9 Φεβ 2013

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Xάθηκε το «πιστοποιητικό διάλυσης» της ΕΣΣΔ


Το πρωτότυπο κείμενο της λεγόμενης «συμφωνίας του Μπελοβέζσκ», με την οποία και τυπικά διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση, ΕΣΣΔ δεν μπορεί να βρεθεί στη Λευκορωσία. Οπως αποδείχθηκε, στα αρχεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που εδρεύει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο του εγγράφου της «συμφωνίας του Μπελοβέζσκ». Δεν μπορεί να βρει το πρωτότυπο ούτε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Leonid Kravchuk, Stanislau Shushkevich, & Boris Yeltsin (left to right), the three signatories of the Belavezha Agreement

«Οταν υπογράφηκε η συμφωνία του Μπελοβέζσκ δεν υπήρχε ακόμη η ΚΑΚ. Αργότερα από το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσαν ένα συμβολαιογραφικά θεωρημένο αντίγραφο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΑΚ, σημειώνοντας ότι η απουσία του πρωτότυπου εγγράφου δεν μπορεί να φέρει νομικές συνέπειες, δεδομένου ότι τα θεωρημένα αντίγραφα έχουν τη δύναμη του πρωτοτύπου.

Με τη σειρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας υποσχέθηκε να εξετάσει την υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 8 Δεκέμβρη 1991 ο τότε Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Λεονίντ Κραφτσούκ και ο Λευκορώσος, Στανισλάβ Σουσκέβιτς, συγκεντρώθηκαν σε μια βίλα στο δάσος του Μπελοβέζσκ, στη Λευκορωσία, και αφού πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες, υπέγραψαν συμφωνία, όπου δήλωσαν ότι «η Σοβιετική Ενωση έπαψε να υπάρχει ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και γεωπολιτική πραγματικότητα». 

Η συμφωνία ανακοίνωνε επίσης τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, κι αποτέλεσε τη «συμβολαιογραφική πράξη» της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ, που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν.


Ι. Π.

1 σχόλιο:

  1. Άμα χαθεί ο σωστός δρόμος, τι είναι να χαθούν και επί μέρους ... σοκάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...