29 Ιουλ 2011

Υπερβάλλουμε άραγε;

"Η βαθιά κρίση που διατρέχουμε θυμίζει τις αντίστοιχες κρίσεις του τέλους του προηγούμενου κοινωνικού καθεστώτος όπως το είχε διαμορφώσει ο φεουδαρχικός τρόπος παραγωγής. Οι ατελείωτες διαμάχες μεταξύ φεουδαρχών, ιπποτών, βασιλέων, δουκών, βαρόνων και πριγκίπων, σε διαρκή αναζήτηση γης και δουλοπάροικων ώστε να στηρίζουν τους μεταξύ τους πολέμους είχε τότε οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση τους αγροτικούς πληθυσμούς της Ευρώπης, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για δημογραφικές καταστροφές, τις τρομερές εξάρσεις του «μαύρου θανάτου».
Υπερβάλλουμε λέτε; Αυθαιρετούμε πάνω στην Ιστορία; Θα δείξει..."
(Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη - Απόσπασμα από εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Μαργαρίτη, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ. Ολόκληρο το άρθρο εδώ http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6372171)

8 σχόλια:

  1. Και αυτο σας φαινεται για καλο ?

    "... δημογραφικές καταστροφές, τις τρομερές εξάρσεις του «μαύρου θανάτου.."

    Δηλαδη θα προχωρησουν παλι σεκαποιο μεγαλο πολεμο για να συνεχισει η κυριαρχια του καπιταλισμου για αλλα 50 χρονια...

    Δεν σας βλεπω και πολυ αισιοδοξους τελικα..
    Απο οτι φαινεται τα σχεδια τους ειναι πιο αποτελεσματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν με ρωτάς προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος, έχω αυτό που λεν "επαναστατική αισιοδοξία". Το ότι ο καπιταλισμός έχει όπλα στη φαρέτρα του, το πιστεύω κι εγώ, αλλά δεν το βλέπω με ηττοπάθεια. Τα όρια του καπιταλισμού είναι στενότατα, αλλά λόγω της παγκόσμιας ανισομετρίας μπορεί να βρει διέξοδο κι αλλού, με μειωμένα αποθέματα επιβίωσης όμως. Αν πιάσουμε μια-μια τις χώρες, είμαι σίγουρος ότι τα χρονικά όρια του καπιταλισμού (συμπεριλαμβανομένων κι άλλων παραγόντων φυσικά) ποικίλουν. Ευχαρίστως να συζητήσουμε, να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε πόσα ψωμιά έχει ο καπιταλισμός στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ερωτηση μου ειναι πιο απλη...

    Εαν γινει αυτο που γραφει το αρθρο

    "... δημογραφικές καταστροφές, τις τρομερές εξάρσεις του «μαύρου θανάτου.."

    τι δυνατοτητα εχει η σοσιαλιστικη εγκαθιδρυση ?

    Η εμπειρια εδειξε μετα απο μια τετοια συγκρουση θα χουμε καπιταλισμο για αλλα 50 χρονια.
    Οι λαοι δεν πολεμησουν για τον σοσιαλισμο αλλα για το χ λογο (αυτον που θα καθορισουν οι καπιταλιστες).
    Οποτε προσωπικα το βλεπω πως εαν ευδοθουν τα σχεδια τους ,ο καπιταλισμος θα υπαρχει για αλλα 50 τουλαχιστον χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι λαοι δεν θα πολεμησουν για τον σοσιαλισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση: αν γίνει αυτό που λέει το άρθρο, η σοσιαλιστική εγκαθίδρυση μπορεί να πάει κι εκατό χρόνια πίσω. Σα να λέμε, τι δυνατότητες έχει π.χ το λαϊκό κίνημα στη Σομαλία να πάρει την εξουσία; απολύτως καμμία, γιατί εκεί πεθαίνουν της πείνας. Γι αυτό το ΚΚΕ λέει "να μη χαθεί άλλος χρόνος" κλπ. γιατί, όσο καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, τόσο πιο δύσκολο είναι μετά για το λαϊκό κίνημα (καθοδηγούμενο απ' τον οποιονδήποτε) να εγκαθιδρύσει την εξουσία του γιατί πρέπει να τα ξαναφτιάξει.
    Ωστόσο, όταν αυτό το λέει μαρξιστής καθηγητής ιστορίας, το λέει φαντάζομαι κατ' αναλογίαν, όχι κάνοντας αναγωγισμό. Τις δημογραφικές καταστροφές και τις εξάρσεις "μαύρου θανάτου", μπορείς να τις αντιστοιχήσεις στο σήμερα, στο παρόν επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, με τη μείωση του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες, με τις διάφορες πανδημίες (Η1Ν1), τη σχετική εξαθλίωση των εργαζομένων. Δε νομίζω ο Μαργαρίτης να μιλάει τοσο αναγωγιστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζήτημα δεν ειναι τι θέλουμε εμείς να γίνει, το ζήτημα ειναι τι γίνεται. Ζούμε σε εναν κόσμο που ειναι φανερό ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν εχει αλλα να δώσει και το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κρατηθεί στην ζωή στέλνοντας στον καιάδα στρατιές εργαζομένων.

    Η παραγωγή ολοένα γίνεται και λιγότερο "κοινωνική", οι φτώχεια αυξάνει και γενικά το ολο πράγμα μοιάζει όπως εκείνες τις σκηνές απο τα διάφορα cartoon Που το καράβι βουλιάζει και προσπαθει ο άλλος να το κρατήσει βάζοντας τα δάχτυλα τους στις τρυπες, ενω συνεχως ανοίγουν και καινουριες τρύπες.

    Δεν θεωρώ οτι ο καπιταλισμός θα φύγει αθόρυβα, πιστεύω ότι θα γίνει μεγάλο τσουνάμι πριν τον ξαποστείλουμε. Αυτό το τσουνάμι ζούμε καθημερινά, που ολοένα και φουσκώνει. Όσο πιο γρήγορα συγκρουστούμε, πράγμα που εξαρτάται και απο τις συνθήκες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, τόσο λιγότερες θα είναι οι απώλειες και οι λοιπές συννέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως ως τώρα όταν έφτανε η ώρα της αλλαγής του συστηματος, αυτό φαινόταν, θα μπορούσα να ποαραθέσω ολόκληρα αποσπάσματα από βιβλία για το τέλος της αρχαιότητας και τη σαπίλα που υπήρχε, τέτοια που είχε μειωθεί ακόμα και η γεννητικότητα λόγω έλλειψης τροφής-κάτι αναόλγο με σήμερα, που φυσικά οφειλόταν σε κοινωνικά αίτια.

    Δεν συμφωνώ τόσο με την προσέγγιση προς το μαύρο θάνατο, που συνέβη εντωμεταξύ, το 1350... ενώ οι πρώτες, αστικές επαναστάσεις τουλάχιστον 50-60 χρόνια μετά, αν δεχθούμε ως τέτοια το χουσιτικό κίνημα στη Βοημία (που πρέπει κατά τη γνώμη μου)... Υπάρχει και κάτι ακόμα, διάβασα ένα βιβλίο πριν χρόνια για τις πανδημίες της πανώλης και από μερικούς επιστήμονες παρουσιαζόταν σαν κινητές της ιστορίας, οι δυο από τις τρεις πανδημίες έγιναν η πρώτη το 541 μχ και διέρκησε μέχρι το 750 (ξεκίνησε από το Πηλούσιο της Αιγύπτου και διοαδόθηκε στο Βυζάντιο πρώτα αφήνοντας 200.000 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη σε σύνολο 300.000 κατοίκων, ανάμεσα στους αρρώστους που τη γλύτωσε όμως και ο Ιουστινιανός, αργότερα διαδόθηκε και στη Δυτική Ευρώπη)με διαδοχικές εξάρσεις και η άλλη είναι ο μαύρος θάνατος,όπως βλέπουμε η συσχέτιση είναι σημαντική με τις αλλαγές,για μένα παίξαν ρόλο καταλύτη της κοινωνικής διαδικασίας, αλλά το αίτιο της ασθένιας δεν είναι ανθρώπινο, τουλάχιστον με αυτά που ξέρουμε.

    Επίσης το τέλος του καπιταλισμού δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά μια κοσμοιστορική και αυτό γιατί περνά η ανθρωπότητα από την προιστορία στην ιστορία, και ο άνθρωπος από τα υπολείματα του ζώου στον ΑΝΘΡΩΠΟ, δεν είναι μια απλή αλλαγή συστήματος όπως οι άλλες και για αυτό και πιο δύσκολη-τουλάχιστον όσο αναφορά την οικοδόμηση του κομμουνισμού του πλήρους ανεπτυγμένου...

    Προσωπικά είμαι αισιόδοξος αν και υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο του τέλους της ανθρωπότητας μέσω καταστροφής του πλανήτη από τον καπιταλισμό, ελπίζω η ανθρωπότητα να προλάβει. Ο καπιταλισμός μας φωνάζει να τον ανατρέψουμε τώρα ελπίζω να ξεβουλώσουμε αρκετά αυτιά ώστε να ακολουθήσουν και να γίνει πραγματικότητα, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο στον μαργαριτη,εδωσε ολες τις διαστασεις,το ξεχειλωσε το θεμα.αυτο που εχουμε χρεος τωρα ειναι μιας και τα αυτια ανοιξαν να δειξουμε τον αλλο δρομο,να ογανωσουμε οσο μπωρουμε την κοινωνικη συμμαχια μεχρι την αντεπιθεση.Αλλος δρομος δεν ηπαρχει,και τωρα ειναι μια καλη ευκαιρια πριν γυνουν ολα σταχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.