9 Απρ 2012

Εργάτη, ο θάνατος σου πάει πολύ

Χαρούμενες εργαζόμενες της Foxconn...

Με αφορμή την «αυτοκτονία διαμαρτυρίας» του συμπολίτη μας στο Σύνταγμα τις προάλλες, όπως είναι λογικό ξεκίνησε μια σειρά από συζητήσεις που είχαν ως σκοπό άλλοτε να ερμηνεύσουν και άλλοτε σκόπιμα να παρερμηνεύσουν το γεγονός. Έτσι ακούσαμε από κυβερνητικούς και τα παπαγαλάκια τους, αλλά και στα δικά μας πηγαδάκια συζητήσεων διάφορα τρελά, όπως για παράδειγμα ότι οι αιτίες για να αυτοκτονήσει κάποιος δεν είναι οικονομικές αλλά ψυχολογικές, ψυχοσωματικές και άλλα τέτοια «όμορφα». Υπονοούν δηλαδή μερικοί ότι μόνο οι τρελοί, όσοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα και οι ασταθείς χαρακτήρες αυτοκτονούν.
Αλήθεια, ακόμα και αν είναι έτσι, πως αποκτά κάποιος ψυχολογικά προβλήματα;
Όχι πάντως από το πουθενά!
Ψυχίατρος δεν είμαι ούτε ψυχολόγος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο περίπλοκα τα πράγματα. Θεωρώ λοιπόν ότι οι αιτίες είναι είτε βιολογικές, δηλαδή εγκεφαλικές δυσλειτουργίες κλπ, είτε κοινωνιολογικές, με τις δεύτερες να αφορούν ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και να επηρεάζουν ταυτόχρονα και τις πρώτες.
Όταν λοιπόν σου μειώνουν την σύνταξη στο μισό, χάνεις τη δουλειά σου εσύ ή το παιδί σου, μέσα σε όλα αυτά σου κόβουν το ρεύμα και κινδυνεύεις να σου πάρουν και το σπίτι, ε, μιας και δεν είσαι από ατσάλι, θα τα αποκτήσεις τα ψυχολογικά σου.
Και τι δηλαδή, όποιος έχει ψυχολογικά αυτοκτονεί;
Προφανώς και όχι, αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα, αλλά ο καθένας έχει ένα σημείο βρασμού ανάλογα με τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που έχει μάθει να ζει και τα διάφορα στηρίγματα που διαθέτει(ή που δεν διαθέτει).

Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων λοιπόν, τα στηρίγματα στα οποία ο καθένας μπορεί να προσφύγει μειώνονται και έτσι γινόμαστε όλοι όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι σε αδιέξοδα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον ακόμα και στην αυτοκτονία.
Και φυσικά οι αυτοκτονίες δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, παρόλο που στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά(40% αύξηση στο πρώτο 5μηνο του 2011[1])σε βαθμό να κατέχουμε τα πρωτεία σε ποσοστό αύξησης στην Ευρώπη, ενώ από το 2009 έως το 2011 έγιναν 1700 συνολικά επιτυχημένες και αποτυχημένες απόπειρες.[2] Τι γίνεται όμως σε άλλες περιοχές του κόσμου;
Μιας και στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, όπως μας λένε, οι μισθοί μας θα φτάσουν τα επίπεδα Κίνας, ας κάνουμε ένα μικρό ταξιδάκι προς τα εκεί για να δούμε κάποια στοιχεία που σοκάρουν.
Στην κινέζικη εταιρία Foxconn, η οποία παράγει προϊόντα τεχνολογίας  για διάφορες πολυεθνικές όπως η Apple, η Sony, η Nokia και η Packard έχουν σημειωθεί από το 2009-2011, 14 αυτοκτονίες νεαρών εργαζομένων. Η αιτία είναι οι εφιαλτικές συνθήκες εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12ωρο 6 μέρες την εβδομάδα κάτω από καθεστώς υπερβολικής πίεσης για 300 δολάρια τον μήνα. Η αντίδραση της Foxconn στο φαινόμενο αυτό, ήταν όχι να χαλαρώσει τις συνθήκες εργασίας, αντίθετα, ασφάλισε τα παράθυρα ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να τα ανοίγουν και να πηδάνε ενώ παράλληλα τους έβαλε μαζί με την αίτηση πρόσληψης να δεσμεύονται ότι δεν θα αυτοκτονήσουν(!?!). Οι αυτοκτονίες όπως είναι φυσικό δεν σταμάτησαν.[3]
Κάτεργο όμως δεν είναι μόνο η Κίνα, ο χορός της εργοδοτικής ασυδοσίας που οδηγεί τους ανθρώπους να πράξουν το αδιανόητο καλά κρατεί και στην Ευρώπη, πάρτε για παράδειγμα την France Telecom.
Στη France Telecom, τα κέρδη της οποίας το 2008 ανήλθαν σε 4,5 δις ευρώ, το 2008 και το 2009 ο αριθμός των εργαζομένων της που αυτοκτόνησαν έφτασε στα 35 άτομα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 αυτός ο αριθμός είχε εκτιναχθεί στο 58(για χαμένες ζωές μιλάμε μην ξεχνιόμαστε). Οι αυτόχειρες άφησαν σημειώματα που εξηγούσαν ότι οι αυτοκτονίες τους σχετιζόταν με τις τακτικές υπερεντατικοποίησης, υπερεκμετάλλευσης και ηθικής κακοποίησης των εργαζομένων από την εταιρία, προς χάριν, πάντα, της περιβόητης ανταγωνιστικότητας. Όπως έγινε γνωστό, το Σεπτέμβρη του 2010 η εταιρία εκπαίδευσε ομάδες στελεχών που σκοπό είχαν να κάνουν αφόρητη την ζωή των εργαζομένων έτσι ώστε να τους εξαναγκάσουν να παραιτηθούν. Τα σχέδια κερδοφορίας της France Telecom προέβλεπαν μείωση προσωπικού κατά 22.000, και επειδή ως δημόσια εταιρία δεν μπορούσε να τους απολύσει απευθείας, κατέφυγε σε αυτό το μέτρο άσκησης πίεσης. [4]
Ας θυμηθούμε σε αυτό το σημείο και τον δικό μας Τσαλικίδη, υπάλληλο της Voodafone, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει τότε στο σκάνδαλο με τις υποκλοπές, αλήθεια τι έγινε με αυτήν την υπόθεση;
Έτσι λοιπόν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πολλές από τις αυτοκτονίες οι οποίες σημειώνονται, σχετίζονται όχι έμμεσα, αλλά άμεσα με οικονομικούς/βιοποριστικούς/εργασιακούς λόγους. Ο αμείλικτος πόλεμος που έχουν κηρύξει οι διάφορες πολυεθνικές, και όχι μόνο, εταιρίες ενάντια στον κόσμο της εργασίας μετρά καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα, είτε αυτά χάνουν την ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα για λόγους που όλοι ξέρουμε, είτε αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην ζωή τους. Σε όλα αυτά, να θυμηθούμε τον ρόλο του κράτους, το οποίο χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές ως το βαρύ πυροβολικό το οποίο θωρακίζει τους ίδιους και απογυμνώνει τον φτωχό λαό.
Δεν πάει άλλο! Ο μόνος δρόμος που μένει είναι να τους κηρύξουμε τον πόλεμο και εμείς, να ενωθούμε εναντίον τους, μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή, διότι θα έρθουν και άλλοι θάνατοι, και άλλες αυτοκτονίες. Εμπρός να δημιουργήσουμε το είδος εκείνο της αλληλεγγύης που δεν θα περιορίζεται στην επαιτεία αλλά θα είναι η αιχμή του δόρατος του αγώνα μας για ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Εκείνοι μας θέλουν θύματα, εμείς ας γίνουμε ήρωες!


Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(poexania)

[1] http://www.tovima.gr/society/article/?aid=433980
[2] http://www.skai.gr/news/greece/article/191474/dramatiki-auxisi-ton-autoktonion-stin-ellada-/
[3] Ν. Μπογιόπουλος, Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2011, σελ. 65-66.
[4] Ν. Μπογιόπουλος, στο ίδιο, σελ. 66-67.

9 σχόλια:

  1. Τα ειπες ολα στο πρωτο κομματι του αρθρου. Ακολουθουν μερικες δικες μου σκορπιες σκεψεις που δεν αφορουν αμεσα το αρθρο αλλα ουτε και την προσφατη αυτοκτονια.

    Οταν αυτοκτονει καποιος τα μμε προσπαθουν να τον παρουσιασουν ως ατομο με ψυχολογικα προβληματα (αν ασχοληθουν με το θεμα).
    Το θεμα, εκτος των αλλων, ειναι τι εννοουμε με τον ορο. Ασε που η γενικοτητα του ορου, αλλα και η γνωση του μεσου ανθρωπου γυρω απο το αντικειμενο δημιουργει -σκοπιμα- τους λαθος συνειρμους.
    Οταν τα παπαγαλακια αναφερουν "ψυχολογικα προβληματα" γινεται σκοπιμα για να γυρισεις εσυ και εγω και να πουμε "ειδες τρελος ηταν τελικα".
    Το ιδιο ειχαν προσπαθησει να κανουν και με τον ανθρωπο που μπηκε με οπλο στο εργοστασιο πριν απο καιρο.

    Ας πουμε η καταθλιψη (που ειναι κατι αρκετα συνηθισμένο στον πληθυσμο) ειναι μια διαταραχη της διαθεσης. Μπορει να συμβει στον καθενα. Μπορει να ειναι κατι παροδικο, μπορει να γινει και σοβαρη υποθεση και να χρειαστει θεραπεια (μειζων καταθλιπτικη διαταραχη). Και φυσικα δεν πρεπει να συγχεεται με την διπολικη διαταραχη (μανιοκαταθλιψη) που ειναι ψυχιατρικη ασθενεια.

    Αν αφησουμε στην ακρη τη διπολικη διαταραχη (η οποια κατα πασα πιθανοτητα ειναι κληρονομικη αλλα επισης παιζει ρολο -οπως σε ολα- το περιβαλλον) δεν μας λεν πως αποκτα καποιος καταθλιψη? Πως φτανεις μια μερα στο να θες να τερματισεις τη ζωη σου?

    Το να μηδενιστει το ενστικτο αυτοσυντηρησης και να φτασει καποιος να γινει αυτοχειρας δεν ειναι καθολου απλο πραγμα.

    Καντε το πειραμα με το ξυραφακι αν δε με πιστευετε.

    Δεν ξυπνας μια μερα δυστυχισμενος. Δεν στρεφεις το οπλο στον εαυτο σου στα καλα καθουμενα. Για την ακριβεια ειναι εξαιρετικα δυσκολο να το κανεις.

    Υπαρχει βαθια μεσα στον ανθρωπινο εγκεφαλο η προσπαθεια αποφυγης πονου και ποσο μαλλον του θανατου. Ειναι κατι που μας ακολουθει απο την αρχη που υπηρξαμε σαν οντα. Απο τους σαυροειδης προγονους μας.

    Ενας αυτοχειρας ειναι ενα απελπισμενο ατομο. Ειτε αυτοκτονει ηρεμα σε μια γωνια ειτε επιλεγει να στειλει πολιτικο μηνυμα μεσω της αυτοκτονιας του (οπως ο 77χρονος) κατι τον οδηγησε εκει.

    Η οικονομικη και η κοινωνικη κατασταση ειναι αυτο που πρεπει να εξετασουμε πρωτα. Και οταν λεω οικονομικη δεν εννοω μονο την κριση που ζουμε τωρα. Αυτοκτονιες υπηρχαν και πριν. Ειναι οι γενικοτερες απανθρωπες συνθηκες στον καπιταλισμο. Ο συνεχης αγωνας για επιβιωση, ο ανταγωνισμος, ο τροπος που λειτουργουν τα παντα. Μερικες φορες η πιεση ειναι αφορητη. Και οταν λεω κοινωνικοι, πρεπει να ξεκινησουμε απο τους θεσμους (οικογενεια, θρησκεια, κρατος, πολιτισμικη καταγωγη, κοινοτητα στην οποια ανηκει το ατομο) και τους περιορισμους, τις καταπιεσεις κτλ που επιβαλλουν στο ατομο και κανουν τη ζωη του πολλες φορες δυσαρεστη.

    Συνθετο θεμα γενικα. Αλλα το επιασες σωστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οκ sorry για το τεραστιο σχολιο..τωρα συνειδητοποιω την εκταση του
      : ]]]]

      Διαγραφή
    2. Οποιος εχει δουλεψει σε ξενα χερια το καταλαβαινει στο πετσι του το γιατι φτανουν οι ανθρωποι στην απογνωση.
      Επειδη και εγω εχω φαει στην μαπα τον ιδιωτικο τομεα, που αν και δεν με εφτασε σε σημειο να σκεφτομαι την αυτοκτονια, ειχε φτασει την ψυχολογια μου σε πολυ χαμηλα επιπεδα καποιες φασεις. Οταν δουλευεις 10-12 ωρες υποκαθίσταται ολη σου η ζωη απο τη δουλεια, μου εχει συμβει, το μοονο που εκανα ηταν να δουλευω να τρωω και να κοιμαμαι και να μην εχω για τιποτα αλλο ορεξη.
      Τωρα βαλτα ολα αυτα με 300 ευρω(γιατι εγω δεν επαιρνα τοσα)η να μη σου δινουν καν μισθους και να εχεις φτιαξει και οικογενεια(που εγω δεν εχω) η οποια να βασιζεται σε σενα.Βαλε και αυξηση φορολογιας, τιμων, βενζινας, πετρελαιου, κλπκλπ. Ε δεν ειναι και δυσκολο σε τετοιες συνθηκες να "σπασεις".

      Διαγραφή
    3. Καπως ετσι ειναι. Βαλε και το γεγονος οτι δεν βλεπεις φως στο τουνελ για τα επομενα χρονια-αν δεν τους σαρωσει το λαϊκο κινημα δλδ- και εχεις ενα ψυχολογικο προφιλ που μπορει να εξελιχτει ασχημα. Και σκεψου οτι πολλοι δεν εχουν ουτε τις απαραιτητες ψυχικες αντιστασεις αλλα ουτε και πιστευουν/γνωριζουν/κατανοουν/ελπιζουν/συμμετεχουν στον ταξικο αγωνα (αυτο ειναι αλλο ζητημα μεγαλο).

      Διαγραφή
    4. Ετσι ειναι η συντροφικοτητα βοηθαει πολυ
      αλλα δυστυχως εχουν μαθει στον κοσμο να κοιτα μονο το πεζο αμεσο οφελος

      Διαγραφή
  2. Μια χαρα ηταν το σχολιο ευχαριστω για τον κοπο σου να το γραψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλο το ζήτημα, έχει πολλές πτυχές !

    Π.χ. όταν επιχείρησε να αυτοκτονήσει εκείνος ο ... χοντρομπαλάς που τον πιάσαν με τη γραμματέα του στο υπουργείο κλπ., έ, δεν του είπαμε και μπράβο !
    Ούτε θα δικαιολογήσουμε τον παιδεραστή που αυτοκτονεί στις φυλακές !

    Υπάρχουν αυτοκτονίες και "αυτοκτονίες" !
    Αυτός που ζώνεται τα εκρηκτικά, ή αυτός που περιλούζεται με βενζίνη και βάζει φωτιά δημόσια για να διαμαρτυρηθεί ή να συγκινήσει ή να ξεσηκώσει συνειδήσεις, είναι άλλο πράγμα από αυτούς που περιγράφω στην αρχή.

    Σε κάθε περίπτωση, ο συλλογικός ταξικός αγώνας είναι το αντίδοτο για όλα τα παραπάνω.
    (τα δεύτερα φυσικά)
    Η πολιτική αυτοκτονία, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση - κάθε άλλο - είναι άξια προσοχής !
    Και, μελέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αυτοκτονια ειναι η απολυτη εγωϊστικη χειροτερη πραξη που μπορει να κανει ο ανθρωπος. Η ζωη ειναι ενα ανεκτιμητο αγαθο που κανεις δεν πρεπει να το απορριψει για κανενα μα κανενα λογο...

    Οι χωρες με τα ψηλοτερα ποσοστα αυτοκτονιων ειναι ..στο ΔΝΤ!!!

    Ενδεικτικα, οι 3 πρωτες χωρες:(Ανα 100.000)

    Χωρα Αντρες Γυναικες Συνολο Ετος
    Λευκορωσία 63.3 10.3 35.1 2003
    Ρωσία 61.6 10.7 34.3 2004
    Λιθουανία 55.9 9.1 30.7 2008

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

    Θα τους φτασουμε συντομα. :)

    Sartiv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω λεω θα ειναι τυχαιο
      ετσι και αλλιως οσοι αξιζουν θα επιβιωσουν
      κοινωνικος δαρβινισμος ολε.

      btw ωραια τα συμπληρωματικα σου στοιχεια

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.