8 Νοε 2013

(LIVE) ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση για την πρόταση Μομφής!



Σκηνικό διπολισμού με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού

Ξεκίνησε το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιδιώκεται η αναβίωση μιας αντιπαράθεσης δικομματικού χαρακτήρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. 
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα ακολουθήσει  ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από 151 βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανίζεται καλύτερος εγγυητής της νομιμότητας

Ως πραγματικό εγγυητή της δημοκρατίας και της νομιμότητας παρουσίασαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του, που εγκαινίασαν τη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που θέλουν είναι να διαχειριστούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Κλίνοντας τη δημοκρατία -προφανώς την αστική- σε όλες τις πτώσεις,  ο Γιάννης Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση μομφής αποτελεί πράξη δημοκρατικής ευθύνης. Όπως είπε, η κατάθεση της πρότασης επιβάλλεται γιατί υπάρχει «πρωτοφανής δυσαρμονία» ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και «διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας». Μάλιστα σε ένα ρεσιτάλ προάσπισης των θεσμών του συστήματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών». 
Ο Γιάννης Δραγασάκης «έκλεισε το μάτι» σε διάφορες δυνάμεις από το αστικό πολιτικό μπλοκ, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της «αριστεράς», αλλά θα είναι ανοιχτή και σε όλες τις «δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις» της κοινωνίας.


Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «χτίζει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης». Προς επιβεβαίωση αυτής της άποψης επικαλέστηκε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τις επιστρατεύσεις και την καταστολή, ενώ χαρακτήρισε έκνομη ενέργεια την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ. Μόνο που όλα αυτά που περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται με απολύτως νόμιμο τρόπο με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.

Η ΝΔ αξιοποιεί τη μομφή για να εμφανίσει σαν μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική
Τους βασικούς άξονες επιχειρημάτων της ΝΔ που θα αξιοποιηθούν στη μάχη των εντυπώσεων ξεδίπλωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Φεβρωνία Πατριανάκου στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα περί «υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της χώρας» με την τρόικα είναι το πρωτεύον επιχείρημα της ΝΔ. Ακριβώς με αυτό το επιχείρημα η Φ. Πατριανάκου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας», αφού αυτές τις μέρες είναι στην Αθήνα η τρόικα.
Διπλός ο στόχος αυτού του επιχειρήματος. Αφ' ενός να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την ανευθυνότητα και αφ' ετέρου να κρύψει πως από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν πρόκειται να προκύψει κάτι φιλολαϊκό καθώς δεν διαπραγματεύεται η χώρα γενικά για όλους, αλλά η κυβέρνηση για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών.
Διπλής όψης είναι και το δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ για την «εφαρμογή των νόμων». Σκοπός του να αποδομήσει το αιτιολογικό της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποιεί σαν αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, αλλά και για να εμπεδωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι το δόγμα της καταστολής που πάντα συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Η Φ. Πατριανάκου υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση διότι εφάρμοσε το νόμο στην περίπτωση της ΕΡΤ.

Επίσης στην προσπάθεια να αναδείξει τις εσωτερικές αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει το επιχείρημα πως η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σχετίζεται με τα εσωκομματικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά η Φ. Πατριανάκου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας περιπλανώνται μεταξύ ευρώ και δραχμής και επικαλέστηκε τους Λαφαζάνη, Γλέζο και Αλαβάνο για να ενισχύσει το επιχείρημα πως υπάρχουν διαφωνίες μετά την αποκαλούμενη «ρεαλιστική στροφή» του Αλ. Τσίπρα, που σηματοδοτήθηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και το Τέξας.
Πάντως η Φ. Πατριανάκου έκανε ορατή την επιθυμία της κυβέρνησης να στηριχθεί και από βουλευτές πέραν των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Χαρακτηριστικά η Φ. Πατριανάκου κάλεσε σε συστράτευση τους βουλευτές «που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα» και ίσως να έχει κατά νου βουλευτές που στην παρούσα φάση δεν είναι ενταγμένοι σε κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος. 

Εθνική ευθύνη βαφτίζει το ΠΑΣΟΚ τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα

Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο σε επιχειρήματα όσο και σε τόνους είναι το ΠΑΣΟΚ, που επιπλέον προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί σημείο τριβής και εκτός του κόμματος, αλλά και στις διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική ανευθυνότητα» από «δυνάμεις της καταστροφολογίας» που «χαίρονται όταν χάνει η Ελλάδα». Επίσης βάφτισε «εθνική προσπάθεια» την αντιλαϊκή πολιτική για να «πείσει για την αναγκαιότητα» της συμμετοχής στη συγκυβέρνηση διότι το ΠΑΣΟΚ συναισθάνεται «την εθνική ευθύνη».

Αφού βάφτισε «εθνική ευθύνη» τη λήψη παλιών και νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, επιχείρησε να καταδείξει πως είναι μονόδρομος «ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αδιέξοδο όπως δείχνει η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...