5 Σεπ 2012

Με Ελονοσία, Φυματίωση & έλλειψη φαρμάκων σκοτώνει ο καπιταλισμός!


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στα πιο σημαντικά φάρμακα. Μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι το κόστος των φαρμάκων, πολλοί δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά καθόλου, ή είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται πραγματικά. Είναι τα χρήματα που καθορίζουν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.  

 

Στις ειδησεις χθες το βραδυ, απο το κρατικο καναλι, αλλα και αμεσως μετα, στην εκπομπη Κοrrespondenterna, μαθαμε, οσοι δεν γνωριζαμε, οντας μακρια, για την εξαπλωση της ...ελονοσιας στην Ελλαδα! 

 

Δεν θα πιστευα ποτ οτι υπηρχε προβλημα ελονοσιας, πλεον, στη χωρα και το ρεπορταζ των δημοσιογραφων της εκπομπης εθιξε, μεταξυ αλλων, το μεγαλο προβλημα που αντιμετωπιζουν σημερα ολο και περισσοτερες φτωχες χωρες στο κοσμο, την προσβαση δηλαδη στα φαρμακα και την εξαπλωση μολυσματικων ασθενειων, οπως η ελονοσια π.χ στην Ελλαδα, μια ασθενεια που ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας, (WHO), 38 χρονια πριν ειχε διαβεβαιωσει οτι η χωρα μας δεν ηταν πια μεσα στις χωρες που υπεφεραν απο την ασθενεια, κατι που οπως ακουσαμε οφειλεται στο σταματημα των ψεκασμων στους δημους που δεν εχουν τους απαραιτητους πορους, αλλα και στις περικοπες.


Τωρα Έλληνες γιατροί φοβούνται ότι σύντομα, η χώρα δεν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά να αντιμετωπισει τον αυξανόμενο αριθμο των κρουσμάτων ελονοσίας. 

Η ρεπορτερ της SVT, Malin Syrstad, πηγε στο χωριο Ευρωτα στη Σπαρτη οπου ομαδες των γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προληπτικα προγράμματα. Εκει συναντησε την νοσοκομα, Μαρια Τσερονη, που εργαζεται με στη ΚΕΕΛΠΝΟ και εχει εμπειρια στην προληψη εχοντας επισης δουλεψει στη Λιβυη και τη Συρια και μιλα για τη προληψη αλλα και την εγκαιρη διαγνωση και θεραπεια, οπως και για το γεγονος οτι λογω μη υπαρξης της ασθενειας στην Ελλαδα οι γιατροι σημερα εχουν ξεχασει τα συμπτωματα της νοσου και πρεπει να εκπαιδευτουν ξανα.

Εφ οσον δισεκατομμυρια πολιτες στον κοσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι ίδιοι, ή η χώρα στην οποία ζουν ειναι τόσο φτωχη και δεν μπορει  να εγγυηθει στους πολίτες της βασικές υπηρεσίες υγείας,  αρκετές χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία κατασκευαζουν τα generics, ή αλλιως τα λεγομενα γενόσημα φαρμακα, που ειναι φτηνά αντίγραφα του αρχικού φαρμάκου. 
Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ειναι ομως αντιθετες και υποστηρίζουν ότι, προκειμένου να μπορει κανεις να κανει Ερευνα και να  προωθει την ανάπτυξη χρειαζεται να εχει κανεις διπλώματα ευρεσιτεχνίας και  πρεπει να χρεώνουν γι αυτό.

H Μαρια Τσερονη μιλα με την Malin Syrstad  (Bild från SVT)

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το ένα τρίτο του συνόλου των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πλαστα. Μιλαμε δηλαδη για μια εγκληματική βιομηχανία δισεκατομμυρίων!

Rita Devi,  India, (Bild från SVT)

Oι ρεπορτερς, Lena Sherman και Tomas Hallstan, ταξίδεψαν στην Ινδία. Συναντησαν άρρωστες φτωχές γυναίκες που ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών τους για φαρμακα! Και είναι δύσπιστες απεναντι στα γενοσημα που λένε ότι δεν κανουν τιποτε. Στην Ινδία σήμερα γινεται μια εκστρατεία σπίλωσης εναντια στα γενοσημα - έτσι όλο και περισσότεροι εχουν μεγαλα χρεη για να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τα πιο ακριβά πρωτότυπα. Η δυσπιτια εχει μεγαλωσει κι από το γεγονός ότι παντού στην Ινδία εμφανίζονται πλαστά φάρμακα - μερικές φορές, λενε οτι παράγονται δισκία απο ....σκονη σπασμενων τούβλων!


Η νοσοκομα Sindi Gamedze βοηθα τον Johan Ripås να βαλει μια μασκα πριν να επισκεφθει ενα ασθενη με πολυανθεκτικη φυματιωση (SVT)

O Johan Ripås ταξίδεψε στο κρατιδιο της Σουαζιλάνδης, στην Ν. Αφρικη, ένα από τα φτωχότερα κράτη στο κοσμο, με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής του κόσμου, 31,88 χρόνια (εκτ. 2009). Ειδικότερα, οι άνδρες ζουν 31,62 χρόνια και οι γυναίκες 32,15 χρόνια. (wikipedia).
Εκτος απο τα υψηλότερα στον κόσμο, ποσοστα λοίμωξης από τον ιό του AIDS, η χώρα δινει και μια άνιση μάχη με τα πολυανθεκτικά βακτήρια της φυματίωσης που εχει εξαπλωθεί εξ αιτιας του ιού του HIV και της φτώχειας. Χιλιάδες πεθαίνουν από την ασθένεια που εξαπλωνεται επειδή δεν μπορουν να αντέξουν οικονομικά να αγορασουν τα φάρμακα, ή να ολοκληρώσουν την πλήρη διάρκεια της θεραπείας. 

O λεγόμενoς τυπος XDR-TBC  φυματιωσης σκοτώνει ακόμη και τους επαγγελματίες που θεραπεύουν τους αρρώστους! Και όσοι κανουν θεραπεία για το XDR-TBC συχνά τυφλωνονται,  ή και μενουν κωφοι από τις ισχυρές παρενέργειες – ενω αυτοι που δεν παιρνουν φαρμακα πιθανόν να μολύνουν ενα μεγάλο αριθμό των ανθρώπων γύρω τους, πριν πεθάνουν!

2 σχόλια:

  1. Κι όμως, ο περισσότερος κόσμος, αυτό το ρημαδοσύστημα ψηφίζει σε όλον τον κόσμο ...

    Πόσο μαζόχες είμαστε τελικά οι άνθρωποι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Oχι, πια, μονο..μαζοχες, αλλα και εγκληματιες εφ οσον επιτρεπουμε σ ενα τετοιο συστημα να μας αφηνει ανεργους, αστεγους, αρρωστους, αθεραπευτους και τελικα να μας..δολοφονει, αργα ή γρηγορα, ειτε μενουμε στην..Ευρωπη, στην Ασια, ειτε στην Αφρικη! Εχουμε ευθυνες για το ποση βαρβαροτητα επιτρεπουμε και για το ποση τελικα κληροδοτομε στα παιδια μας, τα οποια θα κληθουν να ζησουν σ ενα..πολυ πιο υποβαθμισμενο κοσμο και περιβαλλον απ αυτον που εμεις σημερα ειχαμε συνηθισει! Αυτο θελουμε, τελικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.