7 Σεπ 2011

Το κοινωνικό συμβόλαιο και μιά διατύπωση του απο την περίοδο του Μέσου Μεσαίωνα


Είχα γράψει πριν από περίπου ένα χρόνο ένα άρθρο σε δυο μέρη που αναφερόταν στο «κοινωνικό συμβόλαιο». Στο εν λόγω άρθρο παρουσίαζα τις απόψεις των 3 κύριων εκφραστών του, του Τόμας Χόμπς, Του Τζων Λοκ και του Ρουσσώ και τις αντιπαρέβαλα με το θεωρητικό έργο του Μαρξ.
Σύνδεσμοι για τα δυο μέρη του άρθρου εδώ:
Και
Πριν από λίγο καιρό, διαβάζοντας το βιβλίο του David Nicolas, Η εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου, έπεσα πάνω σε μια διατύπωση της θεωρίας του κοινωνικού συμβολαίου κατά μερικούς αιώνες παλαιότερη(11ο αιώνα) από έναν Σάξονα μοναχό τον Μανεγγόλδο του Λάουντενμπαχ, συγκεκριμένα ο Nicolas γράφει.


«[…] ενώ ο Σάξονας μοναχός Μανεγγόλδος του Λάουενμπάχ υποστήριζε ότι ο βασιλιάς έχει συνάψει ένα συμβόλαιο με την κοινότητα για την δίκαιη διακυβέρνηση της. Επομένως η εξουσία δεν εκπορεύεται από τον θεό αλλά του την εκχωρεί ο λαός. Όταν ένας βασιλιάς δεν κυβερνά δίκαια, όπως συμβαίνει όταν καταπιέζει την Εκκλησία, παραβιάζει το συμβόλαιο και απαλλάσσει τους υπηκόους του από την υποχρέωση της υπακοής […]»(David Nicolas, Η εξέλιξη του μεσαιωνικού κόσμου, εκδόσεις ΜΥΕΤ, μτφ. Μαριάννα Τζιάντζη, σελ. 284)


Η παραπάνω διατύπωση, και για αυτό αναφέρεται και στην στάση του βασιλιά απέναντι στην εκκλησία, σχετιζόταν με την διαμάχη που είχε ξεσπάσει εκείνη την περίοδο με επίκεντρο «την έριδα της περιβολής»(πληροφορίες σχετικά με το τι ήταν η "έριδα της περιβολής" θα βρείτε εδώ, δυστυχώς δεν ξέρω πως λέγεται στα αγγλικά και δεν μπορώ να βρώ πιο επεξηγηματικό άρθρο). Ως επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για να δείξει ότι η δύναμη του βασιλιά δεν πήγαζε από τον θεό αλλά από τον επίγειο κόσμο.
Φαντάζομαι ότι ανάλογες διατυπώσεις του κοινωνικού συμβολαίου θα έχουν γίνει και παλαιότερα, ίσως μάλιστα κάνω και μια μικρή έρευνα αργότερα, την συγκεκριμένη απλά την βρήκα ενδιαφέρουσα και αποφάσισα να την μοιραστώ με το αναγνωστικό μας κοινό:)

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

4 σχόλια:

  1. όπως πολύ καλά γνωρίζεις ενδιαφέρομαι για τέτοια θέματα. Αργότερα θα επιστρέψω με σχόλιο σχετικά με το μεσαίωνα και το γενικότερο ιστορικό Background, Μια που έκανα και πρόσφατα μια σχετική έρευνα. Το Βιβλίο του Νίκολας θα πάρει σειρά σε λίγο χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Εριδα της περιβολής" (Ιnvestiture Controversy),

    http://en.wikipedia.org/wiki/Investiture_Controversy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια μπουκ!

    Ελβα ευχαριστώ!!!!, σκεφτόμουν να κάτσω να γραψω εγω συννοπτική αναφορα αλλα με έβγαλες απο τον κόπο. (γιατι το άρθρο της ελληνικης βικιπέδια δεν ήταν και τόσο κατατοπιστικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπουκ εχε υπόψην ότι δεν ειναι και εύκολο βιβλίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.