1 Ιουλ 2012

Αστικές εκλογές και ΚΚ


Οι βουλευτικές εκλογές, όπως και οι εκλογές για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, για το Ευρωκοινοβούλιο, είναι μια πολιτική μάχη ανάμεσα σε κοινωνικές δυνάμεις με διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα.

Τυπικά διεξάγονται σε συνθήκες ελευθερίας !
Τυπικά, γιατί ουσιαστικά, διεξάγονται σύμφωνα με τους όρους και τη δύναμη της κυρίαρχης αστικής τάξης.

Σύμφωνα με την «ελευθερία» που επιτρέπει η εκμεταλλεύτρια τάξη προς την αστική τάξη, που πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ζωή μόλις ενάμιση αιώνα !
Τα καλπονοθευτικά συστήματα, τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης, το ρουσφέτι και οι εκβιασμοί, είναι μερικοί μόνο όροι, που διεξάγονται οι εκλογές.



Στην ουσία, με την πείρα τόσων αιώνων εξουσίας της η αστική τάξη, καταφέρνει και ελέγχει έτσι τα πράγματα, ώστε οι βουλευτικές εκλογές να είναι μια πολιτική μάχη με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα ως προς το συσχετισμό για την εξουσία ανάμεσα στις δύο τάξεις.

Όποτε χρειάζεται, δεν διστάζει να «θυσιάσει» κάποια από τα κόμματα – παιδιά της, να δημιουργήσει άλλα, να βάλει ακόμα να … φιλιώσουν μέχρι χθες «άσπονδοι» πολιτικοί εχθροί !

Στο κάτω κάτω, αν η αστική τάξη δει ότι με τις εκλογές υπάρχει περίπτωση να έχουμε δυνατή έως και κυρίαρχη εκπροσώπηση της εργατικής τάξης (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, πιο παλιά στη Γερμανία, στη Χιλή κ.α.), τότε μετέρχεται τα μεγάλα … μέσα. Πραξικοπήματα, δυναμικές αντιδράσεις, ξένες επεμβάσεις, δολοφονίες, κλπ.
Φυσικά, διαχρονικά, σε όλον τον κόσμο,  η αστική τάξη, έχει ένα ακόμα «όπλο» στην φαρέτρα της.
Τα οπορτουνιστικά και σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα !
Κυρίως τα οπορτουνιστικά, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο, στην πρώην ΕΣΣΔ, στην Κίνα, πρόσφατα στην Ελλάδα με την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ !
Η συνεχιζόμενη παγκόσμια κυριαρχία της αστικής τάξης, οφείλει πολλά, αν όχι τα πάντα, στον οπορτουνισμό !  

Και εδώ, μπαίνει το βασικό ερώτημα: Τι κάνει η Εργατική Τάξη ; Πως μπορεί να αντιδράσει ; Πως τελικά μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση ; Να εκδιώξει την αστική τάξη και να αναλάβει αυτή την εξουσία (την πολιτική και την οικονομική) ;

Το κόμμα της εργατικής τάξης, επί παραδείγματι το ΚΚΕ στην Ελλάδα, δεν υποτιμά την αξιοποίηση αυτής της πολιτικής μάχης (σ.σ.: των αστικών εκλογών) που αντικειμενικά οδηγεί στη σύνθεση αστικών οργάνων, π.χ. του Εθνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην εκλογή δημάρχων και στη σύνθεση των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβουλίων. 

Αξιοποιεί τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του σε αυτά τα όργανα, για να αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους, να ασκεί πίεση προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Αξιοποιεί και την προεκλογική δράση και τη βουλευτική δύναμή του για πιο άμεση πρόσβαση σε μεγάλους χώρους δουλειάς, για πλατιά προβολή των θέσεών του, για την ενθάρρυνση των μισθωτών, του βιομηχανικού προλεταριάτου να οργανωθεί, ν' αναπτύξει ταξικούς αγώνες.

Ταυτόχρονα, π.χ. το ΚΚΕ, γνωρίζει και αποκαλύπτει τα «όρια» αυτής της συμμετοχής. Αυτά τα θεσμικά όργανα, λιγότερο ή περισσότερο, δεν είναι τα κύρια που συγκεντρώνουν το σύνολο της αστικής εξουσίας: απόφασης, εκτέλεσης, καταναγκασμού στην εφαρμογή.

Από τον ίδιο το χαρακτήρα τους, τις νομοθετημένες λειτουργίες τους, η «δικαιοδοσία» τους μπορεί ν' ανασταλεί, αν η σύνθεση και η δράση τους έρθει σε αμφισβήτηση με το χαρακτήρα τους ως θεσμών εξασφάλισης των συμφερόντων, της εξουσίας του κεφαλαίου.(...)
Αναφέραμε πριν πότε επιλέγει η αστική τάξη τέτοια χρήση του Συντάγματός «της».

Το Εθνικό Κοινοβούλιο - φυσικά και στην Ελλάδα - εμφανίζεται στη συνείδηση λαϊκών δυνάμεων ως πιο «αντιπροσωπευτικό» όργανο, που ανάλογα με την ποσοστιαία αντιπροσώπευση ταξικά διαφορετικών δυνάμεων ή κομμάτων, μπορεί να διαμορφώνει μια συνισταμένη συγκερασμού διαφορετικών ταξικών συμφερόντων.
Με πιο απλά λόγια, να βρουν λύση και δικαίωση, εργατικά προβλήματα και δικαιώματα.

Αυτή είναι η μεγάλη απάτη της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Μέσα από την χειραγώγηση των συνειδήσεων, την δήθεν ελευθερία να μπορούν να στέλνουν στα δήθεν «κέντρα λήψης των αποφάσεων» οι εργάτες δικούς τους αντιπροσώπους, την ακατάσχετη υποσχεολογία, την διασπορά αυταπατών κλπ., μπορεί τόσα χρόνια τώρα και η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Κοινοβουλίου υπηρετεί απαρέγκλιτα τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Σήμερα, στην χώρα μας,  τα κινήματα των εργατών και των ανέργων, των νέων και των γυναικών, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων δεν είναι ακόμα μαζικά, συγκροτημένα ταξικά, με σαφή αντιμονοπωλιακή προοπτική και πάλη, με απόφαση για εγκατάλειψη παλιών και νέων οργανώσεων, στις οποίες κυριαρχεί ο συντεχνιασμός και που η ηγεσία της είναι τα τσιράκια των καπιταλιστών.

Εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η ανασύνταξη και του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της συντονισμένης πάλης με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων, συμπόρευση με το εργατικό κίνημα για την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Στην Ελλάδα σήμερα, οι μηχανισμοί της αστικής τάξης μπορούν και επιβάλλονται στην εργατική τάξη, παρόλο που η τελευταία τουλάχιστον αριθμητικά είναι πολυπληθέστερη.

Αυτή η αντιφατικότητα της παρούσας κατάστασης, από την άποψη του συσχετισμού δυνάμεων, όπως ήταν αναμενόμενο, καταγράφηκε και στα αποτελέσματα των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών.

2 σχόλια:

  1. faro

    Παντα επικαιρα τα ερωτηματα σχετικα με το τι κάνει η Εργατική Τάξη σημερα και πως μπορεί να αντιδράσει οταν της επιβάλλονται οι μηχανισμοί της κατα πολυ μικροτερης αριθμητικά αστικής τάξης, οπως λεει το αρθρο και οταν η ολη αντιφατικοτητα αυτης της καταστασης καταγράφεται οχι μονο στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλαδα, αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο, κατι που πρεπει να μας προβληματιζει ολους σχετικα με την ανικανοτητα των μαζων να συνειδητοποιησουν που πραγματικα ανηκουν...

    Υ.Γ
    Παντως αποψε (για να αστειευτουμε και λιγο) και οι δυο ταξεις μαλλον εβλεπαν τον τελικό του Euro 2012, οπου κερδισε τελικα η Ισπανια (και οχι το φαβορι η Ιταλια!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει τώρα ... Φαβορί ήταν η Ισπανία !
    Επί πλέον με την νίκη της Ιταλίας επί της Γερμανίας, η πρώτη, ... σώθηκε !!!

    Τώρα ήταν η σειρά της Ισπανίας να ... σωθεί !!!

    (όχι, εμείς, χάσαμε την ευκαιρία να ... σωθούμε !!!)

    Η άποψή μου είναι ότι προς το παρόν έχει καταφέρει η αστική τάξη και κρατά διαιρεμένη την εργατική τάξη, την κρατά σε ένα είδος ύπνωσης ...
    Εκεί ακριβώς είναι ο ρόλο ενός ΚΚ, του ΚΚΕ εν προκειμένω.
    Να κάνει αυτό που προσπαθεί από την ίδρυσή του.
    Να ξυπνήσει τον κόσμο, να ριζοσπαστικοποιήσει συνειδήσεις, να αναδείξει την πραγματική δύναμη και δυναμική που κρύβει μέσα της η Ε.Τ..

    Είναι δύσκολο εγχείρημα αυτό ...
    Οι λόγοι, έχουν εξηγηθεί πολλές φορές (μερικοί αναφέρονται και στο παρόν άρθρο).
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθούμε από τον Αγώνα.

    Είναι ωραίος ο αγώνας αυτός ...
    Και φυσικά θα τον συνεχίσουμε ...

    (όσοι τουλάχιστον διαθέτουμε γερό στομάχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...