5 Νοε 2013

ΣΟΥΗΔΙΑ: «ΟΧΙ, δεν θα σταθουμε σιωπηλοί όταν οι ρατσιστές μιλούν!»




Σε μια χωρα οπου το ...κουρεμα της αλογοουρας του υπ. Οικονομικων, Anders Borg, γινεται ειδηση στα απανταχου ειδησεογραφικα δελτια, σε μια χωρα που συμφωνα με προσφατες στατιστικες, το ακροδεξιο κομμα  SD, με διασυνδεσεις και με ναζιστικα κομματα, ειναι...τριτο κομμα,  σε μια χωρα που ενας ακομη παιδοφιλος του διαδικτυου, «τη γλυτωσε» με δυο μονο χρονακια φυλακη, οντας υπευθυνος για τον θανατο ενος απελπισμενου 13χρονου κοριτσιου  που επεσε στις γραμμες του τραινου, τον περασμενο Μαρτη, επειδη την απειλουσε οτι θα δημοσιευε φωτος της στο Ιντερνετ, διαβαζουμε επισης και το αρθρο ενος νεαρου δημοσιογράφου, του Viktor Adolfsson, που γραφει οτι οι Σουηδοι Σοσιαλδημοκρατες μεσω του ηγετη τους, Stefan Löfven, ειχαν προτεινει να σταθουμε ...σιωπηλοι οταν μιλουν οι ρατσιστες!


Δεν μου κανει εντυπωση, φυσικα, γιατι δεν ειναι η πρωτη φορα που βλεπω αναλογη σταση και εχουμε πει αρκετες φορες και απο εδω οτι οι Σοσιαλδημοκρατες εχουν μεγαλο μεριδιο ευθυνης για το οτι η ακροδεξια εχει ανεβει οχι μονο στη Σουηδια, αλλα και σε αρκετες αλλες χωρες της ΕΕ. 


Οχι, «η απάντηση δεν είναι να σταθουμε σιωπηλοί όταν οι ρατσιστές μιλούν», λεει ο  Viktor και συνεχιζει: 

"Για να χωρίσουμε τους ανθρώπους από τη φυλή, τη θρησκεία τους, ή οτιδήποτε άλλο είναι τόσο υποτιμητικο, οσο τιποτα. Πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Το κομμα των SD (Sverigedemokraterna) προερχονται από ναζιστικες και ρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα." 

Είναι η πρώτη του Μαΐου 2010. Tα πιο πανω λογια είναι του προεδρου του σωματειου μεταλλου, IF Metall, Stefan Löfven, ο οποιος συνεχισε παραθέτοντας τα λόγια του Olof Palme, ο οποιος το 1978 ειχε πει:

 
Olof Palme

- Δεν υπάρχει εμείς και αυτοί – υπαρχει μονο ΕΜΕΙΣ . 

Τριαμισυ χρόνια αργότερα ο Löfven εγινε ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Ενα κομμα  που τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να μιλάει ξεκαθαρα. Το Σαββατοκύριακο που περασε δημοσιευσε η εφημεριδα Expressen λεπτομέρειες (που απορρίφθηκαν ωστόσο από τον υπεύθυνο Τύπου) σχετικα με το ότι οι Σοσιαλδημοκρατες στις εκλογές της επομενης χρονιας, θα αποφυγουν τους ακροδεξιους SD.

-Εμείς δεν γνωριζουμε κατι τετοια πραγματα, είπε καποιος απο το κομμα, στην εφημερίδα. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σταθεροτητα, απο την ήττα της Mona Sahlin στις εκλογές του 2010. Είχε και εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή αντιρατσιστική δέσμευση. Ήξερε πώς να τα βαλει π.χ εναντίον του αρχηγου των SD, Jimmie Åkesson. Δεν είναι τυχαίο ότι γρήγορα έγινε ο χειρότερος ανταγωνιστής ρατσιστικων ομάδων - Ηξεραν ότι ηταν καλη. 

Στη συνέχεια ήρθε ο νεος ηγετης των Σοσιαλδημοκρατων Håkan Juholt και αρνήθηκε να σταθεί δίπλα στον ηγέτη των ακροδεξιων SD στην συζήτηση των αρχηγων κομματων της κρατικης τηλεορασης SVT. Κριτική για το πώς αντιμετωπίζονται οι ακρδεξιοι SD έλαβαν μόνο την απορρίψη ως απάντηση. Ο τρόπος που το κόμμα αντιμετωπίζει την ξενοφοβία έχει γίνει ολο και χειρότερος.

 
Stefan Löfven

Ο Löfven ακολουθωντας τον Juholt στην ηγεσια το «πηγαινει» ετσι ωστε σχεδόν να αποφεύγει εντελώς τις πιθανότητες να συναντησει τους ακροδεξιους. Οταν ομως αυτο συμβαινει, δεν γινεται σωστα. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι υποθετει πράγματα για το κομμα των SD και τον αρχηγο τους Åkesson. Κάθε δήλωση που μπορεί να απαντήσει με «Όχι, αλλά ..." είναι λαθος. Μην κανεις υποθεσεις για το οτι ο Åkesson δινει αξία στους άνθρωπους με διαφορετικό τρόπο, ή ότι θέλει να γίνονται διάκρισεις μεταξύ αυτων και ημων. Δείξε πώς οι πολιτικές του κανουν κατι τετοιο, αντι να λες λογια!

Αντι γι αυτο, θα επρεπε άλλοι πολιτικοι να ειχαν αναλάβει συγκεκριμένες προτάσεις των ακροδεξιων SD και να δείξουν  πώς αυτές θα επηρεάσουν την κοινωνια. Και αυτό εχει να κανει πραγματικά όχι μόνο με πολιτικές μετανάστευσης και ένταξης. Απλά κοιτάξτε πως το ηγετης του Αριστερου Κόμματος Jonas Sjöstedt εχει καταφερει να προκαλεσει επανειλημμένα τον Akesson συζητώντας για την οικονομία. Νομίζω ότι ωφελεί το κόμμα του περισσοτερο από τον προκάτοχό του Lars Ohly που αρνηθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση αρχηγων των κόμματων με τους ακροδεξιους SD. 
«Ο ρατσισμός είναι διαχρονικα σκατά", δήλωσε ο ηγετης των Σοσιαλδημοκρατων, Löfven, στην ομιλια στο Almedal, φετος. 
Σκληρα αλλά, δυστυχώς, κενά λόγια. Αν η καταπολέμηση της ξενοφοβίας ήταν μια προτεραιότητα για τους σοσιαλδημοκρατες, τοτε θα είχε ο βουλευτης τους Adnan Dibrani (S), λαβει βοήθεια απο την ηγεσία του κόμματός του, μετά αφοτου ο γραμματέας του κομματος των ακροδεξιων Björn Söder, τον απεκλεισε ουσιαστικά απο τον λαο, κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης την περασμένη εβδομάδα. 
Ο Löfven δεν ειναι βεβαια ο μονος μεταξύ των Σουηδών πολιτικών που έχουν δύσκολια στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας με έναν εποικοδομητικό αλλά επικριτικό τρόπο. Αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό, όταν πρόκειται για ένα κόμμα με την ιστορία των Σοσιαλδημοκρατων. 
Όταν πήρα συνέντευξη απο τον Löfven, τη περασμένη χρονια, ανεφερε αυτος τοτε ότι το καλύτερο ...φάρμακο για κομματα όπως οι ακροδεξιοι SD, ειναι η επίλυση θεμάτων όπως η ανεργία και ευημερία. 
Η απάντηση στη συζήτηση για τη μαζική μετανάστευση είναι οι προτάσεις για το πώς ολο και περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να εχουν δουλεια και στέγαση. Προτάσεις για το πώς η κοινωνία θα γίνεται όλο και λιγότερο διαχωριστικη και περισσοτερο ισότιμη. 
Η απάντηση δεν είναι να σταθουμε σιωπηλοί όταν μιλάνε οι ρατσιστές. 
Είναι πιθανως καλο για μια εκλογικη νικη- αλλά οχι και για τα ιδανικά μας!

''Oλοι οι ρατσιστες που ειναι ετοιμοι να πεθανουν για τη πατριδα τους                παρακαλουμε να το κανουν!''



(Μτφ. προσαρμογη, Νyheter24 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...