23 Φεβ 2013

“Ανυπόταχτη πολιτεία” ( Γ. Ρίτσος )

 

κκκκκ

«Πώς μας κλείσαν απ’ όλες τις μεριές, ως μέσα, – λέει- πιο μέσα/ με τη βουβή κραυγή, τη βουβή οργή, το βουβό μαχαίρι…/ να το καρφώνουμε στη φούχτα μας – κι αίμα δε βγαίνει…/ Αμόλησαν τα σκυλιά στους δρόμους. Τα σκυλιά μπήκαν στα σπίτια μας/ αδειάσαν τα ψυγεία, στρωθήκαν στα κρεβάτια. Οι άνθρωποι κοιτάν απορημένοι. Δυο μονάχα λέξεις στα μυστικά ακονίζουν τα μαχαίρια: Αλληλεγγύη, δικαιοσύνη»

Δεν μας πρέπει μια τέτοια Πολιτεία. Ο φόβος μας να γίνει γροθιά υψωμένη, μπαντιέρες π’ ανεμίζουν απαιτώντας ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Εδώ και τώρα, «οι καιροί ου μενετοί», αν τους αφήσουμε θα μας συντρίψουν… Είναι ώρα «Να τα πεις έξω απ’ τα δόντια, απερίφραστα, ασθμαίνοντας έστω,/- (τα ωραία υπονοούμενα, οι ελλείψεις και οι παραλείψεις είναι για τους βολεμένους)-/ ίσως κ’ η συντριβή του ποιήματος να γεννήσει το νέο ποίημα»

 

Μια Πολιτεία που σωπαίνει. Ο φόβος φώλιασε στο μεδούλι της. Με το πιστόλι στον κρόταφο, με το λουρί στο σβέρκο υπομένει τα δεσμά που της δέσαν ντόπιοι και ξένοι δυνάστες. «Τούτοι δω διατάξανε τη στυγερή εξόντωσή μας». Βομβαρδισμένη Πολιτεία, χίλιες φορές βομβαρδισμένη. Γκρεμισμένες καρδιές, γκρεμισμένα όνειρα. Οι καλύτεροι παίρνουν των ομματιών τους. Μια μητρυιά- πατρίδα τους σπρώχνει δείχνοντας τους κατά τη μεριά του σταθμού που παν στα ξένα…Είναι τα παιδιά σου Πολιτεία, και τα κάνεις αποπαίδια!

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε πόλεμο….Πάρτε το χαμπάρι….

    Όλα όσα έκαναν και συνεχίζουν είναι αντισυνταγματικά, ανήθικα, γενοκτονία και καταστροφή για τη χώρα.
    Ξεπουλάνε την Ελλάδα πατριώτη, την δίνουν πεσκέσι στους Τούρκους, στους Βούλγαρους, στους Αμερικάνους, στους Εβραίους….
    Όσοι μας έχουν κυβερνήσει ως τώρα και όσοι σκίζονται να συνεχίσουν να μας κυβερνάνε, είναι προδότες του λαού.
    Όποιος κυβερνάει τη χώρα μας μέσα σ αυτό το κλουβί άγριων θηρίων, που είναι η Ευρωπαική ένωση, το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα έθνη και οι συμμαχίες τους, είναι υποχρεωμένος να δώσει γη και ύδωρ σ αυτούς, να δηλώσει υποταγή, να τους φιλήσει τα χέρια, να υποκλιθεί, να ξεπουληθεί κι αυτός και ο λαός του…
    Έχουμε πόλεμο…. Πάρτε το χαμπάρι….
    Εσύ συνταξιούχε, που σου μηδενίζουν την αποζημίωση για την οποία έχεις πληρώσει με το χρήμα και το αίμα σου….
    Εσύ άνεργε νέε, που σε στέλνουν στην αγωνία, στην αλητεία, στο πεζοδρόμιο, στο περιθώριο, στην ξενιτιά….
    Εσύ νοικοκυρά, που βλέπεις να μαραζώνουν τα όνειρά σου, τα παιδιά σου, να αυτοκτονεί ο άντρας σου γιατί δεν μπορεί να θρέψει την οικογένεια….
    Εσύ δημόσιε υπάλληλε και ιδιωτικέ, που βλέπεις να σου γκρεμίζουν τη ζωή, να σε απολύουν, να σε μεταθέτουν, να σε κάνουν παιγνίδι στα χέρια του αφεντικού, που κι αυτός είναι στα πρόθυρα της τρέλας….
    Εσύ μικροεπαγγελματία, που σου έκλεισαν το μαγαζάκι, κόπους μιας ζωής και σε πέταξαν στο σκουπιδοντενεκέ της κοινωνίας…
    Εσύ φοιτητή, μαθητή, ελεύθερε επαγγελματία, μηχανικέ, δικηγόρε, γιατρέ, καλλιτέχνη, αστυνομικέ, φαντάρε, ……, που σε μειώνουν καθημερινά, που σε κατατρέχουν σε όλα τα βήματα της ζωής σου….
    Εσύ Έλληνα που σε δολοφονούν μέσα από συνεχή βασανιστήρια….
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ;
    Τι θα κάνεις για την πατρίδα σου, για τον εαυτό σου, για τα παιδιά σου, για τα εγγόνια σου, για το μέλλον σας;
    Περιμένεις μια νέα κυβέρνηση, ένα νέο κόμμα, νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες ιδεολογίες;
    Σε ξεγελούν συνέχεια με παχιά λόγια, υποσχέσεις, διαπραγματεύσεις, δοκιμές, πειράματα…
    Ξέρεις ή έπρεπε να έχει καταλάβει, ότι από όποιους και να κυβερνάνε τη χώρα μας, δεν πρέπει να περιμένεις λύση, δικαιοσύνη, ισονομία, πατριωτισμό. Αυτοί είναι διαλεγμένοι για να ικανοποιούν τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, εντόπιων και ξένων, να υπηρετούν το κέρδος.
    Άρα πατριώτη πρέπει να τους πολεμήσεις, όχι για να πάρεις άμεσα την εξουσία, αλλά να είσαι σε ένα μαζικό μαχητικό κίνημα, που να τους κάνει να σε φοβούνται, να σε τρέμουν και να σε υπολογίζουν.
    Δεν σ αφήνουν πατριώτη να κυβερνήσεις σήμερα. Δεν μπορείς χωρίς την έγκρισή τους, που συνεπάγεται βέβαια…ξεπούλημα.
    Πρέπει όμως να πολεμήσεις, να γίνεις μέρος ενός βράχου λαικού, και να παλεύεις με όλα τα μέσα που διαθέτεις… με το μυαλό, την πειθώ, την απεργία, το συλλαλητήριο, με το ανάστημά σου…ενωμένος με τους άλλους πατριώτες…..μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, που κι εσύ πρέπει να συμβάλεις σ αυτό….
    Είσαι με το λαό ή με τα αφεντικά;
    Έχουμε πόλεμο…πάρτε το χαμπάρι…..
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...