2 Σεπ 2013

ΣOYHΔΙΑ: Δεν ειναι λύση να πάμε ως μαθητευόμενοι στη..Γερμανία!



Φωτο: Ο Ahmed Simsek και ο Guled Youssouf είναι άνεργοι, αλλά το να πάνε σε μια άλλη χώρα για να αναζητήσουν εργασία ή σπουδες δεν ειναι γι αυτους καποια εναλλακτικη λυση

Το φθινόπωρο  ξεκινά μια εκστρατεία για την προσέλκυση νέων Σουηδων ανεργων για μαθητεία στη Γερμανία. Οι Γερμανοί προσφέρουν δωρεάν μαθήματα γλώσσας, εκμάθηνση στο χώρο εργασίας και μισθό. Όμως, νεαροι άνεργοι Σουηδοι που μιλησαν στην εφημεριδα SVD Business ειπαν οτι δεν ενδιαφέρονται.  

Το γερμανικό σύστημα μαθητείας έχει «αναγνωριστεί» σε όλη την Ευρώπη και πολλές χώρες βλεπουν προς τα εκεί στη προσπαθεια τους να ενσωματωσουν ολο και περισσότερους νέους στην αγορά εργασίας. Η Γερμανία έχει τη χαμηλότερη ανεργία των νέων της Ευρώπης και ειναι ακριβώς το σύστημα μαθητείας που θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία.

Αλλά η ζήτηση για μαθητευόμενους είναι υψηλή στη χώρα και είναι δύσκολο να καλυφθουν όλες οι κενές θέσεις. Ως εκ τούτου, οι νέοι άρχισαν να προσλαμβάνονται και απο αλλού στην Ευρώπη και το φθινόπωρο ξεκινα η  Σουηδική Υπηρεσία Απασχόλησης μια ενημερωτική εκστρατεία που απευθύνεται σε νέους ανεργους. 

''Ειμαστε πολυ φιλόδοξοι. Η ομάδα-στόχος είναι οι νέοι που δεν έχουν καμία εκπαίδευση, ή που θέλουν να μπουν στην αγορα. Θα ενημερώσουμε και θα παρακινήσουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρεπει να ειναι κανεις έτοιμος να πάρει αποφάσεις για τη ζωή του'', λέει ο Mikael Lindbom, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το προτζεκτ της Υπηρεσίας Απασχόλησης.


Εξηγεί ότι οι νέοι που ενδιαφέρονται θα μάθουν Γερμανικά. Η εκπαίδευση θα γινει στη Σουηδία και καταβάλλεται από το Γερμανικο κρατος.
-Στη συνέχεια, θα φυγουν για πρακτικη για  ένα μήνα για  να γνωρίσουν τη δουλειά και να δούν αν υπάρχει κάτι που τους ταιριάζει. Υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ενα Σουηδικο και ενα Γερμανικο χώρο εργασίας. Αν παει κανεις ως μαθητευόμενος μαγειρας σ ένα εστιατόριο, είναι χαμηλότερα στην κλίμακα, επειδη εκει έχουν πολύ σκληρότερη ιεραρχία, λέει ο Mikael Lindbom. 

Εάν αισθάνονται άνετα μετά την πρακτικη και ο εργοδότης είναι ικανοποιημένος τους προσφέρεται μια μαθητεία που διαρκεί μεταξύ 2 και 3,5 ετών. Ταυτοχρονα με το επάγγελμα δινεται επίσης και γλωσσική κατάρτιση. Σύμφωνα με τον Mikael Lindbom ο μισθός ειναι στην αρχή περιπου οσο ενα φοιτητικο επιδομα, αυξάνει ομως όσο περισσότερο μαθαίνει κανείς.


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ερθουν Γερμανοι υπαλληλοι απασχολησης στη Σουηδία για να πάρουν  συνέντευξη από τους νέους που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα και ο Mikael Lindbom λένε ότι θα πάρουν αυτους που εχουν κίνητρα.

-Θα πρέπει να τους αρέσει αυτο που θελουν να κανουν. Οι μαθητευόμενοι θα πρέπει να κανουν πολυ οικονομια, διότι oι αμοιβες δεν θα είναι τόσο υψηλές, αλλά όταν τελειώσουν θα έχουν ένα επάγγελμα. Οι Γερμανοί θέλουν να μείνουν οι νεοι εκεί, και να εργαστούν αλλά δεν είναι απαραίτητος ορος, λέει. 

Η Σουηδία εχει  έτσι τώρα μπει στο Γερμανικό γιγαντιαιο προτζεκτ, "Το έργο της ζωής σας", το οποίο κόστισε 1,2 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει για 3 χρόνια. Σύμφωνα με τη Γερμανική υπηρεσία απασχόλησης, υπάρχει τώρα μια μεγαλη έλλειψη μεταξυ αλλων και στα επαγγελματα των υπαλληλων καταστημάτων, μαγείρων και αρτοποιων. 

Αλλά υπάρχει μια ..παγίδα. Σύμφωνα με την Ilona Mirtschin, υπεύθυνη τύπου στο Γερμανικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, αυτές οι θέσεις εργασίας, είτε αμείβονται ασχημα, ειτε οι συνθήκες εργασίας είναι κακές, ή απλά έχουν χαμηλο status. 

Το γερμανικό πρόγραμμα μαθητείας είναι ανοιχτο για τις περισσότερες χώρες, αλλά οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες προέρχονται από τη νότια Ευρώπη. 

Ο 21χρονος Erik Edström από τη πολη Karlstad, της Σουηδιας, είναι ένα από τα τρία άτομα που εστάλησαν στη Γερμανία ως πιλοτική δοκιμή, τον Ιούλιο για να κανουν εξασκηση σε ένα χώρο εργασίας με μαθητεία. Είχε κουραστεί να είναι άνεργος και ζει με τους γονείς του. Όταν η εφημεριδα SVD Business του πήρε συνέντευξη πριν το ταξίδι, αυτος περιμενε πως και τι να παει εκει και να κανει πρακτική, και την ευκαιρία να παει σε μια άλλη χώρα για να εργαστει και να μάθει ένα επαγγελμα. 

Τώρα είναι πίσω και λέει ότι πιθανότατα δεν θα επιστρέψει παλι στη Γερμανία. Δεν ηταν αυτό που περίμενα. Το σύστημα της μαθητείας είναι καλο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι σε θέση να με διδάξει πάρα πολλα στον χώρο εργασίας. 

Ο Erik Edström κατέληξε σε μια κουζίνα ξενοδοχείου και ειχε αναλαβει το μαγείρεμα μεγάλων ομάδων επισκεπτών. Λέει ότι το μενου δεν άλλαζε πολύ και οι άλλοι μαθητευόμενοι που εργαζονταν στον ιδιο χωρο του είπαν ότι ήταν πολύ βαρετό να εργαζονται εκεί. 

-Κανένας από αυτούς δεν ήταν θετικος και ένιωσα ότι δεν θα μπορούσα να μεινω εκεί για τρία χρόνια, λέει.

Οι μαθητευόμενοι που ο Edström Erik μιλουσε, προέρχονται μεταξυ αλλων απο τη Βουλγαρία και τη Μακεδονία και δεν έχουν οποιεσδήποτε σκέψεις να διακόψουν την εκπαιδευση τους εκει, λέει. 

Το ενδιαφέρον του να παει κανεις σε άλλη χώρα για λίγα χρόνια, να εργαστει και να μαθει ένα επάγγελμα δεν είναι ιδιαιτερα μεγαλο μεταξύ των νέων ανέργων που η εφημεριδα SVD Business μίλησε στην ημερα αγοράς εργασίας στη Kista, έξω από τη Στοκχόλμη.

Οι περισσότεροι ενδιαφερονται να σπουδασουν, πολλοί θελουν να γινουν οικονομολόγοι και μια κοπελλα λέει οτι το επάγγελμα των ονείρων της είναι δικηγόρος επιχειρήσεων. 

Ο Adbulla Aldajan και ο Shahed Kamel μπορεί να σκεφτονται το ενδεχομενο να αφήσουν τη Σουηδία, αλλά τότε η Γερμανία δεν αποτελεί καν επιλογή γι αυτους.

-Οι ΗΠΑ, ίσως. Είναι σημαντικό να σ αρεσει η χώρα και η γλώσσα, λέει ο Adbulla Aldajan. 

Ο Shahed προτιμα να παει στο Ντουμπάι, οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν τον προσελκύουν.

Οι νέοι που συναντάμε μιλουν για την ανεργια στη ζωής τους και την ανάγκη να μπαινουν στο σαιτ της αγοράς εργασίας δύο ώρες την ημέρα.

-Στην αρχή, εχει κανεις ορεξη και ψάχνει παντού. Στελνει το βιογραφικό του και τηλεφωνει απο δω και απο εκει, αλλά όταν δεν παιρνει κανεις ουτε μια απάντηση αρχίζει να χάνει την ελπίδα. Στο τέλος, οι άνθρωποι κάθονται εδώ και σερφάρουν στο Youtube και το Facebook για δύο ώρες και στη συνέχεια πάνε στο σπίτι, λέει ο 24χρονος Ahmed Simsek.   

Άλλοι δινουν κι αυτοι την ίδια εικόνα «Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Θα πρέπει να έχει κανεις διασυνδέσεις. Κανείς δεν θέλει να μου δώσει μια πρώτη ευκαιρία", λεει ο Ahmed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.