22 Δεκ 2011

Κορέα-μικρή ιστορική αποτίμηση


Του Φ.Π.

Το εθνόσημο της Λ.Δ.Κορέας
Είναι γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία, των ανα τον κόσμο απολιτίκ παύλα αριστεριστών παύλα διανοούμενων , σε θέματα ταμπού της αριστεράς όπως η Κούβα και ο Κάστρο, η ΕΣΣΔ και ο Στάλιν ή ακόμα χειρότερα η ΛΔ της Κορέας και ο πρόσφατα μακαρίτης Κιμ Γιονκ Ιλ. Η ευαισθησία αυτή συνοδεύεται συνήθως (αλλά όχι πάντα) από την μη-γνώση του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου. Κυρίως δε, αγνοεί την συμβολή και το ρόλο που έπαιξαν οι απάνθρωπες δυνάμεις του παγκοσμίου ιμπεριαλισμού, οι οποίες συνήθως είχαν ρόλο ΚΑΙ δράση, πολύ πιιο φρικτή ή απάνθρωπη από την δράση των "αιμοσταγών δικτάτορων" που τόσο άνετα κατακεραυνώνουν οι απανταχού απολογητές του ιμπεριαλισμού (γιατι αυτό καταλήγουν τελικά να γίνονται αυτοί που αρνούντε την διαλεκτική ανάλυση ακόμα και (ή μάλλον ειδικά και) των θεμάτων ταμπού της ιστορίας (και του μέλλοντος) του παγκοσμίου εργατικού - επαναστατικού κινήματος. Αν δε η φράση "απάνθρωπες δυνάμεις του παγκοσμίου ιμπεριαλισμού" ακούγεται σαν να βγήκε από ΚΚΕ generator, προτείνω να δείτε παρακάτω αν τελικά είναι όντως τόσο ξύλινη όσο κάποιοι νομίζουν.
Με αφορμή λοιπόν τον θάνατο του Kim-Jong Il θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία της πολυπαθης Κορεατικής χερσονήσου.
Να σημειώσω επίσης ότι το κείμενο δεν έχει σκοπό να δικαιολογήσει ή να απολογηθεί για τις όσες (και είναι διαλεκτικά βέβαιο ότι είναι πολλές) άσχημες πράξεις έχει διαπράξει ο λαός ή η ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Σκοπός είναι να δείξει την άλλη πλευρά του νομίσματος αλλά κυρίως να ξεσκεπάσει την τρομερή ΑΝΤΙΦΑΣΗ του μονοπλευρου χαρακτηρισμού της μιας πλευράς ως τυρρανικής. Η αντίφαση αυτή, όταν δεν είναι συνειδητή, δείχνει την ισχύ της κατευθυνόμενης ενημέρωσης που υφιστάμεθα σαν λαός εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Το κείμενο ελπίζω να αποτελέσει τροφή για σκέψη ιδιαίτερα αυτων που βιάζονται να γελάσουν με τα κλάμματα των β.κορεάτων και να τους αποκαλέσουν "πρόβατα".

Στο θέμα μας:
Η σημαία του κράτους-ανδρείκελου
Νότια Κορέα. Δηλαδή η "δημοκρατική" πλευρά που είχε την στήριξη των απανταχού ιμπεριαλιστών. Πρωτεργάτες οι αμερικάνοι αλλά δεν λοίπουν και οι ανα τον κόσμο προθυμοι προσκυνητές τους. Μεταξύ αυτών η...Ελλάδα η οποία στέλνει 1.260 Έλληνες για να πάρει πίσω 193 φέρετρα και πάνω από 500 σακάτες. Ο χαρακτήρας αυτής της εκστρατείας φυσικά είναι αποκλειστικά απελευθερωτικός όπως σπεύδει να πιστοποιήσει με τη σφραγίδα του ο πάντα ευαίσθητος σε θέματα κομμουνισμου ΟΗΕ. Στα πλαίσια, λοιπόν της απελευθερωτικής αυτής εκστρατείας έχουμε τα παρακάτω... 
Ιστορίες απελευθέρωσης

Έχουμε σύμφωνα με την λίστα του wiki για γεγονότα που έχουν χαρακτηριστεί ως σφαγές ανα τον κόσμο:
List of events named massacres
Jeju massacre 12.000-60.000  άμαχοι "communist sympathizers" (σα δεν ντρέποντε) σκοτώθηκαν από τον Νοτιο-Κορεάτικο στρατό. Η αμερικάνοι κοιτούσαν και απολάμβαναν.
 
Bodo League massacre  100.000-1.200.000 -1.2εκατομύρια!!!- "communist sympathizers and suspected(!!!) sympathizers" (να τι πάλι οι άτιμοι) εκτελούντε εν ψυχρώ από τον Νοτιο-Κορεάτικο στρατό. Οι αμερικάνοι τραβάν φωτογραφίες για ενθύμιο, αλλά φροντίζουν να μην ενημερώσουν κανέναν από τη διεθνή κοινότητα. Είναι απασχολημένοι να πλέκουν το προφίλ του αιμοσταγή δικτάτορα Kim Il Sung!!
Goyang Geumjeong Cave Massacre Αυτή τη φορά τον ρόλο αναλαμβάνει η δημοκρατική αστυνομία της Νότιας Κορέας. 153 προδότες-κομμουνιστές δολοφονούντε αφού δεν έχουν βάλει μυαλό τόσα χρόνια. Μεταξύ τους φυσικά γυναικόπαιδα.


Ganghwa massacre Άλλοι 1300 "communist collaborators" ΟΛΟΙ ΑΜΑΧΟΙ. Ευγενική χορηγία της "εκδημοκρατισμένης από τους αμερικάνους" Νοτιας Κορέας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sancheong_and_Hamyang_massacre 705 κομμουνιστές βρωμιάρηδες. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι το 85% αυτών ήταν γυναίκες-παιδιά-γέροι. Απο αυτά που μόνο σε τυραννικά καθεστώτα θα περίμενες να γίνονται. Τα καμάρια οι στρατιώτες που διεπράττουν την κτηνωδία, φριχτά μετανιωμένοι δύο μέρες αργότερα, δημιουργούν ακόμα ένα άρθρο στο wikipedia:
Geochang massacre 719 άνθρωποι "απελευθερώνονται" από την κομμουνιστική τους φύση με τον τρόπο που μόνο οι εκπαιδευμένοι από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμού στρατοί ξέρουν να κάνουν. Τους σκοτώνουν, (μεταξύ τους ήταν 385 παιδάκια). Ο κόσμος γλίτωσε απο ακόμα μερικούς τρελούς που θα κλαίγανε σήμερα στη κηδεία του Κιμ Γιονγκ.

No Gun Ri Massacre Η περίφημη φράση "Kill them all? Yes, sir!". Νοτιο-κορεάτες πρόσφυγες στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά υποχωρούν από την προώθηση των βοριο-κορεάτικων στρατευμάτων. Οι αμερικάνοι βγάζουν το συμπέρασμα ότι ανάμεσα τους θα έχουν παρεισφρείσει και βρωμεροι κομμουνιστές. Και επείδη δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις έναν κομμουνιστή Κορεάτη από έναν "δημοκρατικό" (είναι και όλοι ιδιοι παναθεμα τους) καταλήγουν στο λογικό συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τους σκοτώσουν ΌΛΟΥΣ. Και το κάνουν.
Παλιοσειρές ξανασμίγουν στο Βιετναμ
O τιμημένος Νοτιο Κορεάτικος στρατός (υπενθύμιση: αυτός που είχε την απελευθερωτική στάμπα του ΟΗΕ) δεν σταματάει όμως εκεί.
Οι έξυπνοι αμερικάνοι διακρίνοντας τον ζήλο και την ικανότητα του Ν/Κ στρατού να σκοτώνει άμαχους κομμουνιστές αποφασίζουν να τους προσκαλέσουν να θυμηθούν,  όλοι μαζί τα παλιά. Φέρνουν λοιπόν τα καμάρια του νοτιο-κορεάτικου στρατού να κάνουν την βρώμικη δουλειά που οι λακέδες αμερικάνοι πεζονάυτες δυσκολεύονταν: Έτσι έχουμε μερικά (λίγα!) άρθρα στο wikipedia ακόμα:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tay_Vinh_massacre (1200 άμαχοι κομμουνιστές θεραπεύονται άμεσα)
"Απελευθερωτές" επί το έργον στο Βιετνάμ
http://en.wikipedia.org/wiki/My_Lai_Massacre 504 νέκροι από 1-81 χρονών ΟΛΟΙ άμαχοι. 
Ενδείκτικά (με σειρά εμφάνισης) οι νεκροί από τις παραπάνω σφαγές (ΟΛΟΙ άμαχοι - στην πλειοψηφία γυναίκες-παιδια)
1200+380+68+280+430+79+135+504 = 3076
Kαι από την αντίπερα όχθη τι?

Φυσικά και οι βορειο-Κορεάτες έχουν το μερίδιο τους σε κτηνωδίες (μεγάλη παρένθεση: όπως το έχουν και οι έλληνες αντάρτες στον εμφύλιο - ναι αυτούς που για πρώτη φορά δοκιμάστηκε πάνω τους η ναπάλμ από τους αμερικάνους. Λίγο καιρό μετά, το πετυχημένο αυτό όπλο χρησιμοποιήτε στον εμφύλιο της Κορέας και του Βιετναμ. Και εκεί η ίδια η ιστορία. Δεν καταντάει κουραστικό?)

Όμως όπως όλοι ξέρουμε οι βορειο-Κορεάτες είναι αδίστακτοι και αιμοδιψεις κάτω από την ηγεσία ενός παρανοικού και αιμοσταγή δικτάτορα . Περιμένει λοιπόν κανείς να έχουν και αυτοι με τη σειρά τους μια αντάξια λίστα στο wikipedia. H λίστα όμως (προς μεγάλη λύπη των κατεξοχήν απολογητών του ιμπεριαλισμού) έχει μόνο 1 (ΕΝΑ) περιστατικό συνδεδεμένο με τη βόρεια Κορέα. Το εξής ΕΝΑ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hill_303_massacre (41 αμερικανοι φυλακισμένοι)
Θα πεί κανείς ότι οι πονηροί κομμουνιστές ξέρουν να κρύβουν της βρωμιές τους. Ξέρουν να "εξαφανίζουν" κόσμο, να σβηνουν φάτσες από φωτογραφίες και άλλα τόσα οργουελικά (copy paste από το 1984). Ανεξάρτητα όμως το τι κάνουν στο εσωτερικό τους όπου μπορεί να το ελέγχουν πλήρως, το τί κάναν π.χ. στα Νοτιο-Κορεάτικα χωρία κατα τη διάρκεια του πολέμου δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Σε συνδυασμό με τον εκδηλη αγωνία των αμερικάνων να ξεθάψουν κάθε βρωμιά (και αντίστοιχα να θάψουν τις δικές τους) σημαίνει ότι αν υπήρχαν βάσιμες υποψίες για κάτι θα είχε παίξει ΠΑΝΤΟΥ. Καλή ώρα σαν το Κατίν, το οποίο το γνωρίζουν όλοι σε αντίθεση με ΟΛΑ τα παραπάνω. Και παρόλο που σίγουρα εγίναν κάθε λογής κτηνωδίες, δεν υπάρχει ούτε μια εμπεριστατωμένη αναφορά για κάτι που ίσα ίσα να πλησιάζει την φρικαλεότητα τον Νοτιο-Κορεάτων.


Η πιο εμπεριστατώμενη (ο θεός να την κάνει) ανάλυση για της "γενοκτονίες τους" μετα απο λίγο γκοογλινγκ είναι αυτη: http://www.hawaii.edu/powerkills/SOD.CHAP10.HTM

Υπολογίζει τον αριθμό των από την βόρεια Κορέα σφαγιασθέντων σε... 710.000 εώς 3.500.000. Φυσικά για να ανέβουν τα νούμερα κάνει μερικά μαγικά:

Λέει οτι οι βορειο-Κορεάτες "ανάγκασαν" συνολικά σε όλη τη διάρκεια του πολέμου 400.000 νοτιο-κορεάτες να μπούν στον βρώμερο στρατό τους. Τώρα αν κρίνουμε από το πόσο διασκέδαζε ο ΝΟΤΙΟ-κορεάτικος στρατός να σκοτώνει ΝΟΤΙΟ-κορεάτες "φιλοκομμουνιστές" έχω μεγάλη αμφιβολία για το κατα πόσο ήταν "εξαναγκασμός" και για τους 400.000 και πόσοι από αυτούς μπήκαν εθελοντικά. Επίσης αυτή η "αντικειμένική" πηγή κάνει το εξής φοβερό: χρεώνει τους θανάτους των "εξαναγκασθέντων" στη πλευρά της Βορείας Κορέας, άσχετα αν τους σκοτώσαν Νοτιο-Κορεάτες και ασχετα από το οτι δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι απο αυτούς όντως πέθαναν! Όσο για το τελευταίο, κάνει τον εξής φοβερό συλλογισμό: Αφού οι βρωμιάρηδες κομμουνιστές τους εξαναγκάζαν να πολεμήσουν στο πλευρό τους, στη συνέχεια ήταν λογικό να τους χρεώνουν και τις πιο επικύνδυνες και παράτολμες αποστολές με αποτέλεσμα να είναι ασφαλές να θεωρήσεις ότι 225.000 απο αυτούς είναι νεκροί. Όλοι φυσικά χρεώνονται στην βόρεια Κορέα!
Και μετά τον πόλεμο τι?
Όλα τα παραπάνω έγιναν σε περιόδους πολέμου. Είναι γνωστό σε όλους μας όμως ότι ο λαός της β. Κορέας ζεί καταπιεσμένος (πρόβατα) ενώ ο λαός της Νότιας Κορέας ζεί με ένα δυτικό καθεστώς απολαμβάνοντας τις έστω και λίγες ελευθερίες που η αστική δημοκρατία προσφέρει. Βέβαια η γνώση σχετικά με τη Νότια Κορέα σταματάει εκεί. Τα υπόλοιπα είναι τα ηλεκτρονικά και gadgetakia που κατασκευάζουν μανιωδώς.
Ας ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά όμως τι επιφύλλασε στους άτυχους νοτιο-κορεάτες η "απελευθέρωση" τους (όσων δηλαδή επιβίωσαν από τις σφαγές).
Ενδεικτικά για τη μεταπολεμική Νότια Κορέα έχουμε μια σειρά απο δικτατορίες, ταραχές, απεργίες και διαμαρτυρίες πνιγμένες στο αίμα και την βίαη καταστολή. Φυλακίσεις και ξυλοκόπημα αντιφρονούντων. Φυσικά δεν λοίπουν  και οι -καθιερωμένες πλέον- ...σφαγές αμάχων "communist sympathizers"! (προσοχή: ΔΕΝ μιλάμε για την Βόρεια Κορέα)
Αντιμετώπιση εργαζομένων στην Ν.Κορέα με "δημοκρατικές διαδικασίες" το 2006
http://en.wikipedia.org/wiki/Gwangju_Democratization_Movement Ως κίνημα εκδημοκρατισμού ονομάστηκαν οι εξεγέρσεις που πνίγηκαν από την (τότε χουντική) νότιο Κορέα στο αίμα. Αυτά συνέβησαν το 1980. Αξίζει να σημείωθει ότι οι αρχές δίναν εκτιμήσεις για περίπου 200 νεκρούς και συνελάμβαναν όποιους τολμούσαν να μιλήσουν για παραπάνω με κατηγορία "διάδωσης ψευδών φημών". Τελικά αργότερα αποδείχθηκε ότι οι νεκροί ήταν από 1000 εώς 2000.
Μια βόλτα στο βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=R1dsomoX2Bg και στα τόσα πολλα related αρκεί για να πειστεί κανείς για τον φιλο-λαικό χαρακτήρα της Νότιας Κορέας.
Αυτά τα ολίγα σχετικά με την ιστορία της πολύπαθης Κορέας. Νομίζω. τέλος, ότι οποιαδήποτε αφορμή μας οδηγεί να ξεσκονίζουμε λίγο ιστορία καλό είναι να την αρπάζουμε, έστω και αν είναι ο θάνατος ενός ακόμα "μεσσία" που όλοι ξέρουμε ότι δεν ήταν θεός.
 
 

38 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικό ,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Βόρεια Κορέα, είναι μια ζωντανή σημερινή απόδειξη του πόσο υποκριτικός και πόσο σαδιστικά επιθετικός είναι ο ιμπεριαλισμός.

    Το παρόν άρθρο, πιστοποιεί αυτήν την αλήθεια και μάλιστα πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thrash το δράμα (και η κωμωδία) με την Βόρειο Κορέα δεν είναι η βιαιότητα του καθεστώτος, είναι η κληρονομική ηγεσία. Οι Βορειοκορεάτες έχουν πλέον κάνει πραγματικότητα την έννοια..."βασιλοκομμουνιστής"! Μάλιστα, απ' ότι λέει η wikipedia γιατί πολλές πηγές δεν έχω, από το 2009 απαλείφθηκε από το σύνταγμα κάθε αναφορά στον κομμουνισμό, οπότε ουσιαστικά μιλάμε για..."δυναστεία των Κιμ".

    Αυτά είναι τα προβλήματα. Κατά τα άλλα είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι σφαγείς της ανθρωπότητας με ΠΟΛΥ μεγάλη διαφορά ήταν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ο ιμπεριαλισμός. Σ' αυτό δεν χωρά κουβέντα, όπως δεν χωρά κουβέντα και στο ότι αν οι Αμερικάνοι πάνε να επέμβουν για να τους...σώσουν, θα πρέπει να υπερασπίσουμε όλοι το ΔΙΚΑΙΩΜΑ της χώρας αυτής να είναι ανεξάρτητη. (Όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό με την Κίνα δίπλα)

    Υγ: Δεν είμαι εύκολα αφοριστικός, ακόμη και σε περιπτώσεις όπως οι Κόκκινοι Χμέρ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν οι δυτικοί. Ωστόσο αν κάποιος κάνει μια έρευνα για την Βόρειο Κορέα θα πρέπει να σταθεί σε αυτά τα σημεία, αν μη τι άλλο για να καταλάβουμε πραγματικά γιατί και πως υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις. Προσωπικά αυτή την στιγμή μόνο να φανταστώ μπορώ γιατί σοβαρά στοιχεία για τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες εκεί δεν έχω δει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒορειοκορεάτηςΠέμ Δεκ 22, 09:28:00 π.μ. EET

    Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν η Βόρεια Κορέα που έστελνε επισιτιστική βοήθεια στη Νότια, και όχι το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον Yuri. Άκρη με τα νούμερα, πόσους έσφαξαν οι μεν, πόσους οι δε, δεν βγαίνει γιατί οι πηγές είναι ασαφείς (τουλάχιστον). Η οικογενειοκρατία όμως είναι σαφές δείγμα του ότι το συγκεκριμένο καθεστώς δεν έχει καμιά σχέση με τον σοσιαλισμό. Και η λογική συμβαίνει στον καπιταλισμό άρα δεν τρέχει και τίποτα είναι εντελώς λάθος. Η κληρονομική διαδοχή καταργεί βασικές αρχές της Μ-Λ θεωρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως εγώ δεν είπα ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τα νούμερα... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε ψιτ Yuri για διάβασε τι λένε οι ''αστοί κονδυλοφόροι '' του μπόμπολα .

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63592912

    Ακόμη και το όνομα της Κορέας στα κορεάτικα είναι πολιτικά απατηλό: λέγεται Τσοσόν, που σημαίνει «Χώρα της Πρωινής Γαλήνης». Εξήντα ολόκληρα χρόνια όμως τώρα και μόνο το αίσθημα γαλήνης, ηρεμίας και ειρήνης δεν αποπνέει η Κορεατική Χερσόνησος. Το εντελώς αντίθετο. Μάλιστα από την εποχή του κορεατικού πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί από τεχνική σκοπιά να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα! Δεν έχει υπογραφεί ούτε τυπικά κάποια συνθήκη ειρήνης.

    Ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ έθεσε εκ νέου επί τάπητος το κορεατικό ζήτημα, με το ίδιο ερώτημα που είχε τεθεί και το 1994, όταν είχε πεθάνει ο πατέρας του, ο θρυλικός Κιμ Ιλ Σουνγκ: Θα καταρρεύσει το βορειοκορεατικό καθεστώς και θα απορροφηθεί η Βόρεια Κορέα από τη Νότια;

    Στα 17 χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του ιδρυτή της Β. Κορέας και παρά το γεγονός ότι τότε ήταν πρόσφατη η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», οι ελπίδες της Δύσης ότι ήταν δήθεν αναπόφευκτη η πτώση και της Β. Κορέας διαψεύστηκαν παταγωδώς. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επιβίωσε παρά τις τεράστιες δυσκολίες και παρά την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, που ήταν θεμελιώδης οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος. Φυσικά αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων. Στον μισό αιώνα που κυβερνούσε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, όσο κι αν αυτό είναι παντελώς άγνωστο στη χώρα μας, η Βόρεια Κορέα ήταν ο ισχυρός πόλος και όχι η Νότια. Γι' αυτό και το τείχος που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη το είχαν χτίσει οι... Αμερικανοί και όχι οι Βορειοκορεάτες, όπως θα νόμιζε κανείς. Γι' αυτό και ήταν η Νότια Κορέα που απαγόρευε στους Νοτιοκορεάτες να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα επί ποινή... θανάτου!!!

    Αντιθέτως, η Β. Κορέα αισθανόταν τότε τέτοια αυτοπεποίθηση που η επίσημη γραμμή της ήταν η ένωση των δύο κορεατικών κρατών με διατήρηση του κοινωνικού του συστήματος σε κάθε κομμάτι και ελεύθερη διακίνηση του πληθυσμού για να ζει σε όποιο τμήμα και σύστημα ήθελε! Γι' αυτό και επί δεκαετίες οι ΗΠΑ διατηρούσαν στην εξουσία της Ν. Κορέας αμερικανόδουλες χούντες. Στα χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ιλ η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ στη Β. Κορέα. Η Ν. Κορέα έγινε σαφώς ισχυρότερη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Το βορειοκορεατικό καθεστώς έδωσε σχεδόν αποκλειστικά τη μάχη αποτροπής της κατάρρευσής του, την οποία πάντως κατόρθωσε να κερδίσει. Αντεξε στην αμερικανική και νοτιοκορεατική πίεση. Αυτό δεν είναι ασήμαντο, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

    Τώρα αρχίζει, όπως φαίνεται, η εποχή του Κιμ του 3ου, του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μπορεί να αντέξει σήμερα ένα τόσο απομονωμένο καθεστώς της πιο απολυταρχικής εκδοχής του «υπαρκτού σοσιαλισμού»; Πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση.

    Ας μη βιαστεί όμως κανείς να ξεγράψει τη Β. Κορέα. Αυτή η μυστηριώδης χώρα είναι πολύ πιο «σκληρό καρύδι» από όσο νομίζουν πολλοί. Πρώτα πρώτα το καθεστώς έχει ευρύτατη λαϊκή βάση και ο θρήνος των Βορειοκορεατών που εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες είναι σε μεγάλο βαθμό αληθινός και εξηγείται μόνο αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της Κορέας του 20ού αιώνα, όπου ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ταυτίστηκε με την απελευθέρωσή της από έναν σαραντάχρονο κτηνώδη ιαπωνικό αποικιακό ζυγό. Η αμερικανική επίθεση λίγο μετά την απελευθέρωση «θεοποίησε» τον Κιμ Ιλ Σουνγκ στη συνείδηση του λαού και τον ανύψωσε σε σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας ολόκληρου του κορεατικού έθνους.

    .....συνεχιζεται

    Dot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ......συνεχεια


    Από εκεί και πέρα, η Βόρεια Κορέα έχει φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές. Η Κίνα ανήκει στους πρώτους. Οσο κι αν φανεί απίστευτο, η... Ιαπωνία ανήκει στους δεύτερους! Επισήμως το Τόκιο βγάζει αφρούς εναντίον της Β. Κορέας. Στην πραγματικότητα όμως σε καμία περίπτωση η Ιαπωνία δεν επιθυμεί μια ενωμένη Κορέα, όργανο της αμερικανικής πολιτικής! Προτιμά να διαιωνίζεται η διαίρεση παρά να αποκτήσει η Ουάσιγκτον ένα «πιόνι» τόσο κοντά στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, με πληθυσμό άνω των 70 εκατομμυρίων ανθρώπων και εξαιρετικά ισχυρή πολεμική μηχανή, τη στιγμή μάλιστα που οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ κατώτερες των κορεατικών εξαιτίας των δεσμεύσεων μετά την ήττα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ
    Κατάλαβε ότι χωρίς πυρηνικά δεν ζει

    Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ της Β. Κορέας μέχρι τώρα οφείλεται στο ότι η ηγεσία της συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι χωρίς πυρηνικά όπλα δεν θα μπορούσε να αντέξει την πίεση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν θα δίσταζαν να εξαπολύσουν νέο πόλεμο εναντίον της χώρας για να ανατρέψουν το καθεστώς της, όπως έκαναν ήδη στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν. Ανέπτυξαν λοιπόν πυρηνικά όπλα, διαφήμισαν την ύπαρξή τους και κατέστησαν σαφέστατο ότι δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν τη Νότια Κορέα και τις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, αν η Ουάσιγκτον τολμήσει να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας! Εχοντας πλήρως στρατιωτικοποιήσει την κοινωνία τους ώστε να είναι βέβαιη η αρχική νίκη επί της Νότιας Κορέας σε συμβατικό πόλεμο, ανάγκασαν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα επίθεσης. Το καθεστώς έχει ευρεία λαϊκή βάση και μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη κοινωνία που δεν επιτρέπει ξένη επίθεση.


    Dot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bil21

    Ο Δελαστίκ είναι η αιτία που Χρεοκόπησε η χώρα. Η αδυναμία του να κάνεις και τον πιο απλό συλλογισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο Δελαστίκ. Παραθέτω ξανά αυτά που έγραψα πιο πάνω:

    Για την ιστορία θα πω επιγραμματικά
    1) μεταξύ 1994-1998, λόγω της πείνας πεθάναν στη Βόρεια Κορέα, ως ποσοστό του πληθυσμού, περισσότερα από ότι πέθαναν στην Ελλάδα επί κατοχής . Είναι απίστευτο και όμως αληθινό.
    2) Η πάγια τακτική για τον υπολογισμό της πείνας που υπήρξε σε μια περίοδο μιας χώρας είναι η κατανομή του ύψους. Αυτή την μεθοδολογία χρησιμοποιούν οι οργανισμού του ΟΗΕ και του ΠΟΥ για να δουν εάν σε μια περίοδος υπήρξε πείνα. Σήμερα γίνονται μελέτες συγκρίνοντας την κατανομή του ύψους των Νοτιο Κορεατών και των Βορειο Κορεατών. Και με αυτόν ακόμα τον έμμεσο τρόπο ακόμα μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος της πείνας την περίοδο 1994-1998 (εκτός βέβαια από τον άμεσο τρόπο μέτρησης των θερμίδων που λάμβανε κάθε Βορειο Κορεάτης την περίοδο εκείνη και ήταν λιγότερες από ότι λάμβανε ο μέσος Έλληνας την Κατοχή). Εννοείται ότι οι νέοι της Βόρειας Κορέας είναι πιο κοντοί από τους συνομίλικούς τους στην Νότια Κορέα. Επιπλέον η πείνα επηρέασε και τις διανοητικές ικανότητες των παιδιών, τότε, της Βόριεας Κορέας. Υπάρχουν μελέτες πάνω σε αυτό το ζήτημα
    3) Την Βόρεια Κορέα την έσωσαν κατ΄ αρχήν οι Αμερικάνοι και οι Σύμμαχοί της οι οποίοι σε μια μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια μεταβίβασαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων για την σωτηρία Βορειο Κορεάτικου λαού (μιλάω για την περίοδο 1994-1998). Φυσικά η Ελλάδα δεν απέστειλε ούτε ένα γραμμάριο τροφίμων. Αντιθέτως η Κρατική τηλεόραση παρουσίαζε ντοκυμαντέρ - ύμνους για την Βόρεια Κορέα. Θυμάμε ντοκυματέρ ύμνο στη ΝΕΤ το 2003 ύμνο για την Βόρεια Κορέα.
    4) το 1950 η Βόρεια Κορέα εισέβαλε με ωμό τρόπο στη Νότια Κορέα και σε μόλις 4 ημέρες κατέλαβε την Σεούλ. Η ειρωνία είναι ότι οι Αμερικάνοι ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από τη Νότια Κορέα ως ένα στρατηγικό μήνυμα στη Κίνα
    5) Από τις αρχές του 1952 οι Αμερικάνοι ήθελαν να φύγουν από την Κορέα. Η παράταση του πολέμου ήταν εσωτερικό ζήτημα των Κορεατών
    6) Το 2003, στην επίσημη γιορτή από τα 50 χρόνια του πολέμου, δεν παρευρέθηκε ΚΑΝΕΙΣ στρατηγός (μιλάμε για επίσημη τελετή με στρατιωτικά αγήματα, μπάντα της ΑΣΔΕΝ, Κορεάτες επίσημους (Υπουργούς) κλπ). Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να τιμήσουν ηθικούς γίγαντες πολεμιστές όπως Κουμανάκος (μακαρίτης τότε), Σκαλτσάς (περισσότερες προαγωγές επ' αδραγανθία στην ιστορία του Ελ. Στρατού. Εν' ζωή), Σπύρος Μουστακλής (ο πλέον φρικατά βασανισθής από την ΕΣΑ. μακαρίτης), Καρούσος (εν ζωή) (όταν λέω εν' ζωή πάντα εννοώ το 2003) κλπ κλπ. Να σημειώσω ότι η ηγεσία τότε εισηχθεί επί Ιωννίδη (διοικητής τάγματος και διοικητής ΕΣΑ τότε) στην ΣΣΕ. Επιπλέον το 2003 έπεφταν οι μεγάλες μίζες για υποβρύχια κλπ. Αλλά οι στρατηγοί έπτυσαν τους ήρωες για να κολακευόσουν τους υπουργούς που τα έπιαναν τότε. Με άλλα λόγια οι Έλληνες Αξιωματικοί έφτυσαν τους ήρωες "πατέρες" για να κολακευόσουν τις μύχιες σκέψεις του μιζαδόρου υπουργού (γιατί φυσικά (ούτε κατά διάνοια) δεν υπήρξε διαταγή να μην πάνε στην τελετή) . Έχω παρουσιάσει παλιότερα την θεωρία περί γιουσουφάκια που μου ανέλυσε διακεκριμένος απόστρατός, υπ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για την περίπτωση. Φυσικά και ο τελευταίος αριστεριστής οπαδός του Σόρου, θα είχε μεγαλύτερο πατριωτισμό από την ηγεσία του Ελληνικού Στρατού. Και μπορώ να φέρω απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό αλλά δεν θα το κάνω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Φάρος και redstar:
    Nομίζω πως είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τόσο μακρινές πραγματικότητες χωρίς να μελετήσουμε το ιστορικό υπόβαθρο και το περιβάλον μέσα από το οποίο προέκυψαν. Σκοπός του άρθρου ήταν να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθηνση (και όχι βέβαια να εξιδανικεύσει πράγματα και καταστάσεις)
    @Yuri:
    Trash παρακαλώ και όχι Thrash (χεβυμεταλάς δεν ύπηρξα ποτέ μου :) )
    Η "δυναστεία" των Κιμ είναι τόσο "κληρονομική" όσο και των Παπαντρέου. Ο Κιμ ο 3ος "εκλέχτηκε" στην ηγεσία του εργατικού κόμματος (άρα δεν προβλέπεται συνταγματικά η κληρονομική διαδοχή), όπως ακριβώς και ο Γεώργιος ο 2ος Παπατζής ο 3ος σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (με μία υποψηφιότητα και ποσοστό 100%). Το περίεργο είναι πως στην δική μας περίπτωση δεν έφριξε κανείς! Δεν ξέρεις πόσο αστείο μου φαίνεται να ξεσκίζουν τα ιμάτια τους για την "οικογενειοκρατία" στην Λ.Δ.Κορέας ένα σορό τύποι που την έχουν υποστηρίξει με τα ντούνια στην ίδια την Ελλάδα (και δεν αναφέρομαι στους περισσότερους σχολιαστές του μπλογκ φυσικά).
    @Βορειοκορεάτης:
    Το στοιχείο είναι σωστό. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Λ.Δ.Κορέας οφείλονται στον διεθνή αποκλεισμό και τον εξαναγκασμό της σε υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και όχι σε κάποια ανεπάρκεια στην εσωτερική οικονομική λειτουργεία της.
    @varometro:
    -Από ότι θα είδες, άκρη για το ποιος έσφαξε, και το ποιος δεν έσφαξε αλλά πολέμησε, μια χαρά βγαίνει και μάλιστα από δυτικές πηγές! Ο λαϊκός στρατός της Κορέας ουδέποτε κατηγορήθηκε καν, για σφαγές αμάχων (ή μαζικές "αντιφρονούντων" τέτοιες). Με δεδομένο πως οι αμερικάνοι έχουν την τάση να "ανακαλύπτουν" τέτοιες ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, το γεγονός είναι εντυπωσιακό εάν σκεφτούμε τις πολλαπλές και μαζικές και καταγεγραμμένες δολοφονίες αμάχων από την άλλη πλευρά.
    -Για την οικογενειοκρατία θα συμφωνήσω επί της αρχής πως είναι ασύμβατη με την σοσιαλιστική θεώρηση των πραγμάτων.
    Όμως αυτό αφορά το πολιτικό "επικοδόμημα" και όχι την οικονομική-παραγωγική "βάση" της βορειοκορεάτικης κοινωνίας. Δεν έχουν καπιταλισμό στην Κορέα!
    Από την άλλη πλευρά η εντύπωση που εγώ έχω αποκομίσει (χωρίς να μπορώ να την τεκμηριώσω κιόλας) είναι πως η οικογένεια των Κιμ χρησιμεύει περισσότερο σε συμβολικό επίπεδο, παρά κυβερνάει, μετά τον Κιμ Ιλ Σουνγκ. Κάτι σαν τον βασιλιά της Σουηδίας ένα πράγμα, μόνο που στην Κορέα δεν είναι και νομικά θεσμοθετημένο.
    @Dot:
    Ο Δελαστίκ προσπαθεί να κάνει μία έντιμη αναφορά στο ιστορικό την Κορεατικης χερσόνησου, και υπενθυμίζει και αρκετά πράγματα που πλέον όλοι θέλουν να ξεχάσουν, όπως π.χ. το πως προέκυψαν τα δύο Κορεάτικά κράτη και το με ποιό από τα δύο ταυτίζοταν και γιατί, διαχρονικά η συντριπτική πλειψηφεία του Κρεάτικου λαού σε βορρά και νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίγα λόγια για τον πόλεμο της Κορέας, μια και από ότι βλέπω κάποιος έχει το θράσσος να επαναλαμβάνει την φασιστική προπαγάνδα της δεκαετίας του '50, 60 χρόνια μετά, και μάλιστα εδώ μέσα...
    Πάμε λοιπόν:
    Στην διάρκεια του πολέμου λοιπόν, η Κορέα (ολόκληρη) βρίσκεται υπό Ιαπωνική κατοχή (τα SS μπροστά στους γιαπωνέζους ήτανε προσκοπάκια). Αναπτύσεται ένα αντιστασιακό κίνημα με ηγέτιδα δύναμη τους κομμουνιστές (όπως σχεδόν παντού) και κορυφαία μορφή του τον ηγέτη τους Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η προέλαση του κόκκινου στρατού από τον βορρά αναγκάζει τους ιάπωνες πρώτα σε υποχώρηση και τελικά σε συνθηκολόγηση. Λίγο μετά (την συνθήκολογηση των ιαπώνων) οι αμερικάνοι αποβιβάζονται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου (εάν σας θυμίζει την απόβαση των άγγλων στην Αθήνα, ΜΕΤΑ την αποχώρηση των γερμανών, καλά κάνει και σας την θυμίζει). Πολύ σύντομα τα σοβιετικά στρατεύματα αποχωρούν ενώ οι αμερικάνοι παραμένουν (και ενισχύονται) στο νότο. Η κυβέρνηση των ΕΠΑ αγνοεί την κυβέρνηση "εθνικής λαϊκής ενότητας" που έχει σχηματιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κορέας και διορίζει μία "προσωρινή επιτροπή" από πρώην συνεργάτες των γιαπωνέζων (εάν και πάλι σας θυμίζει κάτι από τα δικά μας, καλά κάνει και σας το θυμίζει). Προωθούν το ανδρείκελο τους Σίγκμαν Ρι που επιβάλει ένα ξεκάθαρα δικτατορικό καθεστώς. Στον βορρά σχηματίζεται κυβερνηση υπό τον ηγέτη της αντίστασης Κιμ Ιλ Σουνγκ. Τελικά μέσα από αρκετές αντιπαραθέσης όρίζεται σαν όριο ο 38ος παράλληλος.
    "Στον βορρά εφαρμόζεται η αγροτική μεταρύθμιση, και τα κτηματα των μεγάλων γεωκτημόνων μοιράζονται στους αγρότες. προωθείται η εκβιομηχάνηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε ορισμένους τομείς όπως η παραγωγή ηλεκρικής ενέργειας η Β.Κορέα πλησίασε χώρες όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία. Οι καρποί αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκαν ώστε να εξασφαλίσουν στα 10.000.000 πλυθησμού του βορρά, το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο που γνώρισαν ποτέ. (Χόροβιτς)*"
    Την ίδια περίοδο στο νότο ο Σιγκμαν Ρι στοιρίζεται στους φεουδάρχες και την ολιγαρχία ενώ ο λαός εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο. Η αμερικάνικη επίφαση "δημοκρατίας" δεν πείθει κανέναν. Ο λαός κάνει τις συγκρίσεις με την κατάσταση στον βορρά και αντιδρά. Ταυτόχρονα ο Σίγκμαν Ρι προκειμένου να εκτονώσει την εσωτερική πίεση αρχίζει τους "λεονταρισμούς" απέναντι στην Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα (γύρω στο 1950) ο ΜακΑρθουρ εκφράζει την άποψη για το "αναπόφεκτο" ενός πολέμου με την Κίνα και ο τυχοδιωκτισμός του Σίγκμαν Ρι είναι ένα πρόσφορο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθηνση. Η λάμψη του βορρά εξακολουθεί είναι μέτρο σύγκρισης με την εξαθλιώση στον νότο, και έτσι όταν στις 30/5/50 ο Σίγκμαν Ρι κάνει εκλογές (κατ'υπόδειξη των αμερικάνων- η "επίφαση" που λέγαμε...), παρά το όχι και τόσο αδιάβλητο των διαδικασιών ...τις χάνει! Παρόλα αυτά δεν παραιτείται, η όποια επίφαση "δημοκρατίας" πάει περίπατο, και ταυτόχρονα απειλεί με εισβολή την Β.Κορέα!
    Ολα τα δεδομένα (και όχι από "κομμουνιστικές" πηγές) δείχνουν πως ένα μήνα μετά στις 25/6/50 δεν ύπηρξε κάποια "εισβολή" από τον βορρά. Ο λαϊκός στρατός απάντησε σε συγκεκριμένες επιθέσεις και προκλήσεις που δέχτηκε. Το γιατί ο στρατός του νότου των 40.000.000 σαρώθηκε σε ελάχιστες μέρες από αυτόν των 10.000.000 του βορρά, έχει να κάνει με την φύση των δύο στρατών και τίποτε άλλο.
    συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...συνέχεια:
    Δύο μέρες μετά το ελεγχόμενο από τις ΕΠΑ, Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει την ...Β.Κορέα(!) και ο ΜακΑρθουρ αποβιβάζει τους παζοναύτες του μαζί με όλα τους τα συμπράγκαλα (ναυτικό, πυροβολικό, αεροπορία κλπ) και μαζί το υπόλοιπο "κρέας για τα κανόνια" από τον άλλο "ελεύθερο κόσμο" (Ελλάδα, Τουρκία και άλλες "δημοκρατικές" χώρες). Η υλική υπεροχή του ...ΝΑΤΟ(στην ουσία) σε αεροπορία-ναυτικό-πυροβολικό, είναι καταλυτική και 3 μήνες μετά (1/10/50) οι αμερικάνοι κατορθώνουν να φτάσουν στον 38 παράλληλο, το σημείο δηλαδή το οποίο προέβλεπε η απόφαση (ακόμη και αυτού του ελεγχόμενου) ΟΗΕ. Ψιλά γράμματα για τον Μακαρθουρ και τους άλλους "ειρηνοποιούς" που γράφοντας τις αποφάσεις του (δικού τους!) ΟΗΕ στα παλιά τους τα παπούτσια, συνεχίζουν την προέλαση στο έδαφος του βορρά, ενώ η αεροπορία και το πυροβολικό έχουν διαταγή να ισοπεδώνουν "ό,τι εξέχει του εδάφους" (την διαταγή θα την βρείτε εύκολα στα ιστορικά βιβλία-άρθρα, του ίδιου του αμερικάνικου στρατού- καμαρώνουνε κιόλας τα γουρούνια!). Με αυτά και με αυτά, οι αμερικάνοι προελαύνουν μέχρι τον ποταμό Γιαλού στα σύνορα με την Κίνα τον Νοεέμβρη, και ετοιμάζονται να ...συνεχίσουν την προέλαση στο κινέζικο έδαφος (τι έλεγε ο ΜακΑρθουρ από την αρχή;).
    Κάπου εκεί κάνουν την εμφάνιση τους οι μαζικές μονάδες εμπειροπόλεμων εθελοντών του Λαϊκού στρατού της Κίνας και οι αμερικάνικοι σχεδιασμοί πάνε περίπατο. Οι ιμπεριαλιστικές προφυλακές ανατρέπονται, και η αντεπίθεση των λαΊκών στρατευμάτων που θα ξαναπετάξει τους ιμπεριαλιστές έξω από το έδαφος της Λ.Δ.Κορέας αρχίζει.
    Οι εκκλήσεις των αμερικάνων στρατηγών για χρήση ατομικής βόμβας δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση τους αφενός για λόγους διεθνούς και εσωτερικής κατακραυγής. αφεταίρου γιατί ατομική βόμβα διαθέτει πλέον και η Σοβιετική Ενωση. Κάπως έτσι, και αφού από τους τυχοδιωκτισμούς των αμερικάνων έχει γίνει οικόπεδο μία ολόκληρη χώρα, τα σύνορα ξαναγυρίζουν εκεί που ήταν πριν τον πόλεμο (για να δούμε και το ποιος ήταν ο "επιθετικός").
    *Ο Χόροβιτς, αμερικάνος ιστορικός (και όχι κομμουνιστής) είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έγραψα τις σκέψεις μου και αλλού και τις μεταφέρω κι εδώ:

    Καλά όλα αυτά, αλλά τα λέμε βάσει των βιωμάτων που ΕΜΕΙΣ έχουμε σαν υπάρξεις μέσα στην “αναπτυγμένη δύση”.

    Κοινώς όλους τούτους τους βλέπουμε μέσα από ένα μικροσκόπιο από την μεριά των ερευνητών.

    - Θες η ράτσα τους.
    - Θες το ομοιόμορφο ντύσιμό τους ίδιον των λαών της Άπω Ανατολής.
    - Θες το φαραωνικό φέρετρο του “ηγέτη” και τα (μάλλον στημένα) κλάμματα μπρος στις κάμερες
    - Θες τα περίκλειστα σύνορά τους
    - Θες ότι είναι ένα καθεστώς, το τελευταίο από τα εναπομείναντα μετά το ’89-’90.
    - Θες … βάλτε ότι θέλετε περαιτέρω!

    Ούτε και γω θεωρώ αυτό το “πράμα” που υπάρχει στη Β. Κορέα κομμουνισμό, γιατί – αν μη τι άλλο – κομμουνισμός σε μια χώρα δεν υφίσταται ακόμα και για πρακτικούς – λειτουργικούς λόγους.

    Ένας λιμός ενέσκηψε πριν λίγα χρόνια εκειά πέρα και δεν ήξεραν σε ποιον “σύντροφο” να απευθυνθούν για στάρι και ρύζι!

    Ηλεκτρικό ρεύμα θέλουν, ένα παλιοπυρηνικό θέλουν να στήσουν (με δικά τους λεφτά και οχι δανεικά από τις “αγορές”) για να ηλεκτροδοτήσουν τη χώρα και τους έχουν εντάξει στον “άξονα του κακού” κατά τον Τζωρτζ Μπους τον Βου.
    (σιγά μη φοβηθώ κάνα πυρηνικό πύραυλο απο τη Πγιονγιάγκ!)

    Η τρέχουσα φάση στη Β. Κορέα θυμίζει τις μέρες του Αντρόποφ λίγο πριν τον Γκορμπατσόφ.

    Όταν θα φτάσει και εκεί το ΔΝΤ (γιατί καλώς-κακώς μπορεί να είναι "φτωχοί" και “αυτάρκεις”, αλλά δεν χρωστούν πουθενά) θα λάμψει η δημοκρατία, η ελευθερία και στους δρόμους θα κυκλοφορήσουν επιτέλους Μερτσέντες και Μπε-Εμ-Βε, τα αγάλματα των Κιμ θα γκρεμιστούν γιατί πιάνουν χώρο για πάρκινγκ, ολοι θα είναι χαρούμενοι και δεν θα κλαίνε στις πλατείες για τον θάνατο βαψομαλλιάδων μπούληδων “ηγετών”.

    Εμείς τότε ακόμα θα συζητάμε (πάντα ιντερνετικά) για την επανάσταση με ή χωρίς ηγέτη!
    (αν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα και το ίντερνετ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://sfyrodrepano.blogspot.com/2011/12/blog-post_22.html

    Η Αγία Οικογένεια των Κιμ*
    (Μανιφέστο υπεράσπισης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @spiral architect :
    "Κομμουνισμός σε μία χώρα δεν υφίσταται"
    ούτε καν σε μία ομάδα χωρών δεν υφίσταται, θα έλεγα εγώ, αφού στον κομμουνισμό έχουμε μη-κράτος, πράγμα αδύνατο όταν υπάρχουν ακόμη ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στις οποίες πρέπει και να αμυνθείς. Και για να το κάνεις αυτό χρειάζονται ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες "ασφάλειας", δηλαδή κράτος!
    Ο σοσιαλισμός σε μία χώρα πάλι, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Αν μπόρεσε η πιο φτωχή χώρα της ευρώπης να επιβιώσει αξιοπρεπώς επί μία εικοσαετία σε πλήρη απομόνωση (Αλβανία), οι δυνατότητες για χώρες όπως η Ρωσία (έχει αποδειχτεί), η Κίνα, η Γαλλία, οι ...ΕΠΑ(!), είναι απεριόριστες. Κοινώς έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το μέγεθος και ρις πλουτοπαραγωγικές πηγές της υπό εξέταση χώρας. Προσωπική μου άποψη, πως και η Ελλάδα μια χαρά σοσιαλισμό μπορεί να οικοδομίσει αυτόνομα και για πολύ καιρό, ειδικά εάν την αφήσουν (που δεν το βλέπω) στην ησυχία της...
    @Ανώνυμος 8:35:
    το έχουμε υπόψην....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε με το Μπόμπολα, επειδή δεν είμαι ψιψίνος, δεν μου πολυαρέσουν τα "ψιτ". Γι αυτό συχώρα με αν σου πετάξω κι εγώ καμιά μαλακιούλα πάνω στο λόγο μου:

    Εγώ λοιπόν ανώνυμε ήξερα ότι ο γιός του Στάλιν σκοτώθηκε στον πόλεμο επειδή ήταν ένα παιδί "όπως τα παιδιά κάθε σοβιετικού πολίτη". Ήξερα ότι ο γιός του Μάο σκοτώθηκε επίσης στον πόλεμο, και μάλιστα τον πόλεμο της Κορέας.
    Τα δυτικά ΜΜΕ φυσικά παρουσίασαν τα παραπάνω γεγονότα ως...απόλυτο δείγμα απανθρωπιάς ("δεν υπολόγισε ούτε το παιδί του" έλεγε ένα ντοκιμαντέρ στην ΝΕΤ για το Στάλιν). Όμως εγώ μπορούσα πολύ καλά να κατανοήσω γιατί δεν "προστάτευσαν" τα παιδιά τους, γιατί δεν τα μεγάλωσαν σε θερμοκήπιο, γιατί δεν τα προώθησαν στον κρατικό μηχανισμό σε μια θέση που αν μη τι άλλο δεν θα κινδύνευε η ζωή τους.

    Σήμερα λοιπόν "ανώνυμε" τα δυτικά ΜΜΕ συνεχίζουν (φυσικά) την ίδια ιστορία χλευάζοντας και κατακεραυνώνοντας την κληρονομικότητα του καθεστώτος της Β.Κορέας. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορώ να κατανοήσω την συμπεριφορά. Το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο (όντως είναι ο τρίτος στην σειρά Κιμ στην εξουσία), εμένα όμως αυτό δεν με παραπέμπει σε κάποιας μορφής σοσιαλισμό. Δεν αμφισβητώ λοιπόν το κλάμα των βορειοκορεατών, απλά εγώ αδυνατώ να συμμετέχω στην λύπη τους.

    Θα ήθελα λοιπόν όσοι πιστεύουν ότι αξίζει να υπερασπιστεί κανείς την βόρεια Κορέα σαν κάτι ΠΑΡΑΠΑΝΩ από μια ανεξάρτηστη χώρα, να μου απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, μιας και τα άλλα (με τους νεκρούς των πολέμων) τα έχω λυμένα: Γνωρίζω τις διαφορές της ιμπεριαλιστικής από την επαναστατική βία.

    Οι κοινωνίες αυτές έχουν μια άλλη κουλτούρα, αυτό είναι γεγονός και το δέχομαι. Μπορεί να το δει κανείς όχι μόνο σε καθεστώτα όπως της Κορέας, αλλά ακόμη και σε δυτικά καθεστώτα όπως της Ιαπωνίας. (Στο κάτω-κάτω άλλοι ήταν αυτοί παλιότερα που χλεύαζαν όταν ο Μάο έλεγε για "σοσιαλισμό με Κινέζικα χαρακτηριστικά".)
    Δεν μιλώ λοιπόν με το...κύρος της ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού, λέω απλά ότι αλλου είναι τα πραγματικά ερωτηματικά κι όχι στην κλασσική πτωματολογία της δύσης. Με αυτή την έννοια έγραψα "αν κάποιος κάνει μια έρευνα για την Βόρειο Κορέα θα πρέπει να σταθεί σε αυτά τα σημεία, αν μη τι άλλο για να καταλάβουμε πραγματικά γιατί και πως υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις".

    Αν εσύ νοιώθεις λοιπόν τόσο σίγουρος για την άποψή σου, βγες και απάντησε, δώσε και τις ανάλογες αναφορές, όμως μην προσπαθείς να υπονοήσεις ότι επειδή ο Μπόμπολας λέει ότι το καθεστώς έχει ευρύτατη λαϊκή βάση, εγώ θα πρέπει να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να κλαίω και να χτυπιέμαι που πέθανε ο Κιμ.
    Δεν είναι αυτό επιχείρημα.

    Υγ: Προς TRASH (συγνώμη, μπερδεύτηκα με τόσους μέταλους εδώ μέσα): Παρόλο που έχει μια βάση αυτό που λες (πολλές φορές γελάμε με τους άλλους χωρίς να βλέπουμε τα δικά μας χάλια) δεν αποτελεί επιχείρημα το άγιο φως και η κληρονομικότητα της Ελλάδας.
    Εκτός κι συγκρίνουμε όμοια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκστρατεία προπαγάνδας κατά του Κόμματος Εργατών Κορέας και της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας ενέκριναν χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές, επιτρέποντας σε δεκάδες «ακτιβιστές» και Βορειοκορεάτες αποστάτες να στείλουν με μπαλόνια 200.000 (επικριτικά για τις βορειοκορεατικές αρχές) φυλλάδια, μόλις τέσσερις μέρες από το θάνατο του προέδρου της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

    Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην άσκηση ψυχολογικού πολέμου από τη γείτονα χώρα, με την Πιονγιάνγκ να επιλέγει στάση αναμονής και ψυχραιμίας. Ο λαός της χώρας με το χαρακτηριστικό του τρόπο, του έντονου θρήνου, συνεχίζει το προσκύνημα στο Μαυσωλείο στη σορό του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Πάντως το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο πηγές σε ΛΔ Κορέας και Κίνα, μεταδίδει ότι η νέα βορειοκορεατική ηγεσία θα ασκηθεί συλλογικά, όχι μόνον από τον 30χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν, γιο του θανόντος. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι σε αυτό το συλλογικό σχήμα εξουσίας θα συμμετέχει ο 65χρονος θείος του Κιμ Γιονγκ-ουν, Τζανγκ Σονγκ-ταεκ, που συμμετέχει από το 2009 στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και άλλα ανώτατα στελέχη του στρατού. Πάντως ο Ουν συνεχίζει την παράδοση της οικογενειοκρατίας, φαινόμενο αταίριαστο με την εργατική εξουσία.

    Με ενδιαφέρον βλέπει τις εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας η ηγεσία της Κίνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από Ρωσία και Ιαπωνία και τους επισήμανε πως η «διατήρηση ειρήνης και σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Yuri:
    μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό μου, Ναι! αξίζει κανείς να υπερασπιστεί την Λ.Δ.Κορέας σαν κάτι παραπάνω από μία ανεξάρτητη χώρα, όπως το Ιράν π.χ.
    Με όλες τις στρεβλώσεις που υφίστανται, εκεί δεν έχουν καπιταλισμό, είναι τόσο αυτονόητο όσο και η "κληρονομική" διαδοχή των Κιμ, τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπαρχουν καποιες εξελιξεις την τελευταια 20ετια που πρεπει να λαβει καποιος υποψην

    Αποκλεισμοι, πτωση σοσιαλιστικου μπλοκ, απωλεια των πιο σημαντικων εμπορικων εταιρων, αναγκη αναπτυξης στρατιτωτικης τεχνολογιας για αντισταθμιση στην αυξανομενη επιθετικοτητα του ΝΑΤΟ(Γιουγκοσλαβια,Ιρακ,Σομαλια,Λιβυη,...), αναγκη εξευρεσης ενεργειακων λυσεων....κλπ και ολα αυτα χωρις να υποχωρησεις στις ιμπεριαλιστικες πιεσεις

    Αυτα εξηγουν σε μεγαλο βαθμο τις αποριες πολλων

    Δεν αγιοποει κανενας αλλα ουτε πρεπει να παραβλεπει και το διεθνες περιβαλλον και ολες τις παραμετρους.

    Νομιζω το ειχα ξαναγραψει στο ιστολογιο σας, οτι η διεθνης συγκυρια ειναι σημαντικοτατη για πολλα ζητηματα(μεγεθος των 'μεσαιων' στρωματων, αναπτυξη εργατικου κινηματος, δυνατοτητα οικοδομησης σοσιαλισμου,...κλπ)

    Γιαυτο η μονη λυση ειναι η αδιαπραγματευτη αλληλελυγγυη στους λαους. Ο προλεταριακος διεθνισμος ηταν παντα μια απο τις κολωνες του κομμουνιστικου κινηματος , και του ΚΚΕ φυσικα

    Αρκετα δικαιο αρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Trash

    Γκεμπελικά Ψέμματα Δυστυχώς για σένα έχουν ανοίξει όλα τα αρχεία και έχουμε ΤΟΜΟΥΣ από τα τηλεγραφήματα Κιμ προς Μαό και Στάλιν. Πάρε ένα δείγμα:


    Top secret report on military situation by Shtykov to Comrade Zakharov
    Date:
    26 June 1950 Source:
    collection of Soviet military documents obtained in 1994 by the British Broadcasting Corporation for a BBC TimeWatch documentary titled “Korea, Russia’s Secret War,” to be broadcast in the UK and the USA in 1996
    Description:
    Report from Shtykov to Zakharov detailing North Korean advances on the first day of the Korean War. Included is a list of conclusions drawn up by Shtykov regarding the conduct of Northern and Southern forces thus far.


    Top Secret


    The planning of the operation at the divisional level and the reconnaissance of the area was carried out with the participation of Soviet advisers.

    All preparatory measures for the operation were completed by June 24th. On June 24th divisional commanders were given orders about “D”[day] and “H”[hour].

    The political order of the Minister of Defense was read to the troops, which explained that the South Korean army had provoked a military attack by violating the 38th parallel and that the government of the DPRK had given an order to the Korean People’s Army to go over to the counterattack.

    The order to counter-attack was met with great enthusiasm by the soldiers and officers of the Korean People’s Army.

    The troops went to their starting positions by 24:00 hours on June 24th. Military operations began at 4 hours 40 minutes local time. Artillery preparation was accompanied in the course of 20-40 minutes by direct fire and a ten-minute artillery barrage. The infantry rose up and went on the attack in good spirits. In the first three hours individual units and formations advanced from 3 to 5 kilometers.

    The attack of the troops of the People’s Army took the enemy completely by surprise.

    The enemy put up strong resistance only in the direction of Ongjin, Kaizin and Seoul.

    συνεχιζεται

    Βil21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. The enemy began to put up a more organized resistance after 12:00 on the first day. On the first day of battle the following towns were taken: Osin (Ongjin direction), Gaeseong, Sinyuri—(map 1:1,000.000 published by the General Staff in 1943).

    In the Chuncheon direction units of the P.A. [People’s Army] advanced 12 kilometers.

    On the eastern coast [they advanced] 8 kilometers.

    On the very first day the DPRK navy made two landings on the coast of the Sea of Japan. The first landing party was in the Gangneung area and consisted of two battalions of naval infantry and around a thousand partisans. The second landing group was in the region of Uljin and consisted of 600 partisans.

    The landings took place at 5 hours 25 minutes and were carried out successfully.

    The group of partisans took the city of Uljin and a number of districts adjoining
    it.

    The landings were carried out with a battle between warships of the People’s Army and ships of the South Korean army. As a result of the battle one Southern trawler was sunk and one was damaged. The DPRK fleet had no losses.

    On June 26 troops of the People’s Army continued the attack and, with fighting, advanced deep into the territory of South Korea.

    During June 26 (left to right) the Ongjin peninsula and Kaisin peninsula were completely cleared and units of the 6th division made a forced crossing of the bay and took the populated point in the direction of Gimpo airport.

    In the Seoul direction, the 1st and 4th divisions took the cities of Bunsan and Dongducheob and the 2nd division took the provincial center Chuncheon.

    On the coast of the Sea of Japan the advance has continued. The port of Tubuiri has been taken.

    συνεχιζεται

    Bil21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. During the course of the day there has been no communication with the 12th Infantry Division, moving in the direction of Hongcheon, or with the 3rd Infantry Division and the
    mechanized brigade attacking through Sinyuri in the direction toward Uijeongbu.

    Conclusions regarding the North.

    It is necessary to note the following substantial insufficiencies in the operations
    of the People’s Army:

    1. With the beginning of military actions and the forward advance of units and formations, staff communication was lost from top to bottom. The general staff of the People’s Army already on the first day did not direct the battle, since it did not have firm communication with a single division.

    The commanders of units and formations are not trying to establish communications with the senior staff, command posts from combat level and higher change the senior staff without permission, the General Staff still has not established communications with the brigade operating along the eastern coast or with the 12th Infantry Division.

    2. The command staff of the KPA does not have battle experience, after the withdrawal of Soviet military advisers they organized the battle command poorly, they use artillery and tanks in battle badly and lose communications.

    3. However, our military advisers note great enthusiasm in the units of the Korean People’s army and a general aspiration to
    fulfill their allotted tasks.

    4. The political mood among the people of North Korea in relation to the beginning of
    military operations is characterized by a general enthusiasm, by faith in the government of the DPRK and belief in the victory of the Korean People’s Army.

    On 26 June KIM IL SUNG made an appeal to the Korean people in the name of the government of the DPRK, in which he described the situation that has been created in the country and laid out the tasks for the defeat of the enemy and the unification of Korea.

    5. The Command of the Korean People’s Army is taking measures to put right the troop communications and the organization of the battle command. To this end the Army Command Post has been moved to the Tepuges [Cheolwon] area. The War Minister, the chief of the General Staff and the main military adviser, along with a group of officers, will go out to the Command Post.

    συνεχιζεται

    Bil21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Conclusions regarding the South.

    The first two days of military operations have shown the following:

    1. The enemy is putting up resistance and while fighting is retreating deep into the
    territory of South Korea, mass taking of prisoners from the South Korean army has
    not been noted.

    2. The South Korean puppet authorities have begun to throw in troops from deep in the rear and are trying to halt the advance of
    the People’s Army.

    3. In the first day the attack of the People’s Army caused confusion in the South. The South Korean authorities and the ambassador of the USA personally in their radio speeches called on the people of South Korea to stay calm. The staff of the South Korean army is broadcasting false reports about the successes of the South Korean army.

    SHTYKOV
    No. 358/sh
    26.6.50.

    Bil21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Bil21 :
    Αυτό που μας δίνεις στα εγγλέζικα, μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις;
    "The political order of the Minister of Defense was read to the troops, which explained that the South Korean army had provoked a military attack by violating the 38th parallel and that the government of the DPRK had given an order to the Korean People’s Army to go over to the counterattack."
    Την δική μου εκδοχή επιβεβαιώνεις σε περίπτωση που γνωρίζεις αγγλικά, και τα υπόλοιπα δεν έχουν σχέση με την έναρξη του πολέμου, είναι μία αναφορά για την πρόοδο των επιχειρήσεων κατά την πρώτη του μέρα. Φυσικά το απόσπασμα που παραθέτεις δεν έχει καμμία σχέση με καμμία αλληλογραφία Κιμ Ιλ Σουνγκ- Στάλιν και Μάο (όπως μας λες), και μιλάει για μία αναφορά του Shtykov στον "Comrade Zakharov", πράγμα που επιβεβαιώνει πως δεν μπήκες καν στο κόπο να διαβάσεις ό,τι σου πασάρησαν.
    Οσο για την αξιοπιστία της ίδιας της πηγής;
    "collection of Soviet military documents obtained in 1994 by the British Broadcasting Corporation for a BBC", αλλά δεν μας λέει που τα βρήκαν (τους τα έδωσαν οι σοβιετικοί;- παραμένει μυστήριο)
    Τέλος από ότι θα πρόσεξες δεν μπήκα στον κόπο (ούτε κανείς άλλος)να ανασκευάσω τις θεωρείες σου πως αν οι γεννημένοι την δεκαετία του '40 έλληνες είναι ψηλότεροι από τους γεννημένους την δεκαετία του '90 κορεάτες σημαίνει πως είναι συγκρίσιμα μεγέθη ο λιμός της Αθήνας στην κατοχή, με αυτόν της Β.Κορέας στις αρχές του '90.
    Ούτε την πρόσβαση σου στο υπουργειου επισιτισμού της Λ.Δ.Κορέας που σου επιτρέπει να ξέρεις τα σταστικά με τον ακριβή ατομικό αριθμό των θερμίδων που λαμβάνει σε καθημερινή βάση ο κάθε κάτοικος της χώρας αυτής.
    Αυτά τα άφησα προκειμένου να εκτείθεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @Bil21 :
    Υ.Γ.
    "ο στρατός μας που πάει στην Κορέα/
    πολεμάει για τα ιδανικά/(δις!)
    για να πνίξει τους κίτρινους στο αίμα/
    να τους μάθει τι πει ελευτεριά/"
    Από το εμβατήριο του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος.
    Ετσι, για να παίρνουμε μία ιδέα του ποιους αποκαλείς "ήρωες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τα πολεμικά τα είπαμε.
    Νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο, εμείς που όλοι ξέρουμε την "δυστυχία που έχει επιφέρει η απομόνωση του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ", να ρίξουμε μία ματιά και στα οικονομικά πεπραγμένα της πλήρως ενταγμένης στα "καλά" της παγκοσμιοποίησης Ν. Κορέας (που μέχρι το '80 έπαιρνε επισιτιστική βοήθεια από τον βορρά-επανάληψη μήτηρ μαθήσεως). Για να δούμε λοιπόν τι έγινε και εκεί μετά τα μέσα του '90...
    Αντιγράφω από: http://teddygr.blogspot.com/2011/12/46.html
    "...Έτσι, το βούλιαγμα συνεχίστηκε. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα συνέχισε να χάνει 1 δισεκατομμύριο δολλάρια ημερησίως(!)
    Φυσική συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν η επιδείνωση της ζωής των απλών πολιτών, με την ανεργία να υπερτριπλασιάζεται μέσα σε λιγώτερο από δυο χρόνια και με 20 εκατομμύρια πρώην μεσοαστούς να βυθίζονται κάτω από τα όρια της φτώχειας..."
    "...Όμως, αν στο ΔΝΤ είχαν αρχίσει να ψάχνονται, στην Γουώλ Στρητ είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Τόσον καιρό, τα κοράκια ακόνιζαν τα νύχια τους βλέποντας την Άπω Ανατολή να ψυχορραγεί. Μόλις, λοιπόν, το ΔΝΤ έδωσε την χαριστική βολή, χύμηξαν στα ζεστά πτώματα. Πολλές εταιρείες.., με επί κεφαλής την Merrill Lynch και την Stanley Morgan, έστειλαν σμήνη ειδικών για να εντοπίσουν περιουσίες (κρατικές εταιρείες, τράπεζες, βιομηχανίες κλπ) που θα μπορούσαν να αγοραστούν για ένα κομμάτι ψωμί. Και οι απεσταλμένοι δικαιολόγησαν τον μισθό τους:
    ...
    -Η Salomon Smith Barney αγόρασε ένα πλήθος μικρών και μεγάλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την μεγαλύτερη υφαντουργία τής Νότιας Κορέας. Λεπτομέρεια: πρόεδρος του τομέα διεθνών ζητημάτων τής Salomon ήταν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ ανάμεσα στα μέλη τού ΔΣ της εταιρείας βρισκόταν ο Ντικ Τσαίηνυ (αν δεν τους θυμάστε, ο πρώτος ήταν υπουργός αμύνης των ΗΠΑ και ο δεύτερος αντιπρόεδρος επί προεδρίας Μπους του βλακίστατου).
    - Η Carlyle προσανατολίστηκε στην Νότια Κορέα, όπου άρπαξε τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο τής Daewoo, τον κολοσσό νέων τεχνολογιών Ssangyong και την μεγάλη τράπεζα KonAm
    - Ένας άλλος νοτιοκορεατικός κολοσσός, η Samsung, έγινε κομμάτια: η General Electric αγόρασε τον κλάδο τού ηλεκτρισμού, η Volvo την βαρειά βιομηχανία και η Johnson & Son τον τομέα των φαρμάκων.
    - Η General Motors βούτηξε τον κλάδο των αυτοκινήτων τής -κάποτε πανίσχυρης- Daewoo με 400 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούσαν για πραγματική αξία 6 δισεκατομμυρίων (σ.σ.: λίγο μετά, τα οχήματα της Daewoo βγήκαν στην αγορά με το σήμα τής Chevrolet).
    - Η Coca Cola απέκτησε για μισό δισ, δολλάρια την μεγαλύτερη βιομηχανία εμφιαλώσεων της Νότιας Κορέας.
    - Εκτός από την αγορά τμήματος της Samsung που προαναφέραμε, η General Electric απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο του ίδιου κλάδου τής LG.
    - Ένα άλλο κομμάτι τής LG, η LG Energy (εταιρεία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), πουλήθηκε στην βρεττανική Powergen.
    ...
    Τα παραπάνω στοιχεία είναι απλώς ενδεικτικά. Στο φαγοπότι ανακατεύτηκαν και άλλες μεγάλες εταιρείες τής δύσης: Seagram, Nestle, Ericsson, Novartis, Hewlett-Packard, Tesco, Nissan, Carrefour, Procter & Gamble κλπ. Αλλά δεν είναι μόνο οι ασιατικές εταιρείες που πουλήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας. Το τρελλό πανηγύρι των πολυεθνικών στήθηκε με τις ιδιωτικοποιούμενες κρατικές επιχειρήσεις: Η Motorola πήρε την νοτιοκορεατική Appeal Telecom,... το μεγαλύτερο τμήμα των ταχυδρομείων της Μαλαισίας και της Νότιας Κορέας πουλήθηκαν στην British Telecom,... οι τηλεπικοινωνίες τής Νότιας Κορέας δόθηκαν στην Bell Canada κλπ..."
    "...Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η Άπω Ανατολή δεν έχει συνέλθει ακόμη. Η ανεργία, όχι μόνο δεν έχει επιστρέψει στα προ του 1997 επίπεδα αλλά οι απολύσεις συνεχίζονται. Και μαζί τους συνεχίζονται και οι αυτοκτονίες (τέταρτη αιτία θανάτου στην Νότια Κορέα, με 38 αυτοκτονίες καθημερινά), ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο η παιδική πορνεία όσο και τα φαινόμενα θρησκευτικού εξτρεμισμού. .."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν ήξερα ότι το ΝΑΤΟ κάνει ΚΑΙ trolling...έχουν γίνει εντυπωσιακές οι επιχειρησιακές του δυνατότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Yuri
    είδες yuri μου?άλλη μία κοινωνική προσφoρά του γλομπινγκ...τους αναγκάζουμε να βγάζουν τα τρολιστάν στη φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. θέλω να θέσω ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει στο παρελθόν αλλά πουθενά δεν βρήκα αξιόπιστη ή πλήρη εξήγηση, άσχετα με το υπέρ ή κατά.
    Η στρατιωτική επέμβαση των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους έγινε με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και έτσι χαρακτηρίσθηκε σαν "ειρηνευτική" αποστολή.
    Η Ε.Σ.Σ.Δ. σαν μόνιμο μέλος του Σ.Α. είχε το δικαίωμα του βέτο, δηλαδή να μπλοκάρει την λήψη της απόφασης για στρατιωτική επέμβαση υπό την κάλυψη του Ο.Η.Ε.
    Γιατί λοιπόν ο σοβιετικός πρεσβευτής στον Ο.Η.Ε. απείχε της συγκεκριμένης σύγκλισης του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. ?
    Μη μου πεί κανείς πως ούτως ή άλλως θα επενέβαιναν, γιατί είναι πολύ διαφορετικό να έχουν την κάλυψη του Ο.Η.Ε. και διαφορετικό να είναι αναγκασμένος ο πρόεδρος των Η.Π.Α. να κυρήξει τον πόλεμο κατά της Λ.Δ.Κορέας

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. taliban:
    apo oti gnwrizw, tote den yphrxe akomh dikaiwma veto sto s.a. ,kai oi apofaseis pairnotan me pleiopshfia. Etsi h ESSD apeixe apo thn pshfoforia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λάθος
    βλέπε:
    http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Security_Council_veto_power

    απόσπασμα από την παραπάνω παραπομπή που αναφέρεται στο ζήτημα της Κορέας.

    "In 1950 the Soviet Union missed one important opportunity to exercise its veto power. The Soviet government had adopted an "empty chair" policy at the Security Council from January 1950, owing to its discontent over the UN's refusal to recognize the People's Republic of China's representatives as the legitimate representatives of China,[8] and with the hope of preventing any future decisions by the Council on substantive matters. Despite the wording of the Charter (which makes no provisions for passing resolutions with the abstention or absence of a veto-bearing member), this was treated as a non-blocking abstention. This had in fact already become Council practice by that time, the Council having already adopted numerous draft resolutions despite the lack of an affirmative vote by each of its permanent members. The result of the Soviet Union's absence from the Security Council was that it was not in a position to veto the UN Security Council resolutions 83 (27 June 1950) and 84 (7 July 1950) authorising the US-led military coalition in Korea which assisted South Korea in repelling the North Korean attack"

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα και από τον συντάκτη. Όπως λέει και το κείμενο σκοπός δεν είναι να δικαιολογηθεί το καθεστώς όποιο και αν είναι αυτό στη β. Κορέα.

    Η απελευθέρωση του λαού, έχει σαν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, την ανάπτυξη των ευρύτερων παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, ως εκτούτου ένα απομονωμένο κράτος δεν μπορεί χαρακτηριστεί κομμουνιστικό ή ακόμα και σοσιαλιστικό.

    Απο κεί και πέρα, στο "απελευθερωμένο" Ιράκ μετράνε πτώματα χριστουγεννιάτικα και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης ασχολούντε με το ακόμα με τη β.Κορέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολυ καλο αρθρο, με σχολια που ειναι ακόμα καλύτερα, αργησα βεβαια να το διαβασω αλλα μπράβο στον συγγραφέα και στους σχολιαστές, τους περισσοτερους τουλαχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "Συγκλονισμένες από την
    επικράτηση των κομμουνιστών στην Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους
    (μεταμφιεσμένες ως δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών) επενέβησαν στην Κορέα το 1950, για να
    εμποδίσουν το κομμουνιστικό καθεστώς στο Βόρειο τμήμα της διαιρεμένης αυτής χώρας να
    εξαπλωθεί προς το Νότο."

    Απο το βιβλίο του Χομπσμπάουμ "Η εποχή των άκρων", έτσι για να υπάρχει και ακόμη μια πηγή.

    Και ο Χομπσμαουμ τον Κιμ Ιλ Σουνγκ δικτάτορα τον ανεβάζει δικτάτορα τον κατεβάζε.

    Όμως τι να κάνουμε, είναι ιστορικά ξεκάθαρο ότι στα αμερικανά(και τους συμμάχους τους) το ενδεχόμενο αυτοκαθορισμού ενός λαού είναι εφιάλτης και πρέπει με κάθε τρόπο να το πολεμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Είδικά η "Εποχή των άκρων" Poe, για μένα είναι τρικυμία στο κρανίο του Χομπσμπάουμ. Όμως απ' την άλλη είναι και το έργο που του πρόσφερε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση...όχι και πολύ τυχαία κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ε επειδη ηταν εργο συμβιβασμου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.