26 Ιουλ 2012

Οι 118 μέρες απεργιακού αγώνα που απέδωσαν!


Επιτελους και καποια καλα νεα!

Νικητές επέστρεψαν στη δουλειά τους οι εργάτες στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, έπειτα από 118 μέρες απεργίας, χωρίς τη μείωση 22%, που επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία. Η επιχείρηση, κάτω από την πίεση και τον αγώνα των εργατών, αλλά και της ταξικής αλληλεγγύης, αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποδέχτηκε το κύριο αίτημα των απεργών. Δηλαδή, να επανέλθει το μεροκάματο και ο μισθός όπως αυτός ήταν το Γενάρη του 2012 πριν επιβληθεί από την εργοδοσία η μείωση κατά 22%.

Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τον απεργιακό τους αγώνα από τις 29-3-2012, επειδή δε δέχτηκαν να δουλέψουν μέσα στα σκουπίδια με 450 ευρώ μετά από περικοπές κατά 22% που επέβαλε η εργοδοσία (ΕΠΑΝΑ ΑΕ) αξιοποιώντας την απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για μονομερή περικοπή μισθών. Η αποφασιστικότητα, ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων και η ταξική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με οργανωτή την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ όλο αυτό το διάστημα, συνέβαλε στην επιτυχία της απεργίας. Από χτες το πρωί οι εργάτες του εργοστασίου πέρασαν τις πύλες του έχοντας καταφέρει μια σημαντική νίκη.


Μήνυμα των απεργών προς όλους τους εργάτες

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Ανακύκλωσης Ηρακλείου, εξέδωσε ανακοίνωση - μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Εμείς οι απεργοί της Ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕ, έπειτα από 118 ημέρες σκληρού ταξικού απεργιακού αγώνα είμαστε ΝΙΚΗΤΕΣ!

Αγώνας ενάντια στις μειώσεις μισθών κατά 22% που επέβαλε η ΕΠΑΝΑ ΑΕ, αγώνας που περνάει τις πύλες του εργοστασίου μας και στο πρόσωπό μας εκφράζει όλη την εργατική τάξη της χώρας μας μιας και η επίθεση που δέχεται από τα βάρβαρα μέτρα είναι όμοια με αυτήν που αντιμετωπίσαμε εμείς εδώ.
Αυτές τις 118 ημέρες απεργιακού αγώνα βρήκαμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες, παρόλα αυτά σταθήκαμε παλικαρίσια και αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες που βρέθηκαν μπροστά μας.

Αντιμετωπίσαμε το κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής που έσπερνε η εργοδοσία και τα τσιράκια της από τις πρώτες κιόλας μέρες της απεργίας, αντιμετωπίσαμε την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα μας με αγωγές και μηνύσεις σε μία προσπάθεια να κηρυχτεί ο αγώνας μας για επιβίωση παράνομος και καταχρηστικός.

Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες του μακρόχρονου απεργιακού μας αγώνα με ψηλά το κεφάλι. Περιφρουρήσαμε την απεργία μας, με 24ωρες βάρδιες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τις οικονομικές δυσκολίες που απορρέουν μετά από 4 μήνες απεργίας, τους τραμπουκισμούς από τα τσιράκια της εργοδοσίας και τις απειλές της ότι θα κλείσει το εργοστάσιο αν δεν περάσει το δικό της.

Αντιμετωπίσαμε, επίσης, την εσκεμμένη αδιαφορία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης που περίτεχνα χαμογελούσε για να διαφυλάξει το φιλολαϊκό προφίλ του, αλλά στην πράξη δεν πίεσε καθόλου στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Αντιμετωπίσαμε την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ με μπροστάρηδες τον πρόεδρο και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης που αρκετές φορές στάθηκαν απέναντί μας, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να υπερασπίζονται τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Δεν ήμασταν μόνοι μας

Δεν ήμασταν μόνοι μας. Στο πλάι μας ήταν πάντα και θα είναι το σωματείο μας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το ΠΑΜΕ.

Δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα, μεμονωμένοι εργαζόμενοι έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα μας, είτε με φυσική τους παρουσία, είτε με ψηφίσματα συμπαράστασης είτε με οικονομική βοήθεια στον αγώνα μας.

Ομως εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι η ανιδιοτελής αλληλεγγύη που δεχτήκαμε από δεκάδες σωματεία, λαϊκές επιτροπές, μεμονωμένους εργαζόμενους. Χωρίς αυτήν (χρήματα, τρόφιμα κ.λπ.) είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως εδώ!
Ακριβώς αυτό το στοιχειό της ταξικής αλληλεγγύης είναι που πρέπει να πάρει τη θέση του προς κάθε μαχόμενο τμήμα εργαζομένων, του λαού γενικότερα! Δεν έχουμε ανάγκη από την ελεημοσύνη κανενός !

Ζητήσαμε και δεχτήκαμε την αλληλεγγύη για να συνεχίσουμε έναν δίκαιο αγώνα που εξέφραζε τα συμφέροντα ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Το δικό μας δρόμο δεν ήταν έτοιμοι να τον διαβούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νομού μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν το επόμενο διάστημα, καθώς η αντιλαϊκή επίθεση από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα ενταθεί.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας άφησε σημαντική παρακαταθήκη για ολόκληρη την εργατική τάξη. Αλλωστε, στο νησί μας δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μακροχρόνιοι αγώνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει, μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ που προηγήθηκε, γερή βάση για τους επόμενους που θα έρθουν και ειδικότερα για τη νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Υστερα από 118 μέρες απεργιακού αγώνα, η επιχείρηση κάτω από την πίεση τη δική μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναγκάστηκε να αποδεχτεί το κύριο αίτημά μας: Να επανέλθει το μεροκάματο και ο μισθός όπως αυτός ήταν το Γενάρη του 2012 πριν επιβληθεί η μείωση κατά 22%.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά
Σήμερα, περνάμε τις πύλες του εργοστασίου έχοντας καταφέρει να διασφαλίσουμε το ουσιαστικό αίτημά μας, να διατηρήσουμε δηλαδή το μισθό μας στα ίδια επίπεδα χωρίς καμία μείωση στις αποδοχές μας. Μπαίνουμε για δουλειά με ψηλά το κεφάλι γιατί αποδείξαμε στην πράξη το σύνθημα "χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά".

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, όπως εμείς ακολουθήσαμε το παράδειγμα των ηρωικών Χαλυβουργών, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να φτιάξουν επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να εμπιστευτούν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, την ΕΙΥΗ.

Μόνο έτσι μπορούμε να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα, να διασφαλίσουμε τις κατακτήσεις μας αλλά και να βάλουμε πλώρη για νέες κατακτήσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θυσίες θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές σε αυτό το δρόμο, συνάδελφοι, αλλά να μη φοβόμαστε, γιατί οι θυσίες που θα μας αναγκάσουν να κάνουμε, αν σκύψουμε το κεφάλι, θα είναι πολύ περισσότερες και δε θα έχουν τελειωμό. ΖΗΤΩ Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ !»

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Ανακύκλωσης Ηρακλείου της ΕΙΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...