13 Ιαν 2012

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Aπ τ´ αυτί και στο..δάσκαλο!

  
''Tωρα ειναι η ωρα'', λεει ο Victor Orbán
(Μτφ απο Αrbetaren)

Στρατόπεδα εργασίας για τους ανέργους, παρανομία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κλείσιμο κρίσιμων ραδιοφωνικών σταθμών! Τίποτα από αυτά δεν προκάλεσε μια ισχυρή διεθνή αντίδραση. Οταν ομως ο Ουγγρος Victor Orbán άγγιξε την Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ειπε "αρκετά"!

Το 2012, παρα το τι λενε μερικές ...προφητείες, πιθανοτατα δεν θα σημαίνει το τέλος του κόσμου, παντως για την Ουγγαρία, η πρώτη μέρα του χρονου ήρθε με την πιο σοβαρή κρίση για τον πρωθυπουργό Viktor Orban και τη δεξιά κυβέρνηση του, μεσω του κομματος Fidesz.

Μετά την αξιολόγηση απο τον οίκο, Standard and Poor’s, τον Δεκέμβριο, μειωθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας στην κατάσταση junk (σκουπιδια) και κατέρρευσε το εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, απο 300 σε 320 έναντι του ευρώ, τα επιτόκια, για τα νέα δεκαετή κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν σε ποσοστό ως και 10%- ενω τα Ισπανικά και τα Ιταλικά επιτόκια σε σύγκριση εχουν φτασει το πολυ σ ενα ποσοστο 7%. 


Όπως είχε κάνει αλλη μια φορά πριν, (το 2008), η Ουγγρική κυβέρνηση, στράφηκε προς την ΕΕ και το ΔΝΤ για βοήθεια, αλλά οι συνομιλίες διακόπηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιας. Τα δάνεια από το πακέτο πρέπει να αρχίσουν να επιστρεφονται απο τον Φεβρουάριο. 
Το δημόσιο χρέος της Ουγγαρίας και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού είναι αντιστοιχα στο 80% και στο 4,2% του ΑΕΠ και δεν είναι πραγματικά ανησυχητικα νουμερα- αλλά ως συνήθως, βοηθά λίγο, αν η «αγορά» στρεφεται εναντίον μιας χώρας. 

Στις 3 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Viktor Orban στους δημοσιογράφους ότι η χώρα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια "προληπτική πιστωτική γραμμή." Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ποτέ η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν τους προσέφεραν κατι τέτοιο, αλλά ήταν μόνο πρόθυμοι να συζητήσουν για ένα πακέτο διάσωσης, που σε αντίθεση με το "προληπτικο" δάνειο σημαίνει οτι η οικονομία της χώρας έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση, όπως η Ελληνική, πραγμα που η κυβέρνηση Orban μέχρι στιγμής αρνείται πεισματικά. Σε σχεση με αυτο, η χώρα έχει υποστεί ένα κύμα αρνητικής δημοσιότητας στο Διεθνή τύπο. 

Η Σουηδική εφημερίδα, Svenska Dagbladet, μίλησε για το "σκάνδαλο της κυβέρνησης." Η Ουγγρική κυβέρνηση συμπεριέλαβε πρόσφατα το κλείσιμο ενος κρίσιμου ραδιοφωνικου σταθμου (Klubradio) και υιοθέτησε ένα νέο σύνταγμα στο οποίο η Ουγγαρία χαρακτηρίζεται ως μια χριστιανική χώρα και ο γάμος ως σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ επιβεβαιωνει αμφιλεγόμενα ιστορικα δόγματα. 

Η ΕΕ ειχε παντως νωριτερα επιτρεψει την πολυσυζητημενη Oυγγρική νομοθεσία να περάσει, μετα από μικρές αλλαγές, που - όπως είδαμε ξεκάθαρα ένα χρόνο μετα την ισχυ τους - στην πραγματικότητα, δεν ειχαν μεγαλη διαφορά οσον αφορα τον έλεγχο του κράτους πάνω στα ΜΜΕ. Στις 26 Δεκεμβρίου ο Δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας MTVA απελυσε δύο δημοσιογράφους που ειχαν κατεβει σε απεργία πείνας από τις 12 του ίδιου μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κυβερνητικό έλεγχο των ειδήσεων. 

Aπο διαδηλωση μπροστα στην Ουγγρικη Εθν. Οπερα
 Ένα πρόγραμμα για καταναγκαστική εργασία υπό δρακόντειες συνθήκες για τους ανέργους, κυρίως των Ρομά (βλ.  γλομπινγκ) εκανε μικρη αισθηση, μόνο εκτος των συνορων της χωρας. Ούτε προκαλεσε καμμια μεγαλη αντίδραση οτι το κομμα Fidesz νωρίτερα αυτό τον χρόνο ψήφισε ένα νόμο που καθιστά το μεγαλύτερο κομμα της αντιπολιτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, νομικά υπεύθυνο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. 

Αυτο που εκανε την Ευρωπη να αντιδρασει δεν ειναι τιποτα από όλα αυτά, αλλά μια πολύ χειρότερη υπερβολη: 
Ο Orbán θελει να περιορισει την ανεξαρτησία της Ουγγρικης Κεντρικης Τραπεζας και να δώσει στην κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερη επιρροή πανω σ αυτην. Το Ουγγρικο blog Hungarian Spectrum σημειώνει ότι η η φιλοδοξια είναι μάλλον να "αντλησουν χρήματα για την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού." 

Αν και μια τέτοια πολιτική συνδέεται αναμφίβολα με το πρόβλημα, είναι επίσης αυτό που τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση σχετικά καλύτερα από ό,τι η ζώνη του ευρώ, παρά τα χαμηλοτερα νουμερα του προϋπολογισμού. 

Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής εχουν σήμερα, επίσημα όσο και πραγματικα, πολιτικά ελεγχόμενα κεντρικές τράπεζες, με καλα οικονομικα αποτελεσματα. Είναι κάπως ειρωνικό ότι ο Orban, μετα απ ολες τις αντιδημοκρατικες μανουβρες του, για πρώτη φορά καταλήγει σε σοβαρά προβλήματα για την ίσως μόνο μια και μονη από τις πράξεις του που αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μια μικρή αύξηση της Ουγγρικής δημοκρατίας. 

Ενώ η οικονομική πολιτική του Fidesz είναι ουσιαστικά νεοφιλελεύθερη - έχει, μεταξύ άλλων, εισαγαγει ενα «ενιαίο φόρο» που επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμο οι υψηλοι εισοδηματιες της χώρας - είναι επίσης εν μέρει ανορθόδοξη. Έχει, για παράδειγμα, στο στυλ της Αργεντινής, κατασχέσει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ελέγχει τα χρήματα του κρατικου προϋπολογισμou. 

Τους τελευταίους μήνες και οι Αυστριακές τράπεζες (οι οποίες έχουν μια θέση στη χώρα λίγο σαν τις Σουηδικες τραπεζες στις χωρες της Βαλτικής) διαμαρτυρήθηκαν για άδικη μεταχείριση από την κυβέρνηση, που μπορεί να είναι ένας ακομη λόγος πίσω από σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η οικονομική κρίση έχει δώσει νέο θάρρος στην αντιπολίτευση και εχει εκδηλωθει σε όλη την ουγγρική κοινωνία, που καταπιεζεται από τη μαζική ηγεμονία του Fidesz. Στους εορτασμους για τη γιορτή του νεου Συντάγματος μαζευτηκαν 50 000 διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τον Orbán να εγκαταλείψει το κτίριο από την πίσω πόρτα. 

Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν, μεταξύ άλλων, τον ύμνο της ΕΕ, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να δει κανεις σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα σήμερα. Αντικυβερνητικα ΜΜΕ και blogs, όπως το Ηungarian Spectrum, εξυμνουν την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσο πολύ για το παράδοξο οτι η επίθεσή τους κατά της αυταρχικής κυβέρνησης Orbán ειναι ταυτόχρονα, ένα βήμα προς μια γενική αντιδημοκρατικοποιηση της Ευρώπης

9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ουγγαρία (και η στάση της ΕΕ απέναντι της) καταρίπτει οριστικά τον μύθο, πως ο οικονομικός οδηγεί τάχα και στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Αποδυκνείεται περίτρανα πως όχι μόνο δεν συμβαδίζουν, αλλά λειτουργούν και αντιθετικά μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH

    Ναι, δεν διαφερουν πολυ ιδεολογικα ως προς τις μεθοδους και τελικα αν και λενε οτι ''κορακας κορακου ματι δε βγαζει'',στη περιπτωση αυτη βλεπει κανεις το παραδοξο οτι οι σχεσεις Oυγγαριας και ΕΕ ειναι...ανταγωνιστικες και μεσα στην ιδια πολιτικοοικονομικη οργανωση, αλλα και μεσα στο ιδιο συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελβα εχεις παρει ανα χειρας το διεθνες ρεπορταζ ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aφου δεν το αναλαμβανει κανεις αλλος...Παντως καθε βοηθεια ευπροσδεκτη, poe ;)

      Διαγραφή
    2. Μπα δεν διακρινομαι σε αυτον τον τομεα:)

      Διαγραφή
    3. Mα εχεις προσπαθησει πρωτα; Λοιπον θα στειλω ενα κειμενο για δοκιμη και μετα βλεπουμε, συμφωνοι;

      Προτιμας Αγγλικα, ή μηπως ..Σουηδικα; :)

      Διαγραφή
    4. Στειλε μου και στην γλώσσα του δισκου της φαιστου, ετσι και αλλιως οπως το στειλεις ετσι θα μεινει:)
      εχομε και εργασιες λεω!

      Διαγραφή
    5. Mα,εγω ξερω οτι διαβαζετε και ξενη βιβλιογραφια στις εργασιες σας ως καλοι φοιτηται! Α, δεν μας τα λετε καλα, εκει στη Κρητη... ;)

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.