2 Αυγ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ: Xειρότεροι οι όροι για ξένους εργάτες!



(Μτφ απο Αrbetaren)

Οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες δεν θα παρουν αυτοματα την ίδια αμοιβή με τους Σουηδους συναδέλφους τους. Αντίθετα, τα συνδικάτα θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης συνδικαλιστικής δράσης, προκειμένου να αποκτήσουν κι αυτοι τα ίδια δικαιώματα, σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Μια πολύ μεγάλη ευθύνη πεφτει στα συνδικατα, σύμφωνα με τους επικριτές.


Ένα νέο σχέδιο νόμου που προτείνει η κυβέρνηση οριζει ότι τα συνδικάτα πρέπει να έχουν το δικαίωμα ανάληψης συνδικαλιστικής δράσης σε βάρος των εταρειων προσληψης των προσωρινά απασχολούμενων εργαζομένων. Με άλλα λόγια, γινεται λογος για τους αλλοδαπους εργαζόμενους. 
Έτσι και αυτοι οι εργαζόμενοι θα μπορουν να εχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σουηδους συναδέλφους τους.

Η έρευνα που γινεται, λειτουργει ως βάση για το Συμβούλιο, στον τομέα της νομοθεσίας, ωστόσο, προτείνει ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι εταιρειων στελεχωσης θα πρέπει και αυτοι να καλύπτονται από την αρχή της ισότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυτοματα το δικαίωμα για ίση αμοιβή και ισα δικαιώματα. Η πρόταση αποσύρθηκε από την κυβέρνηση. 

Η πρόταση της κυβέρνησης βασίζεται στο οτι τα εν λογω σωματεια έχουν και τους πόρους για να δράσουν και τη γνώση για το πού υπαρχουν μισθωμένοι εργαζομενοι


- Αν η κυβέρνηση δεχοταν τη προταση της ερευνητικης επιτροπης , οι εν λόγω εργαζόμενοι θα ειχαν  την ίδια προστασία όπως οι Σουηδοί συνάδελφοί τους, λέει η καθηγητήτρια εργατικού δικαίου Birgitta Nyström που διεξήγαγε την έρευνα. Λέει επίσης ότι κυρίως οι ξένοι που εργάζονται σαν προσωπικο εταιριων στελεχωσης, ειναι αυτοι που χρειαζονται περισσότερη προστασία.

- 90% των εργαζομένων στελέχωσης έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες είναι τουλάχιστον ισοδύναμες με την αρχή της ισότητας. Πρόκειται για μια μικρή ομάδα η οποία χρειάζεται επιπλέον προστασία και εκει περιλαμβάνονται οι περιστασιακοι εργατες, λέει.

Ο Håkan Löfgren, συνηγορος του πολιτη  στο LO (Συνομοσπονδια εργατων), πιστεύει ότι είναι καλό ότι τα συνδικάτα έχουν το δικαίωμα ανάληψης συνδικαλιστικής δράσης. Επικρινει ομως το ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται οπως οι Σουηδοί συνάδελφοί τους, και επιβεβαιώνει την εικονα της Birgitta Nyström σχετικα με το οτι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για να τα σωματεια.

- Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πλησιασει κανεις αυτους τους άνθρωπους, εν μέρει επειδή πολλοί από αυτούς φοβούνται και δεν τολμούν να μιλήσουν με το σωματείο. Δεν είναι αδύνατο, αλλά γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι, λέει.

Και ο Anders Knutsson, συντονιστής πληροφορησης για το σωματειο SAC Syndikalisterna, είναι ιδιαίτερα επικριτικος για το οτι οι μισθωμένοι περιστασιακοι εργαζομενοι δεν υπόκεινται στην αρχή της ισότητας.

- Είναι ενάντια στην ιδέα της συλλογικής εργατικής τάξης με κοινές απαιτήσεις, είπε. Δεν πιστεύει ότι τα συνδικάτα και μόνο θα λύσουν τα προβλήματα των εργαζομένων αυτών στην παρούσα κατάσταση. Ισχυρίζεται ότι η συνομοσπονδια εργατων LO φαγωνεται  από τους υψηλομισθους, που σημαινει οτι δεν μοιραζονται πλεον τα  ενδιαφεροντα της εργατικης τάξης.

- Το σωματειο SAC από την πλευρά του, δεν είναι οργανωμένο έτσι ώστε να μπορούμε να βγούμε έξω και να ενεργησουμε στο όνομα του σωματειου SAC. 
Τα πάντα εξαρτώνται από το να έρθουμε σε επαφή με αυτούς τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας μας και να τους κανουμε  να μοιραστούν τις βασικες ιδέες του συνδικαλισμου, ωστε να οργανωθουν οι ιδιοι, λέει.

Η γραμματέας Τύπου, Cherine Khalil, της Υπ. Εργασιας, Hillevi Engström, πιστεύει ότι θα ήταν αμφίβολο αν επιτρεποταν η ισότιμη μεταχείριση να εφαρμόζεται γι αυτούς τους εργαζομένους, εφ οσον το Σουηδικό μοντέλο βασίζεται σε όρους που καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των εργασιακων εταίρων.

Λέει επίσης ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταθεσει πρόταση για τις εταιρείες που χρησιμοποιουν αποσπασμένο, ενοικιασμενο προσωπικό θα καταγγελεται η πραξη αυτη και ενας συνεργατης της στο Arbetsmiljöverket, (Eπιθεωρηση Εργασιακού Περιβάλλοντος), που θα διευκολύνει τον έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Σημ. Το Νομοθετικό Συμβούλιο, προτείνει να εχει η προταση ισχυ από την 1η Ιανουαρίου 2013.


2 σχόλια:

  1. faro

    Δυστυχως, ακομα κι αν προσπαθουν να μας πεισουν για το αντιθετο...
    Οι νεοφιλελευθερες πολιτικες της ΕΕ δεν αφηνουν πολλα περιθωρια για ισα δικαιωματα για ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...