19 Μαΐ 2013

ΗΠΑ Δεινοπαθούν τα λαϊκά στρώματα

 

84 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι ή με πενιχρή ασφάλιση. Αυξάνουν οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν την περίθαλψή τους, οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι

 

Από πρόσφατη διαμαρτυρία εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποιημένη Υγεία και Ασφάλιση

Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στις ΗΠΑ με τα λαϊκά στρώματα να υφίστανται τις συνέπειές της με σαρωτικά μέτρα περικοπών και λιτότητας. Μέτρα που αποτελούν μόλις ένα μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την εποχή του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, τη δεκαετία του '80.

Το αποτύπωμα της σκληρής πραγματικότητας για τον αμερικανικό λαό βαθύ και επίπονο, που είναι εμφανές σε κάθε έκθεση, έρευνα ή στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθώς ναι μεν το κεφάλαιο συνεχίζει να ευημερεί, η οικονομική ολιγαρχία και τα μονοπώλια συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους αλλά η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού στενάζει από τη φτώχεια, την ανεργία το βάρος των χρεών των νοικοκυριών, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Οι αυτοκτονίες αυξάνονται διαρκώς, έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους θανάτους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και φτάνουν σταδιακά στα επίπεδα της δεκαετίας του '30, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Center for Disease Control and Prevention), ειδικά στις ηλικίες 35 έως 64 ετών, όπου οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ 1999 και 2010. Το χρέος των ηλικιωμένων, 64 έως 74 ετών, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς πολύ περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή κατηγορία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Federal Reserve και η αύξηση του χρέους κυμαίνεται άνω του 50% την τελευταία δεκαετία. Αιτία οι περικοπές στα ομοσπονδιακά προγράμματα Κοινωνικής Ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης («Social Security» και «Medicare»), αλλά και της δραματικής αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή για την επιβίωσή τους σύνταξη, που έχει ως αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε δανεισμό από διάφορα αμφιλεγόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με υπέρογκα επιτόκια, καθώς δεν εκπληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείου από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.

Πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοφανή κρίση, ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Μία κρίση που θεωρείται, μάλλον αναμενόμενο, να μη λυθεί με την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Υγεία το Γενάρη του 2014, καθώς οι Αμερικανοί θα είναι μεν υποχρεωμένοι να έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά... το κόστος και η ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.

Οι μισοί ενήλικες ανασφάλιστοι

Σχεδόν 84 εκατομμύρια ή περίπου οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί, ηλικίας μεταξύ 19 και 64 ετών, για το 2012 ήταν εντελώς ανασφάλιστοι ή είχαν ασφαλιστική κάλυψη τέτοια που κρίθηκε μη ικανή να καλύψει τα υψηλά ιατρικά κόστη, σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης του ιδιωτικού ιδρύματος για ζητήματα Υγείας με έδρα τη Νέα Υόρκη «Commonwealth Fund».

Από το 2003 έως το 2013 ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που είναι εντελώς ανασφάλιστοι ή υποασφαλίζονται αυξήθηκε από τα 61 εκατομμύρια ή το 36% των ενηλίκων στα 84 εκατομμύρια ή το 46% των ενηλίκων.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, 53 εκατομμύρια που αντιμετώπισαν ιατρικό πρόβλημα δεν επισκέφτηκαν κάποιο γιατρό ή κλινική, 50 εκατομμύρια δεν εκτέλεσαν τις ιατρικές συνταγές, 49 εκατομμύρια απέφυγαν να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και δεν επανήλθαν στο γιατρό μετά τη διάγνωση, 37 εκατομμύρια δεν έλαβαν ιατρική φροντίδα από ειδικούς γιατρούς παρά την παραπομπή τους από τους θεράποντες ιατρούς τους. Υπολογίζεται επίσης ότι 66 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνιες αλλά απολύτως αντιμετωπίσιμες ασθένειες, όπως υπέρταση, διαβήτη, άσθμα, εμφύσημα, ασθένειες των πνευμόνων και της καρδιάς και εξ αυτών το 28%, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, δε δύναται να ακολουθήσουν την ιατρική αγωγή με την πλειοψηφία τους να είναι εντελώς ανασφάλιστοι, καθώς σύμφωνα με την έκθεση εκ των πασχόντων με χρόνιες ασθένειες το 60% ήταν ανασφάλιστοι.

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών εργαζομένων και των οικογενειών τους οφείλεται στις μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν λόγω των μειώσεων των εισοδημάτων τους και σε συνδυασμό με τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη καθώς δεν μπορούν να την πληρώσουν ή λυγίζουν υπό το βάρος των διογκούμενων ασφαλιστικών εισφορών και του υψηλού ιατρικού κόστους. Μάλιστα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξήθηκε κατά το 2012, καθώς ένα ασφαλιστήριο πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που κόστιζε (ατομικά) από 5.615 ετησίως μετατράπηκε «υποχρεωτικά» σε οικογενειακό ασφαλιστήριο που κοστίζει ετησίως 15.745 δολάρια, ενώ οι εργοδότες εξαιτίας αυτής της μετατροπής μείωσαν το ποσοστό των εισφορών τους. Σε ακόμη δεινότερη θέση οι φτωχοί ή όσοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνοι τους την ασφάλισή τους και που εξαιτίας της αύξησης πρέπει να καταβάλλουν κατά μέσο όρο το 10% των εισοδημάτων τους. Παράλληλα άρθρο στο «Journal of General Internal Medicine» σημειώνει ότι τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, παρά την προβλεπόμενη επιχορήγηση που θα λαμβάνουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να ενταχθούν στη μεταρρύθμιση της Υγείας («Affordable Care Act» - ACA) που υποχρεώνει κάθε Αμερικανό να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλιώς θα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμα, θα μπορούν μόνο να αγοράζουν την πλέον βασική περίθαλψη (Bronze plans).

Υγεία με χορηγούς...

Σε αυτή την τραγική πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπάμα απαντά με επικοινωνιακή επίθεση καθώς ανακοίνωσε μεσούσης της περασμένης εβδομάδας τη «χρηματοδότηση με ένα δισεκατομμύριο δολάρια καινοτομιών που θα επιφέρουν αλλαγές στα ομοσπονδιακά προγράμματα του τομέα της Υγείας». Πρόκειται για μία κίνηση αντιπερισπασμού και δημοσίων σχέσεων προκειμένου να απαλείψει τη μελανή εικόνα της κυβέρνησης, τουλάχιστον στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική σε όλα τα επίπεδα: απεργία πείνας στο «Γκουαντάναμο» και η αποκάλυψη των πρακτικών αντιμετώπισής της εκ μέρους των δεσμοφυλάκων, πρακτικές που ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων και των γραφείων του ειδησεογραφικού οργανισμού «Associated Press» στη Νέα Υόρκη κ.ά. Κυρίως όμως για να μπορέσει να χειραγωγήσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους όσον αφορά τη δυσοίωνη πραγματικότητα που ζουν και κυρίως το δυσοίωνο μέλλον τους, εκμεταλλευόμενος επικοινωνιακά και τις φωνασκίες των Ρεπουμπλικανών.

Οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της εφαρμογής του νόμου ACA και στοχεύουν δήθεν να μειωθούν οι δαπάνες και να βελτιωθούν οι παροχές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για παράδοση της Υγείας ακόμα περισσότερο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το ποσό του ενός δισ. δολαρίων θα χορηγηθεί για να επιβραβευτούν και να αξιολογηθούν εγχειρήματα που δοκιμάζουν νέα μοντέλα πληρωμών και παροχών για τα ομοσπονδιακά προγράμματα. Αφορούν κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα Υγείας («Medicare»), το πρόγραμμα Υγείας για οικογένειες και άτομα με χαμηλά εισοδήματα («Medicaid») και το ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας για τα παιδιά («Children's Health Insurance Program»).

Το παρασκήνιο αυτής της ανακοίνωσης έχει ειδική σημασία ως προς το περιεχόμενό της, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η υπουργός Υγείας, Κάθριν Σιμπέλιους, έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ανεύρεσης κεφαλαίων μέσω «χορηγιών» από τις μεγάλες εταιρείες (φαρμάκων, ασφαλιστικές κ.ά.) που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας, με ανταλλάγματα φυσικά την κάλυψη του προϋπολογισμού του υπουργείου και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του Κογκρέσου να εγκρίνει τις αντίστοιχες δαπάνες που μόνο για την εφαρμογή της ACA φτάνουν έως και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:- “Ριζοσπάστης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.