16 Ιαν 2012

(Fashion) Victims, ενός δολοφονικού καπιταλισμού!



Οταν επιλεγει κανεις ρουχα και παπουτσια, δίνει, εστω και ασυναισθητα, προσοχή σε στυλ και ποιότητα.
Ποσοι αραγε σκεφτομαστε την στιγμη εκεινη, τι ειδους...ουσιες περιεχουν τα ρουχα και τα παπουτσια που διαλεγουμε; Ειδικα σε εποχη ...κρισης τετοιες σκεψεις συχνα θεωρουνται ..."πολυτελεια", εφ οσον αυτο που μετραει στην επιλογη πολλων, σημερα, ειναι κυριως η χαμηλη τιμη του προϊοντος!

Οταν ομως η Rita Lemoine, στη Γαλλια, αγορασε ένα ζευγάρι όμορφα, καινούργια, παπούτσια δεν είχε ιδέα ότι το ακριβό αυτο μοντέλο παπουτσιων που πηρε ήταν επιβαρυμενο με τον παράγοντα DMF. Iσως εχετε προσεξει το μικρο χαρτινο σακουλακι που υπαρχει στις συσκευασιες παπουτσιων και ειναι υλικο κατα της μουχλας!
Η Rita Lemoine παντως έπαθε προσωρινη παράλυση και το δέρμα στις πατουσες της κάηκε. Παρά το γεγονός ότι το DMF έχει απαγορευτεί, στην ΕΕ, από το 2009, δεν υπάρχουν έλεγχοι. Ειδικά στα παπούτσια από την Κίνα, η δηλητήριωδης αυτη ουσια συνανταται ξανά και ξανά!
Πολλά από τα ρούχα που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την Ασία, οπου χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα τα οποία είναι ....ταμπού στη Δυση!

Οι αιτίες για αυτό το ψέμα στο παγκόσμιο εμπόριο, ειναι οι τεράστιες πιέσεις στις τιμές απο τον κόσμο της μόδας που καταφέρνει να αποφύγει όλους τους ελεγχους από το κράτος....

Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα των περισσοτερων μεγάλων αλυσίδων κατασκευης ρουχων και παπουτσιων κατασκευάζονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές και την Ινδία, καθώς οι μισθοί είναι φθηνοι εκεί και οι νομοθεσίες για το περιβάλλον είναι χαλαρες. Αλλά δεν είναι μόνο σε χώρες με χαμηλούς μισθούς που μπορει να δηλητηριαστουν ανθρωπο

Oι εργαζομένοι στις κλωστοϋφαντουργίες και οι καταναλωτες στην Ευρώπη έρχονται επισης σε επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες και αρρωσταινουν.
Το εκρηκτικό Γερμανικο ντοκυμαντέρ Schick aber schädlich, (Κομψο, αλλα επιβλαβες,παραγ. 2011),που ειδαμε χθες απο την SVT, ακολουθεί τα ίχνη των δηλητηριωδων ουσιων και κάνει κάποια ανησυχητικά ευρήματα που συχνα περνανε απαρατηρητα, αν και εχουν σοβαροτατες επιπτωσεις στην υγεια εκατομμυριων ανθρωπων, σε ολο τον κοσμο!

Τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία στο Μπαγκλαντές, στοιχίζουν ακόμη και την ανθρώπινη ζωή εκεί!

Το χρώμιο, τα αζωχρώματα, και το φυσικό αέριο, το χλώριο, το οποίο εδώ και καιρό απαγορεύεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι ελεύθερα και διαθέσιμα εκεί. Ακόμα και αυτα που πλασαρονται ως ...οργανικά υφάσματα δεν είναι απαλλαγμένα από δηλητηριώδεις χρωστικές ουσίες και είναι συχνά μολυσμένα με το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι.
Οι κατασκευαστές στην Ινδία ισχυρίζονται ότι η πώληση τέτοιων ειδών ένδυσης με το σήμα οικολογικα είναι στην πραγματικότητα ...απάτη!

Ιδιαίτερα στα βυρσοδεψεία του Μπαγκλαντές, οπου η ζωη των εργατων, (οπως συνειδητοποιει κανεις), δεν...εχει καμμια αξια, οι εργαζόμενοι, μεταξυ των οποιων υπαρχουν χιλιαδες γυναικες και παιδια, ...αργοπεθαίνουν από το δηλητήριο που χρησιμοποιείται!
Στο Αμβούργο, οπου o έμπειρος χημικός, Thorsten Ollesch, κανει μέτρηση του αέρα, βρισκει οτι τα 2/3 των εμπορευματοκιβωτίων εισαγωγής ειναι μολυσμένα με χλωριωμένες οργανικές ενώσεις!

Kαι οι εργαζόμενοι, ομως, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, υποφερουν. Η Frauke Driessen σιδερωνε για 10 χρόνια τζιν σ ένα μεγάλο οίκο μόδας, αρρωστησε. Στο αίμα της, βρήκαν την ουσία του διχλωρομεθανίου, που ειχε επίσης ανιχνευθεί στον αέρα του περιβάλλοντος από το εργοστάσιο. 

Υπάρχει υποψία οτι το διχλωρομεθάνιο προκαλεί καρκίνο. Η Frauke Driessen δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Τα τζηνς συνήθως λευκαινονται με χλώριο, φορμαλδεΰδη και για να διατηρούνται σε φόρμα χρησιμοποιούνται φθηνες ουσιες για βαφη. 
Αυτες οι ουσιες βρέθηκαν και στο αίμα της Julia Neumann. Η νεαρή γυναίκα που εργαζόταν ως διακοσμητρια σε μια διεθνή αλυσίδα μόδας απεκτησε προβλήματα στα νεφρά.

Ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες των ουσιών για τον καταναλωτή, μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Εάν οι τοξίνες από τα ρούχα με τα χρόνια συσσωρεύονται στο σώμα, μπορούν να προκαλεσουν αλλεργίες, διαταραχές του νευρικού, ακόμη και καρκίνο!

Πηγη, SVT , 3sat.de

Επισης, ενα ακομη σχετικο αρθρο


Trailer: Γλωσσα:Γερμανικη. (Δεν υπαρχουν αλλες μεταφρασεις)

10 σχόλια:

  1. Τα "πράσινα", "οικολογικά" κλπ προϊόντα είναι άλλη μια καλή στάμπα για να επηρεάσουν τις ευαισθησίες μας και να πληρώσουμε παραπάνω ένα προϊόν που αυτός που το κατασκεύασε πληρώθηκε ένα πιάτο φαΐ και μια γωνιά για να κοιμηθεί μες το κρύο.
    Για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ....

    Αγοράζουμε επώνυμες μπάλλες ποδοσφαίρου από το Πακιστάν που γράφουν στη συσκευασία τους ότι, δεν έχουν ραφτεί από παιδικά χέρια.
    Για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ....

    Τους ανθρώπους που επεξεργάζονται τα δέρματα και τα υφάσματα τους ρώτησαν;
    Τα παιδιά που συνεχίζουν να ράβουν τις μπάλλες τα ρώτησαν;

    Δείτε και αυτή τη ταινία: Biutiful. Σε ευρωπαϊκή χώρα διαδραματίζεται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. spiral architect

    Eχεις δικιο, για ορισμενα οικολογικα προιοντα και κυριως στην κλωστουφαντουργια, επειδη εκει εχει να κανει με την εκμεταλλευση εργατων στα εργοστασια και την ασυνειδησια του ιδιοκτητη οπως και των νομων που καλυπτουν τη διαφθορα και τη μολυνση του περιβαλλοντος.

    Ομως δεν θα ελεγα οτι ολα τα προιοντα (και μιλω για τροφιμα) που πλασαρονται ως οικολογικα, ειναι σωνει και καλα απατη οταν π.χ στην Σουηδια και μεγαλος ελεγχος υπαρχει πανω στο θεμα και οταν μιλουν για τροφιμα που παραγονται εδω, τουλαχιστον ο κοσμος τα εμπιστευεται γιατι υπαρχει και διαφορα στη γευση, αλλα και οι τιμες μεταξυ οικολογικων και μη δεν εχουν μεγαλη διαφορα, οποτε ας μη γενικευουμε για ολα τα οικολογικα προιοντα!

    Γενικα, ομως, συμφωνω με το πνευμα σου, οσον αφορα προιοντα απο χωρες της Ασιας οπως και το oτι συχνα προκειται μονο περι ''εφησυχασμου της συνειδησης'' μας, ως καταναλωτες!

    Εχω ηδη δει την εξαιρετικη ταινια με τον Javier Bardem και την προτεινω επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Και αναρωτιέμαι, αν δεν υπήρχαν καθόλου οίκοι μόδας, και τα αστρονομικά ποσά που διατείθονται για αυτήν την βιομηχανία, δαπανόνταν αλλού, τι θα χάναμε σαν ανθρωπότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH

      Ναι, αλλα πως θα..''διεφεραν'' οι ανθρωποι μεταξυ τους, τοτε; :)
      Πιστευω οτι η μοδα γενικα παιζει (και) αυτον το ρολο: Του να δημιουργει δλδ μια επιφανειακη διαφορετικοτητα μεταξυ των ανθρωπων! Οσοι εχουν χρηματα θα ντυθουν με τη ..τελευταια λεξη, οσοι οχι θα φορεσουν ο τι μπορεσουν να αγορασουν με τα λιγα αυτα που εχουν!
      Μου θυμισες το γνωστο ρητο που ακουγαμε χρονια πριν να λενε ορισμενοι, ως..επιχειρημα κατα του κομμουνισμου!:
      ''Γιατι να εχω εγω την ιδια κουρτινα με το...γειτονα''; :)

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφα τίθεται το θέμα σε αυτο το animation:
    http://www.youtube.com/watch?v=3Pnujhmsx3g
    Οι δημιουργοί του σε συνέντευξη τους είχαν πει ότι προσπάθησαν να προβάλουν τη δύναμη της προπαγάνδας καθώς και το γεγονός ότι πίσω από τα προιόντα που χρησιμοποιούμε κρύβονται δούλοι που αγνοούμε την ύπαρξή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βill

    Φοβερα καλοφτιαγμενο και με σωστα μηνυματα το φιλμακι! Σ ευχαριστουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ELVA:
      Η πλάκα είναι είναι ακριβώς αυτή! Το ότι η ,μόδα μας κάνει να φοράμε όλοι ταυτόχρονα στενά η φαρδιά παντελόνια, πουκάμισα με μικρά ή μεγάλα πέτα κλπ.Είναι δηλαδή μηχανισμός αισθητικής ομογενοποίησης περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο...

      Διαγραφή
  6. Δεν νομιζω παντως να πιστευεις τα ιδια, μετα απ αυτη τη ...φωτο! ;))

    http://bit.ly/zbg6XR

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.