18 Μαρ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Πλύσιμο, καθάρισμα & τηγάνισμα hambuger!



To συνεχιζόμενo πείραμα με την μεταναστευτικη εργασία, έχει αποτύχει εντελώς. Είναι εύκολο να το πει κανεις αμέσως μετά τις ειδησεις ​​της περασμένης εβδομάδας, oπου Αφρικανοί απασχολούνται στη δασικη βιομηχανία, ειδηση που μπορεί κανείς να διαβάσει στην εφημερίδα, ενω στελεχη της υπηρεσιας Μετανάστευσης πιαστηκαν για πώληση αδειας παραμονης και κατηγορουνται για δωροδοκία. 

Στους μετανάστες προσφέρονται οι  ίδιες θέσεις ανειδίκευτης εργασίας οπως  σ ολους τους μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 35 χρόνια. Πλύσιμο πιάτων, καθαριοτητα, τηγάνισμα χάμπουργκερς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα 2/3 των αδειών εργασίας αφορουν αυτό το είδος εργασιων.

Για να αποκτήσει κανεις μια άδεια εργασίας, η υπηρεσία του πρέπει να εγκριθεί από το σωματειο στο χώρο εργασίας, ο μισθός δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλος και η σύμβαση δεν πρέπει να περιέχει παραδοξότητες.
Πώς ομως φαίνεται, στην πραγματικότητα, για τον εργαζόμενο είναι μια αλλη υποθεση. 

Ένας που πλενει πιατα σε πληρες ωράριο θα πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 18 774 SEK προ φόρων, συμφωνα με τις συλλογικες ξενοδοχειο/εστιατορικες συμβασεις. Το οποιο σημαινει μόνο περιπου 15.000 κορώνες καθαρο μισθο - ένας μετανάστης ειναι πιθανόν να πάρει πολύ λιγότερα. 
Η άδεια εργασίας είναι προϋπόθεση για την απασχόληση, και ως εκ τούτου εξαρταται απο τη καλη θεληση του εργοδότη. Υπαρχουν με άλλα λόγια, πολύ ορθολογικοι λόγοι για να μην παραπονιούνται όταν αποδεικνύεται ότι ούτε οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ή οι αποδοχές εχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως είδαμε με την υπόθεση McDonalds στη Στοκχόλμη, το περασμενο φθινοπωρο, φανηκε οτι ακομη και αφεντικα επαιρναν δωροδοκιες κάθε μήνα απο τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους!

Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού έχει ανοιξει για να  εκμεταλλευθει ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Μερικές φορές, βέβαια, επειδή αισθάνονται ότι μια πιθανη μόνιμη κατοικία αξίζει τον άθλιο μισθό. Και τουλάχιστον δεν είναι χωρίς εγγραφα, έχουν την άδεια να διαμένουν και να εργάζονται στη χώρα με όλα αυτά που συνεπάγεται το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση για τα παιδιά, και ούτω καθεξής.

Η κυνική εκμετάλλευση της ανθρώπινης φτώχειας και της απελπισίας ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Υπήρχαν πολλοί που προειδοποιουσαν, ή λογικά θα πρέπει επίσης εκείνοι που αποφάσισαν το σημερινό μοντέλο να ειχαν καταλάβει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μεσον εκμεταλλευσης. Το ερώτημα είναι αν νοιαζόταν αυτοι. 

Όλα τα μέτρα της εργασίας που η αστική κυβέρνηση εισήγαγε είχαν σαφή σκοπό – προσβλεπαν ολα στη μείωση των μισθών και στη διαβρωση της ασφάλειας της απασχόλησης και κατά συνέπεια στρεφονταν και κατα της δύναμης των σωματείων. Γινεται με μικρά βήματα, μακριά από π.χ ...Θατσερικες μετωπικες επιθεσεις εναντια στο βρετανικο εργατικό κίνημα της δεκαετίας του 1980.

Ο πρωθυπουργος Fredrik Reinfeldt λέει ότι σέβεται το «σουηδικό μοντέλο» - ταυτόχρονα ομως αλληλεπιδρούν διάφορες νομοθετικές αλλαγές και ενεργειες που το θετουν  εκτος παιχνιδιου.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κριτική της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού δεν είναι οτι «έρχονται εδώ και παίρνουν τις δουλειές μας», αλλά μιλαμε για ανθρώπινη εκμετάλλευση. Πρώτον, οσοι εξαπατωνται με τους μισθους τους και τις συνθήκες εργασίας, και μετα κατ επέκταση ολοι οι αλλοι όταν οι μισθοί πιέζονται προς τα κάτω.

του Daniel Wilander
Mτφ απο Αrbetaren


Σημ. δικη μου: Για τα ΜcDonald´s, δειτε επισης εδω και εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...