4 Αυγ 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ. (Συνέντευξη). Οι τουριστικοί παράδεισοι & το καθεστώς σκλαβιάς των εργαζομένων!



Μτφ απο Αrbetaren
 

Φτηνο εργατικο δυναμικο από την Ασία στην  τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου. Οι μισθοί στην Αιγυπτο ειναι στο ίδιο επίπεδο, οπως των ντοπιων, αλλά οι ξενοι εργαζόμενοι δεν εχουν το δικαιωμα να οργανώνονται και φυλάσσονται ώστε να μην το... σκασουν!

 

Οι Αιγυπτιακοι τουριστικοι παραδείσοι του Sharm el-Sheikh και του ​​ Hurghada προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εγγυημένη ηλιοφάνεια, υπηρεσίες πέντε αστέρων και καλό φαγητό σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές τιμές, είναι πλεονεκτηματα που ειναι δύσκολο να αντισταθεί κανεις. 

Αλλά δεν είναι όλα ιδανικα στους τουριστικους παραδεισους, - τουλάχιστον όχι για τη μεγαλη κατηγορια των ανθρωπων που εργάζονται εκει, υπό συνθήκες σκλαβιάς για να...επιτυχει ο τουρισμος!

Οι εργαζομένοι σε ξενοδοχεία, καθαριστές, υπάλληλοι υποδοχής και σεφ που προσλαμβάνονται από παγκόσμιες υπηρεσίες στελεχωσης  από χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό ειναι απο το Μπαγκλαντές, την Ινδία,  τις Φιλιππίνες. Λίγοι εργαζόμενοι τολμούν να δωσουν μια συνέντευξη.

Η δουλειά της Lojella είναι να στεκεται στο γραφείο υποδοχής σε ενα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Sharm el-Sheikh, για πολλες μέρες στη σειρα, να είναι ευγενικη και να βοηθα τους τουρίστες με τον καλύτερο τροπο. 
Η Lojella έχει  πανεπιστημιακο πτυχίο από την πατρίδα της και μιλα σχεδον τελεια Αγγλικα. Δεν θέλει να αναφερθει το επιθετο της στο αρθρο αυτο . Είχε προσληφθεί από τις Φιλιππίνες πριν από δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση η ιδια θα  κατέβαλε το ποσον του εισητηριου για την πτήση της στην Αίγυπτο, καθώς και τα χρηματα για το κατάλυμα και τη διατροφή της αναδρομικά για όλο το διάστημα της σύμβασης, σε περιπτωση μη ανανεωσης του συμβολαιου της απο το ξενοδοχείο, μετά από μια δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών.

-Πραγματικά φοβαται κανεις να μην τον στείλουν πίσω και να υποχρεωθεί να επιστρέψει τόσα πολλά χρήματα. Ειναι καταστροφή αυτο, για πολλούς, λέει η Lojella.

Παραδέχεται ότι η μη ανανεωση της σύμβασης μετά από τρεις μήνες, ανήκει στη ρουτίνα των ξενοδοχείων να μην για να γλυτωσουν χρηματα απο μισθους.

- Και το ξενοδοχείο μου ετσι κανει, λεει, αλλά ήμουν αρκετά τυχερη και μπορεσα να μεινω, λέει η Lojella με ένα πικρό χαμόγελο.

Τώρα ζει σε ένα μικρό δωμάτιο στη ρεσεψιόν που το μοιράζεται με ενα ακομη συναδελφο. Με αυτόν τον τρόπο, είναι διαθέσιμη όλο το...24ωρο και μπορεί γρήγορα να παρέμβει, αν χρειαστεί. Δεν αμειβεται για τις υπερωριες - θεωρείται ένα φυσικό μέρος της εργασίας της. Ουτε καν καθεται όταν εργάζεται με συνέπεια να είναι 8 -12 δώδεκα ώρες συνεχως σε ορθοστασια. Μερικές φορές, όταν δεν μας βλέπει κανείς τρέχω σε ενα σημειο που δεν φαινομαι για να καθίσω για λίγα λεπτά.

- Το πρώτο πράγμα που έκαναν κατά την άφιξή μας ήταν να πάρουν τα διαβατήρια μας, λέει η Lojella.

Λεει ομως  οτι κατανοει τους λογους:

-Έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε μας, έτσι εννοειται ότι δεν θέλουν να το σκασουμε. Τα διαβατήρια φυλάσσονται σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο και όταν χρειαστουμε να ανοίξουμε  έναν λογαριασμό σε τράπεζα το παιρνει ένας φρουρός ασφαλείας και μας συνοδευει  στην τράπεζα. Οι φρουροί σημειώνουν επίσης πότε και γιατί φευγουμε από το ξενοδοχείο, ακόμα και το τι φοράμε! Συγκεντρώνουν όλες τις πληροφορίες που μπορούν να πάρουν – ελέγχουν ακομη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, με ποιους μιλάω στο τηλέφωνο και ούτω καθεξής.

Η Lojella είναι αναστατωμένη, αλλά δεν μπορει να κάνει πολλά για το πρόβλημα: Απαγορεύεται να οργανωθει και να απαιτησει καλύτερες συνθήκες. Η απαγόρευση υπαρχει και γραπτως στη σύμβαση της. Είναι ο κύριος λόγος που τα Αιγυπτιακα ξενοδοχεία επιλέγουν κυριως αλλοδαπούς εργαζόμενους στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί είναι στο ιδιο επιπεδο – οι ξένοι δεν μπορουν να διαμαρτυρηθουν και χωρίς διαβατήρια, ή ελεύθερη κυκλοφορία, ειναι δεσμιοι στις θεσεις εργασιας τους.

Η μουσική στο Sharm el-Sheikh αντηχει από τα ηχεία. Χαρουμενοι τουρίστες περπατουν στη Μαρίνα, ένα νέο εμπορικό κέντρο στη μεση του τουριστικου παραδεισου. Το προσωπικό στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα πιανει κουβέντα με τους τουρίστες, χαμογελουν και δημιουργουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το εμπόριο ανθεί.


- Είμαι πολύ ευχαριστημενος στο Sharm, είπε ενας  τουρίστας από τη Μ Βρετανια. Όλα είναι τόσο φθηνα εδώ! Το μόνο πράγμα που δεν μου αρέσει είναι ότι έχουν πολύ περιορισμενες επιλογες από τηγανιτό ψάρι για δείπνο σε μπουφέ.

- Θα ήθελα να πάω σπίτι, αν θα μπορούσα λεει η Lojella. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά και πραγματικά θέλω να γίνω δάσκαλα. Αλλά πρέπει να εργαστω μεχρι το τελος του συμβολαιου για να πάρω πισω το διαβατήριό μου και να κερδίσω τα χρηματα για το εισητηριο επιστροφης μου.


Μέχρι τότε, ειναι δεσμια στο Sharm el-Sheikh, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζομενοι που το αόρατο χέρι της αγοράς εχει στειλει στην Αίγυπτο. 


2 σχόλια:

  1. Ελπίζω αυτό το άρθρο να μην το διαβάσουν οι δικοί μας τρικολόρε κυβερνήτες και πάρουν ... ιδέες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. faro

    Mην ανησυχεις, κατι αναλογο εχουν κι αυτοι υπ οψιν οταν μιλουν για τουριστικη ..αναπτυξη, με τα διαβατηρια των εργαζομενων..κλειδαμπαρωμενα για να μη ..φυγουν! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...