2 Σεπ 2013

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Εμπλοκή στον πόλεμο για λογαριασμό του κεφαλαίου!

Προετοιμάζουν μεθοδικά την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία

Πρόθυμη να αναλάβει καθήκοντα στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κυρίως με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Τις προθέσεις της επιβεβαίωσαν οι διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, με συμμετοχή του Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου, και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου.
 Στη διάρκεια αυτών των συσκέψεων συμφωνήθηκε η παροχή κάθε είδους «διευκόλυνσης» στις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών «συμμάχων», που σημαίνει ότι σε περίπτωση ΝΑΤΟικού αιτήματος, θα δοθεί αυτόματα η δυνατότητα χρήσης των βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, την Πέμπτη το βράδυ, αποφασίστηκε και τυπικά η παραχώρηση της βάσης της Σούδας και του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας, αν ζητηθούν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναπαράγει την προσχηματική προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης «αναλογικής απάντησης» εναντίον της Συρίας, με δική της συμμετοχή, στο όνομα των «διεθνών και συμμαχικών» της υποχρεώσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές της βδομάδας με τον Κάρ. Παπούλια, ο Αντ. Σαμαράς ομολόγησε «φόρα παρτίδα» ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο σχεδιαζόμενο πόλεμο γίνεται για να αναβαθμίσει την ντόπια αστική τάξη στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς και να της εξασφαλίσει λόγο στη διανομή της λείας. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας προς τα έξω, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα, ώστε να μην πάνε χαμένες και οι τεράστιες θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς να «φωτογραφίζουν» πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας, σε σύσκεψη, που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αποφασίστηκε να τεθούν μονάδες του ελληνικού στρατού σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας». Αποφασίστηκε ακόμα ότι στην περίπτωση που υπάρξει χτύπημα, θα αυξηθούν αυτόματα οι περιπολίες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην επιτήρηση των συνόρων θα εμπλακεί και η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών. Επίσης, θα ενεργοποιηθούν τα συστήματα «αντιαεροπορικής άμυνας», ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας θα τεθεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεδομένες οι «διευκολύνσεις»
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για παραχώρηση της βάσης της Σούδας, στελέχη της κυβέρνησης παρέπεμπαν στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, εκτός από τον «σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», είχε τονίσει ότι «υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας».

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, πριν συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα, είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον - εκτός προγράμματος - με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε τόσο ο ρόλος της βάσης της Σούδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο και ο ρόλος της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπενθύμιζαν με νόημα ότι «το θέμα της παραχώρησης της Σούδας» είχε συζητηθεί και στις αρχές Αυγούστου, κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ του υπουργού Αμυνας και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ. Στη διάρκεια μάλιστα της συνάντησης, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, συμφωνήθηκε η σύναψη «οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας», μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο, γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας. Στην ανακοίνωση αναφερόταν: «Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, που αποτελεί σημείο - κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας να «αναβαθμιστεί» επιχειρησιακά και να γίνει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα ευχαριστήρια των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση για τις «διευκολύνσεις» στην επέμβαση στη Λιβύη, με ορμητήριο τη Σούδα, ήταν η επισφράγιση της συμφωνίας για ένταξη της βάσης στα σχέδια της επικείμενης επέμβασης στη Συρία, μαζί με άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Με διακρατικές συμφωνίες
Ο γραμματέας της ΝΔ, Αν. Παπαμιμίκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα στη βδομάδα, δήλωσε ενδεικτικά ότι «η Ελλάδα θα δράσει με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις συμμαχικές υποχρεώσεις της». Στο ίδιο πνεύμα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστήριζαν ότι η «διακρατική συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για παραχώρηση της βάσης της Σούδας, αλλά και του εθνικού εναέριου και του θαλάσσιου χώρου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των «συμμαχικών υποχρεώσεων», είναι δεδομένη και προβλέπει ότι αν υπάρξει σχετικό αίτημα από τους Αμερικανούς, η έγκριση από την κυβέρνηση θα είναι «τυπική υπόθεση».

Για την υλοποίηση, μάλιστα, της «διακρατικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφορικά με τη βάση της Σούδας, έχουν ψηφιστεί δύο νόμοι. Ο πρώτος το 1990, επί κυβέρνησης ΝΔ, που υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και σημερινό πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Ο δεύτερος το 2003, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφτηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ο δεύτερος νόμος, 3108/2003, με τίτλο «Κύρωση της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ», μετέτρεπε τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής σε συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται στην 6η παράγραφο του άρθρου 3 του συγκεκριμένου νόμου, «η ευκολία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιείται ως σημείο εισόδου και εξόδου προς και από την Ελλάδα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη, εφόδια και συνδεόμενο προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την εκτέλεση αποστολών εγκεκριμένων από την Ελληνική Δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες επιχειρησιακής διάθεσης της βάσης της Σούδας έχουν ουσιαστικά αυτοματοποιηθεί με μια σειρά από «μνημόνια συναντίληψης» που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το ΝΑΤΟ. Βάσει του «μνημονίου συναντίληψης» που υπογράφτηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (12/08/2012), η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να παρέχει μεταξύ άλλων:
  • Γενική άδεια για την πάγια κίνηση πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων, σε περίπτωση ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, χωρίς υποβολή σχεδίων πτήσης.
  • Υποχρεωτική συνδρομή του ελληνικού κρατικού μηχανισμού για την υποστήριξη ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που ζητηθεί, κάτω από τις διαταγές του διοικητή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Βάσει των παραπάνω, η Ελλάδα, ως «χώρα υποδοχής», όπως αποκαλείται, δεσμεύεται να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των συμμάχων της, με επιβάρυνση μάλιστα του κόστους φιλοξενίας των πληρωμάτων και λειτουργίας της βάσης.

Ηδη, όπως ομολογούσαν κυβερνητικές πηγές, στη βάση της Σούδας υπήρξε το προηγούμενο διάστημα «ανεφοδιασμός πολλών πλοίων του ΝΑΤΟ», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, τους δύο προηγούμενους μήνες υπήρξε «έντονη κινητικότητα» στη βάση της Σούδας. Οπως σημειώνουν, «η Σούδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας, εδώ και μεγάλο διάστημα, αφού από τις 13 Ιούνη άρχισαν να καταπλέουν πολεμικά πλοία κρούσης».

Συμμετοχή για λογαριασμό της πλουτοκρατίας
Οσον αφορά στον κυνισμό της ελληνικής αστικής τάξης, στον τρόπο με τον οποίο «διαφημίζει» τη συμμετοχή της στο νέο έγκλημα, είναι κάτι παραπάνω από προκλητικός. Στο πλαίσιο της προπαγάνδας που εμφανίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ως «εθνικό συμφέρον», ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε στο «Ρόιτερς»: «Εχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δηλαδή, την ώρα που οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν είχαν καν καταθέσει, έστω και τυπικά, το πόρισμα των ελέγχων τους στη Συρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάνθηκε ότι η χρήση χημικών έγινε από την πλευρά του συριακού καθεστώτος και πρωτοστάτησε στην επιχειρηματολογία των «γερακιών» περί «διεθνούς απάντησης»! Ο ίδιος, μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει ειδικά ενδιαφέροντα για την περιοχή αυτή (...) λόγω των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών οικονομικών συμφερόντων»...

Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτή την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή» και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική στάση σε μια πιθανή επέμβαση στη Συρία «αποσκοπεί στη βελτίωση του ρόλου μας στην περιοχή και στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων - των ελληνικών κοινοτήτων, της Εκκλησίας, των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ακόμα πιο αποκαλυπτική ήταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη, η οποία, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στους «συμμάχους» για την επέμβαση στη Συρία, ανέφερε: «Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντική η συμμετοχή μας (...) Φυσικά η Ελλάδα θα κοιτάξει όλα τα άλλα που συμβαίνουν και άλλα ανταλλάγματα. Βρισκόμαστε μπροστά και σε ανακήρυξη ΑΟΖ»!

 Ριζοσπαστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.