7 Ιουλ 2012

AYΛΩΝΑΣ: Τα δανεικά παπούτσια της δικαιοσύνης!



Ένα ζευγάρι μαύρα δερμάτινα παπούτσια σχεδόν κάθε εβδομάδα αλλάζει κελί στις Φυλακές Ανηλίκων. Πότε θα πάει στο δικαστήριο ο Arif; Πριν από τον Μουτσάν, τον Τούρκο, ή μετά; Τα μαύρα παπούτσια θα τα φορέσει όποιος πάει στο δικαστήριο πρώτος. Καθαρίζονται, βουρτσίζονται και βάφονται για να συναντήσουν καθωσπρέπει την Δικαιοσύνη.

Είναι τα δανεικά παπούτσια της δικαιοσύνης. Στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα ζουν 410 ανήλικοι την ίδια ώρα που οι Φυλακές μπορούν να αντέξουν όχι πάνω από 250 άτομα. Πάμφτωχα παιδιά που, τι τραγική ειρωνεία, οι φυλακές ίσως και να είναι το μοναδικό τους στήριγμα. Εκεί πηγαίνουν δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Από κει κάποια παιδιά μπορεί να περάσουν και στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο ύπνος στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα γινότανε με βάρδιες. Δεν χωράγανε όλοι οι πιτσιρικάδες στα κρεβάτια. Κάποιοι έπρεπε να μείνουν ξύπνιοι.

Βαρδιούχος έχει διατελέσει και  ο Πομάκος ο Arif. Μπήκε μέσα γιατί έκλεψε μια τσάντα με ένα κινητό και 150 ευρώ. Διαβάζω στην Εφημερίδα Ασωπός: "το θύμα της… μεγάλης αυτής ληστείας, στο οποίο μάλιστα επεστράφησαν τα κλεμμένα, ενημερώθηκε ότι αν στη μήνυση του ανέφερε και το ευτελές ποσό, το παιδί θα φορτωνόταν άλλα δύο χρόνια φυλακή. Κι εκείνο με ‘ελαφρά την καρδία’ συναίνεσε. Ο ποινικός λαϊκισμός που αφήνει στο απυρόβλητο τους ισχυρούς με τις αρπαχτές των εκατομμυρίων ευρώ και καταδιώκει τον φτωχό και περιθωριακό σε όλο του το μεγαλείο".

Ο έγκλειστος αριστούχος μαθητής του Λυκείου Ρ.Β από την Λιθουανία κατάφερε μέσα από τις φυλακές να πάρει το χάλκινο μετάλλιο σε διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, μία πολύ σημαντική διάκριση, όχι όμως και για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα που, έστω και με συνοδεία, δεν του επέτρεψε να παραλάβει το βραβείο του!  Αντ’ αυτού το έκανε ο Λυκειάρχης του με δάκρια στα μάτια. Κατόπιν οργανώθηκε στη φυλακή μια μικρή τελετή για τον ανήλικο κρατούμενο όπου του παραδόθηκε το βραβείο.

"Πριν μπω στην φυλακή είχα γνωστούς που είχαν περάσει την πόρτα των ανηλίκων πριν από μένα. Μου είχαν πει πως η φυλακή δεν είναι τίποτα, ότι υπάρχει μέσα PLAY STATION, κινητά τηλέφωνα, αλκοόλ και άλλα διάφορα. Κατά την εισαγωγή μου στη φυλακή είδα από το πρώτο κιόλας λεπτό πράγματα που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τα χωρέσει. Όπως για παράδειγμα λόγω των άγραφων νόμων της φυλακής, όποιος καινούργιος μπαίνει μέσα στη φυλακή να ξυλοκοπείται από τους συγκρατούμενους του μέχρι τελικής πτώσης για να δουν οι συγκρατούμενοι αν την επόμενη μέρα θα τους καρφώσει στην αστυνομία. Αυτό ίσχυε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όποιος δεν είχε γνωστό κρατούμενο θα έτρωγε ξύλο, θα του έπαιρναν τα πράγματα (ρούχα, χρήματα από τον λογαριασμό, τηλεκάρτες, τσιγάρα) και όλα αυτά βέβαια με την διακριτική ανοχή της υπηρεσίας. Μέσα στη φυλακή σιγά σιγά άρχισα να κάνω παρέες με διάφορους κρατούμενους διαφόρων εθνικοτήτων και διαφόρων αδικημάτων. Σιγά σιγά άρχισα να εγκλιματίζομαι περισσότερο και να θέλω να κάνω πιο πολλά παράνομα πράγματα όταν θα βγω έξω", περιγράφει ένας πρώην κρατούμενος των Φυλακών Ανηλίκων του Αυλώνα που σήμερα –ενήλικος πια- εκτίει ποινή κάθειρξης 19 ετών για ένοπλη ληστεία, στην εφημερίδα των Κρατουμένων "ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ… ΕΜΕΙΣ" που εκδίδει το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας.

Η μαρτυρία του κρατούμενου για το πόσο καλά "εκπαιδεύτηκε" στις φυλακές επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία: το ποσοστό εγκληματικότητας ενηλίκων κρατούμενων που έχουν εκτίσει ποινή ως ανήλικοι, αγγίζει το 40%!


6 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω βέβαια, πόσο αληθινό (πραγματικό) είναι το φωτορεπορτάζ του PHEME, ή παραθέτει υπερβολές ...
    Σε κάθε περίπτωση όμως (ακόμα και η υπερβολή έχει να κάνει με πραγματικό γεγονός, αλλιώς δεν φαίνεται), πιάνεται η ψυχή σου !

    Δείχνει και την αληθινή εικόνα της κοινωνίας μας.
    Την υποκρισία της ...
    Την αδιαφορία της ...

    Δείχνει την προκλητική αναγωγή του φιλοτομαρισμού ως ... υπέρτατο αγαθό !

    Αν θέλεις, δείχνει και ως ένα σημείο, γιατί η ελληνική κοινωνία ψήφισε όπως ψήφισε προχθές ...

    Οι ανήλικοι ...
    Τα παιδιά ...
    Ειδικά αυτά που ... αμαρτάνουν, που ... παραβατούν !
    Ε, αυτά καθόλου δεν μας νοιάζουν ...
    Ακόμα πιο "ειδικά", τα ... ξένα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. faro

      Και τα μισα να ειναι αληθεια, παλι συγκλονιστικα ειναι τα οσα διαδραματιζονται στις φυλακες! Αλλα θα μου πεις οταν υπαρχει παντελης αδιαφορια για τις ζωες οσων ειναι εξω απο τις φυλακες, περιμενει κανεις μεγαλυτερη ..ευαισθησια για τους κρατουμενους, ειδικα μαλιστα οταν καποιοι απ αυτους ειναι και ξενοι;

      Οπως λες, το αρθρο αυτο δειχνει πολλα και ας μην εκπλησσομαστε για το τι ψηφισαν οι περισσοτεροι! Το θεμα ειναι πως θα καταφερει κανεις μεσα σε συνθηκες κρισης να αλλαξει και νοοτροπιες, αλλα και αντιληψεις για την σημασια του ατομου και ποσο σημασια εχει αυτο σε μια κοινωνια που σημερα εχει χασει πολλες απο τις αξιες που ειχε παλιοτερα και βαδιζει εναν πολυ επικινδυνο δρομο!

      Διαγραφή
    2. Είναι γεγονός ότι ζούμε παράξενες εποχές ...
      Και δύσκολες ...

      Όμως εδώ θα φανούν ορισμένα πράγματα.

      Ας πούμε μερικά:

      - Θα φανεί η ανθρωπιά μας ή όχι
      - Θα φανεί πόσο δυνατοί είμαστε
      - θα φανούν οι προτεραιότητες που βάζουμε
      - θα ξεχωρίσουν οι φίλοι απ΄τους εχθρούς ή οι "φίλοι" απ΄τους "εχθρούς"

      Οι Ταξικές δυνάμεις, αυτές τις μέρες βάζουν δυο απλά ζητήματα - την Υγεία και το Ασφαλιστικό - ως μίνιμουμ προϋποθέσεις για την Ενότητα στη Βάση.
      Για να δούμε ... τι θα δούμε !

      Το συγκεκριμένο άρθρο, βάζει και μια άλλη διάσταση στην εργατική πάλη.
      Ό,τι κάνει, να το περιβάλλει η ανθρωπιά !
      Η κατανόηση.
      Η αλληλεγγύη.

      Ξέρεις, το δύσκολο είναι να μπορούμε να συννενοηθούμε ... οι διαφωνίες και οι αποχωρήσεις είναι το εύκολο. Πανεύκολο θα έλεγα.

      Μόνο από μια Ενωμένη Εργατική Τάξη (κι ας μην περιμένουμε να γίνει κάτι ούτε από τις Ηγεσίες ούτε από τους άλλους ... εγώ, εσύ, ο αναγνώστης μας - αυτός ο ανώνυμος - θα το κάνουμε πράξη !
      Ώστε να δουν καλύτερες μέρες και τα παιδιά που για διάφορους λόγους αυτή την εποχή βολοδέρνουν σε φυλακές και απομονώσεις ...

      Διαγραφή
    3. faro

      Μεσα στο μυαλο μου εισαι μ αυτα που ειπες πιο πανω και που πιστευω οτι δεν υπαρχει κανεις μας εδω να διαφωνει! Αν διαφωνει τοτε...κατα λαθος ηρθε σ αυτο το ιστολογιο! :-)

      Διαγραφή
  2. Εύγε για την ανάρτηση!
    Καμμιά φορά (αυτοκριτικό είναι το σχόλιο), βυθισμένοι στις αναζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των αγώνων της εργατικής τάξης, τείνουμε να ξεχνάμε κάποιες ψυχές που ξέπεσαν πιο κάτω και από αυτήν, στο λούμπεν προλεταριάτο.
    Ευχαριστώ που ξύπνησες την συνείδηση μου και για αυτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα σαι καλα Τrash!

    Ηταν αφιερωμενο σε οσους ξεχναμε, ισως και αθελα μας, πολλες φορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...