5 Οκτ 2011

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ



Το ιστολογιο Efhmeris απο Αυστραλία, κανει λογο για «μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση απο τον γνωστό, για τις δραστηριοτητές του επι χρόνια στο Δ.Συμβούλιο της Κοινότητας Μελβούρνης , Αντωνη Πάσχο».
Ο κ. Πάσχος, οπως γραφει το ιστολογιο, «μιλησε εκ μέρους των Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης και βλέπει το θέμα απο μια διαφορετική οπτική γωνία, σε συγκριση με αυτη που προωθει το νυν Δ.Σ με επικεφαλής το δικηγόρο πρόεδρό της Κοινότητας».. 

Aξιζει λοιπον να διαβασει κανεις ολόκληρο το κειμενο του Αντωνη Πασχου που έχει ως εξης: 

''Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσηκωθεί τελευταία από τα Μέσα Ενημέρωσης και όχι μόνο για το θέμα της επικείμενης μετανάστευσης σημαντικού αριθμού νέων κυρίως ανθρώπων από Ελλάδα προς την Αυστραλία. Το σχετικό θόρυβο έχει τροφοδοτήσει κατά πολύ η θέση επί του θέματος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που στην προσπάθειά της να φανεί ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των συμπατριωτών μας, ανέλαβε, όπως ισχυρίζεται εκστρατεία να πείσει τις Αυστραλιανές αρχές να δεχτούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αποδοχής νέων μεταναστών από την Ελλάδα. 

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα σύνθετο θέμα και πρέπει κανείς να το προσεγγίζει από όλες του τις πλευρές για να μην κινδυνεύει να καταλήγει σε υπεραπλουστεύσεις και λαθεμένα συμπεράσματα. Κατ’ αρχή με τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα-για τις οποίες ευθύνονται τα δυο κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- είναι φυσικό να υπάρχει η διάθεση φυγής από μια μερίδα νεολαίας που βλέπει να συνθλίβονται τα όνειρά της για εργασία και μια αξιοπρεπή διαβίωση στην πατρίδα μας.....

Είναι και φυσιολογικό και εύλογο σ’ αυτές τις συνθήκες να υπάρχει μια μερίδα αγανακτισμένου και απελπισμένου κόσμου να προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημά του με τη φυγή σε άλλη χώρα, με την ελπίδα να βρει δουλειά και να φτιάσει τη ζωή του ακόμα και σε μια τόσο μακρινή και πολιτιστικά διαφορετική χώρα σαν την Αυστραλία που οι συνθήκες δεν είναι και τόσο ρόδινες όσο παρουσιάζονται. 


Το ίδιο έγινε και στις δεκαετίες του 1950 και 1960 όταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κυνηγημένοι απ’ την ανέχεια, την καταπίεση, τους διωγμούς και κατατρεγμούς πήραν το δρόμο της ξενιτειάς και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία. Η μαζική αυτή μετανάστευση, που η τότε πολιτική ηγεσία της Ελλάδας την είχε ονομάσει «ευλογία του έθνους», ήταν στην ουσία πληγή και κατάρα του έθνους των Ελλήνων γιατί στέρησε απ’ τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους έτοιμους για εργασία και παραγωγή και τους έστειλε να οικοδομήσουν και να φτιάσουν άλλες πατρίδες, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη άλλης χώρας και εν προκειμένω της Αυστραλίας. 

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην παλιά μετανάστευση του ’50 και ’60 και στη σημερινή μετανάστευση προς την Αυστραλία. Η πρώτη διαφορά είναι ότι την εποχή του ’50 και ’60 η Αυστραλία είχε μπει σε περίοδο ραγδαίας εκβιομηχάνισης και οικονομικής ανάπτυξης και είχε ανάγκη από εργατικά χέρια να επανδρώσουν τα εργοστάσια και εργοτάξιά της.

Οι νέοι μετανάστες που έρχονταν τότε, έβρισκαν δουλειά «έστω και με κάποια καθυστέρηση», και δεν αντιμετώπιζαν μακροχρόνια προβλήματα ανεργίας. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά στην Αυστραλία. Μεταποιητική βιομηχανία δεν υπάρχει ουσιαστικά καθόλου και τα πάντα εισάγονται από χώρες φθηνότερης παραγωγής. Η άλλη διαφορά είναι ότι στις δεκαετίες του ’50 και ’60 έρχονταν στην Αυστραλία κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες που κάλυπταν τις ανάγκες εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, στην οικοδομή και την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων. Σήμερα οι μετανάστες που θα έρθουν, όσοι τελικά έρθουν δεν θα είναι ανειδίκευτοι εργάτες αλλά νέοι με πτυχία με ειδίκευση και άλλα προσόντα..

Γi’ αυτούς τους ανθρώπους τι προοπτικές υπάρχουν στη σημερινή Αυστραλία; Στο θέμα αυτό η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη και απαιτείται και σωστή ενημέρωση των συμπατριωτών μας που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και οργανωμένη δραστηριότητα του εδώ ελληνισμού για να προσδιοριστεί ακριβώς η κατάσταση και να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Από τα γνωστά δεδομένα η Αυστραλία δέχεται σήμερα συνολικά 170.000 μετανάστες το χρόνο και το μεταναστευτικό της πρόγραμμα προβλέπει μετανάστες που υπάγονται σε δύο κατηγορίες: την οικογενειακή επανένωση και εξειδικευμένη εργασία. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία υπάγονται όσοι έχουν ειδίκευση που να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδικών επαγγελμάτων με υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία.

Στα επαγγέλματα αυτά με υψηλή ζήτηση περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα υγείας, η πληροφορική, οι τομείς υψηλής τεχνολογίας, ο κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων, οι τεχνίτες οικοδομών και κατασκευής μεγάλων έργων (γεφυρών, οδοποιίας) καθώς και ο κλάδος των τεχνιτών εξορυκτικής βιομηχανίας.

Βέβαια στον κατάλογο των επαγγελμάτων με ζήτηση στην Αυστραλία υπάγονται 183 επαγγέλματα που δεν έχουν όμως όλα την ίδια ζήτηση. Εδώ όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που κανένας δεν αναφέρει ούτε ασχολείται μ’ αυτό. Όσοι θα μπορούσαν να επιλεγούν λόγω της ειδίκευσής τους θα πρόκειται ασφαλώς για ανθρώπους με πτυχία και άλλους τίτλους σπουδών, άτομα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Όμως είναι γνωστό ότι η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει με κάποια απλή διαδικασία τα πτυχία και τους τίτλους σπουδών όσων προέρχονται από μη αγγλόφωνες χώρες. Εδώ έχουμε πολλά παραδείγματα συμπατριωτών μας που ήρθαν με πτυχία από την Ελλάδα και χρειάστηκε για να βγάλουν άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους να φοιτήσουν ξανά σε αυστραλιανό πανεπιστήμιο και να πάρουν το πτυχίο τους από την Αυστραλία.

Τι θα γίνει δηλαδή με όλους αυτούς τους πτυχιούχους της Ελλάδας που θα έρχονται μετανάστες στην Αυστραλία και θ’ ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους; Πώς θα εργαστούν αυτοί στον τομέα τους; Υπάρχουν και ένα σωρό άλλα προβλήματα που θέλουν άμεση αντιμετώπιση.

Αντί λοιπόν η Κοινότητα της Μελβούρνης να επιδίδεται σε ασκήσεις δημόσιων σχέσεων για να φαίνεται ότι κάτι κάνει θα έπρεπε μαζί με τις οργανώσεις του υπόλοιπου ελληνισμού να εξασκούσαν οργανωμένη πίεση στις Αυστραλιανές αρχές για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων από την Ελλάδα, αλλά και στο θέμα των κριτηρίων επιλογής και άλλα θέματα. Γιατί ασφαλώς όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και οι αρχές της Αυστραλίας δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική ή να καθορίσουν διαφορετικά κριτήρια και ειδική αντιμετώπιση των Ελλήνων σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής και την αναγνώριση των πτυχίων τους.

Ο ρόλος των Ελληνικών Κοινοτήτων και των άλλων οργανώσεων του Ελληνισμού στην Αυστραλία είναι να οργανώνουν και πρωτοστατούν στους αγώνες και κινητοποιήσεις των συμπατριωτών μας για τη λύση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην Αυστραλία. Καθώς επίσης και να συμπαραστέκονται στον Ελληνικό λαό και στους αγώνες του για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων στην Ελλάδα, όπως προβλήματα ανεργίας, εργασιακών δικαιωμάτων, κοινωνικής ασφάλισης, μισθών πείνας και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα.

Αν με τους αγώνες του ελληνικού λαού και τη συμπαράσταση σ’ αυτούς τους αγώνες από τους Έλληνες του εξωτερικού λυθούν τα πιεστικά αυτά προβλήματα δεν θα υπάρχει λόγος για τα νιάτα της Ελλάδας να αναζητούν τη σωτηρία τους με τη μετανάστευση στην Αυστραλία. Αυτό λοιπόν το βασικό ρόλο πρέπει να παίζουν οι οργανώσεις του ελληνισμού στην Αυστραλία και όχι να αναλώνουν τη δραστηριότητά τους σε ανώδυνες εξαγγελίες δημόσιων σχέσεων με το υπουργείο Μετανάστευσης για να βοηθηθεί δήθεν η μετανάστευση από την Ελλάδα.

Έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το θέμα μετανάστευσης νέων από την Ελλάδα που η Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Αθήνα οργανώνει διήμερο σεμινάριο στις 8-9 Οχτώβρη για την πληρέστερη, όπως λέει, ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία μέσου του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης.

Θα τολμήσουν άραγε οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Μετανάστευσης να δόσουν απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους για τα ουσιαστικά αυτά προβλήματα, ή θα αρκεστούν στη γνωστή προβολή του Αυστραλιανού «παραδείσου», θα σταθούν ας πούμε στη Μελβούρνη σαν «καλύτερη πόλη στον κόσμο» να ζει κανείς μετά την πρόσφατη διεθνή διάκριση της πόλης αυτής;
Φυσικά πώς και από ποιους καθορίζονται τα κριτήρια της καλύτερης πόλης και πόσοι απ τους κατοίκους εκπληρώνουν τα κριτήρια αυτά;

Ανήκουν και οι νεομετανάστες σ αυτούς;

Να μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα που η απάντησή τους θα ενδιέφερε άμεσα τους επιθυμούντες να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Για την Επιτροπή Φίλων του ΚΚΕ Μελβούρνης

Αντώνης Πάσχος Γραμματέας Μελβούρνη
anthony@itirugs.com.au

27 σχόλια:

  1. AλεξΔ

    Για μενα παντως ειναι πιο ...ενδιαφερον το οτι ορισμενοι οπως ο Αντ. Πασχος βλέπουν το θέμα ετσι, ενω αλλοι με επικεφαλής το δικηγόρο πρόεδρό του Δ.Σ της Ελλ. κοινότητας, το βλεπουν απο μια διαφορετική οπτική γωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυγχάνει να έχω διπλή υπηκοότητα (λόγω "μεταβίβασης" από τους γονείς μου) και έχω συγγενείς και φίλους στο "down under", με τους οποίους συχνά-πυκνά που επικοινωνούμε μέσω skype, μού λένε περίπου τα ίδια πράγματα με τον κ. Αντώνη Πάσχο.

    Για τους πτυχιούχους - ειδικά των νομικών και οικονομικών σχολών της Ελλάδας, χρειάζεται "επανεκπαίδευση", λόγω των διαφορετικών δικαίων που επικρατούν στις δύο χώρες.

    Φίλος απόφοιτος της παλιάς ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ) ενώ η αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή στη Μελβούρνη είναι τριετής, έκανε ένα χρόνο μαθήματα ισοτίμισης, μαθήματα που μεν, τα είχε διδαχθεί στην ΑΣΟΕΕ, αλλά με άλλη ύλη. Του τα πλήρωσε η εταιρεία που δούλευε, ενώ ήδη δούλευε σαν λογιστής.
    (η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αυστραλία είναι payable)

    To παραπάνω παράδειγμα καταδεικνύει επίσης τη σημασία που δίνουν στη τριτοβάθμια εκπαίδευση οι Αυστραλοί: Για μεταπτυχιακά πάνε όσοι "χτυπούν" ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ εδώ είναι μπόνους και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το ΑΣΕΠ, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν σε πληρώνει για τις περαιτέρω σπουδές σου!

    Ένα άλλο ζήτημα είναι η γλώσσα: Βρε τι Oxford, Cambridge, Michigan και … παπάδες να έχεις, εξετάσεις επάρκειας γλώσσας θα δώσεις!
    (άσε που η αυστραλιανή slang είναι δεν καταλαβαίνεται!)

    http://www.koalanet.com.au/australian-slang.html

    Πάντως παράδεισος η Αυστραλία δεν είναι σίγουρα …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. spiral architect

    Πως φαινεται οτι τα ξερεις απο πρωτο χερι για τους...Aussies! :)

    Παντως κι εγω,πιστευω οτι ο Αντ.Πασχος εχει δικιο και καλα κανει που εξηγει πως ειναι η πραγματικη κατασταση ωστε να γνωριζουν οσοι σκοπευουν να μεταναστευσουν, οτι τα πραγματα δεν ειναι οπως συνηθως πιστευει κανεις!

    Δεν υπαρχουν χωρες πια που δεχονται με ..''ανοικτες αγκαλες'' μεταναστες, παρα μονο oσους εχουν εξειδικευμενο επαγγελμα και υπαρχει ελλειψη απ αυτο εκει. Συχνα πρεπει οπως ειπες κι εσυ να περασουν απο πολλες διαδικασιες μεχρι να φθασουν να βρουν και να κρατησουν μια δουλεια!

    Δυστυχως ομως οταν τα εξηγει κανεις σε τριτους, συχνα παρεξηγειται επειδη η πλειοψηφια νομιζει οτι εχει κανεις συμφερον να τους παρουσιασει τα πραγματα διαφορετικα!
    Αυτο δειχνει για μενα και οτι πολλοι Ελληνες δεν ταξιδευουν, ουτε ενημερωνονται σχετικα με το τι ισχυει σε αλλες χωρες, ετσι δεν μπορουν να εκτιμησουν ως αντικειμενικα αυτα που τους λενε αλλοι που μενουν εκτος επικρατειας.

    Καπου πιστευω βεβαια και οτι καποιοι ΔΕΝ θελουν να μαθουν την αληθεια και αυτο το φαινομενο το συναντα κανεις ξεκαθαρα και στις ...εκλογες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. spiral

    Μα ποσοι ...''παράδεισοι'' υπαρχουν; :)
    Μεχρι τωρα ακουγαμε οτι η Σουηδια θεωρειται...
    ''παραδεισος'', τωρα αρχισαν να λενε οτι ειναι και η..Αυστραλία;

    Σαν πολλοι..''παραδεισοι'' μαζευτηκαν και τι θα τους..κανουμε; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα σας...

    Σιγουρα δεν θα ειναι ευκολα τα πραματα ετσι και αλλιως για εναν μεταναστη στην Αυστραλια.. Και ειναι αληθεια οτι ΔΕΝ υπαρχει επαρκες ενημερωση οπως για το πτυχιο..

    ...Αλλα ποσο πιο ευκολα θα ειναι για τον μεταναστη αν τελικα ΔΕΝ μεταναστευσει με αυτα τα δεδομενα που επικρατουν στην Ελλαδα;;; (λιγο off-topic)

    Τελοσπαντων, αλλο ενα σημαντικο στοιχειο που δεν εχει αναφερθει ειναι ο ρατσισμος.. Σχεδον οπου παει ο Ελληνας, οι ξενοι τον αντιμετωπιζουν σχεδον 'υποτιμητικα'... Εχω φιλους που μου ελεγαν διαφορες ιστοριες...

    ..Παραδεισος... Μια μεγαλη ουτοπια για τον ματαιοδοξο ανθρωπο. :) (αληθεια, πως και δεν ειπατε για τη Νεα Ζηλανδια;; :Ρ)

    Sartiv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άρθρο, έρχεται λες και ήταν ... παραγγελία !
    Μόλις πριν δυο τρεις μέρες είχαμε αυτή τη συζήτηση.

    Πάντως, η εδώ Πρεσβεία τους, δεν βοηθάει ...
    Σίγουρα, η Αυστραλία δεν είναι ο παράδεισος ...
    Είναι όμως μια λύση !
    Για πολύ κόσμο ...
    Ειδικά αν γνωρίζεις κάποιον εκεί ... τότε μόνο είναι αλλιώς τα πράγματα.
    Να μάθεις "από πρώτο χέρι" τι γίνεται με την περίπτωσή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχα γράψει κάποτε για τα "κακά" της Αυστραλίας στο μπλογκ της Ελβας:

    1. Αν θες να προσκυνήσεις τα "πάτρια εδάφη" θες 26 ώρες αεροπορικό ταξίδι με 1 ή και 2 ενδιάμεσους σταθμούς.
    2. Αν τη γλυτώσεις από τους θαλάσσιους κροκόδειλους και τους λευκούς καρχαρίες
    http://youtu.be/6Taw7xU9T70
    που ενδημούν στο κόλπο της Μελβούρνης, θα πας στον αλλο κόσμο από το τσίμπημα της κυβόσχημης μέδουσας.
    (άσε που δεν θα χωράς στο φέρετρο γιατί θα'χεις γίνει ... τούμπανο)
    3. Αν σας αρέσει το τυλιχτό σουβλάκι με ... μαρούλι χωρίς τζατζίκι και κρεμμύδι, πάω πάσο!
    4. Για να κάνεις επίσκεψη στην κουμπάρα (για τα σχετικά ... ξέρετε!) πρέπει να κλείσεις ραντεβού! Εθιμικά απαγορεύεται να χτυπήσεις το κουδούνι του αδελφού σου, του φίλου σου για ξαφνική επίσκεψη με καφεδάκι. Πάνω απ' όλα το κεφάλι κάτω και ... δουλειά, δούλε!
    5. Λέτε ότι ξέρετε καλά αγγλικά? Χάσατε! Τον Τεξανό τον καταλαβαίνεις, τον Αυστραλό ποτέ!
    (με τον καιρό συνηθίζεις όμως κι αρχίζεις να μιλάς σαν κι αυτούς!)

    Αλλά πάνω απ' όλα η Αυστραλία είναι χώρα αυτάρκης (ότι πρέπει για το πρώτο βημα για το σοσιαλισμό) η οικονομία της δεν έχει εμπλακεί στα παγκόσμια χρηματιστηριακά παιχνίδια, δεν έχει "επιτροπή διαχείρισης χρέους", είναι κράτος με κανόνες και οργάνωση και καλό δίχτυ προστασίας για όλους.
    (τηρουμένων των αναλογιών με εδώ, πάντα)

    Σε ερευνητικό επίπεδο πάσχει από επιστήμονες και τους αναζητεί έξωθεν. (brain drain) Oι αλλοι ... άστα!
    (γείτονάς μου ψυκτικός μού ζήτησε να του κάνω τα διαδικαστικά για να φύγει για Αυστραλία, αλλά δεν τα κατάφερε, λόγω έλλειψης διαφόρων credits που ζητούσαν)

    Πέρασαν οι εποχές που οι γονείς μας έφευγαν για κει κάτω, χωρίς να ξέρουν καν τη γλώσσα. Τοτε ήταν εποχή ανοικοδόμησης και εκβιομηχανισμού. Τωρα η βασική βιομηχανία της Αυστραλίας είναι η εξόρυξη μεταλλευμάτων και "σπάνιων γαιών" για εξαγωγή στην Κίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. spiral πολυ θαρραλέοι οι κυριοι στο βιντεο!
    Δεν εχει στην αυστραλια και ορισμενα απο τα πιο δηλητηριωδη φιδια στον πλανητη? Και αραχνες (μπρρρ..)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ... και απ' ότι λέει το φιλαράκι μου, ο "sea crocy" είναι και πολύ τσαμπουκάς!
    (αυτά που είδες στο βίντεο είναι τα μικρά τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα Sartiv

    Ετσι οπως παμε,...''ευκολα'' δεν ειναι πουθενα, πια, oυτε καν στην ιδια μας τη χωρα, ποσο μαλλον για ενα τοσο μακρινο προορισμο σαν την Αυστραλια, που ας μη ξεχναμε οτι ειναι μια ηπειρος, πολυ διαφορετικη απο την Ευρωπη σε ολα τα θεματα!

    Φυσικα, κανεις δε φτανει σε μια τετοια αποφαση για μεταναστευση ευκολα...Οταν ομως δεν εχει αλλη λυση στη χωρα του φυσικα και θα τολμησει τη λυση της μεταναστευσης, με ολα τα επακολουθα, οπως πχ τον ρατσισμο, που αναφερεις.

    Η αληθεια ειναι οτι ειναι ενα μεγαλο προβλημα παντου και ταυτοχρονα ενας αποτρεπτικος παραγοντας, αλλα ισως τωρα μεσω της μεταναστευσης πολλων ..Ελληνων, να αρχισουν να συνειδητοποιουν αρκετοι πως ειναι η ζωη στην Ελλαδα και για τους δικους μας μεταναστες που κι αυτοι ερχονται με τα ιδια ονειρα για μια καλυτερη ζωη και πολλοι δεν καταφερνουν καν να ...πατησουν το ποδι τους, με ολες τις κακουχιες που περνουν.

    Υ.Γ Για τη …Ν Ζηλανδια, (αν βρουμε αρθρο), ευχαριστως να το ανεβασουμε! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε μου faro

    Ουτε..παραγγελία να ηταν, ετσι; :)

    Λες οτι η εκει Πρεσβεία της Αυστραλιας δεν βοηθάει...Δεν εχει αναγκη να βοηθησει, faro, εφοσον διαλεγει αυτους που τους ’’κανουν’’ και μονο αυτους παιρνουν, οπως διαβασαμε και απο το αρθρο και μας ειπε κι ο φιλος spiral architect.

    Παντως καλο ειναι να ξερει κανεις τι ζητουν και τι ελλειψεις απο εργατικο δυναμικο εχουν, για να μην απογοητευτει μετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέρεις, υπάρχει ένα "κύμα" για την Αυστραλία.
    Και το έψαξα κι εγώ γιατί ...
    Αλλά δεν έβγαλα άκρη.

    Στην τελική αν είσαι πτυχιούχος, κακώς θα πας στην Αυστραλία, για σένα υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη - ξέρω τι λέω.

    Για τους άλλους όμως ... πουθενά δεν λέει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φόρουμ με νήμα για μετανάστευση στην Αυστραλία:
    http://www.patriotaki.com/showthread.php?t=2287
    (αυτός που ανοίγει το νήμα λέει μια από τα ίδια με αυτά που σας περιέγραψα εγώ, πιο πάνω)

    Faro, λέω του γιου μου, που είναι φοιτητής, να πάει "εκειά κάτου".
    Αυτός μού αντιγυρίζει: "και ποιος θα μείνει εδώ?

    Δίκιο έχει ρε γμτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραιο αρθρο.

    Λοιπον προσωπικη εμπειρια:

    Παω να φτιάξω τον υπολογιστή ενος παλιού γείτονα, αυτος αλβανος με δυο παιδια γεννημένα στην Ελλάδα.
    Τοσο αυτος οσο και η γυναικα του εχουν ακομα δουλεια, αλλα το μαγαζι που δουλεύει η γυναίκα του παει για κλείσιμο και τιποτα δεν ειναι σιγουρο και για αυτον(πρεπει να μεινει ενας εργαζομενος ανα οικογένεια).

    Μια φαση εκει που του εφτιαχνα τον υπολογιστη με ρωταει αμα ξερω αγγλικα, του λεω οτι ξερω, και μου βγανει ενα μάτσο χαρτιά/εντυπα μετανάστευσης στον Καναδά.

    Μου λεει, πες μου τι γραφουνε για να ξερω τι να συμπληρώσω.

    Σκεφτείτε λοιπον τον ανθρωπο αυτον, που μενει 10-12 χρόνια στην χωρα μας, εχει φτιάξει τη ζωη του, εχει σπιτι, τα παιδια του πηγαινουν σε ελληνικο σχολείο, να φτάνει στο σημείο, βλεποντας οτι εδω τα παιδια του δεν εχουν μελλον, να ξαναμεταναστεύσει στην αλλη άκρη του κόσμου και να αρχισει παλι απο το μηδεν.

    τραγικες καταστάσεις, και φυσικα δεν ειναι ο μόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα faro

    Η αληθεια ειναι παντως οτι μονο σε κλαδους που εχουν αναγκη στις χωρες της ΕΕ υπαρχει σημερα δουλεια και οι θεσεις αυτες ειναι κυριως στη τεχνολογια και στο κλαδο της υγειας & περιθαλψης.
    Οι αλλοι κλαδοι δυστυχως επηρεαζονται πολυ περισσοτερο απο τη γνωση της γλωσσας και απο αλλα προσοντα που ζητουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. spiral

    Δεν εχει καθολου αδικο ο γιος σου!
    Τελικα αν το σκεφτεις, θα αφησουν τη χωρα ολοι οι προοδευτικοι ανθρωποι, για να...ρημαξουν ο τι εχει απομεινει, οι πασοκοι, οι...νεοδημοκρατες,κ.α
    (για να μη πουμε και για κατι αλλα...''παιδια- διαμαντια''!) :(

    Το..brain drain ειναι πολυ σοβαρο προβλημα για μια χωρα. Στερει την ελπιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. poe

    Σιγουρα δεν ειναι ευκολο και οπως ειπαμε δεν ειναι και ολοι πια...''καλοδεχουμενοι'',οπως καποια χρονια πριν που παρακαλουσαν καισ την Αυστραλια και στον Καναδα.
    Ξερεις ομως, κατι ''θετικο'' που εχουν πολλοι μεταναστες σε συγκριση με αλλους, ειναι το οτι αυτοι εχοντας αναλογες εμπειριες, αποφασιζουν να μεταναστευσουν πιο ευκολα απο τους ντοπιους που λογω ακριβως της δυσκολιας τους απεναντι σε νεες συνθηκες δεν αποφασιζουν ευκολα να φυγουν και πολλες φορες αυτη η ...αναποφασιστικοτητα δεν τους βγαινει σε καλο!

    Υ.Γ
    Τελικα δε μας ειπες, τον βοηθησες με τα χαρτια της μεταναστευσης για Καναδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι τον βοηθησα

    βοηθαω και τον Αδωνη ετσι στην προσπαθεια του να καθαρισει τη χωρα μας απο αυτα τα μιααρα αποβρασματα, τους υπανθρωπους:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕLVA πιο πάνω είπε "... πουθενά δεν είναι πια ευκολα...." Πώς θα μπορουσε να είναι αλλοιως σε μια καπιταλιστική χώρα;;; δεν διέπεται και αυτή από τους νομους της καπιταλιστικής παραγωγης
    (ας μου επιτραπει ο όρος)Ισως είναι κάπως ευκολότερα τωρα, για περιορισμένες και συγκεκριμένες ομάδες. Αλλα αυτό δεν θα πει τίποτα .Ο καπιταλισμος παντου είναι "καταδικασμένος να φαει τις σάρκες του" αργα ή γρήγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. poe

    Mακαρι να τα καταφερει για να εχει και μια θετικη αποψη για τους Ελληνες, (οχι αυτους του...Αδωνη, βεβαια!) :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στελλα νικ

    Το ''ευκολα'' το εβαλα μεσα σε εισαγωγικα, οπως ειδες, φιλη στελλα. Απλα μιλω για τις θεσεις εργασιας σε ορισμενες χωρες, αναλογα τις συνθηκες και τις προυποθεσεις, οχι για το συστημα, που ολοι οσοι γραφουμε εδω, βλεπουμε οτι...
    καταρρεει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σχετικό με την παραπάνω κουβέντα και αυτό το δημοσίευμα:

    http://www.inprecor.gr/index.php/archives/118230

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι αποδεικνυεται; Ότι διέξοδος δεν υπάρχει στη φυγή από τη χώρα, στα σοβαρά και αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια στο εσωτερικό. Να ανατρέψουμε τελικά την εξουσία της αστικής τάξης που είναι η μόνη λύση για ξεπέρασμα της κατάστασης και να στήσουμε τη λαϊκή οικονομία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. giorgo bookhunter

    Φυσικα η φυγη δεν ειναι η καλυτερη λυση, αλλα στο μεταξυ οταν δεν υπαρχουν δουλειες τι αλλο να κανει κανεις; Ειναι περισσοτερο λυση της αναγκης και οχι της λογικης, θα ελεγα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν είδες όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και αυτή η διέξοδος, αυτο λέω. Δες και το λινκ που έβαλα. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα με την ανεργία είναι πάρα πολύ δύσκολα, ειδικά σε μερικές περιοχές δεν βρίσκεις δουλειά με τπτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΓΕΙΑ ΣΟΥ Σ.ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΣΧΟ ΛΕΒΕΝΤΗ! ΝΑ 'ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ!ΚΑΤ. Ζ. ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ.(ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.