15 Μαΐ 2011

Οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας (απόσπασμα)

(απόσπασμα από άρθρο του "Ριζοσπάστη" - Κυριακή 15/5/2011 - σελ. 11)



Οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας αναδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης υπέρ του λαού και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο και ενεργειακές πηγές, η βιομηχανική παραγωγή μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες του κλάδου των κατασκευών σε τσιμέντο και άλλα δομικά υλικά, ενώ η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών καλύπτει γενικά τις ανάγκες κατασκευής δημόσιων έργων υποδομής.


Είναι απολύτως ρεαλιστικό να καλυφθούν οι εγχώριες διατροφικές ανάγκες και να σταματήσουν οι εισαγωγές σε προϊόντα που διαθέτει η Ελλάδα και μπορεί να παράγει. Υπάρχει σημαντική μηχανοποίηση της γεωργίας και ήδη συγκεντρωμένη κτηνοτροφία, έχει σημαντική παραγωγή πολλών προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης και να στηρίξει τη βιομηχανία τροφίμων σε πολλούς κλάδους της. Παράγει καλής ποιότητας βαμβάκι και διαθέτει σημαντική βάση παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης - υπόδησης και σχετική τεχνογνωσία. Παράλληλα, σημαντική υποδομή υπάρχει στη βιομηχανία μετάλλου, στη ναυτιλία και το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο κ.ά.
Η λαϊκή εξουσία θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που σπαταλώνται σήμερα στο πλαίσιο της αστικής στρατηγικής για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Την κατάργηση της χρηματικής αφαίμαξης και ληστείας που επιβάλλει η καπιταλιστική ιδιοκτησία και των πολύμορφων πακέτων που αδειάζουν τα κρατικά ταμεία για να στηρίζονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
  • Τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, το οποίο δε χρωστούν οι εργαζόμενοι και το οποίο ξεπέρασε πλέον τα 340 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 41 δισ. ευρώ μόνο το 2010.
  • Την κατάργηση στρατιωτικών δαπανών για σχέδια του ΝΑΤΟ (π.χ. αποστολές στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν).
  • Η παραγωγικότητα της εργασίας θα ανέβει με την αξιοποίηση των τεχνολογιών και με τη συμμετοχή του λαού στον εργατικό έλεγχο. Μακριά από το κυνήγι της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας θα επιτυγχάνεται η μείωση των δαπανών εργασίας και υλών με ταυτόχρονη αύξηση του παραγόμενου αποτελέσματος.
  • Ο εργατικός έλεγχος, η πολιτική μείωσης των κοινωνικών και μισθολογικών ανισοτήτων θα συμβάλλουν και στο δραστικό περιορισμό της διαφθοράς των κρατικών υπαλλήλων, καθώς και των φαινομένων κακοδιαχείρισης.
  • Η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και ένωση θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τη σύναψη αμοιβαία επωφελών διεθνών σχέσεων συνεργασίας. Η λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
  • Η σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, ιδιαίτερα για τη μεταφορά ενέργειας και εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, διαμορφώνει μια σημαντική διαπραγματευτική βάση για τη λαϊκή εξουσία, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
(από άρθρο με τίτλο "Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία - Ρεαλιστική διέξοδος από τη σκοπιά του λαού)

8 σχόλια:

  1. Φιλε, συμφωνω σχετικα με τις υποδομες και το πλουτο που διαθετει η Ελλαδα.

    Ωστοσο:

    "Η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία και ένωση θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τη σύναψη αμοιβαία επωφελών διεθνών σχέσεων συνεργασίας. "

    Συνεργασια με ποιους...; Θα μας επιβαλουν παγκοσμιο εμπραγκο...

    "Η σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας, ιδιαίτερα για τη μεταφορά ενέργειας και εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, διαμορφώνει μια σημαντική διαπραγματευτική βάση για τη λαϊκή εξουσία, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων."

    Ακριβως γι'αυτο το λογο, δε θα μας αφησουν με καμια παναγια να τους επιβαλουμε. Θα βρουν 1000 τροπους...

    Δεν αρκει να διαθετουμε ενα σωστο και ανθρωπινο σχεδιο για το λαο, αλλα και να αντισταθουμε και να επιβιωσουμε... Ενα παρα πολυ δυσκολο ζητημα. Δεν νομιζω ολοι να συναινεσουν σε μια περιοδος πεινας και εξαθλιωσης για να ανακαμψουμε μετα απο μερικα χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς δεν είναι σίγουρο το εμπάργκο. Επειδή επιβλήθη στην Κούβα, δεν σημαίνει πως θα επιβληθεί και στην Ελλάδα. Εξάλλου υπάρχουν και άλλες χώρες στον κόσμο που χαλάνε την σούπα των Αμερικάνων εκτός της Μέσης Ανατολής, στις οποίες δεν έχει επιβληθεί κάποιο εμπάργκο.

    Από την άλλη πως θα αποκλείσεις μια χώρα μέχρι πρότινος μέλος της ευρωπαικής ένωσης, γενικά αγαπητή στους ευρωπαίκούς λαούς, και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ όσον αναφορά την γεωγραφική της θέση ?

    Εαν επιβληθεί εμπάργκο στην Ελλάδα, θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη !

    Και εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός. Να μην μείνει η κοινωνική αναβάθμιση μόνον στην Ελλάδα, αλλά να εξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η προσπάθεια τους για αναστραφή του κλίματος δεν θα γίνει με επιβολή εξωτερικών περιοριστικών μέτρων διότι τότε χάσανε το παιχνίδι με την Ελλάδα. Η προσπάθειά τους θα γίνει εκ των έσω, με την βοήθεια όλων των αντεπαναστατικών στοιχείων της χώρας (φιλελευθερους, σοσιαλδημοκρατες, φασίστες, αστούς και μικροαστούς) και για αυτό πρέπει να θωρακιστεί ο λαός πνευματικά και ιδεολογικά, πριν γίνει η οποιαδήποτε κίνηση ...

    Απο την άλλη η πείνα και η εξαθλίωση ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει καν αυτό το ψευτοδίλημμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @sartiv έχεις απόλυτο δίκιο πάνω σ' αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε την αξίωση όλος ο κόσμος να συναινέσει σε μια ενδεχόμενη διεθνή "απομόνωση".
    Ωστόσο, όταν μια μεγάλη, ικανή πλειοψηφία του λαού υπό τη μορφή ενός μετώπου αρχίζει και παίρνει τα ηνία αγωνιστικά, αυτό αναγκαστικά θα επηρεάσει και κινήματα στις γειτονικές χώρες εξ αντανακλάσεως (βλ. εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες). Μπορεί βεβαίως να οδηγηθούμε στην ήττα, ωστόσο κάθε ανέβασμα της ταξικής πάλης δημιουργεί μια δυναμική, μια κεκτημένη ταχύτητα του μαζικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο. Π.χ Αργεντινή. Ανεξάρτητα απ' το αποτέλεσμα του ξεσηκωμού, οι εξελίξεις επηρεάζουν ακόμα και σήμερα άλλες κοινωνίες, και τη δική μας.
    Συμφωνώ ότι ο διεθνής ιμπεριαλισμός δεν θα μας αφήσει σε χλωρό κλαρί. Αυτό δεν αναιρεί την ιστορικά αναπόφευκτη όξυνση της πάλης των τάξεων. Το πώς θα κινηθεί μια Ελλάδα με σοσιαλισμό (όχι του ΠΑΣΟΚ! κανονικό σοσιαλισμό) θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, από τις συμμαχίες που θα επιλέξει να κάνει κλπ. Είναι σύνθετο ζήτημα οπωσδήποτε και καλά κάνεις που το θίγεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας σκεφτούμε και το εξής:

    Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα του χουντίτη (χαντάϊτ ή χαντίτη καλύτερα), η πρώτη παραγωγός χώρα στον περλίτη και η δεύτερη στην παραγωγή μπεντονίτη (και όχι μπετονίτη που λένε τα λεξικά) !

    Φυσικά να μην ξεχνάμε την ελαφρόπετρα, τον βωξίτη κλπ. κλπ.

    Πράγμα που σημαίνει ότι η πρόταση του ΚΚΕ, έχει βάση και μάλιστα πολύ σοβαρή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης είναι σταυροδρόμι η χώρα μας, χρήσιμο για αυτούς, το οποίο δεν μπορούν τόσο εύκολα να το "αποκλείσουν" διότι ως ενα βαθμό αποκλείουν και τους εαυτούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιπλέον διανύουμε επαναστατικούς καιρούς, αν μια χώρα κάνει την αρχή, το ripple effect θα είναι σίγουρα μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι παραγωγικες δυνατοτητες, της χωρας μας...Καθως και οι συνεργασιες με χωρες εκτος ΕΕ..[Μεσογειακη οικονομικη κοινοτητα]Ειναι θα ελεγα, πιο ελπιδοφορες, και οπωσδηποτε, πιο καθαρες, απο τις δουλικες σχεσεις, με τους κατα καιρους επιδοξους..
    ...εξαφανιστες μας...
    Αλλα δεν βλεπω οτι το προβλημα μας λυνεται ετσι...
    Βλεπω δυστυχως, οτι ωρισμενα απο αυτα τα αρνητικα που μας προσαπτουν, οι "φιλοι" μας, ειναι αληθειες...Δεν ειναι του παροντος να τα αναφερω τωρα...Αν διοθωθουν αυτα...Και κυριως, αν απαλλαγουμε σαν λαος, απο την συνειδησιακη μας εξαρτηση, απο την Δυση....
    Κατι θα κουνηθει, ισως στον οριζοντα...
    Ισως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.