29 Απρ 2013

Σ ένα TAXI: «Όλοι ίδιοι είναι!»


-Θα κατεβειτε να διαδηλωσετε αυτη τη Πρωτομαγια με το ΠΑΜΕ, ρωτησα ενα ταξιτζη, που απο τη συζητηση καταλαβα οτι ο ιδιος περνιεται για..«ξυπνιος», οπως πολλοι αλλοι στον κλαδο τους, που απο τοτε που μιλαμε για κριση ακουγονται αν οχι απηυδυσμενοι, τουλαχιστον απογοητευμενοι, δουλευοντας και αυτοι για ενα χαμηλο μεροκαματο, που δεν καλυπτει, πια, ουτε τις αναγκες της ημερας.

Μου ελεγε οτι ο κλαδος τους εργαζεται κατω απο σκληροτερες συνθηκες και ωραρια ισως και απο αλλους εργαζομενους, οντας σχεδον ολη την ημερα μεσα σ ενα αυτοκινητο, συχνα στο κεντρο, αλλα παρ ολα αυτα, οπως πολλοι εργαζομενοι ουτε αυτοι ξερουν τι θα πει οργανωση, συνδικαλισμος, αλληλεγγυη, και αλλα τετοια....«κομμουνιστικα», οπως σατυριζε καποιος γνωστος μου, τα βασικα δικαιωματα που σιγα σιγα...αποχαιρετουμε, οσο περναει ο καιρος.

-Και γιατι να παω, ειπε; Ολοι ιδιοι ειναι.

Η κλασσικη φραση, που περιμενα να ακουσω! Ποση απαξιωση, ποση αδιαφορια, ποση αδιαβασια, ποση ελλειψη εξυπναδας περιεχει! Αραγε τι θα του απαντουσε ενας...Μπρεχτ, ενας ανθρωπος τελοσπαντων που περασε τη ζωη του αγωνιζομενος να δειξει το σωστο δρομο στην εργατικη ταξη, σκεφτηκα. Ισως να του ελεγε κατι αφοπλιστικο, ισως να του χαμογελουσε και να μην ελεγε τιποτα..Δεν ξερω αλλα θα ηθελα πολυ να μπορουσα να απαντουσα με ενα τροπο που θα επειθα, χωρις να εκνευριστω για τη κλασσικα αναμενομενη ατακα. Εκανα μια προσπαθεια...

-Eπειδη δεν εισαι ευχαριστημενος του ειπα, εκτος κι αν κανω λαθος, ομως εσυ πριν απο λιγο μου ελεγες οτι δεν σου αρεσε που περιμενες 5 ωρες στην ουρα του νοσοκομειου που πηγες το παιδι σου, τις αλλες, επειδη δεν ειχες 100 ευρω να το πας στον ιδιωτη. Και φυσικα δεν θα σκεφτοσουν καν να το πας σε ιδιωτη και να πληρωσεις, αν λειτουργουσαν οπως επρεπε τα νοσοκομεια μας, τα σχολεια μας, οι παροχες που μονο παροχες δεν ειναι πια.

-Οχι δεν ειμαι ευχαριστημενος, μου ειπε, αλλα δεν πιστευω και οτι το ΚΚΕ θα μας σωσει.

-Αμα ψαχνεις για καποιον να σε ...σωσει, τοτε δεν ειναι, γιατι δεν δινει ψευτικες υποσχεσεις. Αλλα μηπως αυτα που παθαινουμε τωρα ειναι επειδη οι πολιτικοι που μας κυβερνουν χρονια, μας λενε οτι μονο ΕΤΣΙ, δηλαδη, μονο με λιτοτητα, σωζομαστε; Ξερεις κατι, αυτα λενε και σε αλλες χωρες και οπως καταλαβαινεις ο λογος που το λενε ειναι για να μειωσουν τα μεροκαματα...
Εσυ ως εργαζόμενος ομως μπορεις να δεχτείς αυτή την κατάσταση φτώχειας, ανεργειας, ανασφάλειας; Προχθες μολις διαβαζαμε σε εφημεριδες και ειδαμε στις ειδησεις σε ολο το κοσμο την ασυδοσια της Μανωλάδας, με εργάτες απλήρωτους, βασανισμένους και πυροβολημένους από αθλια αφεντικα!

Ποιος ομως παραγει το πλούτο καθημερινα, αν οχι η εργατικη ταξη, σε ρωτω, του ειπα. Αλλα αν αν συνειδητοποιουσε την αξια της θα μπορουσε ν ανατρεψει τις αντιλαϊκες πολιτικες, με το να φτιαξει μια συμμαχία μισθωτών εργαζομένων, αγροτών, νέων, γυναικώ και να φερει τα πανω κατω, να φυγουμε κι απο την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και να απαιτησουμε επισης την μη εμπλοκη και μη συμμετοχη της χωρας μας σε πολέμους.

Μετα, για μενα, ως Ελληνιδα που μενω στο εξωτερικο, του ειπα, ειναι σκετη ντροπη η υπαρξη της Χρυσής Αυγής στη χωρα μας οπως και ο ρόλος της που ειναι να δημιουργει τεχνητες διχονοιες ανάμεσα στους εργάτες για να κερδιζει το κεφαλαιο. Τι δουλεια εχουν οι φασιστες στη χωρα αυτη που εχει βγαλει τοσους και τοσους ηρωες;

-Ναι αλλα κι αυτοι γιατι τοσα χρονια δεν τα βρισκουν με τον …ΣΥΡΙΖΑ;

Τοτε ενιωσα το γνωστο και αποκαρδιωτικο συναισθημα οτι η συζητηση θα τραβουσε τον δυσβατο δρομο οπου μιλας μιλας αναλωνεσαι και στο τελος ακους κατι, (καλη ωρα), που θα σε ...βγαλει απ τα ρουχα σου (εχει και ζεστη εκει στο Νοτο!) και θα πεις τι ηθελα και επιασα κουβεντα! 

Πριν, ομως, προλαβω να πω τιποτα, πεταχτηκε μια κοπελλια-συνεπιβατης, που δεν ελεγε τιποτα ολη την ωρα και μας ακουγε και του ειπε:

-Διαβαζες, ομως, τι ελεγε ο Τσιπρας στον κοσμο στις εκλογές και τι λεει τωρα, μια σκετη θολουρα εινα..Mια με τους επιχειρηματίες παει, μια με τους εργατες, ετσι για να παραπλανει, φιλε. Το μονο που επιδιωκει ειναι να γίνει κυβέρνηση, αλλα μπορει να βρει ο τυπος φιλολαϊκή λύση μέσα στην ΕΕ, εχεις την εντυπωση οτι και να ηθελε θα τον αφηναν να ανατρεψει τα μονοπωλια, ετσι χωρις να ανοιξει μυτη; 

Ας εβρισκα μια φορα ενα ταξιτζη που να ηξερε απο ..πολιτικη, οσο καλα ηξερε τους δρομους!!

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Elva

    Τις περισσότερες φορές σκέφτομαι ότι βροντάμε στου κουφού την πόρτα.
    Αφού θέλουν να φάνε το κόκαλο που τους πετάνε, τί να κάνουμε, θα σπάσουν τα δόντια τους.
    Μην στεναχωριέσαι..μια χαρά του τα είπε και η συνεπιβάτης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου,φιλη Ntina,

      Οταν υπαρχουν τοσοι τροποι να ενημερωθει κανεις για το τι πραγματικα ισχυει και τελικα διαπιστωνει κανεις οτι και ανενημερωτος κοσμος υπαρχει, αλλα και αδιαφορος ως προς τα προβληματα, τοτε ειναι σιγουρο οτι θα σπασουν τα..δοντια τους, οπως λες, περιμενοντας να γλειψουν το κοκκαλο που τους πετανε!

      Διαγραφή
  2. Σεχτάρ ο ΤρομερόςΔευ Απρ 29, 10:05:00 μ.μ. EEST

    Ξέρεις τι με έχει απασχολήσει και μένα με αυτούς τους διαλόγους;
    Αυτό, που γλαφυρά αποτυπώνεται στην διήγησή σου: Ο ταξιτζής (παρεμπιπτόντως κλασσική νεοελληνική μικροαστική φιγούρα, και εξαιρετικά αντιπροσωπευτική) σου πετάει δυό τρείς εκφράσεις-κλειδιά, σχεδόν μονολεκτικές, και σε ισοπεδώνει. Εσύ αναγκάζεσαι να αραδιάζεις κατεβατά από αναλύσεις και λογικά επιχειρήματα, που όμως το έχουν χαμένο από χέρι το παιχνίδι καθώς έτσι χάνεται το μήνυμα. Εκείνος, που δε χρειάζεται να πεί πολλά λόγια, είναι ο κερδισμένος.
    Είναι άνιση η μάχη. Αυτός πατάει στην κυρίαρχη ιδεολογία, που υποστηρίζεται από έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που την έχει εκλαϊκεύσει. Υπάρχουν έτοιμοι-δουλεμμένοι οι συνειρμοί, τα προκατασκευασμένα ψέματα, που πάνω τους έχουν οικοδομηθεί άλλα ψέματα, και στην κορφή το "όλοι ίδιοι είναι", ατράνταχτα θεμελιωμένο.
    Που μπορούμε εμείς να στηριχτούμε; Μόνο στις αντιφάσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν θεριέψει και δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ανταπαντήσεις μας πρέπει να είναι εξίσου μονολεκτικοί δυναμίτες, να κάνουν το οικοδόμημα του ψεύδους να τρίζει.
    Θα μπορούσες, λέω τώρα, στο "όλοι ίδιοι είναι" να του αντιτείνεις:
    "Πως είναι όλοι ίδιοι, όταν όλοι οι υπόλοιποι λένε το ΚΚΕ απομονωμένο;"
    Η κάπως έτσι, δεν τόχω κι εγώ πολύ ψάξει.
    Εχω την αίσθηση πως στην προπαγάνδα είμαστε πολύ πίσω, κι αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχταρ ο Τρομερος

      Εχεις απολυτο δικιο και πιστευω οτι οσα λες κατα καιρους απασχολουν πολλους που αισθανονται οτι μεσα απο αναλογες συζητησεις συχνα δεν καταφερνει κανεις να πεισει τον αλλο οτι οσα ακουει απο τα ΜΜΕ ειναι σκετη παραπλανηση.
      Πως να τα βαλει ομως κανεις εναντια στον προπαγανδιστικο μηχανισμο της κυριαρχης ταξης, οταν αυτοι ελεγχουν τα ΜΜΕ αλλα και τους ''καλοθελητες'' επισης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Κι εγω, σαν κι εσενα, εχω την αισθηση οτι χρειαζεται περισσοτερη δουλεια σ αυτον τον τομεα.

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...