν κομμουνιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Να το πω ακόμα πιο απλά: Η ηγεσία του κόμματος μπορεί να ήταν αρκετή εν καιρώ ειρήνης, για τον πόλεμο που βιώνουμε όμως είναι εντελώς ανεπαρκής. Γνώμη μου. Ο κόσμος, ακόμα και σ. Γέννημα θρέμμα του ΚΚΕ του γυρίζουν τις πλάτες τους. Μήπως είναι αυτό επιτυχία; Η μήπως είναι η συρρικνωμενη επιρροή του κόμματος επιτυχία; Γνώμη μου. Πρόταση: Υπάρχουν σίγουρα πιο ικανοί σ. από αυτούς που οδήγησαν το κόμμα εκεί που βρίσκεται. Ας τους δώσουμε μια ευκαιρία.

      Διαγραφή
    4. Σιγα μην κατσω να κανω συζητηση με σενα

      Διαγραφή
  42. Λίγο άσχετο θα μου πείτε, αλλά όπως και να το κάνουμε έχει σχέση:
    Παρατηρώ τον τελευταίο καιρό εκπομπές στην τιβί (κυρίως στα κανάλια της ΕΡΤ αλλά και στη βουλή τιβί) με θέμα τον Στάλιν, τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν, τον καπνό της πίπας του Στάλιν κλπ παρόμοια σταλινικά.
    (για το Μαγιακόφσκι δεν έχω δει ακόμα, αλλά που θα πάει ...)
    Όταν λοιπόν βλέπω στο ψηφιακό μενού της τιβί να κυριαρχεί το tag "Στάλιν", ξέρω πως το σύστημα ανησυχεί και αντεπιτίθεται προπαγανδιστικά. Μια καλή αφορμή για αντεπίθεση ήταν ο Μπογιό και η θέση του στον προσυνεδριακό που αναπαράχθηκε από ένα κάρο "αριστερά" μίντια, από το "βήμα", κλπ συστημικά μόνο στο σαμαρικό αντινιούζ δεν είδα αφιέρωμα.
    Από την άλλη βλέπω την από πάνω ανάρτηση για τη ΧΑ που δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο από τον οποιοδήποτε, έστω χαζό ρε παιδί μου, του στυλ "που διάολο βρίσκουν λεφτά να φτιάχνουν μπουφάν με λογότυπο ΧΑ Θάσου, ή "ΧΑ Κωλοπετεινίτσας".

    Ρε σεις ψυχραιμία! Δεν φοβούνται το ΣΥΡΙΖΑ, τις παραφυάδες του και τους υποψηφίους του. Αυτοί έδωσαν προ πολλού εξετάσεις, πήραν διαπιστευτήρια και τους έχουν στο χέρι.
    Το ΚΚΕ φοβούνται.

    Μην τσιμπάτε ρε, αλλά και μην καίτε τα δυνατά επικοινωνιακά χαρτιά του Κόμματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω στα αφιερώματα και τις εκπομπές για τον κομμουνισμό που ξεκίνησε ο Κούλογλου στο www.tvxs.gr

      Διαγραφή
    2. http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/4/2013&id=14527&pageNo=31&direction=1

      Διαγραφή
    3. Το θέμα είναι πως τα προσλαμβάνει αυτά ο λαός.
      Στην καλή μεταλαμπάδευση και κατανόηση απ' το λαό, ο Μπογιό (και μερικοί άλλοι) είναι εξαιρετικοί στο γραπτό και προφορικό λόγο χωρίς να γίνονται δημαγωγοί και χωρίς να παρεκκλίνουν απ' τη επίσημη θέση του Κόμματος.
      Μην τους καίμε ...

      Διαγραφή
  43. Την κριτική Μπογιόπουλου την είδα εξαιρετικά καλόπιστη,ειλικρινή και χρήσιμη. Προέρχεται από ένα αληθινό κομμουνιστή που αγωνιά κι'ανυπομονεί για τις εξελίξεις.Γιατί το κόμμα να μην παρεμβαίνει παντού, γιατί να μην επηρεάζει πλατιές μάζες λαού, που χτυπιούνται τόσο σκληρά;Γι'αυτες τις ερωτήσεις όμως που μας απασχολούν όλους φαντάζομαι, οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες.Δεν αρκούσε δηλαδή να "διεμβολίσουμε" τις πλατείες ή να υιοθετήσουμε το "κίνημα της πατάτας".Ναι στο Σύνταγμα ήταν συγκεντρωμένες πλατιές μάζες λαού,στην συντριπτική τους πλειοψηφία όμως εντελώς εχθρικές στο κόμμα και την ιδεολογία του, παιδιά του "τέλους της ιστορίας", γαλουχημένα με την πιό αντιδραστική προπαγάνδα, αυτή που επικράτησε μετά το 90.Τα "καλύτερα" στοιχεία των πλατειών τα κατέκτησε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα,δηλαδή ο Τσίπρας που είναι έτοιμος να "μερεμετίσει το σύστημα", και τους άλλους...Καμμένος και Χ.Α.Όσο για την "πατάτα" ο χρόνος απέδειξε και στους πιο ένθερμους οπαδούς της και επικριτές του ΚΚΕ, πόοοσο μεγάλη ήταν.Όμως ή ζημιά έγινε,και το ΚΚΕ "δεν τράβηξε" στις εκλογές.Ένα βήμα πίσω στην εκλογική πορεία δεν είναι μεγάλη ζημιά, ακόμα και μικρή πολιτικοιδεολογική υποχώρηση όμως είναι δρόμος δίχως γυρισμό.Μιλάμε για το ΚΚΕ, το μοναδικό που απέμεινε απ'την καταστροφή σε Αν/κή και Δυτική Ευρώπη.Όσο για την ηγεσία στάθηκε στο ύψος της σε κρίσιμες στιγμές.Ομολογώ βέβαια ότι μορφές που να αποπνέουν επαναστατική ορμή δεν βλέπω στα πρόσωπα της ηγεσίας του. Όμως αυτή είναι υποκειμενική κρίση,κι'απ την άλλη, η εποχή δεν μυρίζει επανάσταση ...
    Alone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Η Λαϊκή Συμμαχία, έρχεται να "ακουμπήσει" ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ την Πρόταση του σ. Νίκου Μπογιόπουλου.

    Απορώ πως κάποιοι βλέπουν κάτι άλλο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...