25 Οκτ 2012

Νοam Chomsky: Ταξικός πόλεμος καταστρέφει την Ελλάδα!

Την θέση ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους αλλά φέρνουν και καταστροφή στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του που μπορειτε να την ακουσετε εδω, ο Αμερικανός γλωσσολόγος και διανοητής Noam Chomsky.

Η επιλογή της λιτότητας είναι οικονομικά αδιέξοδη, λέει, και εκτιμά ότι είναι κάτι περισσότερο από μια εμμονή για την τιθάσευση του πληθωρισμού: «είναι ένας ταξικός πόλεμος» με πολιτικές νεοφιλελεύθερης κοπής που γκρεμίζουν το κοινωνικό κράτος.

Μιλώντας σε ομογενειακή ραδιοφωνική εκπομπή τόνισε ότι «οι πολιτικές της ΕΕ καταστρέφουν την Ελλάδα» –δεν πιστεύει ότι αυτό γίνεται εσκεμμένα, διευκρίνισε– γιατί «δεν καταφέρνουν να ξαναζωντανέψουν την οικονομία ή ακόμη να σβήσουν το χρέος».
Τέτοιες πολιτικές, όπως είπε, «δεν είναι ότι δεν δουλεύουν τώρα, σχεδόν ποτέ δεν δούλεψαν». Αλλά περά από αυτό, αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ξεκίνησαν από τον Ρηγκαν και την Θάτσερ, καταστρέφουν το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες, που τις υφίστανται, «πιέζονται πέρα από την ικανότητά τους να αντέξουν» και οδηγούνται στα επίπεδα ζωής της δεκαετίας του 1960.

Παραταύτα, κατά τον Τσόμσκι «υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα· δεν μπορείς να τα αποδώσει όλα στην τρόικα αν και νομίζω ότι οι πολιτικές τους ήταν πολύ κακές».

Η Ελλάδα, εκτιμά, «ήταν μία εν μέρει δυσλειτουργική κοινωνία». Οι πλούσιοι μόλις που πλήρωναν τους φόρους—συμβαίνει και αλλού, «αλλά εκεί το παράκαναν»– και μία «άχρηστη και επιβλαβής γραφειοκρατία» συνεισέφεραν και τα δύο στην κρίση, εκτίμησε. Απορρίπτει όμως τα στερεότυπα του τεμπέλη Έλληνα που εμφανίζονταν συχνά στη δημόσια συζήτηση στη Δύση.

«Ταξικός πόλεμος»

Παραλληλίζοντας την Ευρώπη με τις ΗΠΑ, ο Τσόμσκι σχετικά με το ρόλο των κεντρικών τραπεζών, της EKT και της Fed αντίστοιχα, παρατηρεί πόσο διαφορές πολιτικές έχουν. Ενώ η Fed πρέπει να διατηρεί τον πληθωρισμό χαμηλά και την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ πρέπει να δαμάσει μόνο τον πληθωρισμό και δεν έχει καταστατική δέσμευση να διατηρεί την απασχόληση σε υψηλά επίπέδα.

«Έτσι κυριαρχείται [η ΕΚΤ] από τα γεράκια κατά του πληθωρισμού της [γερμανικής κεντρικής τράπεζας] Bundesbank», προσθέτει ενώ επικαλείται οικονομολόγους που θεωρούν ότι ένας σχετικά αυξημένος πληθωρισμός, αν είναι σταθερός, «είναι συνεπής προς την μακροχρόνια ανάπτυξη».

Κατά τον Τσόμσκι η αποστροφή για τον υψηλό πληθωρισμό είναι ο λόγος που εφαρμόζονται αυτές οι αποτυχημένες πολιτικές. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο: «η λιγότερη καλή ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για ταξικό πόλεμο·είναι μια προσπάθεια να καταστραφεί το κοινωνικό συμβόλαιο, το ευρωπαϊκό και το πιο αδύναμο αμερικανικό κράτος πρόνοιας».

Τι πρέπει να γίνει;

Με αυτά τα δεδομένα, όπως τα περιέγραψε ο Νόαμ Τσόμσκι, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζεται πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης.

Αυτό που βλέπουμε, όπως τόνισε, είναι το κατηγορητήριο για το κοινωνικοπολιτικό σύστημα όπου ζούμε. Υπάρχει, πρόσθεσε, «ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, πολλοί πόροι να βάλουν τους ανθρώπους σε δουλειές, αλλά το σύστημα δεν μπορεί να τους συντονίσει».

Και κατέληξε με μία πικρή διαπίστωση: «πολλές ζωές χάνονται –για πάντα και ειδικά για τους νέους– αν βγουν από την αγορά εργασίας, οι ελπίδες για ανάκαμψη δεν είναι μεγάλες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.