30 Απρ 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: Πυροβολημένοι εργάτες, ανούσιοι σοσιαλιστές (και η Πρωτομαγιά!)

Cecilia Irefalk. (Φωτο: Snezana vucetic bohm)  (Αrbetaren)



«Διάβασα γι 'αυτό αμέσως με το που ξυπνησα το πρωί της 18ης Απριλη. 30 εργατες πυροβοληθηκαν σε μια φραουλοφυτεία στην Ελλάδα. Εργατες, κυρίως από το Μπαγκλαντές, που δεν είχαν παρει τους μισθούς τους των 27 SEK/ την ώρα, μισθοι που δεν τους ειχαν καταβληθεί για επτά μήνες. Όταν διαμαρτυρήθηκαν, τα αφεντικα τους πυροβολησαν με τις καραμπίνες τους. Επτά από τους εργατες παρεμειναν στο νοσοκομείο για τραύματα από τους πυροβολισμούς. 

Ταυτόχρονα βλεπω φωτογραφιες σχετικά με το συμβάν αλλα δεν μπορώ να μη σκεφτομαι τις λέξεις "Νότια Αφρική" και "Marikana" που ερχονται στην αναζήτηση. Γιατι αυτό συνεβει μολις ένα χρόνο πριν οταν 34 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν από την εκεί αστυνομία οταν ξεκινησαν μια απεργία. 
 
Φωτογραφια της ειρηνικης διαδηλωσης στο Ådalen, 1931.

Κανω αλλη μια αναζήτηση για να βρω τη μοναδικη εικόνα, την κλασικη άσπρομαυρη απο την μεγαλη πορεία. Στο Ådalen στη Σουηδία το 1931 οταν στρατιωτες πυροβολησαν και σκοτωσαν πέντε εργατες. Από τότε η εργοδοσια και οι ενστολοι προστάτες του κεφαλαιου σταματησαν τις θανατηφόρες, τουλάχιστον, βολές σε εργατικές διαφορές. 

Ωστόσο, εξακολουθούν να κάνουν ό, τι μπορούν για να παρακάμψουν το νόμο με ένα διαφορετικό είδος βίας. Για το σκοπό αυτό, έχουν καλή στήριξη απο τη συντηρητικη κυβέρνηση για τη διάβρωση των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και απο τον Σοσιαλδημοκρατικο χωρο που ειναι σε πληρη συμφωνια με την αστική τάξη. 

Γιατι παρά την κατάσταση των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο και ενω οι νέοι και οι αρρωστοι εργαζομενοι στην Σουηδία ξεπουλιουνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό, οι μεγάλες εταιρείες κερδιζουν, θέσεις εργασίας κλεινουν και η παραγωγή μεταφέρεται σε χώρες με χαμηλούς μισθούς, το σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εχει τωρα άλλες προτεραιότητες.

Ειδικά τώρα τις παραμονές της Πρωτομαγιας. Φετος οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθουν στην πολη Norrköping να ανταγωνιστουν τους Χριστιανοδημοκράτες σχετικά με το ποιος μπορεί να σπιλώσει περισσότερο την επετειακη αυτη μερα της εργασίας με έμφαση στην «οικογενειακή ψυχαγωγία». 
Στην παλιά αυτη εργατουπολη καταργειται εντελώς η καθιερωμενη πορεία, αντι γι αυτο καλουν οι  Σοσιαλδημοκράτες τον κοσμο σε συναυλια με την τραγουδιστρια Amy Diamond

Στη ζωή μου, ξεπροβαλλει παντα αυτη η συζήτηση για τα ατομικα μποϊκοτάζ ως μορφη αντίστασης. Και κατά πόσον θα ήταν σε σύγκρουση με το συλλογικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν το νομίζω. 

Προσωπικά, μποϊκοτάρω μια σειρά από άσχημα πράγματα, όπως την Nestle, την Coca-Cola, τα McDonalds, το Berns, την βιομηχανία που εκμεταλλευεται ζώα. 

Τωρα, επίσης τις φράουλες από Ελλάδα και τους Σοσιαλδημοκρατικους εορτασμους για την Πρωτομαγια!»



της Cecilia Irefalk, Mτφ απο Αrbetaren

2 σχόλια:

  1. Για τους γνωστες της σουηδικης, οταν μπουκοταρει τις εκδηλωσεις της Σοσιαλδημοκρατιας, που θα στραφει για την Πρωτομαγια?

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...