4 Φεβ 2015

Η Μάχη του Στάλινγκραντ

Χτες συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στην ιστορική Μάχη του Στάλινγκραντ. Τη μάχη των μαχών, το σημείο καμπής στην πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ και τη ναζιστική Γερμανία.
 
Η «New Star», με αφορμή τη μεγάλη επέτειο, προβάλλει από αύριο Πέμπτη και για μια μόνο βδομάδα στον κινηματογράφο «Στούντιο» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, τηλ. 210.8640.054) την επική ταινία - σε δύο μέρη - «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» (1949) του Βλαντιμίρ Πετρόφ, που διατηρεί ισχυρή αυθεντικότητα σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Το πρώτο της μέρος, με τίτλο «Η Μάχη του Στάλινγκραντ - Ούτε βήμα πίσω», προβάλλεται την Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, ενώ το δεύτερο, με τίτλο «Η Μάχη του Στάλινγκραντ - Η Νίκη» προβάλλεται Παρασκευή, Κυριακή και Τρίτη την ίδια ώρα.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της «New Star» με αφορμή την προβολή της ταινίας: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος προετοιμαζόταν ήδη από τη λήξη του Πρώτου με την ηττημένη Γερμανία να επανεξοπλίζεται από το αγγλοαμερικανικό και γαλλικό κεφάλαιο προκειμένου, δοθείσης ευκαιρίας, να τη στρέψουν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης με σκοπό την ανατροπή του σοσιαλισμού, την κατάληψη των εδαφών της και το μοίρασμά τους στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση του 1929 - 1933 ουδέποτε ξεπεράστηκε ολοκληρωτικά, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '30 ξέσπασε νέα κρίση με ταυτόχρονη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Χίτλερ είχε δηλώσει: "Κύριο καθήκον της Γερμανίας, σκοπός της ζωής μου και έννοια της ύπαρξης του εθνικοσοσιαλισμού είναι η εξόντωση του μπολσεβικισμού". Η χιτλερική Γερμανία στις 22 Ιούνη 1941, επιτίθεται στη Σοβιετική Ενωση, με την "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα". Σε λίγους μήνες τα χιτλερικά στρατεύματα έφτασαν έξω από τη Μόσχα όπου καθηλώθηκαν με την ηρωική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού. Το Δεκέμβρη του 1941 ο Χίτλερ έχασε τη μάχη της Μόσχας και το μέτωπο σταθεροποιήθηκε. Ομως, η χιτλερική Γερμανία ξεκινούσε για τη σφοδρότερη επίθεση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Εκείνη στο νότιο μέτωπο που κατέληξε στη μεγάλη μάχη του Στάλινγκραντ που χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την αμυντική, από τις 17 Ιούλη έως τις 18 Νοέμβρη 1942 και την επιθετική, από τις 19 Νοέμβρη έως τις 2 Φλεβάρη 1943, όπου ο Κόκκινος Στρατός πέρασε στην αντεπίθεση κατακτώντας τη μεγαλειώδη τελική νίκη. Οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν συνολικά σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες. Η σοβιετική πλευρά θρήνησε ασύγκριτα μεγαλύτερες απώλειες: 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...