2 Αυγ 2012

«Η Ελλάδα είναι υποτιμημένη και παρεξηγημένη»


Αγιος Νικολαος, Κρητη


Ομολογω οτι δεν περιμενα να διαβασω την εκτιμηση οτι «η Κρήτη, θα μπορούσε να γίνει η Silicon Valley της Μεσογείου», (!) οπως ισχυριστηκε σε αρθρο της Σουηδικης εφημεριδας SvD, ο  Φαίδων Ταμβακάκης, αντιπροέδρος της επενδυτικής εταιρείας Alpha Trust, που λεει οτι η Ελλάδα είναι υποτιμημένη και παρεξηγημένη, όχι μόνο από τον έξω κόσμο, αλλά και από τους ίδιους τους Έλληνες που δεν διαχειρίζονται σωστά τη δικη τους κληρονομιά! 

Στο οτι δεν διαχειριζομαστε σωστα ο, τι εχουμε, με βρισκει συμφωνη και με κανει να θυμηθω αντιστοιχες διαπιστωσεις και εκτιμησεις που εχει κανει κατα καιρους και το ΚΚΕ, οπως και αρκετοι ξενοι γνωστοι και φιλοι που συχνα διερρωτωνται πως γινεται μια χωρα οπως η Ελλαδα με τοσο καλες προυποθεσεις γεωργικης παραγωγης και ενα υπεροχο κλιμα, να αντιμετωπιζει τωρα τεραστια οικονομικα προβληματα και να φτασουμε να..παρακαλαμε την ΕΕ και το ΔΝΤ να μας..σωσει!

Στο ιδιο αρθρο, που ''σηκωνει πολυ συζητηση'', για τις αποψεις που εκφραζονται, επιχειρηματιες, οπως ο Κωνσταντίνος Καλιακμανης πρόεδρος της εταιρείας πληροφορικής Qualco, που μεσα σε τέσσερα χρόνια, οπως λεει, έχει διπλασιάσει τον τζιρο της, λενε, οτι αδιαφορουν για τη κριση και ξεκινούν τη μία επιτυχημένη επιχείρηση μετά την άλλη. 
Ο Κωνσταντίνος Καλιακμανης είναι ένας βετεράνος που ξεκινήσε μια επιχείρηση, πρώτα στη Σουηδία, (σπούδασε στο Lund) και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Στην Qualco που αναπτυσσει λύσεις πληροφορικής για τους οργανισμούς είσπραξης οφειλών, τράπεζες και ναυτιλιακές εταιρείες, ήρθε περίπου πριν από 10 χρόνια όταν η εταιρεία δεν είχε πολύ περισσότερο από μια χούφτα εργαζομενους.

Από τότε, λεει οτι ο αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε σε 160 υπαλλήλους. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί ετησίως από 20-28% στο αναμενόμενο 10,4 εκατ. το 2012. Το κύριο προϊόν που είναι η λύση είσπραξης του χρέους έχει πλέον 10.000 χρήστες που χειρίζονται πάνω από 10 εκατομμύρια λογαριασμούς σε όλη την Ευρώπη.

-Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες επιχειρηματίες και εταιρείες που είναι παγκόσμιας κλάσης, λέει ο Κωνσταντίνος Καλιακμανης ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διάφορες Σουηδικές επιχειρήσεις και μπορει να συγκρίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Το πρόβλημα είναι η δυσκίνητη γραφειοκρατία και ειδικά η φορολογική, που είναι όχι μόνο αναποτελεσματική και στερείται σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής. Το χειρότερο, λέει ο Κωνσταντίνος Καλιακμανης, είναι ότι οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς.

-Ένας εφιάλτης, αναστενάζει ο Καλιακμανης και και λέει ότι πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες κλέβουν στους φόρους μόνο και μονο για να μην χρειάζεται να καταπιαστουν με τη γραφεοκρατια. Είναι τρομοκρατημένοι μη τυχον και μπουν σ ένα λαβύρινθο φορολογικων κανόνων που ακόμη και οι υπευθυνοι δεν καταλαβαίνουν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που ανατέθηκε από το Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητηριο λεει οτι το 80% των ερωτηθέντων εταιρειων ανέφεραν την έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό σύστημα και στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης. Ενα 62% πιστεύει ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι οι εταιρείες επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ετήσια έκθεση Doing Business, της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βαθμολογει το επιχειρηματικό κλίμα σε 183 χώρες, η Ελλάδα είναι στην 100η θέση, πίσω από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Σερβία και η Σρι Λάνκα. Στην Ελλάδα, ειναι μεχρι και τέσσερις φορές ακριβότερα για να ξεκινήσει κανεις μια επιχείρηση παιρνοντας ως μεσο ορο τις υπολοιπες χωρες του ΟΟΣΑ. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κακή συμπεριφορά στις πληρωμες. 

Στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού δείκτη της European Payment Index, η Ελλάδα ειναι στη δεύτερη χειρότερη θέση μετα τη Βουλγαρία. Λογαριασμοί που δεν έχουν ποτε πληρωθει αντιστοιχουν σε περίπου 6 % των πωλήσεων στην ελληνική οικονομία. Κατά μέσο όρο, οι πληρωμες καθυστερουν κατά 39 ημέρες στην περίπτωση των λογαριασμών των καταναλωτών. Ο δημόσιος τομέας , λεει το αρθρο, χρειάζεται το σύνολο των 114 ημερών για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.  


Μτφ, προσαρμογη απο SvD

2 σχόλια:

  1. Μια μικρή παρατήρηση.

    Η χώρα μας έχει προφανώς τεράστιες δυνατότητες ...

    Το θέμα είναι προς τα που θα οδηγήσει η αξιοποίηση αυτών.
    Αν δηλαδή θα είναι προς όφελος ολόκληρου του λαού μας ή μιας χούφτας "επχειρηματιών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Ετσι οπως ειναι η σημερινη κατασταση,στην Ελλαδα, ο λαος δεν φαινεται οτι συνειδητοποιει, πια, τι ειναι προς οφελος του και η ερωτηση σου ειναι ακριβως ο λογος που ειπα κι εγω στο κειμενο οτι εχω επιφυλαξεις για οσα λεγονται απο τους διαφορους επιχειρηματιες και "επχειρηματιες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...