21 Μαρ 2012

Γ. Αγγελάκας «Μας είχαν προετοιμάσει μια χαρά, μας κάνανε νωθρούς»


Διαβαζοντας την, «εφ' όλης της ύλης», συνεντευξη του Γιαννη Αγγελάκα για το πως βλεπει τα πραγματα στη πολιτικη, για το «φαινόμενο Νταλάρα», τον Τυπο, τη μουσικη, σταθηκα σε κατι που ειπε και πιστευω οτι αυτο που λεει ισως να ειναι μια ακομη εξηγηση για το οτι σημερα δεν βλεπουμε εκεινη τη μαζικοτητα που υπηρχε παλιοτερα και που χρειαζεται ωστε να ανατραπουν οι νεοφιλευθερες πολιτικες επιλογες των υπηρετων του κεφαλαιου.

Οπως λεει ο Αγγελακας «Μας είχαν προετοιμάσει μια χαρά, μας κάνανε νωθρούς να νομίζουμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι κι ότι όλα πάνε καλά. Να μην ενδιαφερόμαστε για το τι γίνεται πέρα από τη μύτη μας. Αισθητικά αυτός ο τόπος είναι ταλαιπωρημένος. Πολιτισμικά, κοινωνικά και εντάξει. Νομίζανε ότι αυτή η αίσθηση –ότι είναι χορτάτοι- θα κρατούσε για καιρό κι ότι καθένας είχε να φροντίσει τον εαυτό του κι όλα πήγαιναν καλά».

Ο Αγγελακας που εζησε σαν παιδι, τα χρονια της χουντας, λεει παντως οτι σαν παιδι δεν ειχε την αισθηση οτι υπηρχε δικτατορια, επειδη η κοινωνια ηταν διαφορετικη και μεταξυ αλλων κατηγορει και την τηλεοραση.

«Εγώ θυμάμαι ότι και τα χρόνια της δικτατορίας δεν ήξερα ότι είχαμε δικτατορία. Ήμουν πιτσιρικάς, ο πατέρας μου φοβόταν να μου μιλήσει –ήταν αριστερός. 
Δεν ήξερα τίποτα. Εγώ τα έμαθα όλα ξαφνικά το καλοκαίρι του ’74. Τι είναι δικτατορία, τι είναι δημοκρατία. Αλλά θυμάμαι τις γειτονιές πριν. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι, οι γονείς μου αν θέλεις. Μέσα στην ανέχειά τους είχαν ο ένας τον άλλον. Οι γειτονιές ήταν ένας ζωντανός πυρήνας. Εμείς ήμασταν πιο ξένοιαστα παιδιά, έστω κι αν δεν είχαμε ό,τι θέλαμε. Αλλά είχαμε το παιχνίδι, με τους γύρω μας ήμασταν συναισθηματικά γεμάτοι. 
Βλέπαμε μία άλλη κοινωνία. Μετά την μεταπολίτευση και με το ΠΑΣΟΚ κυρίως –από τότε ξεκινάει η καινούργια μας ιστορία- ξαφνικά είδα τα πάντα να διαλύονται, όλοι να κλείνονται στις πολυκατοικίες, ο καθένας να ταμπουρώνεται στην οικογένειά του. Ξαφνικά κάθε οικογένεια ήταν ένα έθνος και γύρω του είχε άλλα έθνη εχθρικά.  Αποβλάκωση μπροστά στην τηλεόραση. Δεν επικοινωνούσαν καν μεταξύ τους. Την εφηβεία μας έτσι την βγάλαμε και ήταν πολύ άσχημα γιατί σαν παιδιά είχαμε ζήσει μία πιο ανθρώπινη κοινωνία. Σιγά-σιγά, μετά την μεταπολίτευση και με το πολιτικό τραγούδι κι όλα αυτά τα βαρετά πράγματα που δεν ήταν τίποτα ευτυχώς είχαμε βρει το ροκ και κάπως ξεφύγαμε σε άλλους δρόμους και άλλες σκέψεις. Τότε βέβαια οι νέοι που είχαν μακριά μαλλιά και άκουγαν ροκ, ήταν.....»


Σημ.
Η σημερινη απιστευτη ειδηση ισως περασει οπως πολλες αλλες στα ψιλα στις ειδησεις, ειναι ομως ενδεικτικη της αδιαφοριας, της εγκαταλειψης, χαρακτηριστικα ενος συστηματος που αδιαφορει για την ανθρωπινη ζωη...

3 σχόλια:

  1. Απαντώ στον τίτλο του άρθρου ...

    - Όχι όλους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταζομαι οτι ο Αγγελακας μιλαει, γενικα, faro και μ αυτη την εννοια εχει δυστυχως δικιο για τη πλειοψηφια του κοσμου, που δεν δειχνει να εχει κατανοησει στο βαθμο που χρειαζεται τι σημαινει μνημονιο οπως και τους ορους που θα ξεπληρωθουν οι δανειακες συμβασεις...

      Ασε που ακους κοσμο να λεει οτι δεν αντεχουν την ωμη αληθεια, οπως τη παρουσιαζει το ΚΚΕ, αφου ως ψηφοφοροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τοσα χρονια, εχουν μαθει να τους λενε ψεμματα και να τους υποσχονται.. ''λαγους με πετραχηλια'', για να παρουν τη ψηφο τους. Aμφιβαλλεις οτι και σ αυτες τις εκλογες κατι παλι θα υποσχεθουν για να κλεψουν ψηφους;
      Ευκολα κοβονται οι παλιες και κακες συνηθειες;

      Διαγραφή
    2. Ούτε ο Αγγελάκας κατατάσσεται στους νωθρούς Φάρε. Ακόμη και μουσικά να το σκεφτεί κανείς, είχε βρει την συνταγή της επιτυχίας και θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει την καριέρα του "ροκ σταρ", πολύ πιο αυθεντικού μάλιστα από τους διάφορους ντεμέκ ροκάδες που κυκλοφορούν με το κιλό εντός και εκτός reality ή τα διάφορα ρετάλια που έψαχναν αγωνιωδώς την "έντεχνη" αναγνώριση πίσω από αμπελοφιλοσοφίες της πλάκας.

      Προσωπικά, άσχετα με το αν και σε ποιό βαθμό συμφωνώ με κάποιον, δεν μπορώ να μην σεβαστώ τις επιλογές και την άποψή του, όταν βλέπω ότι η στάση ζωής του έχει μια συνέπεια, έστω και προσωπική.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.