31 Μαΐ 2011

Σχετικά με την παρερμηνεία δήλωσης της Αλέκας


Σε συνέντευξη που έδωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ στον Αντέννα και στον Γ. Παπαδάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ερώτηση: Σας άκουσα να λέτε ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει. Ή κάνω λάθος; Μου έκανε εντύπωση η άποψή σας. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
«Καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ' ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».
Η δήλωση αυτή δημιούργησε κάποιον σχετικό θόρυβο και ορισμένοι απομόνωσαν το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη δήλωση “ η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική” κάνοντας τον βεβιασμένο συνειρμό ότι το ΚΚΕ είναι τελικά υπερ του ευρώ, άρα κατά της αποδέσμευσης από την ΕΕ, άρα μέρος του συστήματος, άρα, άρα...
Η συνήθης επαγωγική σκέψη, όταν θέλεις να χτυπήσεις κάποιον. Έκπληξη προκαλεί η αναφορά στο θέμα της ιστοσελίδας Iskra, που είναι ας πούμε το “όργανο” του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, η οποία παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη, αλλά κάνει τον εξής σχολιασμό:
Απ’ όσο γνωρίζουμε, επίσης, καμία δύναμη της Αριστεράς, από όσες αμφισβητούν το ευρώ και την Ε.Ε.,δεν επιλέγει η νεοφιλελεύθερη και καπιταλιστική Ελλάδα να είναι μέσα ή έξω από το ευρώ! Το δίλημμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι να διαλέξει πότε θα είναι καλύτερα για το λαό, ένας ελληνικός καπιταλισμός μέσα ή έξω από το ευρώ και την Ε.Ε. Γιατί ο καπιταλισμός είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, βλάπτει σοβαρα τον τόπο και τον λαό και δεν είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε πότε, μέσα ή έξω, βλάπτει περισσότερο! 
Το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, επίσης, δεν αναφέρεται στην έξοδο από το ευρώ για να συνεχιστεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός στη χώρα μας. Αντίθετα, το «αριστερό ρεύμα» συνδέει την έξοδο από το ευρώ με μια προοδευτική λύση στη χώρα που θα έχει ορίζοντα το σοσιαλισμό, ως αναγκαία εξέλιξη για να προχωρήσουν οι προοδευτικοί και σοσιαλιστικοί μετασχηματισμοί.
Από κει και πέρα, όμως, μέχρι να φτάσει κανείς στο σημείο, όπως φτάνει η Αλέκα Παπαρήγα, να χαρακτηρίζει καταστροφική την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.
Άραγε πόση είναι η, αθέλητη φυσικά, απόσταση αυτών των δηλώσεων από αυτές του Θ. Πάγκαλου για «επιστροφή στον χειμώνα του ‘41»;
Και το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι: 
Σύμφωνοι, η δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική.
Η παραμονή, όμως, στο ευρώ, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι καταστροφική; Ή είναι λιγότερο καταστροφική κατά το ΚΚΕ;
Γιατί η Αριστερά να μπαίνει σε ένα τέτοιο δίλημμα; Και ποιους ωφελεί όταν μπαίνει;” (http://goo.gl/IKVeZ)
Το ΚΚΕ από τη δεκαετία του 80 προειδοποιούσε για την εξέλιξη που θα είχε η ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, απ' την αρχή αντιτάχθηκε στην καθιέρωση του ευρώ ως κοινό νόμισμα, όταν ο Συνασπισμός ψήφιζε τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 92, συμπεριλαμβανομένου και του Αριστερού Ρεύματος. Αν το Αριστερό Ρεύμα είχε μειοψηφίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες, υποθέτω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μας το πουν μια και δεν ισχύει στον Συνασπισμό η αρχή της υποταγής της μειοψηφίας στην πλειοψηφία. Αλλά κι έτσι να είναι, δεν είδαμε τα προηγούμενα χρόνια στελέχη του αριστερού ρεύματος να αμφισβητούν ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της ως μηχανισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Επαναλαμβάνουμε, στον ΣΥΝ καταστατικά δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων, δεν ισχύει δηλαδή η αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.
Η Αλέκα, με τη δήλωσή της αυτή, με βάση τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ και το ευρώ, τι εννοούσε; ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα γίνει για να ωφεληθεί ο λαός, αλλά για να υποτιμηθεί μ' αυτόν τον τρόπο η νομισματική μονάδα που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα (ανεξάρτητα αν είναι δραχμή ή ευρώ) κάτι που θα καταρρακώσει εντελώς την αγοραστική δύναμη του Έλληνα εργαζόμενου, που ήδη τον έχει τσακίσει το μνημόνιο. Η έξοδος από την ΕΕ ως αίτημα, πάει μαζί με την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία – οικονομία μέσα σε μια κατάσταση γενικής κινηματικής ανόδου, μέσα σε συνθήκες διαμόρφωσης λαϊκού μετώπου με αντιμονοπωλιακά αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά (όπως έχει καθοριστεί από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ). Η έξοδος απ' το ευρώ τότε θα γίνει με άλλους όρους κι όχι με όρους υποτίμησης και διαχείρισης του χρέους, όπως γίνεται σήμερα. Επομένως, άλλο καπέλο η μια πρόταση (υπερ του κεφαλαίου) κι άλλο αυτή του ΚΚΕ (υπέρ του λαού). Προφανώς λοιπόν, η έξοδος σήμερα θα καταδικάσει χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους σε απερίγραπτη εξαθλίωση.
Αλλά γιατί το Αριστερό Ρεύμα, που κάνει πολύ λόγο για “ενότητα της αριστεράς” και γενικώς κάνει μια συγκρατημένη επίθεση “φιλίας” προς το ΚΚΕ να γράφει με τέτοια υπονοούμενα;
Θα θυμίσουμε ότι το Αριστερό Ρεύμα, βασίζεται σ' εκείνη την ομάδα πρώην μελών της κεντρικής επιτροπής και του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ που αποχώρησε από το ΚΚΕ το 91 και συγκροτήθηκε σε οργανωμένη “τάση” μέσα στον ΣΥΝ (κάτι που επιτρέπεται στο καταστατικό του ΣΥΝ – είχε μάλιστα, πριν τη διάσπαση, είχε το κατ' ευφημισμόν όνομα “τάση ΚΚΕ”), η τάση που, όσο ήταν μέσα στο ΚΚΕ προσπαθούσε επίμονα να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΚΕ, η τάση που υποστήριξε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ τον Μανώλη Δραγασάκη, γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ έπειτα. Το αριστερό ρεύμα λοιπόν, προσπαθεί να διαβάλλει τις θέσεις του ΚΚΕ, με τρόπο ακριβώς τον ίδιο για τον οποίο προσπαθεί να ταυτίσει τις απόψεις της γενικής γραμματέως μ' αυτές του Πάγκαλου: δημιουργεί εντυπώσεις περι “συστημικού” κόμματος, συντηρητικού, που απομονώνεται, που κλείνεται στον εαυτό του.
Και δεν θα σας πούμε εδώ “είναι οπορτουνιστές” μια και δεν πολυαρέσει αυτή η λέξη, παραείναι “ξύλινη” για πολύ κόσμο. Θα πούμε ότι το Αριστερό Ρεύμα δεν έχει καθαρή γραμμή, με μια σχετική σταθερότητα μές στο χρόνο. Τώρα που βλέπει ότι ο ριζοσπαστικός λόγος του ΚΚΕ “πιάνει” άρχισαν να υιοθετούν κι αυτοί ανάλογο λεξιλόγιο. Γνωστοί μου που ψηφίζουν Συν, λεν για το αριστερό ρεύμα “ότι παρέμειναν ΚΚΕ στην ουσία, αλλά μετάνιωσαν που έφυγαν”. Η πολιτική αλήθεια μέσα από τέτοιες διφορούμενες ερμηνείες λόγων του ΚΚΕ, είναι ότι, δεν μετανιώνουν που έφυγαν απ' το ΚΚΕ, αλλά μετανιώνουν που δεν κατάφεραν να πάρουν την πλειοψηφία τότε με την εκλογή γενικού γραμματέα το '91 και να το αλλοιώσουν ιδεολογικά-πολιτικά προς σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Κι ας λεν σήμερα για “σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς”. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν την “ενότητα της αριστεράς” όπως κόπτονται σήμερα, τουλάχιστον τη θέλουν χωρίς το ΚΚΕ όπως είναι σήμερα, ή με το ΚΚΕ όπως θα το ήθελαν αυτοί, αλλοιωμένο ιδεολογικοπολιτικά.
Ασφαλώς μπορεί ο καθένας να κάνει την κριτική που θέλει, να έχει τη δική του άποψη για την τακτική της “αριστεράς” (όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας), το ΚΚΕ όμως δεν κάνει κούφιες εκκλήσεις για “ενότητα της αριστεράς”. Το ΚΚΕ αυτή την “ενότητα” την πλήρωσε με τη φυγή των συγκεκριμένων του Αριστερού Ρεύματος από το κόμμα. Και δεν μπορούν να κάνουν εκκλήσεις περί ενότητας αυτοί που ουσιαστικά διέσπασαν το ιστορικότερο κόμμα της αριστεράς, επειδή είχαν “πολιτικές διαφωνίες”. 
Για όσους φίλους απογοητεύονται απ' αυτή την κατάσταση, την έλλειψη “ενότητας” κλπ, απαντάμε με ιστορικό παράδειγμα: και στην οκτωβριανή επανάσταση, υπήρχαν μπολσεβίκοι και μενσεβίκοι, και άγρια κόντρα αναμεταξύ τους. Οι διαφωνίες μέσα στην αριστερά, δεν προσπερνιούνται έτσι εύκολα γιατί κρύβουν διαφορετικές πολιτικές έως και ταξικές διαφορές που δεν μπορείς να τις κρύψεις απλά κάτω απ' το χαλί. Δεν είναι κακό να υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Ο καθένας λέει τις θέσεις του και κρίνεται, και κερδίζει ο σωστότερος με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και ο πειστικότερος.

10 σχόλια:

  1. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερίδες του κεφαλαίου που έχουν εδώ και χρόνια τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την επιστροφή στη δραχμή. Αν γίνει η λεγόμενη καταστροφή κεφαλαίων και σταδιακά μπούμε στη δραχμή, το Ευρώ θα είναι αναλογικά πιο ακριβό ανάλογα με την υποτίμηση της δρχ.
    Δηλαδή αν υποτιμηθεί 14 φορές που είναι και το πιο πιθανό τα 600 δις θα πολαπλασιαστουν την αξία τους 14 φορές πάνω... Αν κατά το ΝΑΡ, τη Σπίθα, κάποιους από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την επιστροφή στη δρχ ακόμα και τώρα φιλολαϊκή πολιτική επειδή θα αυξηθούν οι εξαγωγές τότε τι να πούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδη η Αλεκα Παπαρηγα δεν ειναι χθεσινη
    και οι προβοκατιες συνηθισμενες, θα επρεπε και οι απαντησεις να ειναι ακριβεις, σταρατες λακονικες και να μην αφηνουν περιθορια παρερμηνιας.

    ΥΣ
    Το Ζουγκλα ραδιο εχει πολυ κεντρικο και συγκεκριμενο ρολο στο παιγνιδι αγανακτισμενοι, Σπιθες προσωπικοτητες, της ολιγαρχιας.

    Γνωμη μου που αρχισε να διαμορφωνεται απο την παρακολουθηση απο την πρωτη μερα των αγανακτισμενων στο Συνταγμα.

    Τελικα θα ειναι οι αγανακτισμενες Σπιθες που θα αναλαβουν να βγαλουν παρανομο το ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικα θα ειναι οι αγανακτισμενες Σπιθες που θα αναλαβουν να βγαλουν παρανομο το ΚΚΕ;

    Για αυτό είπα στον Δελάρζ καλά να γελάμε, αλλά καλά και να προσέχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " Αν κατά το ΝΑΡ, θεωρούν την επιστροφή στη δρχ ακόμα και τώρα φιλολαϊκή πολιτική επειδή θα αυξηθούν οι εξαγωγές τότε τι να πούμε....¨¨
    ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ??????ΘΕΛΩ ΚΙΕΓΩ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - Το μπουζούκι είναι όργανο ...
    - Η εφημερίδα "ISKRA" είναι όργανο ...
    Άρα η "ISKRA" είναι ... μπουζούκι !!!

    Ε, ρε, ... προοδευτική σκέψη !!!

    Ή καλύτερα να πούμε ότι επειδή αυτοί είναι ευρωλάγνοι με τη ... βούλα, ψάχνουν εναγωνίως να βρουν κι άλλους !!!

    Αν και εδώ που τα λέμε, το λιγότερο είναι, να μην καταλαβαίνουν (ούτε λέξη) από τις θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ μέσω της Αλέκας Παπαρήγα, οι ... αριστερούληδες του ΣΥΡΙΖΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλέξανδρε,

    τα προηγούμενα "πέτρινα" χρόνια και προς τιμήν του το ΚΚΕ(και κάποιοι άλλοι "αριστεριστές" που κλασσικά ξεχνάς να τους αναφέρεις) είχε σε κεντρικότατες θέσεις του την έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ. Η θέση αυτή συνδέεται με μια ανάλυση για τον ιμπεριαλιστικό και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα απο την ίδια τη ζωή.

    Άραγε τώρα που έχει απονομιμοποιηθεί σε πλατιά στρώματα εργαζομένων η Ε.Ε. και το ευρώ γιατι πέφτουν οι τόνοι; Ήταν τυχαία λάθος έκφραση της Αλέκας ή το λέει το ΚΚΕ γενικά αλλά ειδικά...δεν ισχύει;

    Σε τελική ανάλυση αν έρθει ποτέ αυτή η περίφημη "λαϊκή εξουσία", πως την φαντάζεσαι αν όχι μέσα από επαναστατικές διαδικασίες που θα αποδεσμεύσουν την Ελλάδα απο την Ε.Ε.; Επομένως τώρα παλεύουμε γενικόλογα για επανάσταση και στη συνέχεια βλέπουμε τι θα γίνει ή ζυμώνουμε απο τα σήμερα την εικόνα μιας Ελλάδας εκτός ιμπεριαλιστικών σχηματισμών;

    Τέλος για την "ενότητα" της αριστεράς, που τόσο "στοίχισε" στο ΚΚΕ, μην τα ρίχνεις στο ΣΥΝ. Αυτοί, τι δουλειά τους έκαναν, δεν "παρέσυραν" κανέναν. Η περίφημη "ενότητα" είχε σαν επιστέγασμα την διασώση του πολιτικού συστήματος που παρέπαιε με τις γνωστές αδιέξοδες καταστάσεις της εποχής. Τότε ο "μεγάλος" πολιτικός στόχος ήταν η "κάθαρση" και όχημα η οικουμενική κυβέρνηση. Εν γνώσει του ΚΚΕ γίνηκαν όλα αυτά.

    Σήμερα όμως η ενότητα της αριστεράς είναι ένα στοιχημα που αν κερδιθεί θα μπορέσει να συσπειρώσει-εμπνεύσει μεγάλα κομμάτια κόσμου. Γιατι αυτή η ενότητα μπορεί να έχει βάση πραγματικά αντικαπιταλιστική-ανατρεπτική (αλλιώς θα είναι καρικατούρα) και να υπηρετηθεί απο αρκετές αριστερές δυνάμεις οι οποίες μπορούν και να "μαλώνουν" μεταξύ τους κατα τη διάρκεια του αγώνα για να ηγεμονεύσει η επικρατέστερη αντίληψη-πρόγραμμα. Αυτό πάνω απ'όλα για να είμαστε με την παράδοση του Λένιν που είχε μεγάλη ευελιξία στις συμμαχίες του με τους μενσεβίκους και άλλες ομάδες, δεν τις απαξίωνε αντίθετα τις χρησιμοποιούσε στο έπακρο όταν αυτές είχαν να δώσουν κάτι, και φυσικά ποτε δε συμμάχησε με τον τσάρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή η φασαρία συνεχίζεται ας ποστάρω από το σημερινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, και νομίζω εδώ ξεκαθαρίζεται η "παρεξήγηση"...

    «Δεν θέλει επιστροφή τώρα στη δραχμή η Αλ. Παπαρήγα, η οποία χθες έκανε ακόμη ένα πολιτικό "μπρος - πίσω" και δήλωσε πως "η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική"», γράφει η χτεσινή «Αυγή». Στην ίδια ρότα και το ηλεκτρονικό «Βήμα», η «Καθημερινή», ο «ΣΚΑΪ». Σύμπλευση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του δημοσιογραφικού τους εντύπου με τα συγκροτήματα των καπιταλιστών στη συνειδητή διαστρέβλωση της πολιτικής του ΚΚΕ, προκειμένου να στήσουν αντιΚΚΕ προπαγάνδα, να σηκώσουν αντιΚΚΕ τόνους, παραπλανώντας συνειδητά λαϊκές δυνάμεις. Και μάλιστα με ένα βολικό αλλά όχι τίμιο για δημοσιογράφους τρόπο, να απομονώνεις μια φράση από την ολοκληρωμένη απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να στήσεις είδηση ότι το ΚΚΕ δε θέλει έξοδο από την ΕΕ, αθλιότητα δηλαδή, γιατί εδώ δεν πρόκειται για μη κατανόηση της συγκεκριμένης απάντησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα ο «αριστερός» Π. Λαφαζάνης το πήγε παραπέρα. Χρέωσε στο ΚΚΕ ότι δήθεν αναπαράγει τον εκβιασμό, «δραχμή ή ευρώ» της πλουτοκρατίας προς το λαό. Και το λέει αυτό, τη στιγμή που, στην ίδια συνέντευξη, και αναφερόμενη στην τοποθέτηση της Μ. Δαμανάκη, ότι στην ΕΕ συζητιέται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Νομίζω ότι το έκανε για να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και να του πει "σκύψε ακόμα το κεφάλι"»...
    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι, η Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξή της στον «Αντέννα», ρωτήθηκε να απαντήσει για την εκτίμηση του ΚΚΕ «ότι περίπτωση να επιστρέψουμε στη δραχμή δεν υπάρχει». Τι απάντησε λοιπόν; «Καταρχήν, εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ». Αυτό αποσιωπήθηκε εντελώς. Και συνέχισε, «η λύση έξω από το ευρώ και τη δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική. Αλλά, εθελοντικά να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και αυτή τη στιγμή να τη διώξουν από την ευρωζώνη, δεν το βλέπουμε. Αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ». Επομένως, η φράση «η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική», είναι σαφέστατη ως εκτίμηση, ότι εθελοντικά η καπιταλιστική Ελλάδα δε θα φύγει από την ευρωζώνη, δε θα επιστρέψει στη δραχμή, αυτό είναι καταστροφικό, είναι καταστροφικό για το κεφάλαιο στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνθήκες οξύτατης κρίσης, τόσο στην καπιταλιστική Ελλάδα, όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Είναι εκτίμηση που έχει σχέση με τον καπιταλισμό σε Ελλάδα και ΕΕ σε συνθήκες κρίσης και των επιδιώξεων να αντιμετωπιστεί σε όφελος του κεφαλαίου. Που απαιτεί και καταστροφή κεφαλαίου. Γι' αυτό, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα στην απάντησή της, «αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η ΕΕ να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ' ό,τι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον». Αλλωστε, για το ίδιο ζήτημα, το περασμένο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πει: «Αν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει απρογραμμάτιστη χρεοκοπία και άναρχη πτώχευση της Ελλάδας, τότε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι άσχημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, για την αστική τάξη της χώρας μας, θα υπάρξει μια προγραμματισμένη υποτίμηση του κεφαλαίου». Τι σημαίνει «άναρχη πτώχευση»; Σημαίνει έξω από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή. Και εκτιμά ότι δε θα γίνει. Αλλωστε, και μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο σχετικά με το «δραχμή ή ευρώ», για εκβιαστικό δίλημμα στο λαό προκειμένου να υποκύψει στα φριχτά μέτρα.
    ***

    Η θέση του ΚΚΕ και για την οικονομική κρίση και για την ΕΕ και το ευρώ είναι ξεκάθαρη. Φιλολαϊκή διέξοδος στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπως προπαγανδίζουν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάποια αστικά επιτελεία που ψάχνουν πολιτική τάχα ανάπτυξης που θα ανακουφίσει το λαό, δεν υπάρχει. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, σε ενιαίο αγώνα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ. Ολα τα υπόλοιπα είναι άλλοθι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλει πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ, άρα αντιλαϊκή και της αδυναμίας του να διαχωριστεί από την αστική πολιτική. Και σκόπιμη αντιΚΚΕ προπαγάνδα σε σύμπλευση με τους αστούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @pavlosk
    Εξ αρχής, μ' αρέσει το ύφος της διαφωνίας σου, δεν το λέω καθόλου ειρωνικά :) περισσότερο με "ιντριγκάρει" αυτό το είδος της διαπάλης.
    Για τις θέσεις άλλων αριστερών κομμουνιστικών οργανώσεων, νομίζω αγαπητέ ότι δεν μου πέφτει λόγος. Κουκουές είμαι, για το κουκουέ μιλάω :) κουκιά έφαγα κουκιά μολογάω. Και ξαναλέω ότι δεν εκπροσωπώ επίσημα το ΚΚΕ, την άποψή μου λέω. Αν υπάρξει αριστερή οργάνωση που τα λέει καλά και υπάρξει η ανάλογη συγκυρία, θα μπορούσα να αναφερθώ.
    Αυτή η λαϊκή εξουσία, εγώ τη "φαντάζομαι" (δεν είναι σωστός ο όρος βέβαια) όπως το ορίζει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ "το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και το πρόβλημα της εξουσίας" (σελ. 38 - υπάρχει και το αντίστοιχο λινκ στη σελίδα του ΚΚΕ αλλά βλέπω δεν λειτουργεί)
    Δεν το παίρνω σαν ευαγγέλιο βεβαίως αλλά νομίζω περιγράφει τρεις περιπτώσεις σε περίοδο επαναστατικής ανόδου, πώς ακριβώς θα γίνει η λαϊκή εξουσία. Ασφαλώς, η σοσιαλιστική επανάσταση που θα είναι η κορύφωση της επαναστατικής ανόδου της κοινωνίας θα είναι το σημείο μηδέν. Εκεί δεν νομίζω ότι αρκεί η φαντασία μου, αλλά μάλλον θα είναι μια στιγμή όπου η πραγματικότητα σε προσγειώνει απότομα :)
    Για την ενότητα της αριστεράς, μεγάλο και χιλιοκουβεντιασμένο θέμα, έχουμε ευθύνη εκατέρωθεν για το πώς το εννοούμε. Στο ΚΚΕ προφανώς καήκαμε και φυσάμε και το γιαούρτι, αλλά η κατεύθυνση που έχουμε για το μέτωπο είναι μια πολιτική συμμαχιών. Μπορείς να πεις ότι οι προϋποθέσεις που βάζουμε είναι ασφυκτικές (λόγω πείρας πάντα) αλλά νομίζω ότι σε κρίσιμες στιγμές θα δείξουμε όλοι μας την ενωτική ευθύνη μας. Μέχρι τότε, η διαπάλη στην πολιτική και στις ιδέες, δεν νομίζω ότι είναι τροχοπέδη για το μαζικό κίνημα συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η δήλωση της Αλέκας θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν μια λάθος έκφραση,όπως συχνά συμβαίνει στον προφορικό λόγο.Μια διευκρινιστική δήλωση στο ριζοσπάστη θα αρκούσε.
    Ή θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα,ηπου καταλήγει ο Δελαρτζ και όλος ο κόσμος.Τότε θα χρειαζόταν προφανώς μεγαλύτερη ανάλυση και εξηγηση απο τον Ριζοσπάστη.Γιατι η δήλωση της Αλέκας λέει ότ η έξοδος απο το Ευρώ στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική.Τελεία.
    Και έρχεται την επόμενη μέρα ο Ρίζος με ένα άρθρο που πραγματικά με γέμισε θλίψη.Πραγματικά κάνει το μαύρο άσπρο, και πάλι συμπέρασμα δεν βγάζεις.
    Εν πάσει περιπτώση,για να βγει και κάτι απο αυτην την ιστορία, ρε παιδια "η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική" για το λαό ή για το κεφάλαιο;Ή και για τους δυό;
    Και δυστυχώς το ερώτημα του Συριζοπατέρα έχει βάση στην προκυμένη περίπτωση.Θα το παραφράσω ώστε να με καλύπτει:
    Γιατί το ΚΚΕ να μπαίνει σε ένα τέτοιο δίλημμα;

    Ειλικρινά καλοπροαίρετα.

    Πρωινός ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.