15 Ιαν 2016

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον περιορισμό των επενδυτικών σχεδίων της «Eldorado Gold»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον περιορισμό των επενδυτικών σχεδίων της «Eldorado Gold» το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η ''Eldorado Gold'' ανακοίνωσε τον περιορισμό των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Για τη Χαλκιδική αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να υπάρξουν αλλαγές των δραστηριοτήτων της στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Το ΚΚΕ από την αρχή της επένδυσης αυτής της ''Eldorado Gold'' με την ''Ελληνικός Χρυσός'', όπως και παλιότερα με την ''TVX Gold'' έχει συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο των θέσεών του για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του.

Συγκεκριμένα:

Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:

Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.

Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.

Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.

Η υπόθεση της ''Ελληνικός Χρυσός'' όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Η ιδιωτική επένδυση δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρεί κόστος.

Δεν θέλει και δεν μπορεί να ανεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση της επένδυσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη τεχνολογία για την περιβαλλοντική προστασία. Την θεωρεί κόστος, ανακοπή της κερδοφορίας της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ΔΕΝ φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στην Ολλανδία (μέσω ενός πλέγματος εταιρειών) λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο λαός ματώνει από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία, τη σφαγή μισθών και συντάξεων, η πολυεθνική ''ELDORADO'' να μην καταβάλλει φόρους (όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι).

Δεν θέλει και δεν μπορεί να συνδυάσει ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δεν θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα και των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία.

Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, των κομμάτων της ΕΕ, τοπικών παραγόντων επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους κατοίκους, να διαιρέσει το λαό για τα συμφέροντά της.

Οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός" δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί ΣΗΜΕΡΑ να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του λαού.

Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...