3 Μαΐ 2012

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 11 ΗΜΕΡΩΝ
Σε διάστημα έως και έντεκα ημερών - από την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου έως τις 17 Μαΐου που έχει οριστεί η σύγκληση της νέας Βουλής- θα κριθεί ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές
Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές ο επικεφαλής του θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση όμως μη επίτευξης αυτοδυναμίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37), Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.
Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σε αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για ανάθεση εντολής γίνεται σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Πηγή: ΑΠΕ/ από το "Έθνος"
Σχόλιο: 
Πρέπει να ομολογήσω πως μου είχε διαφύγει πως διερευνητική εντολή δίνεται μόνο στα 3 πρώτα κόμματα. Τώρα γίνεται απόλυτα κατανοητή και η πρεμούρα να σπρωχτεί στην τρίτη θέση ο Τσίπρας, μια και με τρίτο το ΚΚΕ τα περιθώρια για παζάρια και ελιγμούς στενεύουν πάρα πολύ για τα κάθε λογής αναχώματα, αφού θα πρέπει με το καλημέρα να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή και τους δύο μαζί, ανάλογα με τα κουκιά.  Τελικά τα όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσοστά του ΚΚΕ θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα, πολύ συντομότερα από ότι και εγώ ακόμη φανταζόμουν.
Ας τους κάνουμε λοιπόν, μία καλή πλακίτσα την Κυριακή με τους κομμουνιστές δυνατότερους....

10 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Μάλλον καλά τα λέει το εθνος, από ότι καταλαβαίνω από το απόσπασμα που παραθέτεις, απλά υπάρχει η δυνατότητα να δωθεί διερευνητική και σε τέταρτο κόμμα εάν αυτό έχει τον ίδιο αριθμό εδρών με το τρίτο...
      Αν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο βάλτο, γιατί το ζήτημα πιθανόν να είναι σημαντικότερο από όσο φαντάζει με την πρώτη ματιά...

      Διαγραφή
    2. πάντως και το nooz, για τα τρία πρώτα λέει
      http://kartesios.com/?p=83016

      Διαγραφή
  2. «Μια κυβέρνηση της αριστεράς έχει ανάγκη από βιομήχανους και επενδυτές. Εχει ανάγκη από ένα υγιές επιχειρηματικό κλίμα. Εχει ανάγκη από αξιοκρατικούς νόμους (...) Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν και να είναι αποτελεσματικές σε ένα πεδίο αξιοκρατίας, συγκεκριμένων νόμων και όχι σε ένα πεδίο διαφθοράς και διαπλοκής.
    Ο επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα όχι γιατί είναι υψηλοί οι μισθοί και το εργασιακό κόστος, αλλά γιατί γνωρίζει ότι για να προχωρήσει την επένδυσή του χρειάζεται να δώσει άλλα τόσα για να λαδώσει κάτω από το τραπέζι πολιτικούς παράγοντες, αυτούς που έχουν συνηθίσει να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι, σε μίζες».


    Ποιανού πιστεύετε ότι είναι τα λόγια αυτά;

    Όπως θύμισε και ο Μπογιό το μεσημέρι στην Ελληνοφρένεια:
    Ότι δεν μπορεί να κάνει η δεξιά δώστε το να το κάνει η "αριστερά" - Τζιοβάνι Ανιέλι.
    Θυμηθείτε τις κυβερνήσεις της Ελιάς προερχόμενη κατά βάση από το οπορτουνιστικό ΚΚΙ) στην Ιταλία, που έκαναν τις βρωμοδουλειές που καμιά δεξιά κυβέρνηση δεν θα νομοθετούσε. Τελικά ξαναψήφισαν τον Μπερλουσκόνι, γιατί ήταν ορίτζιναλ, όχι "μαϊμού"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη...

    αυτό το καφεδάκι θα έχει ΠΟΛΥ γελιο! :-)))

    γιώργος νέος κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ευρωταλιμπαν θα επρεπε να ειχαν χτυπηθει σαν τα χταποδια απο την αρχη της κρισης.
    Να ειναι στην αμυνα και να μην εχουν ζωτικο χωρο για επιθεσεις.

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σχεδιασμοί έχουν να κάνουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου με περισσότερα από δύο κόμματα - γι αυτό άλλωστε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για πρώτη φορά μιλάει για άνοιγμα της Βουλής μετά από 11 μέρες από τις εκλογές.

    Το θέμα λοιπόν είναι ο λαός να τους τα χαλάσει αυτά τα σχέδια !

    Και από ό,τι φαίνεται θα το κάνει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.