17 Οκτ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Nα σταματήσουν oι πολιτικές λιτότητας, στην Ελλαδα, πριν να είναι πολυ αργά!



Εκκληση για την Ελλάδα. Οι απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα για λιτοτητα, επιδεινώνουν την κατάσταση σε μια χώρα όπου η ανεργία και η φτώχεια έχουν ήδη εξαπλωθει. Η Σουηδία έχει μια ιστορία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, και τώρα είναι η ώρα να υψωσουμε τη φωνη και να δείξουμε αλληλεγγύη, γράφουν 22 εκπρόσωποι του πολιτισμού και της κοινωνίας.


Η Ελλάδα είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται σε σχεδόν στο  30%, ενω  για τους νέους στο 65%. Η φτώχεια έχει αυξηθεί δραματικά. Οι περικοπές εναντίον του ελληνικου λαου ειναι σκληρες. Σχολεία, νοσοκομεία, νοσηλευτικα ιδρυματα και προνοια εχουν επιδεινωθεί. Οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά. 

Η Σουηδία έχει μια ιστορία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Από τις προσπάθειες του Ερυθρου Σταυρου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής μεχρι την τεράστια αλληλεγγύη του Σουηδικού λαού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1973. 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η αλληλεγγύη έλαμψε ομως διά της ..απουσίας της. Από πολλους Σουηδους πολιτικους έχουν μάλλον οι αντίθετες σκεψεις ακουστει. Μαζί, πολλά μεσα ενημερωσης, έχουν συμμετάσχει στο να επιβαρυνουν την ηδη επιβαρυμενη απο χρεη χώρα. Κατηγορούν τον ελληνικό λαό και επαναλαμβάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις την καθαρή παρανόηση σχετικά με την εργασία και τη συνταξιοδότησή τους. 

Θα δουλεψουμε για να φτιαξουμε ένα Σουηδικό δίκτυο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Το δίκτυο πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ειναι ανοικτο για όποιον παρακολουθεί την κατάσταση και μπορει να κανει κατι για να την αλλάξει. 




Τι είναι αυτό που χρειάζεται;  

Φυσικά, ενθαρρύνουμε όλους να στηρίξουν τον λαο οικονομικά, για παράδειγμα, με τη συμβολή στα Παιδικά Χωριά SOS, τα οποία φροντίζουν για τα παιδιά που οι γονείς δεν μπορούν πλέον να ταισουν, ή τους ερανους για τα νοσοκομεία που διατίθενται για τα φάρμακα, την υγειονομική περίθαλψη, ή άλλους ερανους που φτάνουν στον ελληνικό λαό.  

Αλλά ως επί το πλείστον, απαιτούμε η Σουηδία να υψώσει τη φωνή της ενάντια στην πολιτική των περικοπων που τωρα η λεγόμενη τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) εξαναγκάζει τη χώρα. Η πολιτική αυτη επιδεινώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Το χρέος ανέρχεται σε περίπου 170% του ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι παράλογο ότι η χώρα θα πρεπει να συνεχίσει να καταβάλει τόκους, ενώ η οικονομία συρρικνώνεται. Στο μόνο που θα οδηγήσει ειναι σε επιδείνωση της κατάστασης. Αντί για την ανακούφιση των μέτρων κάνουν το αντίθετο: θα είναι αδύνατο για τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.  

Τα δάνεια έκτακτης ανάγκης, που η τρόικα δίνει στην Ελλάδα έχουν ονομασθει πακετα διασωσης, ή αλλως λιτότητα. Στην πραγματικότητα, ειναι δανειο με επιτόκιο. Πολλοί δανειστές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια να δανειζουν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα με επιτόκιο που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 %. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν να βγαζουν χρήματα απο την κρίση της χώρας, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να διατηρήσει τους δημόσιους τομείς της και ο πληθυσμος εχει γονατισει. 

Η κρίση θυσιάζει την ευημερία και απειλει τη δημοκρατία. Η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματήσαν μονο τη προταση για δημοψήφισμα σχετικα με την πολιτική λιτότητας. Για έναν διαστημα τοποθετηθηκε ακομη και διοικητής τραπεζας ως πρωθυπουργος, χωρις τη  γνώμη του λαου. Ως αποτέλεσμα της λιτότητας απο τη τρόικα, εκλεισε η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.  

Οι πολιτικές λιτότητας συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του ρατσισμού, όταν το νεοναζιστικό κόμμα μεγαλωνε κατηγορώντας τους μετανάστες για την κρίση. Ο ρατσισμός δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι ο ρατσισμός, οι περικοπές και η κατάθλιψη είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Η δολοφονία του Έλληνα ράπερ Παύλου Φύσσα είναι μόνο ένα παράδειγμα.  

Προφανώς οι Έλληνες πολιτικοί έχουν τη δική τους ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χωρας, όμως, για να ζήσει  και να ανακαμψει η οικονομία στην Ελλαδα πρέπει να παψουν να ισχύουν τετοιες αυστηρες πολιτικες. Το χρέος πρέπει διαγραφει και  επαναδιαπραγματευθεί. 
Το ΔΝΤ δημοσίευσε μια έκθεση τον Ιούνιο στην οποία αναγνωρίζεται ότι ο χειρισμός της Ελλάδα ήταν λάθος. Στην έκθεση, IMF Country Report No. 13/156, λεει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει νωριτερα και ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ειναι πολύ αισιόδοξες δεδομένου του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας». Η διαπραγματευση του χρέους θα ήταν η καλύτερη επιλογή από την αρχή," εγραψε στην εκθεση το ΔΝΤ.  

Καλούμε την κυβέρνηση της Σουηδίας να υψωσει τη φωνη για δημοκρατία, ευημερία και αλληλεγγύη. Οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά.  

Ανδρέας Μπούκας, ερευνητής και ιδρυτής του Ελληνικού Πολιτιστικου κεντρου
Sven Britton, καθηγητής και γιατρός
Lars Göran Carlson, σκηνοθέτης και ηθοποιός
Peter Curman, ποιητής
Kajsa Ekis Ekman, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Άρης Φιορέτος, συγγραφέας
Theodor Kallifatides, συγγραφέας
Krister Kumlin, Πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα 1993-1997
Azar Mahloujian, συγγραφέας
Elisabeth Marjanović Cronvall, σκηνοθέτης και παραγωγός
Behrang Miri, μουσικός και ηθοποιός
Lennart Palm, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, συγγραφέας και παρουσιαστρια
Mats Rosengren, καθηγητής της ρητορικής στο Πανεπιστήμιο Södertörn
Lars Rydbeck, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Lund
Arja Saijonmaa, τραγουδιστής και ακτιβιστρια
Jan Stolpe, μεταφραστής
Jan Henrik Swahn, συγγραφέας
Jesper Svenbro, φιλόλογος, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας
Tomas Tranströmer, ποιητής
Mikael Wiehe, τραγουδιστής διαμαρτυρίας
Per Wästberg, συγγραφέας, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς PEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.