ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Αίσθηση προκάλεσε χτες σε Βελιγράδι και Πρίστινα η μεταφορά και δημοσίευση δηλώσεων του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο Δημήτρη Μοσχόπουλου στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», με τις οποίες δίνεται η εντύπωση πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου επειδή τάχα αυτό θα είναι «προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Στη συνέντευξη που αναδημοσιεύεται και από τα σερβικά πρακτορεία ειδήσεων «Tanjug» και «BETA» ο επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου Συνδέσμου στο Κοσσυφοπέδιο φέρεται να δηλώνει επί λέξει: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσόβου όχι επειδή είναι καλή, αλλά επειδή η αναγνώριση θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο Μοσχόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι «όλες οι χώρες της ΕΕ» θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ότι η Ελλάδα θέλει το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ, λέγοντας (σύμφωνα και με σχετική ανταπόκριση της αγγλόφωνης σερβικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας inserbia.info): «Οταν λέμε ότι θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο στην ΕΕ αυτό σημαίνει πως θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο να αναγνωριστεί απ' όλες τις χώρες της ΕΕ. Πότε αυτό θα συμβεί και πότε θα γίνει αυτή η αναγνώριση δεν το γνωρίζω»...
Ερωτηθείς εν τούτοις από το δημοσιογράφο της «Κόχα Ντιτόρε» για το πότε η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ο Μοσχόπουλος φέρεται να δήλωσε άγνοια.
Κληθείς να σχολιάσει τη συγκρότηση κοσσοβάρικου στρατού, ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να είπε πως η Ελλάδα έχει συζητήσει το σχετικό θέμα με το ΝΑΤΟ και ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει βάσει των αρχών της «ευρωατλαντικής προοπτικής του Κοσσυφοπεδίου».
Αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που πραγματοποιείται από πέρσι με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, ο Μοσχόπουλος εξήρε τη διαδικασία αυτή λέγοντας ότι «συνέβαλε αναμφίβολα σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα».
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα προέκυψε επειδή απομονώθηκαν σε κοσσοβάρικα και σερβικά ΜΜΕ κάποιες δηλώσεις του Μοσχόπουλου και επιμένουν ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει αλλάξει, δηλαδή ότι τάσσεται υπέρ της «ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής (βλ. ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ) μακροπρόθεσμα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος δήλωνε: «Εχουμε διατυπώσει επιφύλαξη στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε, χωρίς αναγνώριση». Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να εκδοθεί στην Πρίστινα διευκρινιστική δήλωση του Μοσχόπουλου προς τα ΜΜΕ, ότι οι δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά.
Επαναφέρουν το σενάριο «Μεγάλης Αλβανίας»
Το ίδιο 24ωρο ο Τζόνουζ Μουσίου, ηγετικό στέλεχος της αλβανικής μειονότητας στους δήμους Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς της Νότιας Σερβίας και ηγέτης του κόμματος PDP, δήλωσε πως, «εάν η Ρωσία μπορεί να αποσχίσει την Κριμαία, τότε οι νότιοι σερβικοί δήμοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ενωθούν με το... Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία».
Ο απερχόμενος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης άνευ χαρτοφυλακίου που είναι αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξάνταρ Βούλιν, έσπευσε να καταδικάσει την παραπάνω δήλωση σημειώνοντας ότι «είναι απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». Αναρωτήθηκε ποιος πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις, καλώντας μάλιστα τη «διεθνή κοινότητα» να καταδικάσει «ηχηρά και δημοσίως τέτοιες δηλώσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα
Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.