4 Ιουλ 2011

Δημοσκόπηση για τους αγανακτισμένους (αναδημοσίευση)

(αναδημοσίευση από citypress.gr και την εφημερίδα Free Sunday του Γ. Κύρτσου. Oι υπογραμμίσεις δικές μας. Με κάθε επιφύλαξη, προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων)
Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Στατιστικής), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Επ. Πανά, το κίνημα των Αγανακτισμένων εμπνέει την κοινωνική πλειοψηφία.

Η λαϊκή οργή για το πολιτικό σύστημα και τη διαχείριση της κρίσης, όπως εκφράζεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, όχι απλώς επικροτείται από τους περισσότερους, αλλά δημιουργεί και αισιοδοξία ότι μπορεί να επιφέρει πολιτικό αποτέλεσμα, να επηρεάσει δηλαδή την κυβερνητική πολιτική. Ο πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας σχετικά με την αντίληψη των πολιτών για το κίνημα των Αγανακτισμένων κ. Επαμεινώνδας Πανάς επισημαίνει ότι στην κοινωνία υπάρχει θετική άποψη για την «πλατεία». Κατά την ανάλυσή του, πρόκειται για μια νέας μορφής συσπείρωση των πολιτών, που στηρίζεται στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι κοινωνική και συγχρόνως έμμεσα πολιτική κίνηση που δεν εμφανίζει κομματικό προστατευτισμό, ενώ στηρίζεται στη λογική της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
  • Επτά στους δέκα αξιολογούν θετικά το κίνημα των Αγανακτισμένων. Όσο νεότεροι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο θετική είναι η αξιολόγηση του κινήματος. Περισσότεροι από τους μισούς ανέργους αξιολογούν πολύ θετικά το κίνημα, ενώ οι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας είναι ελαφρώς θετικότερα διακείμενοι απέναντί τους.
  • Περισσότεροι από έξι στους δέκα συμφωνούν με τις ενέργειές τους. Εντονότερη υποστήριξη υπάρχει στις ηλικίες 30-44.
  • Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση (οκτώ στους δέκα) ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων δείχνει τη δυσφορία μεγάλου ποσοστού πολιτών απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Μάλιστα οι περισσότεροι (επτά στους δέκα) πιστεύουν ότι το μνημόνιο και η πιθανή αναθεώρησή του οδήγησαν στη δημιουργία του κινήματος. Οι γυναίκες συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες, ενώ οι φοιτητές λιγότερο από κάθε άλλη κοινωνική-ηλικιακή κατηγορία.
  • Αισιοδοξία υπάρχει ως προς την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης. Περισσότεροι από επτά στους δέκα εκτιμούν ότι η «πλατεία» είναι πιθανό να επηρεάσει την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει στάση. Οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι ελπίζουν περισσότερο, ενώ οι νέοι λιγότερο.
  • Το 63,7% δεν πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ικανό, με τη σημερινή του μορφή, να λύσει το οικονομικό πρόβλημα. Οι νεότεροι απορρίπτουν εντονότερα το πολιτικό σύστημα, όπως επίσης και οι πολίτες ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της έρευνας που δείχνει ότι περίπου οι μισοί αποδέχονται ή ανέχονται ότι θα διαχειριστούν την πώληση δημόσιας περιουσίας οι ίδιοι που δημιούργησαν το χρέος της χώρας. Στη σχετική ερώτηση («Πιστεύετε ότι είναι ηθικά σωστό…») ευθέως αρνητικά τοποθετείται το 55%.
  • Το μέλλον είναι ζοφερό για περισσότερους από έξι στους δέκα. Οι γυναίκες αισιοδοξούν περισσότερο, οι άνεργοι και οι απόφοιτοι δημοτικού έχουν ακόμα πιο απαισιόδοξη στάση.
  • Οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων έχει την ηθική συμπαράσταση μεγάλης μερίδας πολιτών. Όσοι ανήκουν στις ηλικίες 30 έως 44 πιστεύουν περισσότερο ότι ο κόσμος είναι με το μέρος των Αγανακτισμένων, ενώ όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο τόσο ασθενέστερη είναι η πεποίθηση για την ηθική συμπαράσταση της πλειοψηφίας προς το κίνημα.

Αγγελική Σπανού 

9 σχόλια:

  1. Μη γνωρίζοντας κατά πόσο είναι έγκυρο το συγκεκριμένο τμήμα, εννοώ αν τελεί υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου και δεν είναι μια "ιδιωτική πρωτοβουλία", μη γνωρίζοντας αν πήρε όλο το Τμήμα Στατιστικής μέρος ή ένα μικρό τμήμα του, μη γνωρίζοντας τον συγκεκριμένο καθηγητή (όμως, τις τελευταίες μέρες, είδαμε στις τιβί να παρελαύνουν κάτι καθηγητάδες που τύφλα να έχουν πληρωμένα παπαγαλάκια), κρατάω ΟΛΕΣ τις επιφυλάξεις μου και πιστεύω ότι είναι ένα ακόμα βήμα ενάντια στο οργανωμένο Κίνημα.

    Κατά πόσο εκφράζει αλήθειες θα το δούμε στην συνέχεια.
    Αλλά ότι χρησιμεύει για αλλότριους σκοπούς, αυτό είναι σίγουρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τα λέει ο Φάρος. Πρώτα έσπειραν, τώρα θα θερίσουν! Και ποιος δεν τους έχει δει τους συγκεκριμένους καθηγητάδες χωρίς να αναφωνήσει «και μη χειρότερα!». Ένας κι ένας οι «αντισυστημικοί» πασόκοι και λοιπαί δημοκρατικαί δυνάμεις… Κι μείς, υποτίθεται έχουμε πάθει αλτσχάιμερ. Πόσο μας υποτιμούν!
    -ΡΕΔ ΧΑΝΡΑΧΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sorry αλλά αδιαφορώ για τα γκάλοπ!
    (υπάρχουν πιο σοβαρά και ενδιαφέροντα πράματα να κάνω και να εντρυφήσω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίταξα και σε άλλα sites και είδα το εξής στοιχείο:

    "Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά το διάστημα 10 – 17 Ιουνίου, συμμετείχαν 2.131 ενήλικα άτομα από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία."

    Άρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων πρέπει να απάντησε πριν από την ημέρα της απεργίας της 15/06/2011 (άρα και το ξύλο που έπεσε τότε στο Σύνταγμα). Πώς θα απαντούσε όμως κάποιος -ακόμα και ένας από τους ίδιους- σήμερα, μετά και την 48ωρη; Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα γκάλοπ ειναι επικύνδυνα γιατι ειναι ενας τρόπος να διαμορφώσεις κοινή γνώμη.

    Πάντως δεν ξέρω για το αν ισχύουν οι αριθμοι, αλλα σίγουρα κρύβουν απο πίσω τους μεγάλες αληθειες. Φυσικά τα μεγαλύτερα ψέματα καλύπτωνται μεσα σε ενα μανδύα αλήθειας.

    Παντως δεν αμφισβητώ ότι η συνείδηση του κόσμου δεν είναι ριζοσπαστικοποιημένη προς καμία πλευρά. Η μειοψηφία πιστεύω είναι εκείνοι που θέλουν ανατροπή του συστήματος, έστω και αν δεν συμφωνούν στο μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι προσωπική μου εμπειρία , απο φίλους γνωστούς κ.τ.λ. απέχει παρασάγκας απο τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή.
    Είναι υπερβολικά τα νούμερα.
    Ας είμαστε επιφυλακτικοί στους διάφορους καθηγητάδας, μου θυμίζει εκείνους τους 32 "ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χα χα taso,τώρα σκεφτόμουν να παω να δω αμα υπάρχει το όνομα του στη λίστα:)

    Πάντως έχει να κανει και με ποιους συναναστρέφεσαι, εγω δυστυχως ειμαι απαισιόδοξος ως προς το κατα πόσο ο λαός εχει κανει το επόμενο βήμα στο σύνολο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για δείτε και αυτό που είναι λίγο παλιό αλλά σχετικό... http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406882&wordsinarticle=%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟ.ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ.ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΧΩΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ.ΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ.ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΝ ΕΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.