19 Ιουν 2011

Φύγε Μνημόνιο, έλα Μνημόνιο ...

Τελικά, όσο και να φωνασκούμε, όσο και να γράφουμε και να συζητάμε, ο ελληνικός λαός συνεχίζει να στροβιλίζει την σκέψη του μακριά απο την ουσία του προβλήματος και σίγουρα πολύ μακριά απο τις πραγματικές επιλογές που βρίσκονται μπροστά του. Η πλειοψηφία του κόσμου, ούτε τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης δεν έχει κατανοήσει, ούτε τους λόγους επιβολής των Μνημονίων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, ούτε γιατί του μειώνουν τον μισθό, ούτε φυσικά ποιές είναι οι επιλογές του απο εδώ και εμπρός. Και επειδή δεν φταίει μόνο ο κόσμος για το ότι δεν γνωρίζει, αλλά και εμείς που δεν το πείθουμε με τον λόγο μας, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε εκ νέου μερικά πράγματα για το Μνημόνιο, όσο πιο απλά γίνεται ...

Τι είναι λοιπόν, γιατί και απο ποιούς επιβλήθηκε το Μνημόνιο ? 

Το Μνημόνιο παρά τα πολυάριθμα άρθρα, τους αμέτρητους όρους και τα πλούσια οικονομικά του συστατικά, στην ουσία αποτελεί μια οικονομική συνταγή με 2 βασικά σκέλη :

Α) Εσωτερική υποτίμηση (χωρίς αλλαγή νομίσματος), ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος και να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών κυρίως επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (χρεωκοπίες επιχειρήσεων, απόλυση εργαζομένων, απαξίωση της παραγωγικής διαδικασίας) ώστε να ρυθμιστεί η αυξημένη παραγωγή και ο πολυπρόσωπος ανταγωνισμός.

Β) Ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα επενδυτικά κεφάλαια και κυρίως σε τομείς που δεν έχουν υπερκορεστεί ή αξιοποιηθεί αρκετά.
 Είναι ξεκάθαρο στον καθένα που γνωρίζει δυο δράμια απο οικονομικά, πως χωρίς αυτά τα δυο σκέλη του Μνημονίου, δεν υπάρχει αύριο για την ελληνική οικονομία, σε συνθήκες κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Και σε αυτό το πράγμα έχουν δίκιο, και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, και η Ντόρα Μπακογιάννη, και ο θίασος του ΛΑΟΣ (αν και αυτοί μπερδέυονται συχνά απο τις πολλές κωλοτούμπες και μια είναι υπερ, μια είναι κατά του Μνημονίου), και ο Στέφανος Μάνος, και ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ και όλο το υπόλοιπο αστικό προσωπικό, το οποίο επιθυμεί την άμεση επιβολή των όρων του Μνημονίου, το άμεσο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Αυτό όμως που πρέπει να κατανοηθεί, είναι πως όλοι οι παραπάνω, εκφράζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ψεύδονται όταν επιχειρούν να μιλήσουν τάχα μου απο την σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος, ... "να σωθεί η χώρα" ... Ποιά χώρα ? Εδώ υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα, ή μήπως κάνουμε λάθος που τονίζουμε την ύπαρξη κοινωνικών τάξεων ? Δεν βρίσκεται στα άμεσα συμφέροντα του Αλαφούζου για παράδειγμα, η μείωση του εργατικού κόστους, δηλαδή η μείωση των μισθών ? Στον αντίποδα, ο εργαζόμενος του Αλαφούζου, δεν έχει συμφέρον να αυξηθεί ο μισθός του ? Άρα για ποιά χώρα μιλάτε, για την χώρα του Αλαφούζου και του Κόκκαλη ή για την χώρα των εργαζομένων ?

Απο την άλλη όμως, ψεύδεται ασυστόλως, ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σαν άλλος Γιώργος Παπανδρέου του 2009, μας λέει σήμερα πως "λεφτά υπάρχουν", με τον δικό του βεβαίως τρόπο. Ότι δηλαδή μπορεί να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο ή τουλάχιστον κάποιους όρους του Μνημονίου. Αμ, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κανένα Μνημόνιο, και συγκεκριμένα τα δυο σκέλη που προαναφέραμε παραπάνω, καθώς χωρίς ακριβώς αυτά τα στοιχεία, δεν υπάρχει καν Μνημόνιο, ... άρα δεν υπάρχει συνέχεια για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

Παρομοίως ψεύδεται ασυστόλως και ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, θεωρούν πιθανή, την αναδιαπραγματευση ή την απόρριψη του Μνημονίου, όχι απλά μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες, αλλά και μέσα στην Ευρωζώνη. Η ανανωτική πτέρυγα της Αριστεράς, χρεωκόπησε αμετάκλητα και έγινε μνημείο της ιστορίας, απο την είσοδο της χώρας και του καπιταλιστικού κόσμου σε αυτήν την συστημική κρίση. Οι ανοησίες περι ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, όχι απλά διαψεύδονται καθημερινά απο τις εξελίξεις, αλλά αποτελούν μια φαντασίωση που ξεπερνά ακόμα και το φιλελεύθερο όνειρο περι μιας πραγματικά ελεύθερης και μη ελεγχόμενης αγοράς. Που κολλάει πραγματικά ο ανθρωπισμός, όταν έχεις να κάνεις με ένα σύστημα το οποίο βασίζεται στο κέρδος ?

Ύστερα εμφανίζονται άλλες αριστερές αυταπάτες που εντοπίζουν το πρόβλημα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ξεχνώντας φυσικά πως το Μνημόνιο δεν επιβλήθηκε λόγω χρέους, αλλά λόγω ανταγωνιστικότητας ! Αν ήταν το χρέος το πρόβλημα, τότε ο μισός πλανήτης θα έπρεπε να κουβαλάει στην πλάτη του Μνημόνια ... ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης απο το 1993.

Πρέπει να κατανοήσουμε, πως το πρόβλημα βρίσκεται στην φύση του οικονομικού μας συστήματος, στις αρχές και τους θεσμούς που το περιβάλλουν και όχι στην διαφθορά ή την ανικανότητα των πολιτικών, πόσο μάλλον στην ελλιπή ρύθμιση του συστήματος ή το δημόσιο χρέος. Είμαι σίγουρος πως οι σημερινοί αστοί πολιτικοί είναι ικανότατοι και έχουν επιλεχθεί προσεκτικά ώστε να εκπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Όπως και οι ρυθμίσεις στο σύστημα ή οι παροχές στους εργαζόμενους, είναι καλά μελετημένες και πραγματοποιούνται βαση της ικανότητας του συστήματος να τις παρέχει. Κανένας δεν επιθυμεί την εξόντωση του πληθυσμού απο σαδισμό αλλά επιδιώκει την διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Και για αυτό θεωρούμε, τα γιαούρτια, τις μούντζες και τα μπινελίκια, εκτός από βαλβίδες έκλυσης της οργής και στην ουσία ψυχολογικά παυσίπονα, ως απόδειξη της μαζικής άγνοιας στην οποία βρίσκεται παγιδευμένος ο ελληνικός λαός αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. Ο πολιτικός ο οποίος γιαουρτώνεται, είμαι σίγουρος πως κάνει πολύ καλά την δουλειά του, στο να προσφέρει σε αυτόν που τον γιαουρτώνει, τον Καπιταλισμό που (κακώς λέμε εμείς) αυτός επιθυμεί !

Είναι αναγκαία η αμφισβήτηση του Καπιταλισμού και των δομικών συστατικών που αποτελούν την κοινωνική μας ύπαρξη όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, διότι ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Όσο δεν σκαλίζουμε την επιφάνεια της αυταπάτης στην οποία μας μάθανε να ζούμε, τόσο θα συνεχίζουμε ανούσια να πετάμε γιαούρτια και να χορεύουμε σε πλατείες, ενώ άλλοι θα ρυθμίζουν μνημόνια και την ποιότητα της δικιάς μας ζωής.

7 σχόλια:

  1. Παω να το ποστάρω στο facebook, ελπίζω να μην με λιθοβολήσουν:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.Να ξεκινήσω από την πρώτη σου επισήμανση:
    [..] Και επειδή δεν φταίει μόνο ο κόσμος για το ότι δεν γνωρίζει, αλλά και εμείς που δεν το πείθουμε με τον λόγο μας,[..]
    Δεν ξέρω αν το εννοείς αυτό, αν ναι, εμένα ξέρεις γιατί διαβάζεις τις απόψεις μου, με βρίσκει σύμφωνη.
    Και με βρίσκει σύμφωνη εκ του αποτελέσματος και όχι γιατί διακατέχομαι από κάποια ιδεοληψία.
    Ο κόσμος, οι λαϊκές μάζες καθοδηγούνται από την στιγμή της γέννησής τους κιόλας, από το σύστημα που διαθέτει όλα τα μέσα.
    Δύσκολο να παρέμβεις αποτελεσματικά.
    Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή σύμφωνα με τους δασκάλους μας, αυτός και μόνον αυτός είναι ο ρόλος του ΚΚ και των κομμουνιστών.Να μετουσιώσουν το ταξικό ένστικτο σε ταξική συνείδηση.
    Να οδηγήσουν την εργατική τάξη οργανωμένα στην επανάστασή τους.
    Και αυτό δεν γίνεται παρά μονάχα μέσα στους συνεπείς καθημερινούς αγώνες.
    Επαναλαμβάνω "δύσκολα πράγματα"
    Από την μεριά μου, πιστεύω ότι τούτη η κρίση είναι η δομική κρίση του Καπιταλισμού .
    Νομοτελειακή και αδιέξοδη.
    Ό,τι και να επιχειρήσει δεν είναι δυνατόν να την ξεπεράσει δίχως να χαθεί μέρος των παραγωγικών δυνάμεων.
    Φαίνεται άλλωστε ότι αυτή είναι η επιδίωξή του, περισσότερο και από το ότι επιχειρεί να επιβάλλει νέους όρους στις σχέσεις παραγωγής.
    Και γιατί το λέω αυτό, γιατί όλα έχουν ένα όριο, πόσο να συμπιέσει τα εισοδήματα των εργαζομένων;
    Γιατί οι εργαζόμενοι είναι και οι εν δυνάμει καταναλωτές των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν.
    Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, ποιος θα καταναλώσει το παραγόμενο προϊόν.
    Άλλες αγορές, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, μα και οι άλλες αγορές πλέον είναι αντιμέτωπες με την κάθετη κρίση του καπιταλισμού.
    Και έπειτα ,τόσο η συσσώρευση κεφαλαίου, όσο και η υπερπαραγωγή είναι που οδήγησαν στην κρίση.

    Αδιέξοδο και όπως έλεγε:
    «Το μονοπώλιο του κεφαλαίου μετατρέπεται σε δεσμά του τρόπου παραγωγής που άνθισε μαζί του και κάτω από αυτό. Η συγκεντροποίηση των μέσων παραγωγής και η κοινωνικοποίηση της εργασίας φθάνουν σε ένα σημείο, όπου δεν συμβιβάζεται με το κεφαλαιοκρατικό της περίβλημα. Το περίβλημα αυτό σπάει. Σημαίνει τέλος της κεφαλαιοκρατικής ατομικής ιδιοκτησίας. Οι απαλλοτριωτές απαλλοτριώνονται»
    Καρλ Μαρξ "Κεφάλαιο" Τόμος 1ος κεφάλαιο 24 σελ 787 εκδ Σύγχρονη Εποχή

    Και εδώ προκύπτει ξανά και ξανά η ανάγκη της δικής μας παρέμβασης.
    Δεκάδες φορές έχω γράψει ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου υπηρετούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και συνέπεια τις εντολές τους,εξασφαλίζοντας και τους συνοδοιπόρους τους, τα δεκανίκια τους.
    Το θέμα λοιπόν είναι πως παρεμβαίνουμε εμείς,έστω την ύστατη ώρα, ώστε να εκπληρώσουμε με την σειρά μας και εμείς το δικό μας ιστορικό χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλογραμμένο ποστ, με εύστοχο τίτλο.

    Δυστυχώς όμως όπως αναφέρει και η blackbedlam, είναι δύσκολο να παρέμβεις αποτελεσματικά. Για την ακρίβεια απίστευτα δύσκολο.

    Η πολιτική κουλτούρα που κληροδότησε η μεταπολίτευση διαμόρφωσε φαρδιά πλατιά τη μεσαία και μικρή αστική τάξη της Ελλάδας, καθώς και τα όνειρά της.

    Ποιά ήταν αυτά άλλωστε;
    Σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό, διακοπες, οικοσκευή, κατανάλωση, φανταχτερά δημόσια έργα, το αίσθημα του Ευρωπαίου. Μέχρι το 2000. Μετά, όλα αυτά επί δύο.

    Και στο τέλος του 2007, που ήμασταν κάπου ανάμεσα στην απόλυτη εκπλήρωση του ονείρου, αρχίζουν τα πρώτα σημάδια κάμψης. Σε 2 χρόνια ξαφνικά γκρεμίζεται. Και σαν να αρπάζεις ξαφνικά γλειφιτζούρι από μωρό, έρχεται το Μνημόνιο.

    Διότι περί μωρών πρόκειται, αφού όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες ήταν θεατές μιας παράστασης με τίτλο "Ανάπτυξη", με πρωταγωνιστή πότε ένα Γιώργο πότε έναν Κώστα, με δανεικό ποπ κορν που είχε επίτηδες πολύ αλάτι για να διψάς. Κι όση ώρα οι Έλληνες απολάμβαναν το θέαμα, πίσω από τη σκηνή και έξω από το θέατρο, οι σκηνοθέτες με τους σπόνσορες έκλεβαν τις περιουσίες τους.

    Και το 2010, έτσι ξαφνικά, η παράσταση σταματά, οι πόρτες κλείνουν, και οι σκηνοθέτες πρωθυπουργοί, με τους σπόνσορες - επιχειρηματίες και τους αστυνομικούς ταξιθέτες, ζητάνε και 2ο και 3ο και 4ο αντίτιμο του εισιτηρίου, για να παίξουν μια άλλη παράσταση "τη χρεοκοπία".

    Γι' αυτό ο λαος, φίλοι, δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα που τον τυραννά. Γιατί ποτέ δεν είδε τι γινόταν στο παρασκήνιο, και η περίοδος της "ανάπτυξης" ήταν τόσο μαγευτική, τόσο υποσχόμενη, που δεν μπορούν να δεχθούν ότι τελείωσε. Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι πέρασαν οι ένδοξες εποχές των Ολυμπιακών, του Χρηματιστηριου, των Ζεύξεων, των άφθονων δανείων, των επιβλητικών διαφημίσεων.

    Το όνειρο λοιπόν λίγοι πραγματοποίησαν, αρκετοί πλησίασαν και πολλοί το επιθύμησαν. Αυτό νοσταλγούν και αγανακτούν, οι επενδύσαντες στο γόνο του Ανδρέα Παπανδρέου. Τυφλωμένοι από την ονειροπόληση και παράλυτοι από τα χρέη, ψάχνουν αποκούμπι στην οργή προς πάσα κατεύθυνση, μασουλάνε με χαρά τη βολική δαιμονοποίηση των "ρετιρέ", των "λαμόγιων" και των ρουσφετόπαιδων. Και, τελος, με εξοργιστική αφέλεια, ζητάνε προοπτική χωρίς πολιτική επιλογή.

    Εδώ, δεν θέλει απλά παρέμβαση, θέλει κατά μέτωπο επίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξ, πολύ "λογοτεχνικό" το σχόλιο σου, του γούστου μου το βρήκα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας, Καλή Βδομάδα !

    Ας μου επιτραπούν μερικά να βάλω μερικά ζητηματάκια:

    - Μνημόνιο = Αναπόσπαστο κομμάτι της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. - ΔΝΤ.

    - Το παρακάτω είναι ένα μικρό τμήμα από την αιτιολογική έκθεση της κυβέρνησης, όταν το έφεραν στη Βουλή: "... η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με δανειακά κεφάλαια ύψους 80 δις ευρώ και από το ΔΝΤ με δανειακά κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ".
    σημ.: Αυτά τα δανειακά κεφάλαια, αρέσκονται κυβερνητικά και παπαγαλάκια να τα αποκαλούν ... βοήθεια !!!
    - Από τις 15 χώρες που δανειστήκαμε, τα περισσότερα χρήματα τα έδωσε η KFW (Γερμανική Τράπεζα που εκπροσωπεί τη χώρα αυτή) περίπου 22,3 δις ευρώ, ακολουθεί η Γαλλία με 16,8 δις, η Ιταλία με 14,7 δις ... μέχρι και η Μάλτα μας έδωσε δάνειο 74,5 εκατομμύρια ευρώ !
    - Το να αναφερθεί κανείς στους όρους της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου Συνεννόησης (όπως το αποκαλεί η Έκθεση του Γεν. Λογ. του Κράτους), είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά από την παραπάνω Έκθεση, μπορεί κανείς να δώσει μερικά κωδικοποιημένα στοιχεία:

    (μέρος 1ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (μέρος 2ο)

    - Το Μνημόνιο αποτελείται από τρία μέρη. Το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (όπου περιγράφονται οι δημοσιονομικές πολιτικές κλπ. προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος έως το 2014), το Μνημόνιο στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (αφορά τους τριμηνιαίους ελέγχους), και το Τεχνικό Μνημόνιο (όπου καθρορίζονται τα κριτήρια απόδοσης, αξιολόγηση κλπ.)
    - Να τονιστεί ότι από το ΔΝΤ εγκρίθηκε ένα τριετές δάνειο ύψους 30 δις ευρώ, αλλά τα λεγόμενα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα ανέρχονται στα 26,4 δις !

    Στο Μνημόνιο, περιγράφονται τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανείων, ανά χρόνο, από το 2010 μέχρι το 2014.
    Το σημαντικό είναι ότι αναφέρονται ως ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ, έσοδα ως παρακάτω:
    2012 = 900 εκατομ. ευρώ
    2013 = 4.200 εκατομ. ευρώ
    2014 = 5.750 εκατομ. ευρώ
    Με άλλα λόγια, όταν οι κυβερνητικοί και οι παπαγάλοι της, μιλάν για "νέο μνημόνιο" ή "αναδιαπραγμάτευση", ή "Μεσοπρόθεσμο", δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ παρά να (είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ) προσδιορίσουν επακριβώς πως θα "βουτήξουν" από το λαό, άλλα 10,8 δις ευρώ !
    Δυστυχώς, όμως, μερικές αλήθειες είναι πολύ δύσκολο να τις καταθέσει κανείς, για διάφορους λόγους.
    Δώθηκε αφορμή με το παρόν άρθρο να πούμε ελάχιστα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γεια σασ, θα ηθελα να ρωτησω κατι παρολο που δε θελω να μιλαω για ασχετα πραματα απ αυτα ποθ λεει το αρθρο.
    μηπως θα ηταν ευκολο να γραψει καποιος ενα άρθρο που να εξηγει την ιστορια με τη γενοπ-δεη, τις κινητοποιησεισ επι μητσοτακη και μεχρι σημερα και γιατι εχουν δικιο το σωματειο τους - αν εχουν.

    αυτα, ευχαριστω πολυ και συγνωμη απο το φαρο που γραφω κατι ασχετο μετο αρθρο

    Πετρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.