1 Δεκ 2014

Για τον Νίκο Ρωμανό

Σχόλιο του ΚΚΕ για την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Ν. Ρωμανό


Εμμένει η κυβέρνηση στην άρνησή της να χορηγήσει εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό που, ύστερα από εξετάσεις, πέτυχε στο ΤΕΙ Αθήνας. 

Ο Ν. Ρωμανός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πραγματοποιεί εδώ και 22 μέρες απεργία πείνας και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε σχόλιό του για το θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: 

«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. 
Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί».

Το θέμα τέθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, επιχειρώντας να συγκαλύψει την εμμονή της κυβέρνησης και σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρότεινε ως λύση την παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι ίδιος δεν έχει την αρμοδιότητα να χορηγήσει εκπαιδευτική άδεια. 

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη πρόταση εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, εκτιμώντας ότι υπονομεύει το θεσμό της εκπαιδευτικής άδειας. Συγκεκριμένα, ανέφερε: 

«Η πρότασή σας για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης είναι, εκτός των άλλων, και επικίνδυνη γιατί υπονομεύει το θεσμό της εκπαιδευτικής άδειας, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 
Η θέση του ΚΚΕ είναι γνωστή. 
Δε θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτών των ανθρώπων έχουν σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και το λαϊκό κίνημα. 
Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο η υπονόμευση δικαιωμάτων που προβλέπονται από το νόμο και το σωφρονιστικό κώδικα».

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: 

«Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο. Το ίδιο ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές. 
Οι εκπαιδευτικές άδειες προβλέπονται από το σωφρονιστικό κώδικα και πρέπει να δίνονται σε όσους κρατούμενους τις δικαιούνται. 
Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό, o οποίος μετά από πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε στo ΤΕΙ Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...