8 Ιαν 2016

Εκδήλωση για τον Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρο)

Σειρά εκδηλώσεων ενταγμένων στις δραστηριότητες ενόψει των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων της ΚΟ Κρήτης του Κόμματος.
Από την εκδήλωση στο Σφακοπηγάδι Κισσάμου



Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μάλεμε προς τιμήν των τριών κομμουνιστών από τα Χανιά - των Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρου), Θρασύβουλου Καλαφατάκη, Νίκου Μαριακάκη - που εκτελέστηκαν μαζί με τους 200 συντρόφους τους στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944 (βλ. «Ριζοσπάστης», 24/12/2015), την Παρασκευή 11/12/2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στον έναν από τους τρεις εκτελεσμένους, τον Παναγιώτη Κορναράκη (Κορνάρο), στη γενέτειρά του, στο Σφακοπηγάδι Κισσάμου.

Η εκδήλωση έγινε έξω από τον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, μπροστά στην προτομή του Κορνάρου, η οποία έχει τοποθετηθεί με δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου - Πνευματικού Κέντρου Σφακοπηγαδίου - Περβολακίων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου - Πνευματικού Κέντρου Σφακοπηγαδίου - Περβολακίων και ο ανιψιός του Π. Κορναράκη.

Ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, που παρουσίασαν η Δανάη Μπούρα και ο Ανδρέας Ανδρονικάκης, ενώ έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε ο Γρηγόρης Νικολόπουλος.

Από την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Π. Κορνάρου
Από την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Π. Κορνάρου
Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών τιμήθηκε ο Γεώργιος Ψαράκης από τη Μαλάθυρο, ένας από τους τελευταίους επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της περιοχής.
 
Η θυσία των αγωνιστών οδηγός για το παρόν και το μέλλον
 
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Πατεράκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ. Σε αυτήν τονίστηκε η σημασία της γνώσης της ιστορικής αλήθειας από το λαό, κόντρα στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρείται σήμερα από την αστική τάξη και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την αποϊδεολογικοποίηση της ηρωικής πάλης των λαών, τη συκοφαντική ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Γι' αυτό επιχειρείται από την πολιτική αντίδραση και τους υπηρέτες της μια μεγάλης έκτασης αναθεώρηση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, όπως των γεγονότων που σχετίζονται με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η αντιδραστική επίθεση διαστρέβλωσης της Ιστορίας έχει στόχο της, πρώτα απ' όλα, τις νεότερες γενιές, εκείνες που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη ή γνώση για τα γεγονότα.
Ο Παναγιώτης Κορνάρος
Ο Παναγιώτης Κορνάρος

Πλαστογράφοι της Ιστορίας, από κοινού με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής EE, ανακήρυξαν την 9η Μάη ως ημέρα της Ευρώπης, του "Ευρωπαίου πολίτη", θέλοντας να σβήσουν από τη μνήμη το συμβολισμό της ως μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Επιχείρησαν να εξομοιώσουν την επιχειρησιακή σημασία της απόβασης στη Νορμανδία με εκείνη της μάχης του Στάλινγκραντ, να σβήσουν από την Ιστορία το βάρος που σήκωσε η Σοβιετική Ενωση.

Κυρίως επιχειρούν να αμαυρώσουν την πραγματική πηγή δύναμης της σοβιετικής αντοχής, που ήταν τα επιτεύγματα και η πίστη στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κορνάρου και ακολούθησε πλούσιο κέρασμα, προσφορά του συλλόγου του χωριού.

Η συγκίνηση μαθητών και μεγάλων ήταν το χαρακτηριστικό από την εικόνα της εκδήλωσης, όπου αναδείχτηκε ότι η στάση ζωής του τιμώμενου Παναγιώτη Κορνάρου πρέπει να είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον. Ο ελληνικός λαός και ειδικά η νέα γενιά πρέπει να διδάσκεται από την ηρωική στάση αυτών των αγωνιστών. Η δράση τους και η στάση τους είναι μια λαμπρή σελίδα και ένα δείγμα της δύναμης του λαού, που, κάτω από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε ότι και στις πιο μαύρες μέρες, όταν θέλει μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να αντιμετωπίσει τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία.

Η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ ευχαρίστησε την οικογένεια του Π. Κορνάρου για το γεγονός ότι προσέφερε στο ΚΚΕ, στο Κόμμα του, τις επιστολές που είχε στείλει από τις φυλακές και το πλούσιο χειρόγραφο υλικό του, το οποίο είναι ανεκτίμητης αξίας για την Ιστορία του Κόμματος.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κορνάρος
 
Ο Παναγιώτης Κορνάρος γεννήθηκε το 1908 στο Σφακοπηγάδι Κισσάμου και ήταν ο πρώτος αδερφός από τα 5 αδέρφια του. Ο γυμνασιάρχης Γενεράλης τον έγραψε στο 1ο Γυμνάσιο, αν και ήταν μόλις 11 χρόνων, επειδή ήταν άριστος μαθητής. Αργότερα κατάφερε να περάσει πρώτος στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου όμως δεν του δόθηκε υποτροφία, παρότι ήταν πρώτος και στα μαθήματα στη σχολή, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

Την περίοδο αυτή, έγινε μέλος του Συλλόγου Φιλολόγων Ν. Χανίων. Αρθρογραφεί για τη δημοτική σε διάφορα περιοδικά, αλλά και για τη λαογραφία (όπως π.χ. για το πανηγύρι στην Γκιώνα).

Το 1929, στη μεγάλη φοιτητική απεργία απεβλήθη απ' όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας λόγω του «Ιδιώνυμου», μαζί με τους Χανιώτες Γιώργη Τσιτήλο και Γιώργη Πετράκη. Στρατεύτηκε αμέσως και υπηρέτησε στο 14ο Σύνταγμα στα Χανιά.

Από το 1930 ξαναγύρισε στην Αθήνα και ανέλαβε αρχισυντάκτης στον «Ριζοσπάστη». Στις εκλογές του 1936 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Χανίων.

Με τη κήρυξη της δικτατορίας του Μεταξά συνελήφθη και εξορίστηκε στην Ακροναυπλία, όπου και έμεινε έως το 1941. Από εκεί παραδόθηκε στους Γερμανούς, παρόλο που οι κρατούμενοι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες είχαν ζητήσει σαν εξόριστοι να μεταφερθούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν τους φασίστες. Μεταφέρθηκε από τους κατακτητές στις Φυλακές της Λάρισας και μετά στο Χαϊδάρι. Από το Χαϊδάρι, το '44, Πρωτομαγιά, μεταφέρθηκε στην Καισαριανή, όπου και εκτελέστηκε με 200 ακόμη κομμουνιστές. Εσυρε πρώτος το χορό στο πεντοζάλι που χόρεψαν οι μελλοθάνατοι πριν την εκτέλεσή τους. Μαζί με τους διαλεχτούς συντρόφους του Νίκο Μαριακάκη, Θρασύβουλο Καλαφατάκη, που επίσης εκτελέστηκαν στην Καισαριανή.

Οι προαναφερόμενοι, μαζί με τους Γιώργη Τσιτήλο, Γιώργη Πετράκη, Μανώλη Πισαδάκη και άλλους, κάτω από την καθοδήγηση του Βαγγέλη Κτιστάκη, ήταν αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο νομό Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...