1 Δεκ 2012

ΕΛΛΑΔΑ: Μεγάλα πολιτικά παιχνίδια με τα αποθέματα πετρελαίου!


Kάτοικοι από την Φλώρινα ρίχνoυν πάγο στο δρόμο μπροστά από τη Βουλη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αύξηση του φόρου για το πετρελαιο. (Φωτο Αrbetaren)

 

H απορη Ελλάδα μπορει να καθεται σε ανυπολογιστα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Είναι σε τέτοια ποσότητα ώστε τα έσοδα θα καλυπταν σχεδόν το σύνολο του χρέους της χώρας. Αλλά υπαρχει υποψια οτι τα διάφορα ξένα συμφέροντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να τα αξιοποιήσουν.


Η Ελλάδα ηταν μέχρι στιγμής μία από τις χώρες της Ευρώπης οπου γινοντουσαν οι λιγοτερες ερευνες για ορυκτά καύσιμα. Όμως, στον απόηχο των σταθερά υψηλών τιμών του πετρελαίου τώρα όλο και περισσότερερες χωρες του κόσμου ψαχνουν για καυσιμα. Μερικές από αυτές τις μελέτες δειχνουν εντυπωσιακα, αλλά εντελώς αναξιοποίητα αποθεματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και το Ιονιο πελάγος και στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγυπτου.

Τα 4 δισ.κυβικά μέτρα πετρελαίου και τα 15.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπαρχουν στους διάφορους αυτους τομείς θα μπορουσαν, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, να παρεχουν εσοδα από τουλάχιστον 2 000 δισ. ευρώ, τα οποία είναι "σχεδόν αρκετά για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους στην Ελλάδα». Ο αναλυτής Αριστοτέλης Βασιλάκης υπολογίζει οτι η θεωρητική αξία των αποθεμάτων και μονο θα μπορούσε να είναι 50 000 δισ. ευρώ - το ήμισυ του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και οι εκτιμήσεις του μεγέθους της ανακάλυψης πετρελαίου αποδεικνύονται αληθινες, μένει να φανεί πόσα απο αυτά πραγματι μπορουν να ειναι κερδοφορα. Ταυτοχρονα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα έσοδα στην πραγματικότητα ανήκουν στα χερια του ελληνικου κράτους. Ο blogger Κοσμάς Λουμάκης γράφει ότι "το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες δεν ελέγχουν τι συμβαίνει με τους πόρους σημερα, αλλά μια ομάδα ολιγαρχών [...] διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί διαπραγματεύονται με τους ξένους τοκογλύφους."

Το ειδικό ταμείο HRADF, το οποίο χειρίζεται όλες τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, προγραμματιζει ως τη πρώτη μεγάλη πώληση του για το 2013 ακριβως να πουλήσει την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, αναφερει το Reuters. Σε ένα έγγραφο που διέρρευσε, επικρίνει επίσης το ΔΝΤ πρόσφατα την "μονοπωλιακή κατάσταση" στον ελληνικο τομέα της διύλισης και απαιτεί να ανοίξει για ξένα συμφέροντα. 

Ωστόσο, μέρη των νέων κοιτασμάτων βρισκονται επίσης σε διεθνώς αμφισβητούμενα ύδατα, κατι που εγγυαται μεγάλα πολιτικα παιχνίδια. Τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για παράδειγμα, δεν έχουν ποτέ σωστά οριοθετηθει και η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες ποτέ δεν εχει ορίσει την «οικονομική ζώνη» της στην θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της. 


Ο Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, είχε μυστικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. (Φωτο Αrbetaren)


Η διαδικτυακη εφημεριδα Digital Journal ανέφερε τον Αύγουστο, βασισμενη σε πληροφορίες ελληνοφωνων ΜΜΕ ότι ο Αμερικανος Υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, κρατουσε κρυφες μυστικες τηλεφωνικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με ένα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης σε περίπτωση που η χώρα θα απορριπτοταν απο την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή την επονομαζομενη "τρόικα". 

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης στοιχεια ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανικών τεχνικων εμπειρογνωμονων έφθασαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ενδιαφέρον της Αμερικής στο να "σωσει" την Ελλάδα είναι πιθανόν να στηριζεται στο οτι οι ΗΠΑ βλεπουν μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα αποθεματα ορυκτων καυσιμων με ευνοϊκούς γι αυτους όρους.

Ακομη και η Ρωσία έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας για την ενθάρρυνση Ρώσων τουριστων να ταξιδέψουν εκεί. Η Ελλάδα αρνηθηκε τις προσφορές των δανείων έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας στα 201, με ευνοϊκότερους όρους από εκεινες της «τρόικας». Η Κύπρος, αντίθετα, συμφώνησε σε ένα Ρωσικό δάνειο € 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και διαπραγματευται περαιτέρω ενα των 5 δισ. ευρώ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε τις φήμες ότι η Ρωσία απαίτησε μια συμφωνια με γκαζι σε αντάλλαγμα, συμφωνα με την εφημερίδα Famatina. Πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν τη χώρα ως όλο και πιο στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία. Συμφέροντα μεγάλων δύναμεων μπορει να βρεθουν αντιπαλα σε μια περιοχή με ασχημα καθορισμένα σύνορα και τεράστιους φυσικους πόρους.




2 σχόλια:

  1. Διαμάντια, χρυσός, και πετρέλαιο στο έδαφος
    μιας "φτωχής" χώρας της Αφρικής είναι κατάρα για τους φτωχούς κατοίκους της.
    Το ίδιο θα ισχύει και για μας, μόνο που εμείς
    θα κοκορευόμαστε ότι είμαστε μεν φτωχοί, αλλά
    ευρωπαίοι.
    Δεν νομίζω ότι θα μας βγεί σε καλό με αυτές τις συνθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλη Ντινα,

      Καπως ετσι θελουν κι εμας να μας κανουν! Ενα ακομη...Αφρικανικο κρατος της Ευρωπης, οπου δεν εχει δικαιοδοσια των εδαφων του και των αποθεματων καυσιμων και ορυκτου πλουτου, ωστε να ερχονται οι ξενοι και να μας...εκμεταλλευονται καλυτερα! Τιποτα καλο δεν προμηνυουν τετοιες συνθηκες!

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.