1 Απρ 2012

Οι μύθοι και τα λεφτά που υπάρχουν

Αναμένοντας για μια ακόμη ακόμη φορά τις βαθυστόχαστες αναλύσεις για τον λιμό που θα πέσει, εάν οι έλληνες κάνουν κανένα λάθος στις εκλογές και δεν ψηφίσουν τα κόμματα που μας έφεραν μέχρι εδώ, ας δούμε μερικά στοιχεία που βρήκαμε στο μπλογκ "πολιτική κρίση", για να μπορέσουν να βγουν και κάποια συμπεράσματα για τον πλούτο που θα μπορούσε να απολαμβάνει ο λαός της χώρας στην περίπτωση που ξεφορτώνοταν από επάνω του, τους κοριούς που του πίνουν το αίμα, και αποφάσιζε να καθορίσει ο ίδιος μία ορθολογική ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, και προτεραιότητα τις ίδιες τις λαϊκές ανάγκες.

1ος μύθος: “Η πτωχή, πλην τίμια Ελλάς”
Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα!

Από
τις αρχές της δεκαετίας του 60, μέχρι και τις αρχές της κρίσης, ο πλούτος της χώρας συνεχώς μεγάλωνε, με αποτέλεσμα, με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα να παράγει ετησίως ένα εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που την κάνει να κατέχει την αξιοζήλευτη 27η θέση, σε ένα κατάλογο 180 χωρών! (2009)
(http://siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf).

2ος μύθος: “Η Ελλάδα δεν παράγει”

Μας
λένε οι δηµοσιογράφοι ότι δεν παράγουµε τίποτα.
Δείτε εδώ τις…
εξαγωγικές »πρωτιές» της χώρας μας:
Μαγνήσιο:
Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Αλουµίνιο:
Εδώ και µερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουµίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουµινίου, µε χιλιάδες εφαρµογές.
Βωξίτης:
Η Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη ßωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ßωξίτης χρησιµοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, µεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Σµηκτίτες:
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες στην εξόρυξη σµηκτιτών, οι οποίοι έχουν µεγάλο εύρος εφαρµογών, όπως η διάθεση αποßλήτων, τα φάρµακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Νικέλιο:
H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του µεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Είμαστε παγκοσμίως:

3η χώρα σε παραγωγή ελιάς και λαδιού
3η χώρα σε παραγωγή κρόκου (saffron)
5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών
7η χώρα σε εξαγωγές ßαµßακιού

17η χώρα σε αφίξεις τουριστών (18,2 εκ.) ανάμεσα σε 165 χώρες και 21η σε έσοδα. Η Συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι 15,9% και στην απασχόληση 18%
16η χώρα σε εξαγωγές τυροκοµικών προϊόντων
και φυσικά, είµαστε η ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ χώρα στην παγκόσµια ναυτιλία,

Η Ελλάδα “παράγει”!

Μέχρι το 2009, ήταν πρώτη στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.
Το 2010 έγινε δεύτερη, κατέχοντας το 14,8% του συνόλου της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Όμως, αν συνυπολογιστεί και ο στόλος άλλων, μικρότερων πλοιοκτητών, φτάνουμε στο 20% περίπου του παγκόσμιου στόλου!
Ο
υπό ελληνική σημαία στόλος είναι πέμπτη δύναμη στον κόσμο και πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχοντας το 39,7% του συνόλου.
Αυτές όλες ενεργούν σε όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται τραπεζικές και ναυτιλιακές εταιρείες.
Είμαστε απο τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην κόσμο.
Ο τουρισμός «δίνει» στην Εθνική οικονομία περισσότερα απο 38δις ετησίως, όσα η βιομηχανία σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία και η Δανία!.
http://www.sete.gr/default.php?pname=FAQ&la=1

Υπεράκτιες
(off shore) εταιρείες: Ένας ολόκληρος ανεξέλεγκτος κόσμος επιχειρήσεων, όπως φάνηκε από τα σκάνδαλα της τελευταίας περιόδου. Δρουν ασύδοτα, με την ανοχή ή και κάλυψη των κυβερνήσεων και του καθεστώτος, προστατεύοντας τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη φορολόγηση, ξεπλένοντας «βρόμικο» χρήμα από τομείς μαφιόζικης καπιταλιστικής δραστηριότητας (ναρκωτικά, όπλα, trafficing κ.λπ.).
Στην
Ελλάδα εδρεύει η INTRALOT, δεύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα τυχερών παιχνιδιών. Όλα της τα τερματικά και άλλα μηχανήματα, αλλά και το λογισμικό, είναι ελληνικής τεχνολογίας και παράγονται από την INTRACOM των 2.500 εργαζομένων.
Η
3Ε COCA COLA είναι η δεύτερη σε κύκλο εργασιών μετά την πρώτη στις ΗΠΑ. Ελληνικής ιδιοκτησίας και με εργοστάσια σε πάνω από 30 χώρες, με πάνω από 30 εταιρείες σε χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 500 εκατ. ανθρώπων.
Οι
ελληνικές χαλυβουργίες παράγουν πάνω από 2,5 εκατ. τόνους χάλυβα το χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και εξάγοντας στο εξωτερικό. Αναφέρουμε το συγκρότημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 90 εταιρείες σε πολλές χώρες.
Η
τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, παράγοντας τσιμέντο από 7 εργοστάσια.
Αλλά
και επιχειρήσεις με ισχυρή μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και κατέχουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις. Αναφέρουμε τον ΟΤΕ (κατέχει πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών – τηλεφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια), τα ΕΛΠΕ κ.λπ. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ενεργειακού κλάδου, με την παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ κ.λπ., αλλά και με τη συμμετοχή σε σημαντικά ενεργειακά δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

3ος μύθος:
“Η Ελλάδα μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους”
Στην Ελλάδα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε πρόσφατη έρευνα του ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Χ. Φράγκος, αποδεικνύει, ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια “η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι πρώτοι είτε διατηρούν είτε αυξάνουν τα εισοδήματά τους, εν αντιθέσει με τους δεύτερους των οποίων τα εισοδήματα βαίνουν συνεχώς μειούμενα”.
(http://www.infospoudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=196:panepistimiaki-erevna-gia-tin-anisokatanomi-eisodimatos-stin-ellada-pos-gineme-koinonia-ton-2-akron&catid=24615:ekpaidefsi&Itemid=1031 )
Το
20% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας, από το 43,5% (5,32 δισ. δρχ.) του συνολικού εισοδήματος που κατείχε το 1960, έχει φτάσει να κατέχει το 48,77% του εισοδήματος το 2009 ή 43,38 δισ. ευρώ.” Έτσι, το 2006 η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-27 μετά τη Λετονία. 1 στους 5 κατοίκους στην χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15).
Η
σύγκριση του επιπέδου φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις τεράστιες διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης όταν γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας. Υιοθετώντας, π.χ., τη γραμμή φτώχειας της Δανίας καταλήγουμε ότι περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί!

4ος μύθος:
“Καταναλώνουμε περισσότερα από ότι παράγουμε”
Προφανώς όχι.
Η “παραγωγή πλούτου” στη χώρα δεν γίνεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μας, αλλά την παραγωγή κέρδους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά από ανάγκες να μην καλύπτονται (γιατί δεν παράγονται αρκετά προϊόντα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ενώ θα μπορούσαν) και έτσι να εμφανίζονται ελλείμματα τα οποία καλύπτονται με τις εισαγωγές.
Γιατί όμως δεν παράγονται αυτά τα προϊόντα;”, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα. Γιατί, για παράδειγμα, “ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε κρέας, εντούτοις ξοδεύουμε, σαν χώρα, δισεκατομμύρια ετησίως για εισαγωγές;”
Η απάντηση είναι πάλι απλή: Γιατί η εισαγωγή κρέατος αποφέρει περισσότερα κέρδη! Όπως και η εισαγωγή παπουτσιών, ρούχων κλπ. Και από την στιγμή που ο εισαγωγέας κρέατος, μπορεί να κερδίσει περισσότερα με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μπει στην διαδικασία να παράγει;

και τελικά ο 5ος μύθος και ο καλύτερος:
“Μαζί τα φάγαμε”
Από το 1997 μέχρι το 2007 η Ελλάδα είχε, από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ κατά 44%. Με σταθερούς τους υπόλοιπους παράγοντες (κρατικά έσοδα, δαπάνες κλπ.) έπρεπε να επέλθει σημαντική μείωση του χρέους ως % του ΑΕΠ (αφού αυτό ορίζεται πάντα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη λόγω της τεράστιας μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, με τη φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών να μειώνεται από 35% το 2004 (40-45% το 1981) σε 24% το 2009 και 20% σήμερα, και την εισαγωγή μίας πλειάδας φοροαπαλλαγών.
Π.χ. οι Έλληνες εφοπλιστές, απολαμβάνουν 58 φοροαπαλλαγές, με τελικό αποτέλεσμα να πληρώνουν στο κράτος ετησίως μόλις 12 εκ. ευρώ, έναντι 50 εκ. που πληρώνουν οι μετανάστες με τα παράβολά τους .
Οι φόροι που πλήρωσαν οι μισθωτοί και τα άλλα φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν από 5,6 δις ευρώ το 2004 στα 11 δις ευρώ το 2008. Αντίθετα οι ανώνυμες εταιρείες και τα άλλα νομικά πρόσωπα πλήρωσαν το 2004 4,8 δις ευρώ (4.775 εκ. ευρώ) και το 2008 κατά τι λιγότερο και συγκεκριμένα 4,705 εκ. ευρώ.
Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει στο διάστημα αυτό φορολογικά έσοδα της τάξεως των 95 δις ευρώ.
Συνυπολογίζοντας τα έτη 2009 και 2010, προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε υπέρ των ψηλών εισοδημάτων από έσοδα που αντιστοιχούν στο δάνειο που έλαβε η χώρα από την Τρόικα
Τα παραμύθια τους πρέπει να τα σταματήσουμε!
Αυτή είναι η αλήθεια για την “φτωχή Ελλάδα” για την “Ελλάδα που δεν παράγει”, για το ότι “είμαστε φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους” για το “καταναλώνουμε περισσότερα από ό,τι παράγουμε” και για το “μαζί τα φάγαμε”!
Τώρα που την ξέρεις, σταμάτα να τους πιστεύεις!
Τα παραμύθια τους πρέπει να τα σταματήσουμε!



7 σχόλια:

  1. Περλίτης, Μπεντονίτης, Χουντίτης, τρία ακόμα ορυκτά, που η Ελλάδα βγάζει και μάλιστα βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις παγκοσμίως και μάλιστα διεκδικεί με αξιώσεις και την πρώτη !

    Για όποιον θέλει να δει πως θα λειτουργήσει η Λαϊκή Οικονομία που θα βγάλει τη χώρα από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει το παρακάτω δημοσίευμα:

    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6374331

    υ.γ.: πολύ σημαντικό ποστ, μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη ένα στοιχειο που δεν αναφέρει το άρθρο, είναι είμαστε η 3h εξαγωγική χωρα στον κόσμο σε φτηνό (ευρείας κατανάλωσης) φάρμακο... (δεν θα έχουμε ...φάρμακα έλεγε το ξόανο που έχουμε για πρωθυπουργό...)

      Διαγραφή
  2. Και ακόμη ο βωξίτης που αναφέρει τρίτο στη λίστα δεν είναι τίποτα άλλο από το μετάλλευμα μέσα από το οποίο βγαίνει το αλουμίνιο που αναφέρει δεύτερο στη λίστα και από τον οποίο (το βωξίτη) δεν μπορείς από όσο ξέρω να φτιάξεις σχεδόν τίποτα άλλο παρά ακριβώς αυτό : αλουμίνιο. Θέλω να πω πως το Νο 2 και το Νο 3 είναι το ένα και το αυτό υλικό. Εξαγωγή μεταλλεύματος βωξίτη δεν ξέρω να κάνει η χώρα, προσωπικά το θεωρώ απίθανο. Όχι γιατί δεν έχουμε τεράστιες ποσότητες αλλά γιατί το να μεταφέρεις ουσιαστικά… χώμα από χώρα σε χώρα είναι δαπανηρό, τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την παραγωγή αλουμινίου. Σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστο το άρθρο είναι λίγο … θόλο. Το άλλο με τον κρόκο θα το αφήσω ασχολίαστο…
    Γενικά ενώ το άρθρο μοιάζει να είναι καλό, αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι από την αναφορά στο μαγνήσιο μέχρι την ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία με χαλάει και θα χαλάσει πιστεύω και όποιον δει τη διαδρομή του στο διαδίκτυο .

    Φαμφάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νοθμερα 2-3 καθε αλλο παρα το ιδιο και το αυτο ειναι. Σημαινει οτι απο την πρωτογενη εξορυξη, εχουμε αλυσιδα και γινεται χρηση της πρωτης υλης, το οποιο σημαινει οτι καταρχας εχουμε την βιομηχανικη υποδομη εκμεταλλευσης μιας εστω πρωτης υλης και παραγουμε δευτερογενες προιον.
      Ανιθετα στο θεμα του μαγνησιου, για ποιο λογο δεν κανουμε εμεις χρηση για την επεξεργασια του και τον εξαγουμε?
      Η ναυτιλια με χαλαει κι εμενα λιγο, υπο την εννοια οτι αν το καραβι ειναι Σομαλια, ε, πως να το κανουμε, δεν μπορεισ να το κοινωνικοποιησεις.

      Διαγραφή
    2. @Φαμφάρας:
      Για τα στοιχεία μιλάω σε σχόλιο παρακάτω.
      Για την "διαδρομή" τώρα, νομίζω πως ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικειμενικά στοιχεία στην πολιτική κατεύθηνηση που θέλει ο ίδιος. Η δική μας νομίζω, είναι από τον πρόλογο, ξεκάθαρη...

      Διαγραφή
  3. Φαμφάρας: Κάνε τον κόπο και δες το λινκ που παραπέμπω, έχω τη γνώμη πως έτσι θα πάψεινα σε χαλάει το ποστ !

    Τα άρθρα σε τούτο το μπλογκ, δίνουν την αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, δεν διεκδηκούν το... αλάθητο του πάπα !!!

    υ.γ. για να μην κουράζω ... παραθέτω ένα πολύ μικρό τμήμα απο αυτά που περιλαμβάνονται στο λινκ:

    "Μεγάλες οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες

    Ο κεντρικός σχεδιασμός θα στηριχθεί και θα αναδείξει τις εγχώριες δυνατότητες:

    α) Του ορυκτού πλούτου:

    Του βωξίτη της Κεντρικής Ελλάδας που οικονομικά είναι εκμεταλλεύσιμος για την παραγωγή αλουμίνας.
    Του νικελίου που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα για την πολεμική βιομηχανία (περιοχή Λάρυμνας).
    Του λευκόλιθου, ιδιαίτερα της Μαγνησίας (αλλά και της Βόρειας Εύβοιας, Χαλκιδικής, Λέσβου), που αξιοποιείται για την παραγωγή ειδικού τύπου τσιμέντου αλλά και πυρίμαχων υλικών.
    Του μαρμάρου που λόγω της ποιότητάς του κατέχει εξέχουσα θέση στη διεθνή αγορά.
    Των περλίτη, μπετονίτη και χουντίτη.
    Του ψευδαργύρου που αποτελεί βασικό υλικό κατασκευής μπαταριών ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Κάθε παρατήρηση που θα συμπλήρωνε την αρχική ανάρτηση είναι ευπρόσδεκτη, άλλωστε έκανα και εγώ μία (για τα φάρμακα) στα σχόλια.
      -για τα καράβια θα συμφωνήσω απόλυτα με τις παρατηρήσεις των αναγνωστών, αλλά είναι νομίζω ευκολονόητο πως δεν μπορούσα να κόψω επιλεκτικά το συγκεκριμένο κομμάτι (αφού είναι αναδημοσίευση), και προτίμησα να αφήσω την διαφοροποίηση να προκύψει από τον σχολιασμό. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω εδώ είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει εγκαταστάσεις ναυπηγίων και εξειδικευμένο προσωπικό που μαραζώνει στην ανεργία, καθώς και τις πρώτες ύλες, που θα της επέτρεπαν σε μικρό χρονικό διάστημα, να φτιάξει έναν πολύ αξιόλογο στόλο εξ'αρχής.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.