10 Μαΐ 2013

«Μονο κομμουνιστής θα πρέπει να είσαι σήμερα στην Ελλάδα!» είπε




- Δεν τους παω, ρε παιδι μου, κι ας ειμαστε απ την ιδια χωρα, εξηγησε στο φιλο του.

- Τα χουμε ξαναπει, ρε Αντωνη, αλλα τι εγινε παλι, τον ρωτησε ο αλλος.

-Να, προχθες περασε απ στο σπιτι ενας γνωστος και με το που μπηκε μεσα μιλουσε αλλα κοιταζε ταυτοχρονα αριστερα-δεξια, πανω-κατω, σαν να θελε να δει αν ηταν σε καλη κατασταση το διαμερισμα, λες και θα το αγοραζε...
Αυτος ο τυπος δουλευει χρονια ταξιτζης, που λες, παντρεμενος με Σουηδεζα εχει μεγαλα παιδια τωρα και μενει χρονια σε ενα καλυτερο προαστειο, κοντα στο κεντρο και ισως το χει δει καπως.....
Δε φτανει που κοιταζε αριστερα και δεξια λες και ηταν ...μεσιτης, αλλα ρωτησε εμενα και τη γυναικα μου μεχρι και τι τιμη πιανει το διαμερισμα στη περιοχη μας! Ευτυχως, η Μαρια ειναι πιο ετοιμολογη απο μενα και του ειπε: «Δεν το πουλαμε, βρε Παναγιωτη, γιατι ρωτας τη τιμη του;»

-Ξερεις τι αλλο μας ειπε μολις ειδε το Ριζοσπαστη στο σπιτι; «Εγω, τη μονη που παραδεχομαι ειναι η Κανελλη, ''απο εκει μεσα'', αλλα κομμουνιστης δεν ειμαι...»

Λες και απ ολα αυτα που μας εχει πει κατα καιρους υπηρχε περιπτωση να καταλαβαιναμε οτι ηταν! 
Του απαντησα οτι οπως εφτασαν τα πραγματα σημερα στη χωρα να στερειται ο απλος κοσμος βασικα δικαιωματα απο τους αλητες αυτους που εχουν παραδωσει τη χωρα στο ξενο και το ντοπιο κεφαλαιο, μονο ..κομμουνιστης πρεπει να εισαι σημερα, εκει! Oλα τα αλλα ειναι σκετη κοροιδια, αλλα τι τα θελεις τι καταλαβαινει αυτος και η...ταξη του!

Το φανταζεσαι; Τι ειναι αυτοι, ρε συ Κωστα, που εχουν ηδη καμποσα χρονια εδω, απο που στο διαλο ειναι αυτοι οι ανθρωποι, ειναι αραγε Ελληνες; Μερικοι απ αυτους εχουν γινει χειροτεροι και απο...κατι παραληδες Σουηδους που εχει τυχει να γνωρισω! 
Πασοκια ηρθαν, Πασοκια παραμενουν, ειπε στον φιλο του που εμενε κι αυτος ηδη καμμια 20αρια χρονια στη Σουηδια και συμφωνουσε μαζι του για τη καταντια ορισμενων...«συμπατριωτων». Τους αποφευγω πλεον και φανερα, δεν μπορω ουτε τις κουβεντες τους, ουτε τη καλημερα τους. Κατι τετοιοι μονο λασπη για το ΚΚΕ ξερουν να πετανε, εφ οσον ξερουν τι πιστευω. Τα χεις δει κι εσυ, τα διαβαζεις, τα ξερεις...

Οι δυο φιλοι εδω και χρονια δεν συχναζαν σε στεκια Ελληνικα, κι ας φαινοταν αυτο σε αλλους σαν ...παραιτηση απ τον ''αγωνα''! 
Πηγαιναν τα Σαββατοκυριακα και επαιζαν σκακι στο Kulturhuset και εκει εκαναν παρεα με Τουρκους, Αφρικανους, Λατινοαμερικανους, γιατι αυτο που δεν αντεχαν ηταν οι παρεες με...συμπατριωτες δεξιους, εξυπνακηδες, ή και φασιστες, που με τα χρονια εβγαλαν καποια χρηματα στο εξωτερικο και πιστεψαν πως ειναι «καποιοι»
Βεβαια η αλαζονεια, η αμορφωσια και η μικρομυαλια δεν ηταν μονο Ελληνικα χαρακτηριστικα, αλλα το οτι συναναστρεφονταν αλλες κουλτουρες αυτο τους εδινε καποια ελπιδα και τους αρεσε που δεν χρειαζοταν να συναντησουν τους...γνωστους εξυπνακηδες της φυλης μας που τους εβρισκες παντου, πια και οχι μονο στην Ελλαδα, δυστυχως!

«Εκανε κι η μυγα κωλο», ελεγαν οταν εβλεπαν κανενα «συμπατριωτη» να εχει καβαλησει το καλαμι και να τους μιλαει για...«υπομονη» στην Ελλαδα της κρισης, για «φωτα στο τουνελ» που μονο αυτοι μαλλον εβλεπαν κι ας εμεναν χιλιαδες μιλια μακρια, κι ας μη τους αγγιζε αυτους η λιτοτητα..
Ειχαν μαλιστα το θρασος και την αλητεια κατι τετοιοι να μιλουν για...«ευκαιριες» και «αναπτυξη», αλλα αυτο που εβλεπαν οι δυο φιλοι για τη χωρα τους ηταν...Ανεργια, σχολεια κλειστα και παιδια πεινασμενα που συχνα τα ταιζαν δασκαλοι και καθηγητες κι αυτοι με μισθους λιτοτητας, οπως οι περισσοτεροι στην Ελλαδα.

Αυτο που δεν καταλαβαιναν οι δυο φιλοι ηταν γιατι τοσοι πολλοι δεχονται να σκυβουν το κεφαλι οταν πεινανε και οταν η ζωη τους εφτασε πια να θυμιζει στη καλυτερη περιπτωση...επιβιωση και τιποτα αλλο.

Αυτοι δεν ηταν ετσι, ειχαν φυγει νεοι για τη Σουηδια, οχι για να βγαλουν χρηματα αλλα επειδη τους κυνηγουσαν τοτε αστυνομικοι, χουντικοι και το ..«κακο συναπαντημα»
Ηρθαν, δουλεψαν αλλα δεν ξεχασαν ποιοι ηταν, δεν ξεχασαν τι περασαν, δεν ξεχασαν τι σημαινει φασισμος και «κατ’ επίφασιν δημοκρατία», δεν αλλοτριωθηκαν για να γινουν καποιοι, κι ας εβγαλαν καποτε καλα χρηματα στη ζωη τους, απο τη δουλεια τους.

Ας ηταν μειοψηφια, παρεμεναν ομως ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

10 σχόλια:

  1. Μπράβο ρε Elva, όμορφο άρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως πολύ καλό. Κι εγώ αποφεύγω φίλους πλέον. Έχω βαρεθεί να ακούω μαλακίες κι έχω βαρεθεί να ακούω κάθε εξυπνάκια να λέει την αποψάρα του, να μη θέλει καν να ακούσει άλλη άποψη και να μη θέλει ποτέ να αναλάβει ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. tsaf

      Για μερικες περιπτωσεις σηκωνει πλεον κανεις τα χερια! Αν οι καταπιεζομενοι δεν καταλαβανουν οτι καταπιεζονται με τον πιο αισχρο πλεον τροπο, δεν υπαρχει λογος να ασχολειται κανεις μαζι τους! Καποιοι επιτελους ανηκουν ειτε στους αστους, ειτε στο λουμπεν προλεταριατο, οποτε δεν ''καταλαβαινουν'', ή δεν τους συμφερει να καταλαβουν τι γινεται γυρω τους...Εγω παντως παραδεχομαι οτι δεν εχω την υπομονη να κανω καποιους να καταλαβουν οτι τους ...εκλεψαν τη ζωη,αφου δεν το καταλαβαινουν απο μονοι τους!

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς, όποιος κατάφερε και έβγαλε πέντε φράγκα (γιατί, τόσα έβγαλε), καβάλησε καλάμι με την καλαμιά μαζί, αδιαφορεί για τον άλλον, δεν τον νοιάζει καν ο άλλος, το τομάρι του και μόνο σκέφτεται και γι αυτό λέει τις ... εξυπνάδες που λέει και το άρθρο.

    Νομίζω ότι έτσι είναι όλοι οι άνθρωποι και όχι μόνο οι Έλληνες.

    Δεν είναι ... παρηγοριά αυτό, αλλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μας faro

      Eκει ειναι το προβλημα με οσους καταφεραν να βγαλουν καποια χρηματα..Νομιζουν οτι..''σωθηκαν'' και δεν χρειαζεται να αγωνισθουν, πια, για τιποτε αλλο, εφ οσον δεν πεινανε και τα παιδια τους εχουν δουλειες, oποτε δεν τους απασχολει το τι γινεται στη χωρα τους, οτι ενα ενα τα δικαιωματα χανονται και οτι αυριο δεν ξερει κανεις σε τι ιστοριες μπορει να μας μπλεξουν οι ιμπεριαλιστες και τα τοπικα τσιρακια τους που μας κυβερνουν!

      Διαγραφή
  4. Ωστόσο αύριο άντε μεθαύριο που θα σφίξουν οι κώλοι γιατί θα έχουν τελειώσει τα φράγκα ή "η βοήθεια" από τη σύνταξη των γονιών και θα "πέσουν" στην αγκαλιά των χρυσαύγουλων θα αναρωτιόμαστε ...τι έφτεξε !
    Το καλάμι που ΕΜΕΙΣ δεν τον βοηθήσαμε να ξεκαβαλίσει, ή που δεν ΕΙΧΑΜΕ την υπομονη να κάνουμε κάποιους να καταλάβουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιh

      Ας ελπισουμε οτι δεν θα ''πεσουν'' στην αγκαλια των ..χρυσαυγουλων, οχι επειδη εμεις δεν ειχαμε την υπομονη οπως λες να τους κανουμε να το καταλαβουν), αλλα επειδη η κοινωνια θα συνειδητοποιησει (και μεσω της δικης μας συνεισφορας) τι σημαινει φασισμος!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς ο εύκολος δρόμος είναι να ξεκοψεις από αυτούς "που δεν καταλαβαίνουν"-κι εγώ το κάνω πολλές φορές-όμως το να παραμείνουμε εμείς "άνθρωποι" και αυτοί στον "κόσμο" τους δεν βγάζει πουθενά.Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν γιατί αλλιώς θα ζήσουμε όλα τα κακά που έζησαν και οι προηγούμενες γενιές

      Διαγραφή
  5. Η συνιστώσα εδώ είναι, πως χρειάζεται αντιπαράθεση με δαύτους ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ... ¨ΧΑΛΙΩΜΑΣΤΕ¨ (σικ, έτσι;). Διατηρώ τις φιλίες μου μαζί τους (αληθινές φιλίες!), αλλά και την ρήξη μου μαζί τους. Επισημαίνω πάντα, πως το θέμα είναι ταξικό (ποιά είναι η αντικειμενική τους θέση, κοινωνιολογικά), αλλά και πως είναι ιδεαλιστές και συμπεριφέρονται κατ΄επέκταση εχθρικά και απέναντί μου! Την εχθρότητα αυτή την κατονομάζω: ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΣΜΟΣ, δηλαδή ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ! Εδώ δεν εξαιρώ τους αναθεωρητές, που βελάζουν τώρα ΣΥΡΙΖΙΑΝΑ. Χαμένη είναι η υπόθεση από χέρι όμως, αν αυτοί δεν ανήκουν στους ¨βολεμμένους¨ αλλά στους εργάτες ή εργατοϋπάλληλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...