19 Ιουλ 2012

«Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ» / Ή περί κακογουστιάς!



Mια ακόμη..ηλίθια ταινία...για ενα ηλιθιο κοινο, τι μπορει να πειραζει;  Ετσι κι αλλιως συνηθισαμε ολοι και στην Ευρωπη και στις ΗΠΑ στις βλακειες που ακουμε απο τα ΜΜΕ καθημερινα...

Καπως ετσι μαλλον σκεφτηκε ο γνωστος...κωμικός(;) Σάσα Μπάρον Κοεν, ή οπως τον ξερουν ολοι ως...Μπορατ, στου οποιου τα ....κατορθωματα ειχαμε αναφερθει ξανα, οταν κατασυκοφαντησε ενα ολοκληρο χωριο στη Ρουμανια και οι κατοικοι αισθανθηκαν τοσο προσβεβλημενοι ωστε του εκαναν μηνυση!

Σημερα ομως αναφερομαστε στη ..νεα του ταινια, που ο τιτλος της, συνειρμικα και μονο, θυμιζει την αντιπολεμική, προοδευτική, ταινία του Τσάπλιν «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ». Ομως πασα...ομοιοτης σταματα εδω και δεν χρειαζοταν βεβαια να διαβασω τον Ριζοσπαστη για να καταλαβω οτι προκειται για αλλο ενα κακογουστο φιλμ, για τους απανταχου οπαδους του Κόεν, ενός «δικτάτορα» που διακινδυνεύει τη ζωή του ώστε η δημοκρατία να μην έρθει ποτέ στη χώρα που αυτός, με τόση αγάπη καταπιέζει»...

Κατ αρχην οπως λεει και ο Ριζος ο χρόνος εμφάνισής της ειναι...λιγο υποπτος!


Ετσι θα συμφωνησω οτι εχουμε κάθε δικαίωμα να αμφισβητούμε, τις προθέσεις της ....αγνής και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης του Εβραίου κωμικού και των παραγωγών του, ως προς τη χρονική, ιστορική συγκυρία που επέλεξαν για τη διακωμώδηση Αράβων δικτατόρων ειδικά όταν τα όρια ανάμεσα στο ρατσισμό και στο χτίσιμο μιας δουλειάς πάνω σε προκαταλήψεις και στερεότυπα σε παράταξη, δεν είναι πάντα αυτονόητα...

Τρεχατε κοσμε!  

8 σχόλια:

  1. Εντάξει ας μην προτρέχει κανείς. Την έχω δει την ταινία πριν κανά μήνα. Αν και δεν είναι τίποτα σπουδαίο, μου μείναν 2 πράγματα.

    1. Ο λόγος που βγάζει σε κάποια φάση και ξεγυμνώνει τον αμερικάνικο ορισμό της δημοκρατίας. Απ' ότι έχω καταλάβει, αν και περνάει στα ψιλά, άφησε μια εντύπωση στο κοινό της Αμερικής.

    2. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο αντίπαλος προσπαθεί να "φέρει τη δημοκρατία" γιατί έχουν σκοπό να ξεπουλήσουν τα πάντα στα παγκόσμια μονοπώλια. Και αυτό το σημείο αξίζει προσοχής.

    Υπάρχουν δηλαδή κάποια σημεία στην ταινία που αξίζουν αναφοράς. Απ' εκεί και πέρα, ας μην χάσει κανείς την ώρα του, υπάρχουν και καλύτερες ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. yianni

      Το κοινο της Αμερικης ειναι πολυ διαφορετικο απ αυτο της Ευρωπης και δε θελει και πολυ να..εντυπωσιαστει με κατι τετοιες.. διδακτικες ταινιες ! :)

      Eννοειται οτι δεν αξιζει τον..κοπο και ευτυχως υπαρχουν πολυ καλυτερες ταινιες στους κινηματογραφους!

      Δεν ξερω αν διαβασες τι ειχε γινει και με την υποθεση Μπορατ που αναφερω στο λινκ! Εντελως αισχρη η συμπεριφορα του Κοεν απεναντι σε φτωχους ανθρωπους στη Ρουμανια!

      Διαγραφή
  2. Προσωπικά δεν θα την έβλεπα ούτε σε dvd. Μισώ τις εξωφρενικές αμερικάνικες blockbuster καρικατούρες, ειδικά από τότε που έκανα το λάθος και είδα (σε dvd) τον Μποράτ. :Ρ

    Καρικατούρες δημιουργούσαν και οι Monty Python, αλλά σόρι, έχει σχέση π.χ. ο χαρακτήρας του χοντρού με τον Μποράτ;
    (πέρα από το "ύποπτο" timing ... εννοείται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... και εννοείται ότι, οι Monty Python περνούσαν περισσότερα πολιτικά μηνύματα.

      Διαγραφή
    2. spiral architect

      Oλοι καναμε το λαθος να τον δουμε σε καποια αρχικη φαση, αλλα ..not anymore! Δεν εχει σχεση με κωμωδια, αλλα προσπαθει μονο να σοκαρει με αυτα που λεει και κανει, κατι που προσωπικα δεν βρισκω καθολου αστειο.
      Οι Μonty Python ειχαν αλλου ειδους χιουμορ και πολυ ταλεντο και σε μεταμφιεσεις και σε διακωμωδηση χαρακτηρων, κατι που ο Κοεν δεν εχει ιδεα με το στυλ της καρικατουρας που ασχολειται και κατα τη γνωμη μου,οχι με επιτυχια!

      Διαγραφή
  3. Man with a movie camera. Αυτό δείτε κι αφήστε τις σαχλαμάρες να τις αγοράζουν οι πιο ανέμελοι.
    Είναι από τα πιο σοβαρά καλλιτεχνικά ντοκουμέντα για τη ζωή της πόλης στη Σοβιετική Ένωση. Αριστούργημα του μοντάζ.

    Τώρα αν "ο δικτάτορας" είναι προπαγάνδα : δε μας αφορά γιατί αν τη δούμε δε θα μας πιάσει και όσοι τη δούνε και δεν το καταλάβουν ότι είναι προπαγάνδα δεν μπορείς τόσο απλά να τους το χωνέψεις στο κεφάλι ότι είναι...αν βέβαια είναι.
    Αφήστε τις χαζοαμερικανιές για τους χαζούς. Οι σινεφίλ τρέξτε για την ταινία που πρότεινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφήστε ρε τίς σαχλαμάρες!!Ολοι στη πύλη της χαλυβουργίας,να μη πέσει το τελευταίο προπύργιο της Εργατιάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι ο κινηματογράφος χρησιμοποιείται για την προπαγάνδιση της κυρίαρχης αστικής τάξης, ένα το κρατούμενο !

    Ότι είναι ένα όπλο στα χέρια των καπιταλιστών για να περνάνε την δική τους "αλήθεια" - αφού βέβαια που και που λένε και καμιά αλήθεια για να μην τους κράξει ο κόσμος - είναι πασίγνωστο !

    Το θέμα είναι να έχουμε καθαρό ταξικό κριτήριο εμείς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...