15 Ιουλ 2011

Το μεγάλο Λατιφούντιο* η χώρα μας

 Αγιογδύτης Publican επι το έργο...δεν έχει στον θεό του...

Απόσπασμα από http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231120172
Ιδιώτες στην είσπραξη φόρων

Νομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται μία σειρά θέματα που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου δίνεται το πράσινο φως για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Η διάταξη αναφέρει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών».


Σημειώνεται ότι την κινητοποίηση ιδιωτικών εταιρειών είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland, σημειώνοντας: «Υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους».

«Σε αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανόν να αναθέσουμε αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η διοικητική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σ' αυτό το έργο», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

---
Να τα να τα…

Η εφορία κάνει ανοίγματα στον ιδιωτικό τομέα, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, ιδιωτικές φυλακές, όπως στις ΗΠΑ; Ιδιωτικά δικαστήρια; Ιδιωτική αστυνομία με δικαιώματα αντίστοιχα με αυτή της δημόσιας, να ξυλοφορτώνει δηλαδή πολίτες κάθε φορά που αυτοί διαδηλώνουν που άμα χρειαστεί να αναλαμβάνουν και χρέη κουκουλοφόρου «αντιεξουσιαστή»;   

Τελικά οι εισπρακτικές ήρθαν για να μείνουν, και όχι μόνο αυτό, αλλά τους δίνει αβέρτα δουλειά το κράτος, υποθέτω υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Αλλά και για να μειωθεί το χρέος βεβαίως βεβαίως…

Και τι ρόλο θα παίζουν αυτοί οι νέοι «εισπράκτορες»;

Το ρόλο του ντραμπούκου;

Το ρόλο του μεγάλου αδερφού;

Το ρόλο του Δικαστή Ντρέντ;

Και ποιόν άραγε θα κυνηγούν αυτοί οι νέοι εισπράκτορες; Για λογαριασμό ποιού θα δουλεύουν; Γιατί στο μυαλό μου μπορώ να τους φανταστώ να εκτελούν εντολές, όχι μόνο για το δημόσιο, αλλά και για ιδιώτες, να εκτελούν δηλαδή συμβόλαια για να ξεπαστρέψουν τους μικροαπατεώνες(αλλά και τους άμοιρους μικρομεσαίους επιχειρηματίες) και να ανοίξουν χώρο για τους μεγάλους, εκείνους που δεν ελέγχονται, αλλά αντίθετα ελέγχουν τις εν λόγω εισπρακτικές.

Αλλά ας αφήσω την απόλυτα δικαιολογημένη κινδυνολογία που κανονικά δεν έχει τελειωμό,  και ας πάμε να δούμε ένα παράδειγμα, από την ιστορία, που όπως πολύ σοφά έγραψε ο Μαρξ, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

«Καθώς οι Ρωμαίοι δεν διέθεταν αρκετούς κρατικούς υπαλλήλους ώστε να συγκεντρώνουν απευθείας όλα τα έσοδα, νοίκιαζαν το δικαίωμα είσπραξης φόρων σε επιχειρηματίες, τους επονομαζόμενους δημισιώνες(publican), οι οποίοι, όπως ήταν φυσικό, έπρεπε να συγκεντρώσουν περισσότερα απ όσα κατέβαλλαν οι ίδιοι ως ενοίκιο στη Ρώμη και να καρπωθούν τη διαφορά. Τον 1 αιώνα μ.χ οι καταχρήσεις των δημοσιώνων είχαν πάρει πια τόσο κραυγαλέες διαστάσεις που η κυβέρνηση άρχισε να μεταφέρει τη συγκέντρωση των εσόδων στα τοπικά σώματα διακυβέρνησης, των Civitates.» (David Nicholas, Η εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2009, Μτφ. Μαριάννα Τζιαντζή, σελ. 28-29)

Σε μία κρατικοκεντρικού(δεν ξέρω άμα υπάρχει αυτή η λέξη) τύπου διακυβέρνηση, όπως ήταν η Ρωμαϊκή, οι κυβερνητικοί κατάλαβαν το λάθος τους και επανόρθωσαν, αποσπώντας από τους δημοσιώνες την εξουσία που τους είχε δοθεί. Στην εποχή μας, που ο ρόλος του κράτους είναι να υπηρετεί το κεφάλαιο, καθαρά και ξάστερα, αυτή η κίνηση δεν είναι λανθασμένη, αλλά αποσκοπεί που αλλού, στο να δοθεί περισσότερη ακόμα εξουσία στους ιδιώτες, και το πετυχαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που άπαξ και δοθούν αυτά τα προνόμια στους ιδιώτες, δεν πρόκειται να παρθούν ποτέ πίσω, και όχι μόνο αυτό, αλλά θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι εξουσίες τους.

Ο λαός να μην τσιμπήσει το δόλωμα

Να μην φάει το παραμύθι ότι και καλά έτσι θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, θα μειωθεί το χρέος και όλα καλά.

Οι σκοποί τους είναι πάντα υπέρ της πλουτοκρατίας και ο στόχος τους η εξαθλίωση του λαού.
Μας θέλουν αμόρφωτους, διαχειρήσιμους, πειθήνιους, εξειδικευμένους, απροστάτευτους και αποδυναμωμένους.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ






* Λατιφούντιο = Μεγάλο φέουδο της ρωμαϊκής περιόδου, ιδιοκτησία κάποιου αριστοκράτη ή και συγκλητικού. Τα λατιφούντια, συνήθως απορροφούσαν τα μινιφούντια(μικροί κλήροι γης που άνηκαν σε λιγότερο εύπορους ρωμαίους) μετατρέποντας έτσι τους μικρογαιοκτήμονες σε "δουλοπάροικους".

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

10 σχόλια:

  1. Δυο παρατηρησούλες για το θέμα:

    1. Η όλη ιστορία, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Έχει ήδη (από όσα ξέρω σίγουρα) προηγηθεί ο ΟΤΕ.
    Έχει αρκετά χρόνια πριν (καμιά 6 ή 7) που είχε ανατεθεί σε εταιρίες (κυρίως δικηγορικές) ή μεμονωμένους δικηγόρους να "βοηθάνε" στην είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών.

    2. Στον ... ιδιωτικό τομέα, πολλά χρόνια τώρα, δρουν (ανεξέλεγκτα) διάφορες "εισπρακτικές εταιρίες" - κάποιοι κακώς τις αποκαλούν "νονούς της νύχτας" ... εδώ, κάμνουν κοινωνικό έργο !!!

    Άρα ...
    Στα πλαίσια του γενικού ξεπουλήματος της χώρας από την κυβέρνηση Παπανδρέου (λέγε την σύγχρονοι ραγιάδες, να μην πω τίποτα χειρότερο), θα δούμε πολλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την ενημέρωση Φάρο

    Ψευτες κλέφτες απατεώνες και υπηρέτες του κεφαλαίου, όχι απλά ραγιάδες, για να τα πω εγω τα χειρότερα.

    Πόσο πιο χαμηλά πια;
    Έχει πάτο αυτο το πηγάδι;
    Μόνο ο λαος μπορεί να δώσει την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιστορική παραπομπή (για μένα οι αναλογίες είναι ορατές):
    Είχα διαβάσει πριν λίγα χρόνια σε ένα ιστορικό άρθρο για την επανάσταση του 1821, πως ένας από τους σημαντικούς λόγους για το ξέσπασμα της ήταν η κατάργηση της τοπικής μονιμότητας των ανοικιαστών των φόρων, από την "Πύλη". Αυτό γιατί ενώ πιο πριν οι φορατζήδες ποτέ δεν άφηναν άναν πλυθησμό σε πλήρη ένδοια, προκειμένου η οικονομία να κινείται και έτσι να έχουν έσοδα και τα επόμενα χρόνια, πια προσπαθούσαν απλά να απομυζήσουν όσα περισσότερα μπορούσαν πριν αποσπαστούν σε άλλη περιοχή. Οι συνειρμοί δικοί σας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρας, να δούμε αν και θα γίνει και εδω επανάσταση, 400 χρόνια σκλαβιά δεν ήταν και λίγα πριν η επανάσταση να ξεσπάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aυτο που διαφαινεται, poe, ξεκαθαρα απο τα παραδειγματα σου ειναι εκτος των αλλων και η αντιστοιχη ..παρακμη των συστηματων στη Ρωμη των Latifundia, οπως και στο Δυτικο κοσμο εν ετει 2011!
    Το συστημα πεθαινει και οσο και να προσπαθει να εκμεταλλευτει τον κοσμο, το τελος του ειναι κοντα. Το θεμα ειναι με ποιων το μερος ειμαστε οταν θα χρειαστει να υπερασπιστουμε οσα δικαιωματα μας εχουν απομεινει...

    Καλο βραδυ στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι και στην Γαλλία πρίν την επανάσταση το 1789, είχαν αναθέσει την συλλογή των φόρων σε ιδιώτες γνωστοί και ώς fermiers généraux,για να δείτε πόσα χρόνια πίσω πάμε, οι οποίοι μέχρι και τείχη χτίσαν γύρω απο το Παρίσι για να περιορίσουν την φοροδιαφυγή με τις γνωστές barrière σχεδιασμένες απο τον Ledoux(σημ. το Παρίσι δεν είχε τείχη μέχρι τότε...) απο τους οποίους φόρους ένα μέρος που ρύθμιζε το κράτος το έδιναν στο κράτος και ότι παραπάνω μάζευαν το κρατούσαν αυτοί....ο νοών νοείτω........το τι τέλος είχαν οι fermiers généraux νομίζω οτί είναι ευνόητο........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λολ, τελικά κάναμε ψάρεμα στην ιστορία παιδία, ωραία πήγε η κουβέντα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο το ίδιο βιβλίο ενα ακόμη ενδιαφέρον απόσπασμα(τα μες στην παρένθεση δικά μου)

    Αν και την εποχή του Διοκλητιανού η Ρωμαϊκή κυβέρνηση έγινε πολύ πιο πολυμελής, πολλές λειτουργίες που σήμερα θεωρούνται αρμοδιότητα του κράτους, εξακολούθησαν να ανατίθενται σε ιδιώτες εργολήπτες(βρε τι μου θυμίζει αυτό...;).

    Η σύγχυση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, που από την φύση της είναι πάντα προβληματική, στην ύστερη αυτοκρατορία εκφυλίστηκε σε χάος(τα ΣΔΥΤ της ρωμαικής εποχής).

    Καθώς έφθινε η εξουσία του κράτους, οι ρωμαίοι αριστοκράτες(το χρήμα μια ζωή αγοράζει εξουσία) και οι γερμανοί πολέμαρχοι εναλλασσόταν στα κυβερνητικά αξιώματα με τρομαχτική ταχύτητα.[...](αυτοί οι γερμανοί το μυαλό τους στο πως θα δημιουργούν προβήματα το έχουν μια ζωή, τελικά είναι φίλοι μας ή δεν είναι;)

    Οι αξιωματούχοι εξαγoράζονταν ανοιχτά και χρησιμοποιούσαν τα προνόμια της θέσης τους για να αποκτήσουν προσωπική εξουσία και πελατεία από πολίτες που γύρευαν προστασία από τους βαρβάρους, τους στρατιώτες και τους εισπράκτορες. Κοντολογίς, από την ίδια ομάδα ανθρώπων που αντιπροσώπευε ο τοπικός άρχοντας(είναι αυτό το γνωστό που λέμε και σήμερα "ποιός θα μας φυλάξει απο τους φύλακες", πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι ιδιωτικού δικαίου).

    Ορισμένοι τοπικοί άρχοντες απολάμβαναν προνόμια immunitas(απαλλαγή από φόρους, δικαστικές και άλλες υποχρεώσεις) από την αυτοκρατορική διοίκηση, κατακτώντας έτσι το δικαίωμα να συλλέγουν φόρους από τους υποτελείς τους και να τους δικάζουν οι ίδιοι(αν έχεις τύχη διάβαινε, αν έχεις χρήμα διάβρωνε). (David Nicholas, Η εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2009, Μτφ. Μαριάννα Τζιαντζή, 40-41)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπον ας μπω και εγω στην συζητηση(καθηστερημενα,βεβαια αλλα τελως παντων) ξεκινωντας απο εναν ωραιο παραλληλισμο.Στο Βυζαντιο-ναι στο Βυζαντιο-οσο την ευθυνη της αμυνας την ειχαν οι στρατιωτες των θεματων δηλαδη αγροτες που υπερασπιζονταν την γη τους οι συγκρουσεις αναχετιζονταν επιτυχως!Οσο αρχιζαν στην δοιηκηση να εμπλεκονται ιδιωτες ,πλουσιοι,μεγαλογαιοκτημονες,με ιδιωτικους στρατους και αλλα τετοια η παρακμη επιταχυνθηκε!
    ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα αφησουμε τη Ελλαδα να παρακμασει ή θα επαναστατησουμε για να σωθουμε;Οι επιλογες δυο:Ρωμη-Βυζαντιο(παρηκμασαν και ολοι γνωριζουμε την καταντια τους)Ή Ελλαδα-Γαλλια(επαναστατησαν κανοντας ενα βημα παραπερα,ασχετα με το τι τροπη πηραν τα πραγματα στη συνεχεια.
    Υ.Γ.Οι παραπανω επιλογες προεκυψαν απο τα παραδειγματα που αναφερθηκαν απο τους συνομιλητες και η ερωτηση ΔΕΝ αφορα το Κ.Κ.Ε.
    Λαμπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατα τη γνώμη μου, στην ιστορία, (και η γνώμη μου δεν είναι επιστημονική για να εξηγούμε, καθώς κρίνω απο περιορισμένο αριθμό παραδειγμάτων, και ούτε έχω κάνει σχετική μελέτη ούτε έχω διαβάσει μελέτη άλλου), κάθε φορά που ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν μπόσικος, όρμαγαν σαν τα κοράκια τα διάφορα ατομικά(για να μην τα πω ιδιωτικά) συμφέροντα, για να προλάβουν να επωφεληθούν απο την παρακμή, για την οποία αρκετές φορές ήταν και υπέυθυνοι οι ίδιοι.

    Έτσι λοιπόν σε περιπτώσεις εκφυλισμού του κράτους, αυτό το κενό εξουσίας δίνει ευκαιρίες σε κάποιους να αλωνίσουν, χρησιμοποιώντας μάλλιστα και το κράτος ως το πιο πολύτιμο εργαλείο τους.

    Στην εποχή μας, αφού το κράτος, και μιλάω για το ελληνικό, το οδήγησαν εκεί που το οδήγησαν, και αφού έχουν απομυζήσει οικονομικά την υφήλιο όπως ο χωρικός που εξαντλεί το χωράφι του χωρίς να κάνει στο ενδιάμεσο αγρανάπαυση, φτάνουν στο σημείο να φορτώσουν, μέσω του ξεπουλημένου σε αυτούς κράτους, τα όποια δεινά της δικής τους ασσυδοσίας στην πλάτη του λαού.

    Σε ενα τέτοιου είδους κράτος ο λαός δεν πρέπει να δίνει καμία νομιμοποίηση, όχι μόνο τωρα, αλλά και κατα το παρελθόν, εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού απλά λειτουργεί ως όργανο των μεγάλων συμφερόντων για να επιβάλουν την βούληση τους στο λαό.

    Ο λαός να αντιδράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ενάντια σε αυτό το κράτος, με σκοπό να οικοδομήσει ενα κράτος που θα προστατεύει την λαική εξουσία, θα εκπροσωπεί τον λαό και θα εκπροσωπείται απο τον λαό.

    Είναι καιρός να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια κοινωνία σοσιαλίστική, όχι γυαλαντζί, απο αυτές μπουχτίσαμε, αλλά πραγματική, με απώτερο στόχο τον κομμουνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.