10 Νοε 2013

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

 

Ενισχύεται η επιθετικότητα ενάντια στους λαούς

Οι λαοί έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν όσα τους ετοιμάζουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις

 

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Οκτώβρη 2013 δεν έδωσε «μεγάλη είδηση» με τα κριτήρια της αστικής δημοσιογραφίας. Επιβεβαίωσε, όμως, την αποφασιστικότητα των μονοπωλίων, των οργάνων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης το 2012 συσσώρευσαν χρέος 8,6 τρισ. ευρώ ή 91% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του 2013 έφτασε το 93,4%, έναντι 92,3% το 1ο τρίμηνο. Στην ΕΕ ανήλθε στο 86,8% το 2ο τρίμηνο από 85,9% το 1ο τρίμηνο του 2013. Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση των χωρών με το υψηλότερο χρέος, με 169,1% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ακολουθούν η Ιταλία με 133,3%, η Πορτογαλία με 131,3% και η Ιρλανδία με 125,7%. Γαλλία και Βρετανία παρουσίασαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ, το πρώτο επτάμηνο του 2013, με 44,2 δισ. και 38 δισ. αντίστοιχα. Στασιμότητα προβλέπεται για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ τους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η τροχιά των καπιταλιστικών οικονομιών σε Ευρωζώνη και ΕΕ παρουσιάζεται αναιμική και ασταθής, διατηρώντας τις ανησυχίες στα αστικά οικονομικά - πολιτικά επιτελεία.

Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά την πορεία της καπιταλιστικής κρίσης, το βέβαιο είναι ότι θα ενταθεί η επίθεση της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των κομμάτων του κεφαλαίου, με την προώθηση σαρωτικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, μέσα από παραπέρα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η μαζική ανεργία, η φτώχεια, η απόλυτη εξαθλίωση παίρνουν δραματικές διαστάσεις για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την ΕΕ και την τρόικα, αξιοποιώντας ως πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα στα επόμενα χρόνια, 2014 - 2015, κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση, προετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα: Αγρια φοροληστεία του εργαζόμενου λαού, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σφοδρό χτύπημα στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία και από την άλλη φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Αναζήτηση νέων πεδίων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επικεντρώθηκε στην αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφόρας διεξόδου των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, εστιάζοντας στην ψηφιακή αγορά, στην καινοτομία και τις υπηρεσίες.

Εθεσε σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση - απελευθέρωση της ψηφιακής αγοράς μέχρι το 2015, την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη γρήγορη προώθηση του «υπολογιστικού νέφους» και της «υπολογιστικής μεγάλων συνόλων δεδομένων», τομείς στους οποίους η ΕΕ υστερεί στον ανταγωνισμό κυρίως με τις ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της καινοτομίας προωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τη δημιουργία ομάδων μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων της βιομηχανίας («συνεργατικών σχηματισμών») για την «ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και κλάδων». Στον τομέα αυτό σημαντική ώθηση αναμένει από την υλοποίηση των ευρωενωσιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων COSME («Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ») και «Ορίζων 2020», για την παροχή άφθονου χρήματος στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Εμφαση δίνει στην αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκεστάιν, την εξάλειψη όλων των εθνικών εμποδίων για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ενιαία καπιταλιστική αγορά και την ολοκλήρωση του ανοίγματος των «νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων», που θα μειώσει ακόμη πιο δραστικά τους μισθούς και θα δώσει αποφασιστικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι τομείς αυτοί αποτελούν κλάδους υψηλής έντασης κεφαλαίου, που δημιουργούν ελάχιστες, προσωρινές θέσεις δουλειάς, με μεγάλη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Προδιαγράφουν το σχεδιασμό των μονοπωλίων και της ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που προωθούν πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων, με διατήρηση τεράστιας στρατιάς ανέργων.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ για την ανεργία των νέων και τα προγράμματα «Πρωτοβουλία για την Ανεργία των Νέων», «Εγγύηση για τη Νεολαία» και «Συμμαχία για τη Μαθητεία», πέρα από την προσπάθεια χειραγώγησης νεανικών συνειδήσεων, αποσκοπούν να προμηθεύσουν το κεφάλαιο με φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, μέσω της μαθητείας, της ψευτοκατάρτισης και πρόσκαιρων δεξιοτήτων που αυτό έχει ανάγκη. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ευρωπαϊκή σύνοδος - παρωδία για την ανεργία των νέων που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, στις 13 Νοέμβρη 2013 στο Παρίσι.

Οξύνονται οι αντιθέσεις

Η Σύνοδος μετέθεσε για το Δεκέμβρη και το πρώτο εξάμηνο του 2014 τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως, μέτρα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης, με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό της καταστροφής κεφαλαίων από την καπιταλιστική κρίση να παραμένουν οξυμένες. Το συμβιβασμό για τη συγκρότηση Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού από την ΕΚΤ διαδέχτηκαν οι αντιπαραθέσεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης - μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας των τραπεζών. Η διαμάχη κινείται γύρω από τον αριθμό των τραπεζών που θα υπάγονται στη δικαιοδοσία του μηχανισμού χρεοκοπίας, με τη Γερμανία να επιμένει να διατηρεί τον εθνικό έλεγχο στις περιφερειακές τράπεζές της και να εξαρτά την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης από αντίστοιχες τροποποιήσεις στις ευρωσυνθήκες, που θα ενισχύουν τον ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό και οικονομικό έλεγχο και πειθαρχία στις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης. Στο έδαφος αυτό πατάει και η πρόταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, για την επιβολή εισφοράς 10% στις καταθέσεις εντός της Ευρωζώνης.

Η δήθεν κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, στην οποία αναφέρονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν είναι παρά το όχημα για την προώθηση του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «κοινωνικής συναίνεσης», την αξιοποίηση του εργοδοτικού και ρεφορμιστικού συνδικαλισμού σε ευρωενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την υποταγή της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η έκφραση λύπης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα τραγικά θύματα της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ συνιστά θρασύτατη πρόκληση. Πολύ περισσότερο που τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ζητάνε την ενίσχυση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες, με «ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ» και την «ταχεία εφαρμογή» του νέου δρακόντειου συστήματος επιτήρησης των συνόρων της ΕΕ και παρακολούθησης των πάντων που εισέρχονται στην ΕΕ.

Ισχυρό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ - όργανο διείσδυσης των μονοπωλίων στις τρίτες χώρες - αποτέλεσε η άρνηση της Ισλανδίας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς και η πρόσφατη απόφαση της Αρμενίας να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση τηςΡωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» στο Βίλνιους, στις 29 Νοέμβρη 2013, επιδιώκει την επιβολή των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, θέτοντας σε προτεραιότητα τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία και στη συνέχεια με τη Μολδαβία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κ.ά.), την εκμετάλλευση των λαών.

Τα επιτελεία των μονοπωλίων, της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων προετοιμάζουν πυρετωδώς την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, που θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18 - 19 Δεκέμβρη 2013, ενισχύοντας την επιθετικότητα της λυκοσυμμαχίας για να γίνει πιο αποτελεσματική, στις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών, από κοινού με το ΝΑΤΟ σε διεθνή κλίμακα. Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται η πρόσφατη συζήτηση στην ελληνική Βουλή, 31/10/2013, για τις «Στρατιωτικές δομές της ΕΕ: Τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές (Α7-0250/2013)», καθώς και η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 5 - 6 Δεκέμβρη 2013, κ.ά.

Τα συμπεράσματα και αυτής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κωδικοποιούν τους στόχους και τα μέτρα των μονοπωλίων και του πολιτικού τους προσωπικού ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών. Η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να αρνηθούν το δραματικό παρόν και το ακόμη χειρότερο μέλλον που τους ετοιμάζουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συμμαχία, την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με κεντρικό σχεδιασμό και Εργατική - Λαϊκή Εξουσία.

Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...