11 Ιουν 2011

Εκλογές Αύριο Στην Τουρκία

Αύριο στην Τουρκία διεξάγονται γενικές εκλογές. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει γενικότερα αποκτήσει ένα επιθετικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Υιοθετώντας το δόγμα του νέο-οθωμανισμού, προσπαθεί να εισέλθει σε αγορές των γύρω χωρών, δραστηριοποιούμενη οικονομικά σε μια περιοχή από τις χώρες της κεντρικής Ασίας, το Ιράν ,μέχρι τη Βόρια Αφρική και τα Βαλκάνια (πρόσφατα το Τουρκικό κεφάλαιο χρηματοδότησε μεγάλα έργα στο Κόσοβο). Στην περιοχή επίσης εντείνονται οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όσο αναφορά τους δρόμους της ενέργειας και του εμπορίου (πχ ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη διάνοιξη μεγάλης διώρυγας κοντά στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα στενά). Αναδιαμορφώνονται συμμαχίες και όλα αυτά μέσα στη δίνη της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Τέλος, πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο, σε αυτό ακριβώς το φόντο, θυμίζουμε την περσινή επίσκεψη Ερντογάν και τα οικονομικά ανοίγματα του Παπανδρέου (επενδύσεις τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα), όπως και το νέο σκηνικό στο Αιγαίο στις νέες οικονομικές ισορροπίες (ενώ η Ελλάδα διέρχεται μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 4% φέτος, το Τουρκικό ΑΕΠ, αυξάνεται κατά 5%).

Επίσης ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της Τουρκίας, στο πως εξελίχθηκε μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2001. Εκεί αναδείχτηκε ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια της εκεί αστικής τάξης να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, ώστε να χειραγωγήσει καλύτερα τις πλατιές λαϊκές μάζες που πιεζόταν από τα αποτελέσματα της κρίσης, και που παρότι την άνοδο στο ΑΕΠ φέτος, δεν βλέπουν βελτίωση αλλά αντίθετα χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Όλα αυτά ενώ μόλις χθες ο Παπανδρέου, αναφέρθηκε σε αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία στην ΕΑΒ, λέει ότι στο δημοψήφισμα που ακούστηκε περιλαμβάνεται ακριβώς αυτό, η αναδιάρθρωση δηλαδή του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει ή όχι συσχέτιση και με τα πρόσφατα γεγονότα με τους «αγανακτισμένους»; Πολύ πιθανόν αυτό να επιδιωκόταν από τους άτυπους οργανωτές και τα αστικά Media αλλά και στελέχη των αστικών κομμάτων που συμμετείχαν.


Όλα αυτά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με αυτή την προοπτική προφανώς και ενδιαφερόμαστε για το τι κάνουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις στη γειτονιά μας. Έτσι εδώ μετέφρασα από το solidnet.org, το κείμενο του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΤ, σχετικά με τις εκλογές στη γείτονα, τις εκτιμήσεις τους αλλά και τους στόχους τους ενόψει της αυριανής εκλογικής μάχης.

Οι εκλογές στις 12 Ιούνη και η προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΤ
9/6/2011 Κωνσταντινούπολη
Αγαπητοί σύντροφοι
Όπως πιθανώς γνωρίζετε, την Κυριακή 12 Ιουνίου, θα διεξαχθούν στην Τουρκία γενικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον του Κόμματος μας να μοιραστούμε τις απόψεις μας σχετικά με την πιθανό μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στην χώρα, όπως και να δώσουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τους στόχους του ΚΚΤ στις εκλογές.

Υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι κυβέρνηση για Τρίτη θητεία. Το κύριο ερώτημα είναι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το AKP έκανε επιθετική προεκλογική εκστρατεία, ακόμα και χρησιμοποιώντας λάσπη μέσω κρυφά μαγνητοσκοπημένων βιντεοκασετών υποψηφίων άλλων κομμάτων, χειραγωγώντας τον αριθμό των εκλεκτόρων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τη δική του προεκλογική εκστρατεία και διατάζοντας την αστυνομία να επιτεθεί βιαίως στις προοδευτικές δυνάμεις που κατέληξε στο θάνατο ενός δασκάλου στη Hopa, μια μικρή πόλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η επιθετική προπαγάνδα του AKP, βοηθά το κυβερνών κόμμα να μεταφέρει στις μάζες το μήνυμα ότι είναι κατάλληλο να προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κάτι που το AKP, επιδιώκει τα τελευταία 9 χρόνια.

Η μετεκλογική ατζέντα του AKP είναι να κάνει τα τελευταία βήματα στην αλλαγή του καθεστώτος στην Τουρκία (προφανώς εννοεί την απαραίτητη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος- σ. Gbh). Το τελευταίο βήμα έχει ήδη διακηρυχτεί από το κυβερνών κόμμα, αλλαγή του συντάγματος και ερχομός ενός άλλου με περισσότερο αποκεντρωμένη κυβερνητική δομή, ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, «σπάσιμο» του κοσμικού χαρακτήρα στην εκπαίδευση και άλλες σφαίρες της δημόσιας ζωής, και ένα τύπο προεδρικού συστήματος που συνοδεύεται από δύο κοινοβούλια, όπως στις ΗΠΑ.

Παρότι το AKP έχει σχεδόν πετύχει πολλούς από τους στόχους του, στο να φτιάξει ένα νεό καθεστώς στην Τουρκία, οι εκλογές θα ανανεώσουν την φθαρμένη του πολιτική νομιμοποίηση και θα του δώσουν νέα ευκαιρία να σπρώξουν περαιτέρω τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Τα κύρια αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) (Πρόκειται για τους Κεμαλικούς σ. Gbh) και το Κόμμα του εθνικιστικού κινήματος (MHP) έχουν υιοθετήσει την λογική του νέου καθεστώτος και προσπαθούν να διευρύνουν το ρόλο τους εντός αυτών των δομών. Στα βασικά πολιτικά θέματα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των κομμάτων και το AKP. Και οι δύο υιοθετούν πολιτικές υπέρ του ιμπεριαλισμού και της οικονομίας της αγοράς, τη λογική του Νέο-Οθωμανισμού και την επιδίωξη περισσότερης αποκέντρωσης και τοπικότητας στην κυβερνητική δομή.

Οι άλλες δυνάμεις που θα έχουν αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο είναι το Κουρδικό πολιτικό κίνημα, δηλαδή το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDR). Όπως και σε προηγούμενες εκλογές, με στόχο να υπερβούν το πλαφόν του 10%, το BDR κατεβαίνει με ανεξάρτητους υποψηφίους με ένα εκλογικό συνδυασμό που λέγεται Μπλοκ της εργασίας, δημοκρατίας και ελευθερίας. Η βασική πολιτική γραμμή του Μπλοκ είναι να υποστηρίξει την «Δημοκρατική αυτονομία», μια έννοια που θα συζητηθεί περισσότερο στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Για το σκοπό αυτό το BDR, κατεβάζει ένα περίπλοκο αμαγαλμα υποψηφίων περιλαμβάνοντας πολύ γνωστές φιγούρες του κουρδικού πολιτικού κινήματος, μερικοί από αυτούς έχουν δικαστεί σε ένα τελείως άρρωστο τρόπο από την κυβέρνηση στην αυτοαποκαλούμενη υπόθεση KCK (δεν γνωρίζω περί τούτου όποιος γνωρίζει ας ενημερώσει Σ.Gbh), πολλούς επιχειρηματίες, πρόσωπα γνωστά λόγω της ισλαμικής τους ταυτότητας, και επίσης αριστερούς υποψηφίους όπως ο πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP), Levent Tüzel ή ο κ. Ertuğrul Kürkçü. (Το EMEP,έχει χοτζικό παρελθόν, συμμετέχει ως παρατηρητής στις διεθνείς κομμουνιστικές συναντήσεις, διατηρεί σχέσεις με το ΚΚΕ αλλά και με το ΝΑΡ, από Ελλάδα σ. Gbh).

To KKT, εισέρχεται στις εκλογές με το δικό του όνομα και τους δικούς του υποψηφίους με στόχο να αντιπροσωπεύσει το σοσιαλισμό στις εκλογές. Παρότι το κόμμα μας δεν έχει τύχη να υπερβεί το πλαφόν του 10% και να έχει αντιπροσώπους, επιδιώκουμε να πετύχουμε μια σημαντική αύξηση στους ψήφους μας. Ο στόχος του Κόμματος είναι να έχει 500 χιλιάδες ψήφους, που είναι περίπου πέντε φορές ο αριθμός των ψήφων που είχαμε σε προηγούμενες εκλογές (το ποσοστό τους ήταν 0,8% στις τελευταίες, το EMEP, είχε 0,2% σ. Gbh). Αν μπορέσουμε να επιτύχουμε τέτοια αύξηση στις ψήφους των κομμουνιστών, θα αποδείξει ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που δεν νιώθουν καλά με το νέο καθεστώς θέλουν επίσης να του αντιταχθούν και να ενωθούν. Ως εκ τούτου, με μαζική άνοδο στις ψήφους μας, το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΤ είναι «μη σκύβεις το κεφάλι» θα δείξει ότι βρίσκει ανταπόκριση σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Με αυτό το σκοπό, το ΚΚΤ κάνει την προεκλογική του εκστρατεία όχι μόνο μέσω συνηθισμένης προεκλογικής δουλειάς, αλλά επίσης μέσω της ανόδου αγώνων με πολλές πτυχές, όπως έδειξε ο ρόλος του Κόμματος στην αντίσταση των εργατών στους τομείς του καπνού και του μετάλλου, κατεβάζοντας υποψήφιους εργάτες της TEKEL (μεγάλη καπνοβιομηχανία, πέρσι είχε σημειωθεί εκεί μεγάλη απεργία), υποστηρίζοντας των αγώνα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προκλήθηκε λόγω του σκανδάλου με τις εισαγωγικές εξετάσεις (τα θέματα των εισαγωγικών διέρρευσαν στους μαθητές των θρησκευτικών σχολείων και υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτό έγινε από το κυβερνών κόμμα που έχει εκτός των άλλων και ισλαμικά χαρακτηριστικά σ. Gbh) , υποστηρίζοντας τους φοιτητές κτλ.

Πιστεύουμε ότι στις εκλογές στις 12 Ιουνίου δεν θα έχουμε μόνο σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της Τουρκίας, αλλά επίσης στο μέλλον της ευρείας περιοχής. (υπογράμμιση δική μας σ. Gbh). Έτσι πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Τμήμα διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΤ

41 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα λάθος στο άρθρο, συγνώμη εγώ φταίω στη σημείωση για τα ποσοστά, το TKP, πήρε το 2007 0,22 ή 77000 ψήφους και το EMEP, 0,08, προφανώς στη μνήμη μου αναστράφηκαν κάπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για περισσότερα και για όποιον γνωρίζει την τουρκική γλώσσα εδώ:

    http://tkp.org.tr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ είναι το προπαγανδιστικό του φιλμάκι με τίτλο "Ζητάμε 500 χιλιάδες πρόσωπα".
    http://www.youtube.com/watch?v=PKRX03x9xO8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην τουρκία φαντάζομαι θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους κομμουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανώνυμε- ευχαριστώ για το βίντεο δεν το είχα δει...

    Φάρο- σε κόβω να μιλάς Turkce, σωστά; χαχαχα, ευχαριστούμε για το Link, επίσης η εφημερίδα του TKP λέγεται Sol, και υπάρχει και στα αγγλικά στο νετ (τουλάχιστον κάποια άρθρα)...

    Πόε-όχι μόνο δύσκολο. Αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, στην πραγματικότητα σοβαρή παρέμβαση υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Το εργατικό κίνημα στην Τουρκία δεν ηταν αστείο ποτέ, μάλιστα κάπου τη δεκαετία του '70 είχαν καταλάβει εργάτες την Κωνσταντινούπολή νομίζω για 2 μέρες. Μέχρι πέρσι η πορεία της Πρωτομαγιάς δεν έφτανε στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολής Ταξίμ, για το φόβο ταραχών, επειδή το '77, φασίστες σκότωσαν 36 διαδηλωτές, φυσικά δεν συνελήφθησαν ποτέ. Από το '28 μέχρι το 1975 απαγορευόταν οι πορείες, και το κόμμα διαλύθηκε όταν δημιουργήθηκε. Αργότερα υπήρχαν διάφορες οργανώσεις τελικά το TKP, δημιουργήθηκε ξανά μόλις το 2001, έχουν δηλαδή 10 χρόνια ζωής,(πριν λίγα χρόνια υπήρχε φασαρία για το όνομα τους, αν μπορούσαν δηλαδή να λέγονται κομμουνιστικό κόμμα), από όλα αυτά καταλαβαίνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς την κοπελια στο 9:40 του από πάνω βιντεακίου: Married me!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κεντρικό σύνθημα του Κόμματος ήταν "Boyun eğme" δηλαδή "Μην υπακούεις" ή "Μην υποκύπτεις". Επίσης μεγάλη εντύπωση στην εκστρατεία έκανε και η μαθήτρια Σιεμπνέμ Τοπάλ με αυτή την ομιλία της στο κρατικό κανάλι
    http://www.youtube.com/watch?v=tOAoQ8iQh_I&feature=share
    (είναι και στο βιντεάκι για τους 500 χιλιάδες ψήφους). Το Κόμμα δίνει τεράστια σημασία στη δουλειά στους μαθητές και έχει μεγάλη δύναμη εκεί...
    @κόκκινος-δρόμος: άργησες... τα έχει με σύντροφο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ είναι και η σελίδα των διεθνών
    http://www.tkp.org.tr/ing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι, δεν μιλάω εγώ τούρκικα, αλλά μιλούν αρκετοί από αυτούς (ναι, φυσικά και με στελέχη του ΚΚΤ, έχω συναντηθεί) ελληνικά !

    Και για όποιον "την ψάχνει" ναι και η εφημερίδα τους.

    http://english.sol.org.tr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδα την ιστοσελίδα τους κι έπαθα την πλάκα μου!
    Πάντως δεν ήταν ποτέ εύκολα τα πράγματα στην Τουρκία γιατί ήταν πάντα στη μέση και το Κουρδικό, που έθετε ζητήματα εθνικής απελευθέρωσης.
    Επειδή έτυχε και γνώρισα προσωπικά στελέχος του PKK (κάποιοι βρήκαν άσυλο σε ελληνικά Πανεπιστήμια) αυτό που κατάλαβα ότι τους ενδιέφερε αρχικά ήταν 2 πράγματα:

    - Πολιτική παιδεία και διπλωματία, για να διεκδικήσουν την αναγνώριση του έθνους
    - Να μάθουν να χειρίζονται το Καλάσνικοφ

    Δυστυχώς δεν υπήρχε χώρος ή χρόνος για δυνατή ταξική οργάνωση. Προείχε η σωματική ελευθερία και η αντιμετώπιση της τυραννίας του τουρκικού καθεστώτος.

    Μου φαίνεται λοιπόν λογικό το ΚΚΤ να μην μπορούσε να κάνει μεγάλες προσεγγίσεις προς τα κει, γιατί κινδύνευε να κηρυχθει ανοιχτά ως εχθρος του κεμαλικού καθεστώτος.

    Άσχετο, AlexD, μήπως να έκανες μια εκδοχή του υπέροχου βιντεακίου σου στα τούρκικα;

    Halkı Türkiye, yükselin!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. *Λαέ της Τουρκίας, ξεσηκώσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τσιμπήστε τώρα και τον ύμνο των τούρκων γιολντεσλέρ μας

    http://www.youtube.com/watch?v=WKK5dFGXn5c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Alex Για το κουρδικό δες τα ντοκουμέντα του συνεδρίου τους...
    Λαέ της Τουρκίας ξεσηκώσου = Türkiye'nin halkısı ayağa kalk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το CHP μεταφράζεται ως Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κόκκινος Δρόμος- χαχαχαχα εντάξει τέτοιες γυναίκες έχουμε και εδώ. Πάντως το θέτεις καλά για τουρκάλα marry me, έτσι το βλέπουν και οι περισσότερες από αυτές, δεν ξέρω αν λόγω πολιτικής ιδεολογίας το βλέπει αλλιώς η συγκεκριμένη. Γενικά πάντως μοιάζουμε εμφανισιακά πιο πολύ από όλους τους λαούς εμείς, οι Τούρκοι του δυτικού τμήματος και ορισμένοι Βούλγαροι, βασικά είμαστε αμάγαλμα των ίδιων λαών. Ευχαριστώ πολύ για τον ύμνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το εχω πει και στον red fly planet -τα ποσοστα να δημοσιευσετε!
    Λαμπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ανώνυμε 8:20-όντως έχω προσέξει και εγώ ότι έχουν πολλούς μαθητές, ακόμα και σε μικρότερες πόλεις της επαρχίας. Τώρα πόσο μικρές είναι, άλλο ζήτημα, πχ μικρή πόλη θεωρείται μία των 200.000 κατοίκων καταλαβαίνεις.

    Άλεξ- έχεις δίκιο για το θέμα με το κουρδικό. Σχετικά δες και τα σχόλια στο άρθρο στο redfly http://redflyplanet.blogspot.com/2011/06/blog-post_11.html που ανοίγει και εκεί το θέμα. Το PKK, τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, έχει κάνει στροφή κύρια προς τον κουρδικό εθνικισμό. Βέβαια μετά το 2001, έχει αρχίσει να αλλάζει η κατάσατση στο πολιτικό επικοδόμημα της Τουρκίας. Η άνοδος του Ερντογάν μόνο τυχαία δεν πρέπει να είναι, επίσης και τα άλλα αστικά κόμματα προσαρμόζονται *το ανώμαλο καθεστώς της Τουρκίας με τις συνεχής χούντες και τα κυβερνήσεις μόνο συνεργασίας, κόπηκε από το 2001-άσχετα που χρησιμοποιήτε για τρομοκρατία το παρελθόν δες υπόθεση Εργκένεκον). Οι Κούρδοι ενσωματώνονται από το AKP, που τους δίνει πια δικαίωμα στη γλώσσα (που παλιά απαγορευόταν), ακόμα και κανάλι της Τουρκικής τηλεόρασης εκπέμπει πια στα Κούρδικα (είναι ιρανικής καταγωγής γλώσσα). Γενικά το AKP, απολαμβάνει μεγάλα ποσοστά στις κούρδικες περιοχές. Οι Κούρδοι σε μεγάλο βαθμό πάντως είναι λαός αρκετά καθυστερημένος σε αντιλήψεις, μια ιδιαίτερη πατριαρχική οργάνωση είναι παντού παρούσα στην ύπαιθρο, μια κατάσταση εποχής διάλυσης της κοινωνίας των γενών, δηλαδή, με έντονες επιβιώσεις, όχι τόσο στις πόλεις. Επίσης στην Τουρκία το κουρδικό αποτελεί ένα παράγοντα πίεσης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο τελευταίος συνέβαλε στη δημιουργία της ημιανεξάρτητης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, και αν θυμάστε πριν 4-5 χρόνια η Τουρκία απειλούσε να εισβάλει, επειδή παρείχε προστασία σε μαχητές του PKK. Επίσης κυκλοφορεί ένας χάρτης με τα σχέδια των ΗΠΑ, για την νέα Μέση Ανατολή, που περιλαμβανει, μεγάλο κράτος του Κουρδιστάν που περιλαμβάνει όλες τις Κουρδικές περιοχές του Ιράκ, Τουρκίας και Ιράν. έχοντας υπόψη το τελευταίο και ότι η Λενινιστική πολιτική του εθνικού ζητήματος, λέει ότι το ταξικό όταν έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό υπερέχει το ταξικό, το TKP υποστηρίζει ότι δεν πρέπει στις παρούσες συνθήκες να υπάρχει αποδέσμευση των Κουρδικών περιοχών. Αυτό παρεξηγείται από άλλες δυνάμεις που θεωρούν τον ευατό τους αντικαπιταλιστικό, λένε πολλές φορές ότι το TKP, είναι κεμαλιστές πατριώτες κτλ. Ιδίως το ακούς από Κόυρδους, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι και από τα πιο επαναστατικά στοιχεία στην Τουρκία, τροφοδοτώντας το Κομμουνιστικό Κίνημα, λόγω της διπλής καταπίεσης που βιώνουν. Η θέση τους τώρα είναι περί αυτονομίας και διευρυμένων δικαιωμάτων των Κούρδων, τονίζοντας ότι αυτό για να κρατήσει χρειάζεται σοσιαλισμός. Διάβασα κια την ανακοίνωση του EMEP, για τις εκλογές, αυτοί κατεβαίνουν στον κούρδικο σχηματισμό, με τη λογική να βγάλουν βουλευτή.Είδα ότι και αυτοί μιλάν για αυτονομία στο κουρδικό...

    Καλή ιδέα για το βιντεάκι στα τούρκικα, απλά πρέπει να ξέρουμε ότι το youtube, είναι απαγορευμένο στην Τουρκία. έχουν κάτι κόλπα και μπάινουν βέβαια.

    Ανώνυμε- Για τη μετάφραση του CHP, στο αγγλικό κέιμενο ήταν Republican, και το μετέφρασα δημοκρατικό, επίσης στα Τούρκικα είναι Cumhuriyet που σημαίνει και αυτό δημοκρατία, τελωσπάντων στην πραγμτικότητα ο όρος είναι ίδιος (republic έχει λατινική ρίζα και το δημοκρατία ελληνική). Δεν είχα υπόψη μου πως έχει επικρατήσει να λέγεται στην Ελλάδα, οπότε έχεις δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λάμπρο-όταν τα μάθουμε θα μπουν... ελπίζω οι σύντροφοι να πιάσουν το 1% που είναι ο στόχος (αυτό σημαίνει 500.000 ψήφοι) ή έστω να το πλησιάσουν, πάντως νομίζω ότι η δουλειά τους απλώνεται ορμητικά και αυτό είναι καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Giorgos νομίζω πως η απαγόρευση του Γιουτιουμπ στην Τουρκία άρθηκε πέρυσι το φθινόπωρο (η κυβέρνηση είχε ζητήση από το Γούγλη να αφαιρέσει όλα τα επίμαχα βίντεο για τον Κεμάλ).
    Οπότε λογικά τώρα θα έχουν κανονικά πρόσβαση.

    Πάντως σχετικά με τη ρήξη του Ερντογάν και των άλλων κομμάτων έναντι του κεμαλικού καθεστώτος δεν ξέρω πόσο πραγματική είναι ή αν παίζεται απλά επικοινωνιακό παιχνίδι. Απ' όσο γνωρίζω δεν έχει αγγίξει τους στρατιωτικούς εκεί που θα πονούσαν, δηλαδή στο οικονομικό κομμάτι.
    Ο τουρκικός στρατός είναι χωμένος βαθειά στην οικονομία κατέχοντας σημαντικό μέρος των μέσων παραγωγής: έχει δική του τράπεζα (αν και πουλήθηκε πρόσφατα νομίζω), μετοχές σε κατασκευαστικες, εταιρείες λιανικής, μεταλλουργία, αυτοκινητοβιομηχανία, χρηματοπιστωτικά, ακίνητα, ΜΜΕ. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν άτυπες θέσεις συμβούλων σε μεγάλους ομίλους και τράπεζες, που γίνονται επίσημες μετά την αποστράτευσή τους. Θυμίζει κάπως τη διαπλοκή των αμερικανικών κυβερνήσεων με τις μεγάλες πολυεθνικές τους.
    Κάτι πήγε να γίνει με το Εργκένεκον όπου βγήκαν στη φόρα ντοκουμέντα σχετικά με αυτά τα διαπλεκόμενα, αλλά δεν ξέρω τι διάσταση πήρε το θέμα στα Μέσα.
    Το σίγουρο είναι οτι το ΑΚΡ έχει κερδίσει πολλούς πόντους απ' αυτήν την υπόθεση και φαίνεται να διαχειρίζεται έξυπνα το επικοινωνιακό στο κυνήγι ψήφων.

    Και για να γκρινιάξω λίγο, ε, αυτοί έχουν και πρωθυπουργό, εμείς έχουμε μπούφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το youtube αυτή τη στιγμή επιτρέπεται στην Τουρκία, ακόμη.
    Ο όρος "ρεπουπλικανικό" χρησιμοποιήθηκε από τον Ατατούρκ για την Τουρκική Δημοκρατία που έφτιαχνε τότε σε αντίθεση με την εξουσία του σουλτάνου. Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Ατατούρκ και τα έξη βέλη στο σήμα του σημαίνουν έξι συγκεκριμένα πράγματα (αν θέλετε τα γράφω). Το ένα από αυτά είναι ο "ρεπουπλικανισμός". Δηλαδή κρατικό σύστημα διοίκησης δυτικού τύπου.
    Για να μην συζητάτε χωρίς να έχετε υπόψη σας κάτι χειροπιαστό για τις θέσεις του Κόμματος για το κουρδικό μπορείτε να μπείτε εδώ...
    http://www.tkp.org.tr/ing/program-of-the-communist-party-of-turkey-722
    Είναι το Πρόγραμμα του Κόμματος όπως εγκρίθηκε από το τελευταίο συνέδριο του.

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αυτά είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών
    http://www.hurriyet.com.tr/secimsonuc/default.html

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπράβο, Γαβριήλ, πάντα ενημερωμένος και με διάθεση να μοιραστείς τις γνώσεις σου !

    Θα περιμένουμε, μόλις μάθεις κάτι από τα αποτελέσματα να μας ενημερώσεις και μας !

    Σε χαιρετώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντως σαν έννοια/ιδέα ο Ρεπουμπλικανισμός, άσχετα πως χρησιμοποιείται στην "εφαρμοσμένη πολιτική", προυποθέτει μια δημοκρατία στα πρότυπα της αρχαίας Αθήνας, δηλαδή συμμετοχική με τους πολιτες να έχουν μεγάλη συμμετοχή στα κοινά.

    Έτσι εγκυκλοπαιδικά το αναφέρω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εδώ τα σημερινά αποτελέσματα
    http://www.hurriyet.com.tr/secim2011/default.html

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες που ελαβα και μπραβο σας που τις αναφερατε.Ομως ποια ειναι διαφορα του ΕΜΕΡ απο το κλασσικο κομμουνιστικο κομμα;Επισης θελω να κανω και μια παρατηρηση:Εχει δικιο το ΤΚΡ οταν μιλαει για μη αυτονομια του Κουρδισταν στις επικρατουσες γαιοπολιτικες συνθηκες ειδικα αν υπαρχει και αυτος ο χαρτης για τον οποιο κανει λογο ο Giorgos bookhunter.Αυτο το λεω γιατι εμεις ως κομμουνιστες δεν πρεπει να ενθουσιαζομαστε αμεσως με κατι αλλα να το εξεταζουμε μετα μεγαλης προσοχης απο ολες τις πλευρες.Ετσι και εδω υπαρχουν δυο πλευρες, η πρωτη η οποια θελει ενα Κουρδισταν ανεξαρτητο κατα τα δυτικα προτυπα για ορισμενα συμφεροντα -και εδω μπορουμε να φανταστουμε τα ανταλλαγματα που θα ζητουσαν οι Αμερικανοι απο τους Κουρδους αν τους αφηναν να ανεξαρτητοποιηθουν-και η δευτερη οι οποια ευαγγελιζεται ενα καθολα ανεξαρτητο Κουρδισταν με λαικη κυβερνηση που να εξυπηρετει τα λαικα συμφεροντα και οχι τα συμφεροντα των ολιγων προνομιουχων.Το τελευταιο δεν ειναι εφικτο προς στιγμην.Μιλωντας προσωπικα η καλυτερη λυση θα ηταν κοινος αγωνας Τουρκων και Κουρδων για ατην ανατροπη, στη συνεχεια ενα δυνατο λαικο τουρκικο κρατος να παρηχε τα απαραιτητα στους κουρδους και ετσι αυτοι να ξεκινουσαν τη δημιουργια ενος Σοσιαλιστικου κρατους.Το ιδανικοτερο θα ηταν οι περιοχες γυρω απο το Κουρδισταν να ηταν αλληλεγυες σε αυτο και να ειχαν παρομοιες κυβερνησεις αλλα κατι τετοι καθισταται αδυνατον για τα επομενα 20 χρονια τουλαχιστον.Ετσι και αλλιως το Κουρδισταν ειναι κατα 90% ορεινο οποτε και ανεξαρτητο να γινει θα χρειαζεται την διαρκη οικονομικη κυριως βοηθεια απο αλλα κρατη.Δηλαδη ουτε βιομηχανια μπορει να εχει μα ουτε και γεωργια ,επομενως ενας Κουρδικος Σοσιαλισμος θα ηταν ιδιαιτερη περιπτωση και αρκετα δυσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ανωνυμος 846=Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Άλεξ-δεν ήξερα ότι τελείωσε η απαγόρευση του youtube, πάντως είχε κοπεί για 2 χρόνια, επειδή κάτι "ελληναράδες" είχαν κάνει βίντεο προσβλητικά για τον Κεμάλ, το επίγειο θεό των Τούρκων.

    Δεν πιστεύω ότι χτυπιεται αυτό που λες "κεμαλικό καθεστώς" , απλά προσαρμόζεται στην νέα εποχή. Υπάρχουν αναδιαρθρώσεις σε πολιτικό επίπεδο και το AKP, φαίνεται να εξυπηρετεί τώρα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την αστική τάξη της Τουρκίας, βασικά λόγω του τρ΄που που έχει να μπορεί να χειραγωγεί την τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού.

    Πλήρως οι στρατηγοί δεν πρόκειται στην προκειμένη φάση να απομακρυνθούν, αυτό είναι σίγουρο. Το πιο πιθανό είναι να περιοριστεί και άλλο η δύναμη τους, αυτό επιδιώκει ο Ερντογάν, μην ξεχνάμε ότι η πολιτική έχει μια σχετική ανεξάρτητη πορεία με εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που εκδηλώνονται. Αντιθέσεις που εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και ως εκ τούτου διαφορετικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γαβριήλ ευχαριστούμε για το link. Πράγματι το ΚΚΤ βλέπει Τούρκους και Κούρδους ενωμένους στην ταξική πάλη και σε αγώνα αντι-μπεριαλιστικό, προλεταριακο, πατριωτικό:

    "It would be impossible for the working class of Turkey to take any further steps in any other agenda of the class struggle without standing against this process of dissolution and liquidation with anti-imperialist proletarian patriotism. The movement to be created against imperialism should include Turkish and Kurdish identities together.The solution to the national problem and the precondition to build a brotherly union of our people who speak different native languages is to establish a common will to expel imperialism."

    Δεν εξηγεί περαιτέρω πώς θα γίνουν συμβατές οι δύο εθνοπολιτισμικές ταυτότητες και δε νομίζω ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κοινή θέληση της κουρδική ς και τουρκικής εργατικής τάξης ενάντια στους καπιταλιστές. Μάλιστα πιο κάτω αναγνωρίζει το σκεδασμό των δυναμικών στους κουρδικούς ιδεολογικούς κύκλους και την ισχύ του εθνικισμού:

    "On the other hand, the effects of Turkish nationalism have increased on other parts of Turkish left. Also Kurdish movements, which originated from the left, have drifted apart from the left under the influence of both liberalism and Kurdish nationalism. "

    Λοιπόν από τη μια μεριά φαίνεται ακατόρθωτο να φέρεις σε συμπόρευση Τούρκους και Κούρδους, ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές που βρίσκονται σχεδόν μονίμως σε αναβρασμό, από την άλλη όμως υπάρχουν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού που δεν έχουν νιώση την έλξη του αστικού καπιταλιστικού ονείρου και επομένως δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια ταξικής συνείδησης.

    Βέβαια χρειάζονται άνθρωποι που να το λέει η καρδούλα τους και να πάνε με παρρησία και αυτοπεποίθηση να κηρύξουν το λόγο του σοσιαλισμού σε ανθρώπους που ζουνε μέσα στο φόβο, την καχυποψία και την αγωνία για επιβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γαβριήλ- Ευχαριστούμε για τα λινκς, πολύ χρήσιμα. Πάντως τους δικούς μας δεν τους βλέπω να πάνε και πολύ καλά σε αυτό που δείχνει τα φετινά, εκτός αν ισχύει ότι και εδώ, δηλαδή βγουν αργότερα οι μεγάλες περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας και βελτιωθούν τα ποσοστά και οι ψήφοι.

    Διάβασα το πρόγραμμα, έτσι τα λέγανε και σε μια συνέντευξη στο "ρίζο" πριν κάτι χρόνια, πιστεύουνε ότι υπάρχει περίπτωση ο ξένος ιμπεριαλισμός να προσπαθήσει να διαλύσει την Τουρκία και από εκεί βγαίνει και η θέση τους που είπαμε και παραπάνω (ουσιαστικά μιλάν για απόσπαση του Κουρδιστάν).

    Για το ρεπουμπλικανισμός, είναι όντως μια από τις έξι αρχές του Κεμάλ, ουσιαστικά εννοεί, "αστική δημοκρατία", έναντι του χαλιφάτου, που υπήρχε ως τότε. Στην Τουρκία κάποιες αστικές ελευθερίες είχαν δοθεί στον 19ο αι. είναι το λεγόμενο Τανζιμάτ, αν θυμάμαι καλά είχαν δοθεί ακόμα και εκλογές, τελικά ο τελευταίος σουλτάνος είχε πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Λίγο πριν τον πόλεμο η επανάσταση των νεότουρκων προσπάθησε να φέρει έναν αστικό εκσυγχρονισμό στο ετοιμοθάνατο σώμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Κεμάλ ήταν ένας νεότουρκος, ο οποίος προσπάθησε να προωθήσει στικού τύπου μεταρρυθμίσεις μετά, ουσιαστικά μοιάζει πολύ με τον Βενιζελο, εκτός των άλλων και στην αντιμετώπιση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος (αρχικά προσπάθησε να το προσεταιριστεί, μετά σκληρή καταστολή-οι ηγέτες του πρώτου TKP, δολοφονήθηκαν από όργανα του Κεμάλ).όλες οι αρχές του Κεμάλ ήταν αρχές της επαναστατικής περιόδου της αστικής τάξης, αλλά στην περίοδο του ιμπεριαλισμού ήταν ήδη αντιδρατικά συνθήματα και το απέδειξε με τη στάση του απέναντι στους κομμουνιστές. Για την μετάφραση έτσι ο όρος ρεπουμπλικάνικος είναι ο σωστός-αφού έχει επικρατήσει στην ελληνική μετάφραση, αλλά όπως εξηγούσα θα μπορούσε εναλλακτικά να μεταφραστεί και δημοκρατικός, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, έχουν το ίδιο νόημα, εννοούν την αστική δημοκρατία και τα δυο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Για το εθνικό ζήτημα που συζιτιέται, οι μπολσεβίκοι είχαν απαντήσει ως εξής: Πραγματική λύση μπορεί αν δοθεί μόνο στο σοσιαλισμό, ως τότε προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εθνικά κινήματα σαν συμμαχικές δυνάμεις/εφεδρείες στον αγώνα για τον σοσιαλισμό, στα πλαίσια της τακτικής. Με αυτό τον τρόπο βλέπω να το σκέφτονται οι Τούρκοι σ/φοι.

    Στα πλαίσια της τακτικής το θέμα έχει δυσκολίες και ισχύει αυτό που είπα παραπάνω ότι αν το εθνικό έχρεται σε αντίθεση με το ταξικό προωθείται το ταξικό. Είναι σαν τις συμμαχίες με τα μικροαστικά στρώματα του χωριού και της πόλης, αν τα συμφέροντα τους έρθουν σε σύγκρουση με των εργατών , προωθούνται τα εργατικά συμφέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα... Οι σύντροφοι είναι στεναχωρημένοι αλλά κρατάνε... Έχω ήδη μιλήσει μαζί τους...
    Θα σου πω ένα αποτέλεσμα που με ξάφνιασε... στο Kars που ήταν το πιο ψηλό ποσοστό του Κόμματος 0.50% τώρα πήραμε 0.27%... Θα δω αύριο τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία... Πάντως μέχρι τώρα 20:38 το Κόμμα δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση (ούτε στο e-mail μου ήρθε τίποτα, ούτε στη σελίδα δεν έχω δει). Δεν έχει ακόμη γράψει οποιοδήποτε άρθρο ο Κεμάλ που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δίνει μια πρώτη γραμμή... Και το ραδιόφωνο λίγο που άκουσα έχει μουσική...
    Ο Ατατούρκ δεν ήταν νεότουρκος. Είχε σφαχτεί με τους νεότουρκους... ψάξτο λίγο...

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λάμπρο-Ακριβώς δεν γνωρίζω τις διαφορές του EMEP με το TKP, πάντως στο TKP, θεωρούν το EMEP, ότι δεν έχει σωστή καθόλου γραμμή. ένα θέμα που υπάρχει σίγουρα είναι το θέμα του Κουρδιστάν, πως το βλέπει ο καθένας, το EMEP, από όσο καταλαβαίνω δεν καταλαβαίνει τη διαφορά στο κίνημα των Κούρδων που επισημαίνει το TKP, δηλαδή την επιρροή του κουρδικού κινήματος από τον κούρδικο εθνικισμό (παρότι όπως λένε ξεκίνησε με αριστερά χαρακτηριστικά). Στο ιστολόγιο "Σφυροδρέπανο" είχα διαβάσει ότι οι ΝΑΡίτες, λένε ότι το EMEP, δεν συμμετέχει σαν πλήρες μέλος στις συνόδους των εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων επειδή δεν συμφωνεί με την στάση που δέιχνουμε έναντι του ΑΚΕΛ και κομμάτων της Μέσης Ανατολής (που έχουμε σχέσεις δηλαδή), επίσης πιστεύουν ότι σοσιαλιμσός υπήρχε στην ΕΣΣΔ μέχρι τον Στάλιν, μετά δεν υπήρχε σοσιαλισμός. Αν ισχύουν αυτά, πιστεύω ότι θα είναι και διαφορές τους με το TKP.

    Ο χάρτης είχε δημοσιευθεί στο βιβλίο που περιείχε τα πρακτικά τη ημερίδας της ΚΕ για την οικονομική κρίση, μετά το λόγο του Μάκη Παπαδόπουλου, σε πρώτη ευκαιρία θα ανέβει να το δείτε. Για το θέμα του Κουρδιστάν αναφέρθηκα και παραπάνω. Ο κουρδικός εθνικισμός διεκδικεί σχεδόν τη μισή μεσσοποταμία, οπότε μόνο για άγονη περιοχή δεν μιλάμε αλλά για μέρος της λεγόμενης "έυφορου ημισέληνου". Φυσικά οι κοιτίδες των Κούρδων είναι όλες σε ορεινές περιοχές. οπως το καταλαβαίνω εγώ σε περίπτωση σοσιαλισμού θα μπορούσε να υπάρχει αυτονομία στο Κουρδιστάν σε μια ομόσπονδη σοσιαλιστική Τουρκική δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γαβριήλ από που μας γράφεις, Αγγλία, Βέλγιο;

    Και εγώ το είδα αυτό για το Καρς που λες, επίσης και στη γειτονική περιοχή του Agri, που έπερνε και εκεί καλούτσικο ποσοστό,πέφτει. Το χειρότερο είναι στο Ardahan, εκεί την προηγούμενη φορά είχε 1,41% και τώρα έχει 0,3%, τεράστια πτώση δηλαδή. Λογικό είναι να είναι παγωμένοι πάντως.

    Δεν είπα ότι μετά είχε σχέσεις με τους νεότουρκους ο Κεμάλ, ειδικά μετά τον πόλεμο ή στα τελευταία του, αντίθετα όπως λες τα είχαν σπάσει. Απλά το 1909, είχε παίξει κάποιο ρόλο υποστηρίζοντας τους-τώρα τι ρόλο δεν ξέρω ακριβώς. Αυτό εννοούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ Γιώργος bookhunter

    :)

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γαβριήλ θα σε παρακαλούσαμε αν έχεις κανένα νέο από Τουρκία να μας γράψεις...

    άσχετο έχετε δει το logo του Ερντογάν; Δεν θυμίζει το logo του γλόμπιγκ; Ωχ έχουμε βάλει και τη φωτογραφία του Ερντογάν στο άρθρο...χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Βοοkhunter για την ομοιότητα των συμβόλων http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. χαχαχαχα το είχαμε προσέξει από την αρχή λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μα Και το σήμα του AlexD Μοιάζει πάλι με ενος κόμματος απο την τουρκία, αμα δείτε τα αποτελέσματα είναι κάπου εκεί στα μικρά κόμματα και το σύμβολο του μοιάζει με αυτο το ψυχεδελικό του δελαρζ.

    Σε λίγο θα πλακώσουν και οι γκριζοι λύκοι

    η τουρκοκρατια δεν θα περάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Και το χειρότερο το MMP, σημαίνει "εθνικιστικό και παραδοσιακό Κόμμα", πριν κανένα χρόνοπρέοτεινε στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας επειδή λέει υποθάλπτει αντάρτεσ του PKK. Τους κόφτω για μίξη σουνίτικου ισλαμισμού και τούρκικου εθνικισμού, θα θυμίζει αρκετά τους δικούς μας καρατζαφύρερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ανακοίνωση των συντρόφων για τις εκλογές http://www.solidnet.org/index.php/turkey-communist-party-of-turkey/1664-cp-of-turkey-statement-of-the-tkp-on-elections Αν προλάβω θα την μεταφράσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Από ότι μαθαίνω πάνε άμεσα σε συνεδριο, για να εκτιμήσει τους λόγους της αποτυχίας στις εκλογές (στην ανακοίνωση της ΚΕ λέει ότι το TKP, ήταν το πιο ποτυχημένο κόμμα στις εκλογές)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.