2 Αυγ 2015

Υπογράψτε το !

«Ολοι εμείς ενώνουμε τη φωνή μας και καλούμε όλους όσοι ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και είδαν την ψήφο τους να μετατρέπεται σε ΝΑΙ σε μια αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ...

Ολους όσοι πίστεψαν ότι με το ΟΧΙ λένε ΟΧΙ στη λιτότητα, στην πολιτική της ΕΕ που με τα μνημόνια διαρκείας της καταδικάζει τους λαούς σε διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση... και βλέπουν ότι το ΟΧΙ τους γίνεται ΝΑΙ σ' ένα νέο μνημόνιο, ότι τα κόμματα που τους ζήτησαν να στηρίξουν το ΟΧΙ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) αξιοποίησαν την ψήφο τους για να φέρνουν μαζί με τα κόμματα που στήριξαν το ΝΑΙ (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) το ένα μετά το άλλο τα πακέτα των σκληρών μνημονιακών μέτρων....

Ολους όσοι ψήφισαν ΑΚΥΡΟ, ΛΕΥΚΟ γιατί ήθελαν να ακυρώσουν την αντιλαϊκή πρόταση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και την αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να ακυρώσουν τα μνημόνια...

Ολους όσοι θέλησαν με την ΑΠΟΧΗ να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στο δημοψήφισμα - παγίδα, την αντίθεσή τους στην ΕΕ και την κυβέρνηση...

Σας καλούμε σε κοινή δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο, ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να διεκδικήσουμε όλα όσα χάσαμε με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων, να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να δυναμώσουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη και να κάνουμε πράξη το σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κρίση - Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Σας καλούμε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις, στον αγώνα, στην πάλη με την πρόταση του ΚΚΕ για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, για να δυναμώσει η ελπίδα, ο αγώνας για την επιβίωση και το δίκιο του λαού. Στον αγώνα, για να ανατραπεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, να διαγραφεί μονομερώς το δυσβάσταχτο χρέος που δε δημιούργησε ο λαός.

Σας καλούμε να συμβάλουμε όλοι μαζί στην κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που θα παλέψει σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Δίνουμε γνήσια απάντηση στον εκβιασμό του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και τη συμφωνία - ομοψυχία τους με τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο 3.

Η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά τους ενώθηκαν για να μας εξοντώσουν!
Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το ΚΚΕ για να τους αντιπαλέψουμε, για να τους ανατρέψουμε.
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, τόσο τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την τρόικα, το κεφάλαιο.
Σήμερα χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία χειραφετημένα από ψεύτικες προσδοκίες, από κάλπικες ελπίδες και εκβιασμούς, από τη φοβία, από την τρομοκρατία.
Πρέπει ο λαός μας να σηκώσει ξανά κεφάλι. Και θα νικήσει!»

FAROS - Έβρος
ΑΡΗΣ ΚΑΡΡΕΡ Δημοσιογράφος
KOK

MORFO EVMORFIA

29 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ. ΑΡΗΣ ΚΑΡΡΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωστή ξύλινη ακατανόητη γλώσσα χωρίς συγκεκριμένη και κατανοητή πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Επίσης. Μάλλον δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι μιλάτε για να καταλαβαινόσαστε μεταξύ σας. Δεν πειράζει, συνεχίστε έτσι....

      Διαγραφή
  4. Τι (ακριβώς) δεν καταλαβαίνεις ;

    Ότι σου τσακίζουν τη ζωή, τη δική σου, των παιδιών σου, της οικογένειάς σου, των φίλων σου, των γύρω σου, μια ... ζωή τώρα ;;;;

    Ότι αυτό (ακριβώς) λέγεται καπιταλισμός ;;;;

    Ότι όσο είσαι στην ΕΕ, όσο το κουμάντο της οικονομίας το έχουν μια χούφτα άνθρωποι, εσύ θα πεινάς;;;;

    Ότι όσο κάθεσαι στην ... πολυθρόνα και βρίζεις την ... τηλεόραση και δεν κατεβαίνεις μαζί με το ΠΑΜΕ στις διαδηλώσεις (όπως αυτή της Πέμπτης 13 του μήνα) τόσο πιο δύσκολα για σένα μέτρα θα παίρνουν ;;;

    Πως ΑΛΛΙΩΣ να τα πούμε τα παραπάνω ;;;
    Σε ΠΟΙΑ γλώσσα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η διαμαρτυρία και η καταγγελία. Το θέμα είναι τι προτείνεις. Τι θα πει π.χ. "κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων"; Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας "καλός καπιταλισμός"; [ για να κάνω λίγο και το δικηγόρο του διαβόλου]. Είσαι σίγουρος ότι ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει τι του λες; Δεν μας αρκεί άλλη μια διαμαρτυρία. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο και προοπτική κατανοητή από τις μάζες προκειμένου να κινητοποιηθούν.

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Φίλε Γιάννη, τηλεγραφικά (στα πλαίσια ενός διαδικτυακού διαλόγου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες εξάπλωσης όλου του σκεπτικού όλων μας) απαντώ:

    1. Είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνουν - εκτός από αυτούς που δεν θέλουν.

    2. Προτείνουμε Λαϊκή Ενότητα (πραγματική και όχι κορυφών ή ...), Πλατειά Λαϊκή Συμμαχία, Εργατική εξουσία, που θα:
    α. Καταργήσει τα μνημόνια, θα διαγράψει το χρέος (μονομερώς φυσικά).
    β. Βγάλει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κλπ.) που μέχρι τα σήμερα μόνο δεινά συσσώρευσαν στη χώρα μας και το λαό μας.
    γ. Θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής (και φυσικά και τα μονοπώλια).

    3. Τι θα πει "κοινωνικοποίηση των μονοωλίων".
    α. Βασικά περνάνε στα χέρια του εργαζόμενου ελληνικού λαού τα μέσα παραγωγής (μέσω λαϊκών θεσμών που θα προκύψουν κατά την διαδικασία μετάβασης από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό π.χ. Εργατικό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο, Επιτροπές στα πλαίσια της Ανώτατης Διεύθυνσης Κεντρικού Σχεδιασμού, η Διεύθυνση της Παραγωγικής Μονάδας κλπ. κλπ. κλπ).
    Στο παραπάνω πλαίσιο, μονπωλιακοί όμιλοι (π.χ. διατροφικοί, ή όμιλοι τηλεπικοινωνιών, ή ενεργειακοί όμιλοι, ή άλλοι) περνάνε και αυτοί στα χέρια των Εργατών, μέσω των Θεσμών Λαϊκής Εξουσίας, που περιγράφτηκαν πριν.

    Φίλε Γιάννη,
    Το θέμα ΔΕΝ είναι (κατά τη γνώμη μου) να καταλαβαίνει ή όχι κανείς τα παραπάνω, το θέμα είναι ΝΑ ΘΕΛΕΙ να τα καταλάβει!
    Στην δεύτερη περίπτωση, όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, είμαστε στη διάθεση για να απαντήσουμε ή μάλλον να συζητήσουμε στον καθένα και την καθεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, εντελώς τηλεγραφικά, θα σου πω ένα παράδειγμα μόνο του τι εννοώ. Η λέξη "μονοπώλιο" για τον μέσο αναγνώστη που μεγαλώνει στον καπιταλισμό και βομβαρδίζεται από την κυρίαρχη προπαγάνδα έχει διαφορετική σημασία από αυτήν με την οποία τη χρησιμοποιείς εσύ. Μην είσαι σίγουρος λοιπόν ότι καταλαβαίνει όποιος "θέλει". Τώρα, τι θα πει "θέλει" και "δε θέλει"; Εκτός από αυτούς που στηρίζουν συμφέροντα (κεφαλαιοκράτες και τα τσιράκια τους) οι υπόλοιποι θέλουν τη βελτίωση της κατάστασής τους και είναι δικό σου θέμα [όχι προσωπικά] να τους πείσεις ότι αυτό που προτείνεις είναι εφικτό και προς το καλύτερο για τους ίδιους. Πρέπει να συμπεριλάβεις άμεσες και κατανοητές λύσεις στα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, πέρα από τα σοσιαλιστικά οράματα. Αλλιώς, όταν αποδίδεις ευθύνες στον ανώνυμο αναγνώστη που δεν πείθεται γιατί "δε θέλει" [χωρίς να το εξηγείς αυτό με ταξικούς όρους], χρησιμοποιείς αντιδιαλεκτικό επιχείρημα της ίδιας κατηγορίας με τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα όπου "ο Έλληνας δε θέλει τις μεταρρυθμίσεις", είναι "τεμπέλης" και "βολεμένος" που "ζούσε με δανεικά και τώρα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό" και άλλες τέτοιες φαιδρές και αντιδραστικές αντιλήψεις που αποτελούν τη δικαιολογητική βάση των επερχόμενων αντιλαϊκών μέτρων.
      ΥΓ Φυσικά δε χωράει στα σχόλια, αλλά θα ήθελα με παραπέμψεις σε κάποια κείμενα ή στοιχεία, αν υπάρχουν, που να περιγράφουν τη λογική της οργάνωσης με τα διάφορα Συμβούλια που θα οδηγήσουν στη μετάβαση στο σοσιαλισμό, όπως αναφέρεις.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιάννη, ξεκινώ από το τελευταίο.
      Αυτά που σου γράφω (για την οργάνωση της νέας κοινωνίας) είναι από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ (τυπώθηκε τον Ιούλη του 2013) σελίδες 56,57,58 - τι άλλο να γράψω.

      Μονοπώλιο = Επιχείρηση που δρα σε μια χώρα (φυσικά και σε άλλες πολλές) με τέτοιο τρόπο που να μην έχει ανταγωνιστές.
      Υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις ιδιωτικές ή και κρατικές (π.χ. χάλυβας, χρυσός, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ.)
      Κάθε φορά, φίλε Γιάννη, να γράφω όλα τα παραπάνω (και πολλά άλλα φυσικά) ενώ με μια ... λέξη ... ξεμπερδεύω;;;

      Εσύ τώρα, πιστεύεις ότι οι λέξεις που χρησιμοποιείς εσύ (καφαλαιοκράτες, τσιράκια κλπ.) είναι πιο εύχρηστες;

      Τώρα για το σοσιαλισιτκό όραμα.
      Κατ΄αρχή δεν είναι όραμα ...
      Είναι τρόπος ζωής !
      Είναι το μέλλον του κόσμου !
      Νομοτελειακά θα έρθει, το θέμα είναι να το ... προλάβουμε κι εμείς!
      Δεν συμφωνείς ;

      Διαγραφή
    3. To link "πρόγραμμα" στη σελίδα του ΚΚΕ παραπέμπει σε κάποιο ενιαίο κείμενο (χωρίς αρίθμηση σελίδων) από τον Απρίλη 2013, αλλά φαντάζομαι ότι εννοούμε το ίδιο πράγμα. Πολλά θέματα προς συζήτηση προκύπτουν αλλά δεν μπορεί να εξαντληθούν στα σχόλια.

      Όχι φίλε, μονοπώλιο στη μαρξιστική ορολογία δεν είναι απαραίτητα ΜΙΑ επιχείρηση, αλλά και όμιλος/ένωση εταιρειών που ελέγχουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, μπορεί και ολόκληρους κλάδους, και της αγοράς ενός προϊόντος εξασφαλίζοντας υπερκέρδη και είναι το αποτέλεσμα της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αν μία ή δύο επιχειρήσεις ελέγχουν το 95% της αγοράς έχουμε μονοπώλιο. Ο ορισμός που δίνεις εσύ είναι αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, και ένας απολογητής του καπιταλισμού θα σου πει ότι στην "ελεύθερη αγορά" δεν μπορούν να υπάρχουν μονοπώλια αφού μπορεί "ελεύθερα" ο καθένας να συμμετέχει στη "σωστή λειτουργία" του καπιταλισμού χωρίς "στρεβλώσεις" και άλλες τέτοιες μπούρδες.

      Εγώ με τις λέξεις μου δεν απευθύνομαι στον κόσμο γενικά, αλλά σ' εσένα που υποτίθεται ότι είσαι εξοικειωμένος με τη μαρξιστική ορολογία.

      "Νομοτελειακά" στην ιστορία το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε είναι προδιαγεγραμμένο. Και ο Μαρξ αναφέρεται στους ιστορικούς / κοινωνικούς νόμους ως τάσεις, όχι ως βεβαιότητες. Θέλει αγώνες και θυσίες χωρίς εγγυημένο τέλος. Αλλιώς θα καθόμασταν στον καναπέ (κατά την έκφρασή σου) και θα περιμέναμε το σοσιαλισμό να έρθει από μόνος του.

      Διαγραφή
    4. Βρε Γιάννη, προσπάθησα να πω κάποια πράγματα στο πνεύμα του σχολίου σου!
      Φυσικά και μπορεί να είναι Όμιλος ή Ένωση Εταιρειών - έγραψα επιχείριση για να γίνει πιο κατανοητή η θέση μου.
      Στο κάτω κάτω, το παράδειγμα του ΟΤΕ που ανάφερα, είναι ... κλασικός Όμιλος!

      Η ουσία κατά τη γνώμη μου μετράει ...

      Εγώ δεν απαντάω ΜΟΝΟ σε σένα ...

      Δεν είναι "μπούρδες" η έκφραση του καθένα σε έναν διάλογο ή σε ένα κείμενο που αποτυπώνει κάποιες απόψεις ή θέσεις!
      Μην μιλάς έτσι ...

      Τώρα, αν λες (κατάλαβα καλά;) ότι πρέπει να γράφω ΌΌΌΛΑ όσα γράφεις αντί να πω ένα ... "μονοπώλιο", έ, δεν συμφωνώ - τι να κάνουμε.
      Πες με οπαδό της ... ξύλινης γλώσσας !

      Η κίνηση της κοινωνίας (όλων των κοινωνιών) διέπεται από νόμους.
      Κυρίως νομοτελειακούς - το να μην το αποδέχεσαι εσύ ή άλλοι αυτό, είναι μεν θεμιτό, κατανοητό, όμως δεν είναι παρά η αλήθεια!
      Όπως από την Φεδουαρχία π.χ. φτάσουμε στον Καπιταλισμό, έτσι οι Κοινωνίες, από τον Καπιταλισμό θα φτάσουμε στον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.
      Το θέμα είναι το ΠΟΤΕ ...

      Εμείς τουλάχιστον, φίλε Γιάννη, και χθες σε όλη την Ελλάδα, είμασταν στους δρόμους του Αγώνα !
      Θέλω να πιστεύω ότι και με εσένα, αλλά και με άλλους, σύντομα θα βρεθούμε στους ίδιους, κοινούς αγώνες ...
      Την Καλημέρα μου !

      Διαγραφή
    5. Μάλλον δε γίνομαι κατανοητός αλλά αυτή είναι η δυσκολία με το διάλογο των σχολίων. Η ουσία είναι διαφορετική και απλώς λέω ότι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι δεν είναι εξοικειομένο με κάποια ορολογία. Με γνόμωνα αυτό θα το γράψεις όπως νομίζεις αλλά δεν μπορείς να κατηγορείς τον άλλο οτι "δε θέλει" να καταλάβει.
      Αν το απολογητικό αφήγημα της "ελεύθερης αγοράς" δεν είναι μπούρδες για σένα πες το όπως θέλεις. Ελπίζω να μην το υιοθετείς μόνο γιατί με αυτά που λες όλα είμαι έτοιμος να τα ακούσω από σένα. Που βρήκες π.χ. αυτήν την ευθύγραμμη προδιαγεγραμμένη κίνηση της ιστορίας με αίσιο τέλος; Σίγουρα όχι στο μαρξισμό και στο διαλεκτικό υλισμό.
      Εύχομαι καλούς αγώνες και ελπίζω να πάψουν να περιορίζονται σε σποραδικές διαδηλώσεις χωριστά από όλους τους άλλους. Αυτή η λαϊκή ενότητα από τα κάτω να γίνει πράξη. Καληνύχτα!

      Διαγραφή
    6. Καλά δεν κατηγορώ κανέναν ...
      Την άποψή μου λέω, που όπως λες και εσύ, είναι δύσκολο μέσω σχολίων να πεις ακριβώς αυτό που θέλεις.

      Φυσικά και το κοινό που απευθύνεται κανείς δεν είναι ομοιογενές ή έστω όπως το ... θέλεις εσύ και πρέπει ΕΣΥ (δηλαδή εγώ, δηλαδή εμείς) να προσαρμόζεσαι και όχι το κοινό σε σένα !

      Μην ξεχνάς ότι αυτό το ... "αφήγημα της "ελεύθερης αγοράς", κυβερνάει τον κόσμο τόσα χρόνια τώρα ...
      Άρα ...
      Θέλει να το αντιμετωπίσεις τουλάχιστον με σοβαρότητα - άποψή μου δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε.

      Σε παρακαλώ μην με προσβάλλεις ...
      Επειδή δεν συμφωνείς με κάποιες απόψεις μου ...

      Αν διαβάσεις Μαρξισμό θα με δικαιώσεις σ΄αυτό που λέω - για την ιστορική νομοτέλεια της κίνησης των κοινωνιών.
      Ας μην "μεταφράζουμε" και Ιστορικά Κείμενα !
      Νισάφι ...

      Για μας, εννοώ για το ΚΚΕ και τους φίλους του, οι Αγώνες έχουν να κάνουν αφ΄ενός μεν στην κατάκτηση κάποιων προσωρινών αποτελεσμάτων, την ελάφρυνση κάποιων βαρών, όμως δεν σταματάμε στιγμή να θέτουμε το μεγάλο θέμα της Λαϊκής Εργατικής Εξουσίας !
      Της Εξουσίας της Εργατικής Τάξης με τους συμμάχους της !

      Καλημέρα (πρωί σου απαντάω) και καλά να περάσεις σήμερα, μαζί με τους δικούς σου και τους φίλους σου !

      Διαγραφή
    7. Τηλεγραφικά μόνο: καμία πρόθεση να σε προσβάλω. Απλώς επισημαίνω κάποια σημεία που κατά τη γνώμη μου δεν έχεις καταλάβει σωστά και θα σου πρότεινα, εντελώς φιλικά, να τα επανεξετάσεις. Δεν έχω διαβάσει "μαρξισμό", έχω διαβάσει Μαρξ (και διαβάζω ακόμα) και διάφορους σοβαρούς μελετητές του. Διάφοροι "μαρξιστές" έχουν πει και γράψει διάφορα και ενίοτε αντικρουόμενα. Άλλωστε ο Μαρξ φέρεται να έχει πει ο ίδιος "δεν είμαι μαρξιστής". Τυχαίο; Δε νομίζω...
      Ευχαριστώ και αντεύχομαι τα καλύτερα για σένα και όλους τους δικούς!

      Διαγραφή
    8. Φίλε Γιάννη, νομίζω (αν κάνω λάθος συμπάθα με) ότι διαβάζει και εσύ κάποιους ... "μαρξιστές" ...
      Ποτέ δεν είπε ο Μαρξ τη φράση "δεν είμαι μαρξιστής" !

      Σίγουρα τη συμβουλή σου (για επανεξέταση ζητημάτων) την ακολουθώ ακόμα κι αν δεν την κάνεις εσύ.
      Πάντα με κριτικό μάτι και ... αυτί βλέπω τα πράγματα.
      Όμως, άλλο αυτό και άλλο να αποφεύγω την πραγματικότητα.

      Κι αυτή είναι (για μένα) η εξής:
      Λαϊκή Εξουσία (μέσω μια πλατειάς Λαϊκής Συμμαχίας), που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, τα μονοπώλια, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, έξοδο από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό τύπου ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κλπ., εργατικό έλεγχο με στόχο την κομμουνιστική κοινωνία.

      Τώρα, το πως τα παραπάνω θα τα ενστερνιστούν γρήγορα και πολλοί, είμαι φυσικά ανοιχτός σε προτάσεις - δεν έχω το ... μονοπώλιο του ορθού δρόμου!

      Διαγραφή
    9. Φίλε (που δεν ξέρω το όνομά σου), δεν ξέρω γιατί έχει διαδοθεί τόσο πολύ η άποψη ότι ο Μαρξ είπε αυτό το πράγμα. Μάλλον απεχθανόταν τη μετατροπή του έργου του σε θρησκευτικό κείμενο και έβλεπε τους επερχόμενους κινδύνους (που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει). Διαβάζω συγγραφείς, πάντα με κριτικό μάτι, και σε συνδυασμό με το έργο του Μαρξ, όχι απλώς "μαρξισμό". Αυτά που λες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μέσα από αγώνες αλλά ούτε αυτονόητα είναι ούτε το σίγουρο αποτέλεσμα μιας νομοτέλειας, που απλώς προσπαθούμε να επισπεύσουμε.

      Διαγραφή
    10. Λέγε με ... Φάρο !
      (από τον φάρο της Αλεξ/πολης)

      Και όμως δεν το είπε ...
      Τι να κάνουμε τώρα !

      Κοίτα, άλλο πράγμα το "αυτονόητο" και άλλο αυτό που εμείς λέμε "νομοτέλεια".

      Φυσικά και ΔΕΝ είναι αυτονόητο - με πιο απλά λόγια δεν πρόκειται να ... ωριμάσει από μόνο του!

      Νομοτέλεια λέμε, με την έννοια ότι ΔΕΝ μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο αυτή η βαρβαρότητα, οι κοινωνίες εξελίσονται και σίγουρα κάποτε θα φτάσουμε σ΄αυτό που θα λέγαμε "τέλεια κοινωνία".
      Δηλαδή σε μια κοινωνία που π.χ. (δες το παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσω, με προσοχή) να μπορεί μια κοπελιά να διασχίσει ένα σκοτεινό πάρκο και ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ότι δεν θα της επιτεθεί κανένας - και ΔΕΝ θα της επιτεθεί !

      Εμείς, επίτρεψέ μας, να ονοματίζουμε αυτήν την κοινωνία σε κομμουνιστική κοινωνία.
      Μπορείς εσύ ή άλλος να την ονομάσει αλλιώς, αρκεί να μιλάμε για την ΙΔΙΑ κοινωνία.

      Διαγραφή
    11. Ξαναρωτάω λοιπόν φίλε ... Φάρε. Γιατί έχει επικρατήσει η άποψη ότι είπε κάτι τέτοιο; Εσύ που ξέρεις τι είπε (και τι δεν είπε) ακριβώς; Και επιτέλους αμφισβητείς το γεγονός ότι ο Μαρξ δε θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως ιδρυτής θρησκείας, ακόμα κι αν δεν είπε αυτό το πράγμα ακριβώς;
      Τώρα από τη μια μας λες ότι δεν θα "ωριμάσει από μόνο του", από την άλλη ονομάζεις "σίγουρη" την ευτυχή κατάληξη, πράγματα που έρχονται σε αντίθεση, γιατί καμία μέχρι τούδε εξέλιξη δεν εγγυάται το μέλλον. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουμε πισωγυρίσματα στις κοινωνίες με επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, άνοδο αντιδραστικών δυνάμεων όπως ισλαμιστές, θρίαμβο στην ασυδοσία του κεφαλαίου κλπ Ή μήπως τα αμφισβητείς κι αυτά;

      Διαγραφή
    12. Καλημέρα Φίλε Γιάννη.

      Ξαναλέω ... ΔΕΝ επεκράτησε ... Κάποιοι το λένε ή το γράφουν ... Απλά !

      Έχω τη γνώμη ότι προσπαθείς να διαφωνείς για τη ... διαφωνία !

      - Οι κοινωνίες εξελίσσονται - αυτό δείχνει η Ιστορία.
      - Οι λαοί καθορίζουν με την δράση τους την εξέλιξη - αν θα είναι θετική ή αρνητική.
      - Ο ιστορικός ρόλος του ΚΚΕ, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτός - να δείξει, να προσπαθήσει, να δράσει έτσι ώστε οι εξελίξεις να αποκτήσουν θετικό χαραχτήρα (για τους ίδιους και όχι για τα ... αφεντικά).

      Πρέπει να σου πω κάτι ... άσχετο.
      Ο Κ. Μαρξ, γενικά το Έργο του (αυτό που λέμε και εμείς καμιά φορά "Μαρξισμός"), αποτελούν την κορωνίδα στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου.
      Ακόμα και καθηγητές (έχω ιδίαν πείρα) που ΔΕΝ είναι οπαδοί του "μαρξισμού", δηλαδή της εγκαθίδρυσης του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού, εν τούτοις ΕΙΝΑΙ φανατικοί οπαδοί του Μεγάλου Φιλόσοφου, Διανοητή και για μένα Κομμουνιστή !
      (γερμανοί καθηγητές, μην ... παρεξηγηθώ)

      Διαγραφή
    13. Απλώς επειδή είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι ο Μαρξ το είπε μου έκανε εντύπωση η βεβαιότητά σου περί του αντιθέτου και θα ήθελα περισσότερες διευκρινίσεις. Αλλά αν δεν ξέρεις δεν πειράζει.
      Αυτό λέω κι εγώ, ότι νομοτελειακά δεν υπάρχει σίγουρη θετική εξέλιξη. Για το ρόλο του ΚΚΕ, το οποίο επίσης εξελίσσεται, ας το αφήσουμε για άλλη φορά.
      Μαρξισμός πάντως δεν είναι μόνο το έργο του Μαρξ. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι ακαδημαϊκοί μελετάνε το Μαρξ, γιατί είναι πάντα επίκαιρος, αλλά η φράση "φανατικοί οπαδοί" παραπέμπει σε ποδοσφαιρική ομάδα, πράγμα που ούτε ο ίδιος θα ήθελε.

      Διαγραφή
    14. Τι περισσότερες διευκρινήσεις μου ζητάς βρε Γιάννη ;
      Απλά ΔΕΝ το είπε ο άνθρωπος ...
      Μου ζητάς να αποδείξω ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή;;;;;;;;

      Είμαι σίγουρος ότι αν είμασταν και οι δύο κάπου στα ... 1400 μ.Χ., και κάναμε την συζήτηση για το ότι θα φύγει ο φεουδαρχισμός και θα έρθει ο καπιταλισμός (αυτό θα έλεγα εγώ), πάλι τους ίδιους διαλόγους θα είχαμε !

      Τι εννοείες να αφήσουμε το ΚΚΕ ;
      Δεν λέει τα ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ πράγματα το ΚΚΕ εδώ και σχεδόν 100 χρόνια;
      Δεν μιλάει για τον επιστημονικό σοσιαλισμό - κομμουνισμό;
      Ε ;

      Κοίτα, όταν λέμε Μαρξισμός, ΦΥΣΙΚΑ και εννοούμε το Έργο του Κάρλ Μαρξ (με βοηθό του τον Ένγκελς και όπως αυτός μετά εφαρμόστηκε από τους Λένιν - Στάλιν).
      Φυσικά, πολλοί μελετητές, αναλυτές, καθηγητές κλπ., όταν αναφέρονται στον "Μαρξισμό", εννοούν ΜΟΝΟ το έργο του Καρλ Μαρξ.
      Εγώ, όταν αναφέρομαι στον Μαρξισμό, τον εννοώ όπως είπα παραπάνω.

      Η έκφραση "φανατικοί οπαδοί" είναι πλεονασμός.
      Και εντάξει δεν θα πει και τίποτα ...

      Γεια και χαρά σου !

      Διαγραφή
  6. Φίλε η ερώτηση που κάνω είναι σαφής νομίζω, αν δεν ξέρεις να απαντήσεις δεν πειράζει.
    Δεν νομίζω ότι το 1,400 μ.Χ. είχε κάποιος προβλέψει την πτώση της Φεουδαρχίας και την έλευση του καπιταλισμού (και μάλιστα μ' αυτούς τους όρους). Αν ξέρεις κανέναν θα ήθελα να μου το πεις πάντως ...
    Όχι, το ΚΚΕ δε λέει ακριβώς τα ίδια, ειδικά σε θέματα στρατηγικής και τακτικής, λέει εντελώς τα ανάποδα. Π.χ. συνεργασίες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...
    Όχι, μαρξισμός είναι σύστημα αντιλήψεων με βάση το έργο των Μαρξ - Ενγκελς. Μελετητές που εννοούν μόνο το έργο του Μαρξ εγώ δεν ξέρω. Και βέβαια υπάρχουν διάφορες απόψεις ως προς το αν και κατά πόσο κάποιοι "μαρξιστές" εκφράζουν πραγματικά τη σκέψη του Μαρξ, όπως ο Στάλιν π.χ. Εξ ου και η συζήτηση γύρω από το αν ο Μαρξ είχε πράγματι στηλιτεύσει την έννοια "μαρξιστής", πράγμα που εσύ αρνείσαι κατηγορηματικά, έστω και αν δε θέλεις να το συζητήσεις περισσότερο.
    Αντιχαιρετώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και η απάντηση που σου δίνω είναι απόλυτα σαφής.
      Απορώ γιατί επιμένεις ...

      Σου έγραψα κι άλλη φορά. Το να με προσβάλλεις δεν βοηθάει ...

      Εκτός αν θέλεις ... ονόματα !

      Συνεργασίες με ποιους και για ποιον λόγο ;
      Ακριβώς τα ίδια λέει το ΚΚΕ, μην προσπαθείς να δεις άλλα.
      Ακόμα και το 15ο Συνέδριο που μίλαγε για τον πρόδρομο της Λαϊκής Συμμαχίας (το ΑΑΔ Μέτωπο εννοώ) που μερικοί ... αριστερούληδες το κάναν σημαία γιατί νόμισαν ότι ... βρήκαν πάτημα, ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια έλεγε.
      Στόχος είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Δηλαδή η Άλλη Κοινωνία, η Τέλεια Κοινωνία, η Κοινωνία που θα έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
      Αν δεν το ασπάζεσαι αυτό, είναι άλλο ζήτημα...

      Μαρξισμός είναι ένα Φιλοσοφικό και παράλληλα ένα Κοινωνκο-οικονομικο-πολιτικό σύστημα που η εργατική τάξη εκπληρώνοντας το Ιστορικό της καθήκον, εκδιώχνει από κάθε εξουσία την αστική τάξη και αναλαμβάνει αυτή.
      Οι όποιες άλλες ερμηνείες είναι ίσως για τον ... φιλολογικό σύλλογο Παρνασσού.

      Τώρα αν πας μια βόλτα στο Βερολίνο, θα δεις τι εννοώ ...
      Περισσότερα σε σχόλια στο ιντερνετ είναι λίγο δύσκολο.

      Ο Στάλιν είναι ο κατ΄εξοχήν ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΣ της Επιστημονικής Θεωρία των Μαρξ - Ένγκελς.
      Αυτός κατατρόπωσε τον Χίτλερ και γενικά τον Άξονα, αυτός έκανε την κολλεκτιβοποίηση, την βιομηχανική ανάπτυξη στην καθυστερημένη Ρωσσία και ένα σωρό άλλα.
      Φυσικά για τους απολογητές της βαρβαρότητας του καπιταλισμού (προς θεού δεν εννοώ εσένα) τα παραπάνω είναι ... κόκκινο πανί σε ... ταυρομαχία.

      Φυσικά και επιμένω ...
      Γιατί είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.
      Αλλά, Φίλε Γιάννη, εδώ, οι άνθρωποι σταύροωσαν τον Χριστό επειδή τους έλεγε την αλήθεια.
      Καταλαβαίνω ...

      Διαγραφή
  7. Φίλε μας κουράζεις. Η ερώτηση ήταν η εξής: είναι η ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι ο Μαρξ είπε κάτι το οποίο εσύ με βεβαιότητα απορρίπτεις. Πως το ξέρεις αυτό; Από που έχει προκύψει αυτή η "φήμη" και με ποια σκοπιμότητα; Έχεις κανένα σχετικό κείμενο να με παραπέμψεις; Με ενδιαφέρει το θέμα. Αν δεν ξέρεις δεν πειράζει, αλλά δεν καταλαβαίνω πως σε προσβάλω. Κανείς δεν τα ξέρει όλα.
    Το ΚΚΕ την εποχή οργάνωσης του ΕΑΜ και των λαϊκών μετώπων έλεγε άλλα, και βέβαια και στο ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα και δεν μπορούμε να το εξαντλήσουμε εδώ. Φυσικά σε θέματα στρατηγικής (τελικός στόχος) σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο παραμένει σταθερό.
    Ήθελα να ήξερα ποιος θεωρεί το μαρξισμό κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικο σύστημα. Να μου έλεγες κομμουνισμός ή σοσιαλισμός θα το καταλάβαινα.Το Βερολίνο δεν ξέρω που κολλάει, πραγματικά, στην εποχή του ίντερνετ όλα έρχονται σπίτι σου.
    Μακριά από μένα η δαιμονοποίηση του Στάλιν, όχι όμως και ο κατ' εξοχήν εφαρμοστής της θεωρίας Μαρξ-Ενγκελς. Έλεος! Οι διώξεις της Μόσχας κατά πρωτεργατών της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν εφαρμογή του επιστημονικού σοσιαλισμού; Το παράκανες με τη σταύρωση του Χριστού. Είπαμε όχι δαιμονοποίηση, αλλά ούτε και αγιοποίηση. Δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο.
    Γενικά, εντελώς φιλικά, θα σου επισημάνω ότι έχεις πρόβλημα με την κριτική στις απόψεις και τα λεγόμενά σου, και θα σου πρότεινα να το κοιτάξεις το θέμα. Δεν είναι κάθε κριτική προσβολή ούτε υποκρύπτει κακόβουλη πρόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, ΘΕΛΕΙΣ και κουράζεσαι !

      Με ρωτάς πως ξέρω κάτι που ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΕ !

      Μπορεί να δοθεί απάντηση ;

      Αν σου πω εγώ να μου αποδείξεις π.χ. ότι ψήφισες ... ΚΚΕ, μπορείς να μου το αποδείξεις;;;

      Μόνο αν ήταν ... ζωντανός ο Μαρξ και μας έλεγε ο ίδιος ότι ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ, θα μπορούσες και εσύ να το πιστέψεις !

      Τι άλλο να κάνω εγώ ;;;

      Αυτό το "δεν ξέρεις" με προσβάλλει !
      Εσύ δηλαδή πως το ξέρεις ότι το είπε ;;;;;;;;;;;
      Επειδή κάποιος αντικομμουνιστής το έγραψε ή το είπε;;;;;;;;;
      Δεν είναι έτσι φίλε Γιάννη, δεν είναι έτσι!

      Καθόλου άλλα δεν έλεγε και ΤΟΤΕ το ΚΚΕ.
      Αλλά μην ξεχνάς ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια φασιστική, ναζιστική κατοχή από έναν υπέρτερο αντίπαλο μη έχοντας καν συμμάχους !
      Μην το υποτιμάς αυτό.
      Και τότε για Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό μιλούσε το ΚΚΕ, αλλά ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, το ζήτημα του ΕΑΜ ήταν να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να μην λιμοκτονήσει και παράλληλα να τον απελευθερώσει.
      Έτσι και ΤΩΡΑ παλεύει για τα καθημερινά (σχεδόν κάθε μέρα Διαδηλώσεις δεν κάνει;) έχοντας ως σκοπό - και το λέει σε κάθε ευκαιρία - την Λαϊκή Εργατική Εξουσία.

      Όλος ο κόσμος ...
      (θεωρεί τον Μαρξισμό κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικό σύστημα)
      Ο Μαρξισμός, εκεί οδηγεί Φίλε μου Γιάννη.
      Το γνωστό Κομμουνιστικό Μανιφέστο (αν δεν το διάβασες σε παρακαλώ ψάξτο να το βρεις να το διαβάσεις) ο Μαρξ το έγραψε !

      Σου είπα για τα Πανεπιστήμαι και τους καθηγετές του Βερολίνου, που όπως ξέρεις ήταν και είναι το κέντρο της Μαρξιστικής Επιστήμης.

      Δεν υπάρχουν διώξεις της Μόσχας - αναμασάς μια προπαγάνδα των ΕΠΑ κυρίως, αλλά και άλλων φασιστοειδών.
      Υπήρξαν Δίκες της Μόσχας - ανθρώπων που ήταν εγκληματίες (έγινε παραδοχή αυτού του γεγονότος ακόμα και από δημοσιογράφους των ΕΠΑ και της Μ. Βρετανίας που ήταν παρόντες).

      "έχεις πρόβλημα" ... "να το κοιτάξεις" ...
      Συνεχίζεις τις χυδαίες προσβολές ...
      Κρίμα ...
      Να μου επιτρέψεις να σταματήσω τον διάλογο μαζί σου.
      Δεν έχει νόημα ...
      Μιλάς με έναν υπερεξηντάρη άνθρωπο και εσύ ...
      Κρίμα ..

      Γεια και χαρά σου, εύχομαι τα καλύτερα.

      Διαγραφή
  8. Εγώ δεν είπα ότι "ξέρω πως το είπε". Εσύ εκφράζεις βεβαιότητες: ότι "δεν ειπώθηκε", ότι το λένε "αντικομμουνιστές" και άλλα τέτοια τα οποία δεν μπορείς να στηρίξεις, όπως φαίνεται, ή δε θέλεις να τα απαντήσεις.
    Και σήμερα έχουμε απώλεια ανεξαρτησίας και κυριαρχίας που συνδέεται άμεσα με οικονομική εξαθλίωση του λαού. Το ΚΚΕ αντί να κάνει μέτωπο με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις (όπως με το ΕΑΜ) κάθεται στη γωνία και έχει ως πρώτη προτεραιότητα να διαχωρίσει τη θέση του από τους υπόλοιπους με το σύνθημα "λαϊκή εξουσία" ή τίποτα. Έτσι διαχωρίζεται και από τους άλλους στις "καθημερινές" διαδηλώσεις. Μη μου λες ότι λέει τα ίδια λοιπόν.
    Ο Μαρξ στο μανιφέστο δε μιλάει για "μαρξισμό" ως κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικο σύστημα. Το ότι είναι ο συγγραφέας του δε σημαίνει ότι επινόησε κάποιο σύστημα
    που του έδωσε το όνομά του. Ούτε "μαρξιστική επιστήμη" υπάρχει, αλλά επιστημονικός σοσιαλισμός. Δεν ξέρω που τα βρήκες αυτά που λες αλλά δένουν αρμονικά με την κατηγορηματική σου εμμονή ότι ο Μαρξ δεν στηλίτευσε κάποιους "μαρξιστές". Όχι φίλε, ο Μαρξ δεν ίδρυσε καμία θρησκεία, όπως τον κατηγορούν σήμερα διάφοροι στους οποίους εσύ με αυτά που λες δίνεις επιχειρήματα (άθελά σου θέλω να πιστεύω).
    Θέλεις να πεις ότι στις Δίκες της Μόσχας (αυτό εννοώ) δεν υπήρχαν υψηλόβαθμα στελέχη των μπολσεβίκων και πρωτεργάτες της Επανάστασης; Αν είναι έτσι πάλι θα ήθελα να με παραπέμψεις κάπου.
    Φυσικά σταματάς το διάλογο γιατί δε σε παίρνει να συνεχίσεις. "Χυδαίες προσβολές" ονομάζεις την πραγματικότητα που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Για την ηλικία που επικαλείσαι περίμενα περισσότερα. Κρίμα ....

    Γεια χαρά, αντεύχομαι παρομοίως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...