Με «αντιμνημονιακή» δημαγωγία, ο Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα περιέχονται στα αντιλαϊκά μνημόνια!
Επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για ένα νέο, «εθνικό μνημόνιο» και ένα «σύγχρονο κράτος», προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της κερδοφορίας τους, αξίωσαν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι, από το βήμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Συμπαραστάτες στις «ανησυχίες» τους στάθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όσο και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, που προσκλήθηκε να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει «δύο βρόχους γύρω από τον λαιμό της: Τα αντιαναπτυξιακά μνημόνια και το αναχρονιστικό κράτος». Με αντιγερμανικές και αντιμνημονιακές κορόνες, που έκαναν το ακροατήριο να τεντώνει ευχάριστα το αυτί του στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πήρε το λόγο ο επικεφαλής του, ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα έστω και λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας».
Ταυτόχρονα, έθεσε άμεσα τέσσερις απαιτήσεις:
- Αίτηση προς την ΕΕ για διετή κατάργηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από το κράτος και διαχείριση των πόρων από ομάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν άμεση πρόσβαση στα κονδύλια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι «καίγονται» για τζάμπα χρήμα, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις.
- Ιδρυση Ταμείου Πληρωμής των Οφειλών του Δημοσίου, πάλι με τη σύμπραξη των τραπεζών. Προκειμένου με την εγγύηση του Δημοσίου να πληρωθούν μέσω των τραπεζών όσα τους χρωστάει το Δημόσιο, ενώ οι ίδιοι οφείλουν σε κράτος και Ταμεία δισ. ευρώ.
- Μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, να μπορούν οι επιχειρηματίες, με δική τους πρωτοβουλία, να προτείνουν ν' αναλάβουν δραστηριότητες του κράτους - εκτός από αυτές που αφορούν στην εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια. Ζητάνε, με άλλα λόγια, πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, με οποιαδήποτε μορφή (συμπράξεις, «αποκρατικοποιήσεις», εκποίηση), προκειμένου να βάλουν στο χέρι χωρίς καθυστέρηση κερδοφόρες υπηρεσίες και υποδομές, να μεγαλώσει η μονοπώληση όλων των τομέων της οικονομίας.
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα και κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη και λειτουργία επιχείρησης, με σταθερό φορολογικό καθεστώς «εφ' όρου ζωής» για τις νέες επιχειρήσεις. Δηλαδή, μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους μέσω μείωσης της φορολογίας, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί να κάνει η κυβέρνηση, συμπληρωματικά στην πάμφθηνη εργατική δύναμη που τους παρέχει με τις αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές.
Απειλές και δεσμεύσεις με την οκά
«Προωθούμε μεταρρυθμίσεις, αδιανόητες ως πρόσφατα, με τη συναίνεση του λαού. Συντεχνιακές πρακτικές που αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον, μπαίνουν πια στο περιθώριο», ανέφερε προκλητικά ο πρωθυπουργός, παίρνοντας το λόγο το απόγευμα και επιστρατεύοντας τη συκοφαντία και τις απειλές ισχυρίστηκε: «Απεργίες πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι απαράδεκτες!».
Σε άλλο σημείο, εξαπέλυσε απειλές συνολικά απέναντι στο λαϊκό - εργατικό κίνημα: «Το ξεκαθαρίζουμε σε κάθε κατεύθυνση - κι όχι μόνο προς τους εκπαιδευτικούς ασφαλώς: Για να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα και ανάπτυξη, το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από τις συντεχνιακές ιδιοτέλειες», ισχυρίστηκε, απαιτώντας από τους εργαζομένους να γονατίσουν μπροστά στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε ότι οι «συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρείες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις» και λαθροχειρώντας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «βάζει τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας».
Προσπάθησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες περί «καλύτερων ημερών» στα λαϊκά στρώματα και ισχυρίστηκε ότι «το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά», ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2014» και ότι «το μνημόνιο σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχει πια».
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η «μείζων διαπραγμάτευση (σ.σ. με την τρόικα) θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ένταση της επίθεσης. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από τα δύσκολα! Τώρα έχω μόνον μια έγνοια: Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό! Κι ένα μόνο φόβο: Να μη χαλαρώσουμε», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:
-- «Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%!».
-- Για «διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων» και κάλεσε παράλληλα το ελληνικό κεφάλαιο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
-- «Προωθούμε συνεχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σπάμε ταμπού δεκαετιών: Ηδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς».
-- Για την εκταμίευση «πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ και πάνω από 2 δισεκατομμύρια από τα εργαλεία ρευστότητας» καθώς και την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων, του Δημοσίου. Χρήματα που θα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
-- Την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους κλάδους» μέσα από τη «συνέργεια με άλλες χώρες», ώστε οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες να μπουν στο «παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Αλλά και τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα
Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.