25 Σεπ 2011

Ο χώρος της δημόσιας υγείας αποκτά ολοένα και πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά

Απο(http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=13715&publDate=24%2F9%2F2011&direction=&pageNo=32)
«Ειδικές θέσεις» στην εμπορευματοποίηση
Θα εκχωρηθούν 560 κλίνες, όπου θα νοσηλεύονται όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η οποία όμως θα αποτελεί προέκταση των προϋποθέσεων της δημόσιας ασφάλισης
Τα δημόσια νοσοκομεία θα διαθέτουν ράντζα για τα λαϊκά στρώματα και μονόκλινα ή δίκλινα για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Την ερχόμενη Τρίτη φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) για την εκχώρηση σε αυτές 560 κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Οι «ειδικές θέσεις», όπως ονομάζονται οι υπό εκχώρηση κλίνες, θα αποτελέσουν έναν ακόμα διάδρομο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και μέσο για τον εξαναγκασμό των ασφαλισμένων να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας, ώστε να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών υγείας, μετά και τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Η βάση για την εκχώρηση αυτών των 560 κλινών είναι ο νόμος 2889/2001 -και οι μετέπειτα επικαιροποιήσεις του- που στο άρθρο 6 προβλέπει τα εξής: «Στον οργανισμό του νοσοκομείου μπορεί να προβλέπονται από ξενοδοχειακής άποψης και μόνο, θέσεις Α' και Β' κατηγορίας με ειδικό υψηλότερο νοσήλιο. Οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% της δυναμικότητας σε κλίνες του νοσοκομείου».

Με βάση αυτό το νόμο, τις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη θεσμοθέτηση της ολοήμερης λειτουργίας τους η κυβέρνηση προχωρά στο τελικό στάδιο της εκχώρησης των 560 «ειδικών θέσεων» για την απόκτηση εσόδων, όπως ισχυρίζεται, από τα δημόσια νοσοκομεία. Στην ουσία πρόκειται για εξυπηρέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και με βάση τα τιμολόγια που πλήρωναν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Και το «μαξιλαράκι» για αυτές τις συμβάσεις αποτελεί η εφαρμογή Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που συνοδεύονται με αυξήσεις μέχρι και 29,4% σε σχέση με τα λεγόμενα «ημερήσια κλειστά νοσήλια», που ίσχυαν από το 1998. Ετσι, κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες προσανατολίζονται στις εξής ρυθμίσεις:
  • Αν κάποιος έχει κοινωνική ασφάλιση θα μπορεί να έχει και πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει νοσηλεία «σε μονόκλινα, δίκλινα ή δωμάτια πολυτελείας» στα δημόσια νοσοκομεία. Σ' αυτήν την περίπτωση η ιδιωτική ασφάλιση θα πληρώσει προσαυξημένο κατά 50% το DRGs. Για παράδειγμα: Με τα DRGs στα μπάι-πας καθιερώνονται 4 κατηγορίες που αρχίζουν από 5.057 ευρώ για 7 μέρες νοσηλείας και φτάνουν στα 10.023 ευρώ για 18 μέρες νοσηλείας. Προκύπτει, δηλαδή, μια αύξηση από 3,5-105% σε σχέση με το τιμολόγιο του 1998. Σε αυτά λοιπόν τα τιμολόγια η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει στο δημόσιο νοσοκομείο 50% ανά κατηγορία.
  • Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κοινωνική ασφάλιση, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει μόνο 20% επί των νοσηλίων που καθιερώνονται με βάση DRGs.
Κι όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας και ως προσπάθεια αύξησης των εσόδων των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στην ουσία αποτελούν ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος της υγείας του λαού. Επιπλέον η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, προωθεί την ένταξη και «μέρους του ιδιωτικού τομέα Υγείας στο ΕΣΥ». Αξονας αυτής της επιλογής φαίνεται ότι θα είναι τα νοσοκομεία «Ωνάσειο», «Παπαγεωργίου» και «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Αντιφατικές δηλώσεις και κινήσεις
Μετά τις έντονες φήμες ότι θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χτες ότι «αυτό είναι απολύτως ψευδές, καθώς αυτό το μέτρο δεν αφορά τα νοσοκομεία». Επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος με έγγραφό του προς τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρει πως «όσα διακινούνται για τα περί εργασιακής εφεδρείας στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, στις (7) ΔΥΠε και στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς τους, είναι ανυπόστατα».
Ωστόσο, όμως, όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία στους εποπτευόμενους φορείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι εκεί θα εφαρμοστούν όσα έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή θα ισχύσει σε φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ. Παρ' όλες όμως τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα ισχύσει στα δημόσια νοσοκομεία, εντούτοις οι διοικητές τους, σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», προετοιμάζονται πώς θα διασώσουν περισσότερες θέσεις στα πλαίσια της εφαρμογής τους!
Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο: Δηλαδή ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ταυτόχρονα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των οργανισμών των νοσοκομείων ετοιμάζει την εργασιακή εφεδρεία...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εξαπάτηση του λαού με τα αυθαίρετα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του από το βήμα της 76ης ΔΕΘ, αφού έκανε κριτική στην κυβέρνηση, συνέχισε και είπε «φέτος θα σας πω τι θα κάνω», ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ίδια πολιτική με αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες διαφοροποιήσεις στο όνομα, όπως π.χ. ότι αυτός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα και να αναδιαπραγματευτεί τα μνημόνια, είναι προπαγανδιστικό τρικ που σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια. Το γεγονός και μόνο πως πρότεινε δραστική μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, δείχνει ποιον υπηρετεί η πολιτική του.
Αλλά δεν μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα το διαφορετικό, αφού στηρίζει την κυβέρνηση και μάλιστα τονίζει συχνά ότι έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων στη Βουλή. Είναι αυτά που εξειδικεύουν το μνημόνιο και το «μεσοπρόθεσμο» σε κάθε τομέα. Αλλά και σε όσα δεν ψηφίζει επί της αρχής, υπερψηφίζει σχεδόν το σύνολο των άρθρων του, π.χ. πρόσφατα στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς υπερψήφισε τα 17 από τα 21 άρθρα η ΝΔ, και τα 19 ο ΛΑ.Ο.Σ., αν και καταψήφισαν επί της αρχής.
***
Ωστόσο η αναφορά του στα αυθαίρετα είναι μεγάλη εξαπάτηση του λαού. Μαζί και παρέα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, όπου χαρατσώνουν άγρια εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από τέλη και πρόστιμα. Ξέροντας ότι υπάρχουν περίπου 1-1,5 εκατ. αυθαίρετα επινόησαν πώς θα τα «αρπάξουν» εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας. Υποχρεώνουν, με την απειλή της κατεδάφισης και της μη μεταβίβασης, να κάνουν όλοι αίτηση για ρύθμιση μέσα στον Οκτώβρη και το Νοέμβρη. Θα συνοδεύεται κατά μέσο όρο με παράβολο 1.000 ευρώ η κάθε αίτηση, που σημαίνει ότι θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια από τα πρόστιμα για κάθε παράβαση θα μαζέψουν μερικά δισ. ευρώ, χωρίς να δίνουν λύση, παρά αναστολή για 30 χρόνια και μετά πάλι άλλα χαράτσια και εκβιασμοί, δίχως τέλος.
Να τι είπε λοιπόν ο Σαμαράς εκφράζοντας διαφωνία γι' αυτό που υπερψήφισε: «Εδώ όμως, η Τρόικα ζητά να βρούμε τρόπο να ισορροπήσουμε τις απώλειες από τέτοια μέτρα, με κάποιες άλλες οικονομίες και να πιάσουμε τους στόχους της προσαρμογής. Αλλά εμείς δεν διαφωνούμε με τους στόχους. Δεν θέλουμε χαλάρωση της προσπάθειας. Διαφωνήσαμε με τους τρόπους. Και μπορούμε να τους πείσουμε. Εξασφαλίζοντας ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την επίτευξη των δικών μας προτεραιοτήτων. Εχουμε ήδη προτείνει μέτρα που θα φέρουν χρήματα: Οπως η άμεση και οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε δισταγμούς σε μερική τακτοποίηση. Η διαφορά είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση διαιωνίζει μια εκκρεμότητα. Εμείς μετατρέπουμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, την περιουσία τους σε πραγματική αξία, σε κεφάλαιο. Οταν ο κόσμος καταλάβει ότι αποκτά πραγματική αξία το σπίτι του, τότε θα έλθει να πληρώσει για την οριστική ρύθμιση. Που θα συνοδεύεται με πλήρη πολεοδομική ρύθμιση. Για να είναι σύννομη...».
***
Ετσι είναι ο καπιταλισμός. Απαλλάσσει το κεφάλαιο από φόρους, χαράτσια, νομιμοποιεί παρανομίες του και το επιδοτεί από λεφτά του λαού. Αυτό έγινε και στο ν/σ για τα αυθαίρετα που ψήφισαν παρέα, απαλλαγές παραβάσεων σε μεγαλοξενοδόχους, ΑΠΕ, λατομεία κ.ά., και άγρια χαράτσια για τις ίδιες παραβάσεις σε μικροϊδιοκτήτες, που ουσιαστικά τους καλεί να ξαναπληρώσουν ένα σημαντικό ποσό για τη στέγη τους.

Δ. Μ.

1 σχόλιο:

  1. Όλα παίρνονται πίσω.
    Το Σύστημα Υγείας θα τους ... ξέφευγε ;

    Πού ΄σαι ρε ... Γεννηματά να δεις τι κάνει η κόρη σου ...
    (εντάξει για τις ... βρώμικες δουλειές - όπως απολύσεις - βάζουν τον Λοβέρδο, αλλά ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.